17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EU: Přípravná fáze na zavedení digitálního eura

Zkušební fáze bude zahrnovat dokončení souboru pravidel pro digitální euro a výběr poskytovatelů, kteří by mohli vyvinout platformu a infrastrukturu digitálního eura.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 24.10.2023 9:17

Nejprve byla měna krytá zlatem, pak prací a jinými aktivy socialistického státu a teď blahovůlí byrokratů EU. Je to pokrok, ale šťastní z něj mnozí nebudou.

P. Skřivan 24.10.2023 16:50

Podstatu vysvětlovali už za totality na SEŠ v ekonomice. Ty papírky byly zavedeny také proto, že tak jako tak je pevnost měny otázkou důvěry: v to, že je použitelná k nákupu.

Digitální měna je jen o tom, abyste mohl mít hotovost mimo banku a nemusel mít papírky. To je velmi výhodné, protože pak ji můžete pašovat, kam budete chtít. Flashka může mít tajnou oblast a je to. :-) Nic u vás nenajdou. Také úplatky se budou dávat snadno: najít v krabici vína 3 mega jde snadno. V papírcích. Flashka je jen flashka, když je to ve skryté oblasti. :-) K odpoutání pozornosti, tam můžete mít třeba nějakou prasečinku. :-)

M. Zasazabanovaný 24.10.2023 8:53

Účastníci srazu WEF jsou dotazováni: „Máte elektromobil?“ (video)

Diskuzi vedla Lin Xueling z Channel News Asia, která se přítomných účastníků WEF zeptala, zda jezdí na elektřinu.

Pouze čtyři z nich zvedli ruku. Xueling poznamenala: „To je méně než 5 procent lidí, kteří zde sedí.“

Pro „samozvané“ elity platí velmi odlišná pravidla než pro obyčejné lidi. My musíme sedět doma v 15minutových městech a pro dopravu využívat jen elektromobily, zatímco oni nadále jezdí na fosilní paliva a létají po celém světě ve svých soukromých tryskáčích.

https://necenzurovanapravda.cz/2023/10/ucastnici-srazu-wef-jsou-dotazovani-mate-elektromobil-video/

A na kontrolu nad nami potrebujú zavieť digitálnu identitu a digitálnu, programovateľnú menu. A lockdowny v mene možnej pandémie, či kimatickej zmeny zabezpečí WHO podľa pripravovanej pandemickej zmluvy, ktorá bude záväzná pre členské štáty. Riaditeľ WHO vyhlási pandémiu, klimatickú krízu, lockdowny, určí spôsob ochrany (očkovanie napríklad) a členský štát bude musieť poslúchnuť.

M. Zasazabanovaný 24.10.2023 8:56

https://necenzurovanapravda.cz/2022/12/pandemicka-smlouva-zajistuje-celosvetovou-zdravotni-diktaturu-who-a-farmaceutickych-korporaci/ - Pandemická smlouva WHO, která se nyní ukazuje ve stále jasnějších obrysech, nebude „jen“ diktaturou WHO, jejíž kompetence budou v oblasti zdravotnictví a klimatu nadřazeny kompetencím vlád či Ústavám národních států, ale zavádí také diktaturu farmaceutických společností takovým způsobem, jaký byl dosud nevídaný.To se ovšem dalo očekávat, neboť tyto firmy (zejména ty vlastněné Gatesem jako GAVI) jsou zároveň sponzory WHO. Pravidla tedy upravují tak, aby se hodila právě jim.Otřesné je, že s touto diktaturou souhlasí mnoho zemí, přičemž úplně postačí, když ji nakonec „odklepnou“ 2/3 všech členských zemí WHO. Zde je také třeba upozornit, že v rámci EU je vše vyjednáváno jednotně, což znamená automatický souhlas všech 27 členských zemí. I kdyby se někde do roku 2024 objevila v EU vláda, která by byla proti tomu, tak jí to nebude nic platné.

