29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EURO: Dvacet let zanikání

Společná evropská měna oslavila nedávno dvacet let. Kdybychom vzali doslova její kritiky, tak šlo o dvacet let zanikání. Už by tu s námi dávno a dávno neměla být. A přesto – stále tady je a popravdě to na brzký konec nevypadá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 29.1.2019 10:36

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 29.1.2019 10:35

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 29.1.2019 10:33

A autor

je opravdu ekonom?

V. Braun 29.1.2019 10:12

Re: Hm, možná že

Zkuste si porovnat platy a ceny v Praze a někde v Horní Dolní a pak se znova podívejte na to co jste napsal. Stejná měna bez problémů umožňuje rozdílné ceny, platy a pod.

V. Braun 29.1.2019 10:10

Re: Jak bylo Euro zachráněno

Trvalé transfery z bohatších k chudším zemím v EU není třeba prosazovat, existujív EU od počátku. Jak myslíte, že ČR dostává dotace.

M. Malovec 29.1.2019 9:57

Euro a nejen ono

je špatný projekt, protože jej uvedli v život špatní politici za účelem dosažení špatných cílů. Pokud to se nezmění, je třeba s přijímáním čehokoliv od EU počkat.

R. Langer 29.1.2019 9:53

Hm, možná že

je možné mít jednu měnu v různě vyvinutých zemích, to ano. Ale rozhodně tam potom není možné mít stejné ceny služeb a platy (zboží stojí stejně). A jako ekonom byste to měl dobře vědět, tedy pokud jste opravdu ekonom, pane autore. Když zavedete v Řecku, Itálii a Španělsku stejnou sociálku, platy a důchody jako na Slovensku a u nás, klidně si tam to Euro mohou nechat. :-P

K. Janyška 29.1.2019 9:38

Nemá. Je dotováno a z politických a zlodějských důvodů

drženo nad vodou... Dzp.

M. Pivoda 29.1.2019 9:30

Ekonom Smrčka přešel na druhou stranu barikády

Nezpůsobilo to nedávné prohlášení Německa a Francie o plánu na jejich silnější integaci?

M. Valenta 29.1.2019 9:09

Už jsme ho měli dávno mít.

A ještě dodávám, že EURO je měna pro ty úspěšnější a odvážnější, i když v tom Středomoří být asi nemělo.

M. Krátký 29.1.2019 8:19

Vladimír Bykovskij a jeho názor na

nepatrný rozdíl mezi CCCP a EU, v obou případech jsou ( byly ) tyto slepence řízeny nevolenými dvěma tucty gaunerů - právě mi jeho projev přistál v mejlu - 15 minut hrůzy i poučení

S. Sidlichovsky 29.1.2019 8:19

Jak bylo Euro zachráněno

Zkuste p. Smrčko prosazovat ideu trvalých finančních transferů v EU z bohatých zemí/oblastí do zemí/oblastí chudších, tedy to,co např. FED nebo Bank of England provádí zcela standardně. .

Jak bylo Euro zachráněno skvěle popisuje tehdejší šéf kanceláře Financial Times v Bruselu Peter Spiegel. Stálo to 2 státní převraty organizované EU, které odstranily demokraticky zvolené politiky a instalovaly pro-EU loutky Lucase Papademose a Maria Montiho.

Článek Petera Spiegela je na FT volně k dispozici.

https://www.ft.com/content/f6f4d6b4-ca2e-11e3-ac05-00144feabdc0

V. Braun 29.1.2019 7:13

Re: Jižní Amerika se dá v něčem srovnat s EU.

No asi to chce trochu větší politickou a na základě politické vůle i institucionální vyspělost, jak píše autor. Myslím, že s ním nejste v rozporu, ani on jednotnou měnu v Jižní Americe neprosazuje.

Z. Rychlý 29.1.2019 5:54

Většina politiků je

nezodpovědná z principu. Mají horizont na pár let a po nás potopa. Je to lidské a přirozené. Vy, pane Smrčko, trousíte lidstvu nepřirozené bludy o politicích vizionářích. Těch je asi tolik, co Ježíšů.

Dalším bludem je, že rozdílné ekonomiky mohou být pod jednou měnou. Mohou, pokud je jim jasné, že tím pádem bude probíhat masivní přerozdělování. Pokud s tím souhlasí - prosím, ale pokud ne, bude to mít efekt dárce a podřízeného příjemce, což na vzájemných vztazích zanechá negativní stopu. Vděk nebývá zrovna národním sportem, a implikuje závislost. A ta se bude nakonec zajídat každému.

P. Dvořák 29.1.2019 3:57

Jižní Amerika se dá v něčem srovnat s EU.

Počet obyvatel skoro půl miliardy a počet států patnáct (?). Pravda, rozloha je poněkud jiná, hory a na druhou stranu povodí Amazonky. Také politické cíle jednotlivých států jsou různé, ale v Evropě jsme se ještě před sedmdesáti lety docela úspěšně vybíjeli.

Neumím si představit magora, který by chtěl státům jako Chile, Venezuela, Brazílie, Bolívie, Peru, Kolumbie . . . . sjednotit měnu.

K. Machala 29.1.2019 0:46

Hmm. Ale...

jak lze srovnávat státy jako USA, které uvnitř mají různou ekonomickou úroveň a mají jednu měnu a jeden rozpočet ty změny vyrovnávající, se společenstvím polonezávislých států, které stojí na společné měnové noze, ale kulhá na tu rozpočtovou? Nebo snad eurozóna má nějaký společný rozpočet, který vyrovnává nestejný dopad měny na nestejně vyspělé oblasti? Nemá. Rozpočet EU jím není a ani na to není dost velký, aby úspěšně vyrovnával (kromě toho se z něho rozhazuje stylem tomu dala, tomu nic, tomu málo, tomu víc). A když velký společný rozpočet zavede, nebude to náhodou znamenat, že ten rozpočet se musí nějak společně být sestavován a tedy vyžaduje politicky legitimní společnou reprezentaci, demokraticky zvolenou a vnímanou jako legitimní? A pokud se to stane, nebude to krok ke společnému státu? Ergo kladívko: euro znamená nutnost jednoho státu, takže naprosto nechápu ty, co si myslí, že euro může přežít a že to nebude znamenat totální ztrátu suverenity (zejména, ale nejen) malých zemi. A že k tomu společnému pocity jednotné identity, která by opravňovala vznik jednoho státu, nemáme v EU ani nakročeno, to je asi těžké popřít. To, že např. Slováci nebo Řekové euro mají rádi, znamená jen to, že si toto vůbec neuvědomují, přesto že tento palčivý problém existuje a visí nad eurem jako Damoklův meč. A právě proto se euroelity tak zoufale snaží rozředit národy imigrací, protože jim dochází, že jinak se jim ten politický projekt rozvolní.