https://www.inenoviny.sk/na-cele-who-je-clovek-napojeny-na-teroristicku-organizaciu-a-zapadne-tajne-sluzby/ - Západné média cenzurujú informácie o skutočných aktivitách riaditeľa WHO. Ten pochádza z Etiópie, je biológ a bol súčasťou a podporujoval teroristickú organizáciu TFLP v Etiópii.Skupina TPLF sa sformovala okolo roku 1975, za teroristické aktivity a incidenty od roku 1976 do roku 1990 je klasifikovaná ako teroristická. Moc získavala typickými teroristickými aktivitami, výbuchy, bomby, vraždy, únosy, vydieranie, zastrašovanie.Práve zastrašovanie Tedrosovi išlo krásne počas propagácie vakcín od svojich sponzorov v obdobii COVID-19.Pre napojenie na teroristické organizácie bola spísaná petícia v roku 2021 na jeho odvolanie.

https://www.change.org/p/united-nations-remove-dr-tedros-adhanom-ghebreyesus-head-of-who-guilty-of-crimes-against-humanity

Tento zločinec podobne ako mnohí iní napojení na farma firmy a svetové elity študoval v Londýne na London School of Hygiene & Tropical Medicine...

M. Zasazabanovaný 23.10.2023 13:28

Všade samý hoax. Dezoláti nechápu, že vlády prijímajú zákony pre dobro občanov.

https://necenzurovanapravda.cz/2023/09/who-prosazuje-rychle-zavedeni-globalnich-digitalnich-zdravotnich-certifikatu/ + https://necenzurovanapravda.cz/2023/09/ursula-von-lejno-se-chlubi-ockovacimi-pasy-vyzyva-ke-globalnejsi-digitalni-spolupraci-pripravuje-pudu-pro-digitalni-id/ + https://necenzurovanapravda.cz/2022/11/dystopicka-myslenka-personalizovaneho-sledovani-uhlikove-stopy-ziskava-na-sile/ + https://necenzurovanapravda.cz/2023/10/uhlikove-pasy-jsou-dalsi-dystopickou-hrozbou/ + https://www.tatrabanka.sk/premodruplanetu/uhlikova-stopa/ + https://necenzurovanapravda.cz/2023/10/eu-potaji-zavadi-pilotni-projekty-pro-zavedeni-digitalni-identity/ + https://necenzurovanapravda.cz/2022/10/co-jsou-to-programovatelne-penize-dokonaly-nastroj-na-zotroceni-lidstva/ + https://necenzurovanapravda.cz/2023/07/globalni-klimaticka-diktatura-neziskovky-a-odbornici-planuji-system-socialniho-kreditu-prostrednictvim-uctu-co2/ - ako v Číne.

https://necenzurovanapravda.cz/2022/11/whistleblower-inteligentni-mesta-se-meni-v-otevrene-koncentracni-tabory-video/ - https://www.cezesco.cz/cs/produkty/smart-city?utm_campaign=2_SEA-dekarbonizace&gclid=EAIaIQobChMI3v74rYaMggMV1AiLCh3SQgYcEAAYASAAEgKndfD_BwE - https://www.itv.com/news/meridian/2023-02-19/five-arrests-as-thousands-protest-in-oxford-against-ltn-15-minute-cities

Atď. Digitálne peniaze sú programovateľné peniaze. Aby sa ich programovanie dalo využiť, podmienkou je zaviesť digitálnu identitu. Kto chce, túto hrozbu digitálneho feudalizmu pochopí, kto nie, bude veriť vláde, jej odborníkom a bankárom, že konajú pre naše dobro.

Čo znamená programovateľné peniaze prepojené s digitálnou identitou užívateľa? Napríklad: Tento týždeň ste nakúpili tovar, ktorý prekročil povolený limit uhlíkovej stopy, máte povolené nakúpiť už iba tovar označený ako nízkouhlíkový. Alebo: Ste neočkovaný, smiete nakupovať oba v obchodoch do 1 km od vášho trvalého bydliska, včase od..

P. Diviš 23.10.2023 17:20

No jo, za bolševíka to byla Pravda, teď je to necenzurovanápravda. :-P

M. Zasazabanovaný 24.10.2023 7:15

Argument nula, človek, čo pozná z komentov Diviša, sa nediví primitívnej pseudoargumetnácii.

J. Jurax 23.10.2023 12:34

Nejsa orientován v peněžnictví, celkem nechápu, k čemu to digitální euro bude dobré.

R. Langer 23.10.2023 17:01

Jako všechny komunistické projekty pochopitelně K BUZERACI! ;-€

P. Pavel 23.10.2023 17:14

Zřejmě něco jako tzv. převoditelný rubl v časech RVHP.

P. Brich 23.10.2023 11:28

"Ochrana soukromí je v přímém rozporu s koncepcí digitálních měn. Buď funguje, a pak jsou digitální měny bezpečným přístavem pro zločinecké transakce, nebo je založená na identifikaci uživatelů, pak jde o kontrolu spotřeby obyvatel."

Obojí je správně!!;-€EU;-O

K. A. 23.10.2023 10:49

Za zásady nikdy neplatím kartou, nevýhody této platby jednoznačně převažují. Bezhotovostní platby v obchodě nejsou v zájmu zákazníka, protože: 1) Psychologicky má menší kontrolu nad svou útratou a je ochoten rozházet víc peněz. 2) Podporuje tak vytváření peněz soukromými bankami.

Osobně si myslím, že peníze by měla vytvářet jen centrální banka. To, že si soukromá instituce několika kliknutími vytvoří z ničeho nic během vteřiny 10 milionu korun, na což by běžný občan musel pracovat buhvíkolik let, mi přijde dosti nemravné.

P. Hatina 23.10.2023 11:20

Jestli dovolíte, já platím kartou většinu plateb v obchodech (leč nevyžaduji to jako povinné). A mohu Vám sdělit, že ten zmíněný psychologický efekt nefunguje.

To je archaická představa že americký milionář přijede někam do Tramtárie a tam nakupuje jako divý.

V reálu je to tak, že když jdu do obchodu, tak předem vím proč tam jdu a co chci kupovat. Když nakupuju v hypermarketu potraviny pro rodinu na pár dnů, tak vím že to je ranec , a kdybych neměl kartu tak si s sebou budu muset vzít té hotovosti "přiměřeně abych to mohl u pokladny zaplatit

Když jdu s kamaráda má na pokec, tak taky vím přibližné kolik bude útrata . Čili, zase nemít kartu, musil bych si předem "natankovat" šrajtofli.

Vidíte že takto se neušetří nic, ani tak ani tak...

J. Hajský 23.10.2023 12:02

R^Taky to tak dělám.

M. Kocián 23.10.2023 17:27

A dokud to může dělat každý tak, jak mu vyhovuje, je všechno v nejlepším pořádku.

P. Pavel 23.10.2023 17:31

Já vzhledem k tomu, že jsem žil v minulém režimu tak nechci, aby se někde zbytečně shromažďovali údaje o mém osobním životě. Čím méně údajů, tím lépe. Takže soukromé platby keš, vždy a všude. Kartu mám na účet svého s.r.o., tu používám, DPH, daně atd. V portmonce mám stále okolo dvou litrů, to mi na běžné nákupy, hospodu atd. zcela stačí. Pro jistotu mám ještě záložní litr v pouzdře na OP. Tak jsem to měl i za komoušů, debetní kartu Spořky jsem nikdy neměl. Manželka je na tom podobně, vyhovuje nám to.

P. Pavel 23.10.2023 19:36

shromažďovaly

O. Barvíř 23.10.2023 21:52

R^

M. Zasazabanovaný 23.10.2023 13:40

https://cz24.news/dr-mercola-vsechny-valky-jsou-valky-bankeru/

Tohle video je roku 2013 a má název „Všechny války jsou války bankéřů“, jehož autorem a vypravěčem je Michael Rivero. Jak vysvětluje Rivero, všechny války lze vysledovat až k soukromým centrálním bankéřům.

„Čím více to budete studovat, tím více si uvědomíte, že VŠECHNY války jsou válkami pro soukromé centrální bankéře,“ říká. Američtí vojáci bojovali a umírali ve válkách, které nebyly zahájeny za žádným jiným účelem než za účelem vnucení soukromého centrálního bankovnictví národům, které o to nestály.

„Soukromé centrální banky neexistují proto, aby sloužily lidem, komunitě nebo národu. Soukromé centrální banky existují proto, aby sloužily svým majitelům, aby z nich udělaly boháče, o kterých se Midasovi ani nesnilo, a to vše za cenu inkoustu, papíru, správného úplatku správnému člověku a občasného atentátu.Vládci, kteří s tím nebudou souhlasit, budou zabiti a jejich národ napaden ostatními národy, které jsou stále zotročeny soukromými centrálními bankami. Sami bankéři tyto války nevedou. Jejich děti se těchto válek neúčastní.

Závěrem lze říci, že skutečná agenda centrálních bankéřů je jednoduchá. Je to okrást lidi o jejich bohatství a zotročit je v tomto dravém systému vytvořením falešného pocitu povinnosti.

„Tento závazek je falešný, protože soukromý systém centrálního bankovnictví vytváří podle svého záměru více dluhů než peněz, kterými lze dluhy splácet,“ vysvětluje Rivero. „Tak, jak je to nastaveno, z toho není východisko. Je nemožné uniknout, dokud hrajete podle jejich pravidel. A musíte pochopit, že soukromé centrální bankovnictví není věda. Je to náboženství.

Je to soubor svévolných pravidel vytvořených ve prospěch kněžstva, tedy bankéřů, a je podporován jen proto, že lidé věří, že to tak má být. Podvod přetrvává s často smrtelnými následky jen proto, že lidé mají vymyté mozky a věří, že takhle má život vypadat a že žádná alternativa neexistuje a nemělo by se jim o ní ani zdát.“

P. Diviš 23.10.2023 17:41

Tak nevím, jestli jste větší magor vy, nebo ten Rivero.

Bankéři zajisté nejsou andílci, ale většina zla pochází od lidí, kteří se nechají vybláznit některými sortami politiků, typu náboženských šílenců, socialistů nebo národovců, případně obtížně definovatelnými dificily typu Putin.

M. Zasazabanovaný 24.10.2023 7:18

Najväčší magoe ste vy Diviš, väčší ako ten Rivero. Či Lincoln. Pretože veríte, že dnešní politici sa rozhodujú nezávisle na okolí, nedlžia nič žiadnemu mecenášovi, ktorý im platil cestu nahor, médiá a pod. Putina nevynímajúc - viete kto predstavil Jeľcinovi Putina so slovami, že to bude jeho nástupca? :-P

J. Novotny 23.10.2023 15:17

Je to o zvyk, já už více vnímám bezhotovostní platby, u hotovosti méně (když už jsem ty peníze stejně vybral na útratu)..

P. Diviš 23.10.2023 17:37

V mém zájmu jako zákazníka je, koupit zboží s nejlepším poměrem cena/výkon. Případně něco, co mně nebo mému okolí způsobí potěšení. V obojím případě je irelevantní, jak zaplatím.

Množství peněz reguluje centrální banka. Komerční banky smějí vyrábět půjčky jen v omezené míře.

M. Zasazabanovaný 24.10.2023 7:26

Vaše chovanie ako zákazníka je v danom kontexte irelevantné, článok je o niečom úplne inom. Ako zákazník sa iba pohybujete v prostredí vytvorenom mimo vás.

Ten, kto ovláda centrálnu banku, ovláda ekonomiku USA, politikov a každým dňom neuveriteľne bohatne. A kto vlastní centrálnu banku v USA, FED? Myslíte, že vláda USA? ;-D A dolár je medzinárodným platidlom, aspoň zatiaľ. Takže vplyv FEDu je celosvetový, v EU takmer absolútny, vzhľadom na neoficiálny koloniálny štatút EU voči USA.

M. Pivoda 23.10.2023 9:55

Cituji z textu článku: ... „Musíme naši měnu připravit na budoucnost,“ řekla prezidentka ECB Christine Lagardeová. „Představujeme si digitální euro jako digitální formu hotovosti, kterou lze bezplatně používat pro všechny digitální platby a která splňuje nejvyšší standardy ochrany soukromí. Koexistovala by vedle fyzické hotovosti, která bude vždy k dispozici a nikoho nenechá pozadu.“....

Komentář

Mne osobně zajímají přechodové jevy, které jsou důsledkem různých druhů inovací. T toho titulu čtenářům připomenu, že v poslední citované větě Christine Lagardeové slovo "VŽDY", nemusí trvat na věčné časy.

Pamětníkům sarkasticky připomenu, že i někdejší politické heslo "Se SSSR na věčné časy" trvalo prakticky jen nějakých cca 21 let.

Dnes se délka přechodného období k digitalizaci může skutečně jevit jako VŽDY, tzn. že délka existence peněžní hotovosti bude časově neomezená.

M. Pivoda 23.10.2023 9:59

Gramatická oprava

"T toho titulu" mělo správně být "Z toho titulu".

Písmeno Z a T jsou na klávesnici vedle sebe.

V. Kuhaj 23.10.2023 12:48

Copak písmenka, ale "Se SSSR na věčné časy trvalo od osmačtyřicátého do osmadevadesátého. Mně tedy vychází pohříchu jiné číslo než 21.

M. Pivoda 23.10.2023 16:05

Ano, to bylo ale jen jakési historické přirovnání. Po roce 1968 k tomu stávajícímu politickému heslu přibyl název "a nikdy jinak".

Když už chcete analyzovat minulost, pak si můžete doplnit i jeden asi netypický, ale naprosto reálný případ. Byl jsem u toho jako trvale bezpartijní. Sdělím ten případ zde :

Po listopadu 1989 byl na VUT Brno odměněn 100 tehdejšími průměrnými platy Alexandr Čestnější. Za co? Nikoliv za to, že by snad ztratil zaměstnání (jako nějaký disident), ale za to, že prý po roce 1968 byl neprávem vyškrtnut z KSČ, takže prý do roku 1989 nemohl dosáhnout na vyšší plat. Etická komise po listopadu 1989 odborně posoudila ten případ a rozhodla. V. Kuhaj nám tedy může prozradit, kdy po listopadu 1989 fakticky začala v ČR skutečná demokracie.

J. Hajský 23.10.2023 10:59

Neexistuje snad "digitální Euro" už nyní?. Vždyť existuje i "digitální Koruna". V citaci z článku se zdůrazňuje, že bude koexistovat digitální Euro a hotovost. No to je mi novinka!

K té "digitální Koruně". Dostanu důchod na úšet a nevidím z něj jic hmatatelného. Pomocí digitálního bankovnictví rozešlu digitální korumy na všechny platby a pomocí platební karty zaplatím digitálními Korunami v supermarketu. Tu hotovost, kterou potřebuhi si vyberu z bankomatu. Není to snad krystakicky čístá koexistence digitálná Koruny a hotovosti? A Euro tak funguje jistě také už léta.

Uznávám, že jsem asi blbý a článku jsem neporozuměl. Polehčující okolnost je, že mi brzy bude 78 let.

M. Pivoda 23.10.2023 16:31

Na dotaz J. Hajského může kvalifikovaně odpovědět nějaký finanční specialista.

Mne zajímá hlavně případ, že v jedné ekonomicky silné zemi, planety Země, přeskočili technologii využívání platebních karet. Občané té země začali platit svými mobilními telefony které, samozřejmě, nejsou anonymní. Takže je to digitální činnost, která je v rozporu se současnou politikou EU. Tj. proti nároku občana EU na soukromí v současném digitálním věku (IT plus AI).

Inovace

Od svíčky k elektrické žárovce vedla historická cesta přes petrolejky a plynové lampy. Byl to povinný vývojový postup? Byl toto všude, na planetě Zemi, povinný sled inovací? Na tomto případu si určitě smlsne docent českých ekonomických věd Karel Šebesta rodilý demokrat (ač zde stydlivě skrytý).

Prokop Diviš sestrojil roku 1754 první uzemněný bleskosvod na světě. Bleskosvod byl vztyčen 15. června 1754 na zahradě v Příměticích u Znojma. Ale do dnešního dne se zatím nezdařily pokusy čerpat energii blesku pro civilní lidské užití. Hodně by se tím pomohlo politice Green Deal nejen v EU.

Jak se v ČR poznají experti?

Uvádějí svůj diskusní příspěvek ve formě "Bla,bla,bla."