8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGIE: Občasné zdroje ve stínu

Média v ČR široce komunikovala zprávu, jak v roce 2023 Německo vyrobilo už 55 % elektřiny z OZE. Výsledek ale deklasuje pokles ekonomiky, drahá energie a trvalá Německa závislost na emisních zdrojích z uhlí a plynu a dovozu elektřiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 9.1.2024 19:00

Brusel chystá další nesmyslný diktát: Zákaz plynových kotlů

29. listopadu 2023 Evžen Korec

Mnoho miliard korun ze státních zdrojů vyletí komínem. A to doslova. Bruselští byrokrati totiž chystají zásadní změnu směrnice, která v konečném důsledku povede k zákazu prodeje i oprav plynových kotlů. Zákaz by měl platit už od roku 2029. ...

https://faei.cz/brusel-chysta-dalsi-nesmyslny-diktat-zakaz-plynovych-kotlu/

P. Skřivan 9.1.2024 19:57

Zákaz plynových kotlů je logickým v případě dostupnosti palivových článků za nižší ceny, což je jen otázka času. Pak se bude topit jen odpadním teplem.

Aby to ale nevedlo k přebytku proudu i když nebude svítit a nebude ani foukat ?! :-)

L. Novák 9.1.2024 21:25

Totální ;-O blábol ZELENÉHO MAGORA...Rv!!

L. Novák 9.1.2024 12:18

Stát dal loni 24 miliard Kč na 71 tisíc solárních elektráren, více než předloni

Stát v loňském roce poskytl na výstavbu malých a velkých solárních elektráren z dotačních fondů ministerstva životního prostředí (MŽP) celkem 24 miliard korun. Za peníze by mělo být nainstalováno přes 71 000 fotovoltaik o celkovém instalovaném výkonu 2,27 gigawattu (GW). Novinářům to dnes (8.1.2024) řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). ...

https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/stat-dal-loni-24-miliard-kc-na-71-000-solarnich-elektraren-vice-nez-predloni

[>-] Český SOLÁRNÍ bilionový TUNEL pokračuje...

L. Novák 9.1.2024 12:22

P.S.: Státní propaganda neuvádí, že tzv. "instalovaný výkon" je jenom teoretická hodnota dosažitelná jen v ideálních podmínkách a v běžné praxi neznamená vůbec nic. Využitelný je jenom malý zlomek této hodnoty...:-P

P. Skřivan 9.1.2024 20:00

Původní tunel byl postavený jinak. Navíc ty dotace povětšinou dostanou ti, co staví velké elektrárny, což jsou překvapivě ti samí, co mají ty velké uhelné.

Běžný člověk si to často dělá bez dotace, takže ten netuneluje nic.

L. Novák 9.1.2024 21:27

Pro ZELENÉHO KRETÉNA nejsou 24 mld z MŽP "nic"...Rv!!

P. Gabriel 9.1.2024 11:41

Drobná poznámka k elektřině z biomasy: autor uvádí že "...230 gramů CO₂ na vyrobenou kWh..."

Máme-li se držet racionálního přístupu a technicky podložených faktů, není uvedená produkce CO2 příspěvkem ke zvýšení koncentrace CO2 v atmosféře. Biomasa vzniká fotosyntézou z atmosférického CO2 a co se do ní naakumuluje, to se při spálení vrací cdo atmosféry.

L. Novák 9.1.2024 12:04

Teoreticky ano. Což ovšem neplatí při plošném hromadném kácení lesních porostů kvůli dřevu na štěpku, kde se spousta energie musí vynaložit na těžbu, zpracování a dopravu (často přes půl zeměkoule) na místo spálení. A pokud plošná těžba likviduje množství biomasy dřeva rychleji, než činí jeho přírůstky v lesních porostech, v tropech často ještě nedotčených pralesech ... pak je to jen "katastrofický směr vývoje" podporovaný "ZELENOU" DEBILITOU!!!Rv

P. Rada 9.1.2024 12:26

Lesníci se skutečně pracovně odívají zeleně. Materiálová chtivost prostřednictvím velkoprodukce těžby na úkor dalších funkcí lesů u některých z nich skutečně vede k "zelené debilitě".

Tu ale posvětil i svého času i náš klausofilní parlament když neodsouhlasil požadavky na urychlení přechodu k více druhovému složení. Ono by to totiž něco hned v počátcích stálo.

Naopak však odsouhlasil praktické zrušení operativního lesnictví kterou nahradily rádoby produktivnější dlouhodobé těžební tendry.

Prospěch s toho ale záhy měl především kůrovec který ani nemusel létat protože ho nákladáky rozvážely do mnoha řádově větších vzdáleností, než činil jeho dřívější nálet. Několikaletá sucha navíc pak vedla k tomu, že namísto deseti miliard ročně zisku s lesnictví musí dodnes státní rozpočet počítat s deficitem.

Takto jste to myslel s tou "zelenou debilitou"?

L. Novák 9.1.2024 12:29

Už před 20 lety jsme tě na NP objednali na vyšetření k MUDr. Chocholouškovi. Teď už je to spíš kauza pro geriatrii... :-P

P. Rada 9.1.2024 12:10

Kéž to tak jak píšete je. Realita Č.R. Posledního desetiletí navozená klimatickou změnou .... je ale o tom, že lesy zde produkují tolik uhlíku jako několik uhelných elektráren.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jakubn-hruska-ceske-lesy-se-staly-vyznamnym-emitentem-sklenikovych-plynu

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jakub-hruska-lesy-nas-nezachrani

U nás jde přitom sice o extrém zaviněný i špatným hospodařením, kdy se zavedl systém tendrů... - ale těžař za zdraví lesa neodpovídá.... Zároven tak byly a jsou místní lesy stresovány jak suchem tak kyselou depozicí + nevhodnou porostovou skladbou i chtivostí těžařů. Atmosféra se takto naopak sytí i uhlíkem s bývalých porostů na lesy dříve bohatého Česka.

Prvou ránu těm zejména horským, daly komunisti s neodsířených elektráren kteří bažili po energii na zbrojení proti kapitalistovi za železnou oponou. Kapitál to sametově ustál tím že polovičatě na oko odsířil a částečně odpopílkoval. Chce ale stále růst a to i na zbytku ložisek za limitem těžby.

Druhou vážnější zátěží naopak spíše nížinných, ale takto většiny lesů, jsou přes CO2... klimaticky navozené podnební extrémy.

Pan Smutný je zde demagogickou propagandistickou troubou prolomení limitů a takto momentálního růstu kapitálu ale dlouhodobě prohloubení zkázy životního prostředí pro další generace.

L. Novák 9.1.2024 12:20

TÁHNI K ČERTU, DEMENTNÍ KOMUNISTICKÉ ;-O PROLHANÉ HOVADO!!!Rv

P. Rada 9.1.2024 12:30

Věcně zřejmě nemáte protiargument a tak jen projevujete bezmocný arogantní vztek s připomenutí nepohodlné pravdy.

L. Novák 9.1.2024 12:42

Strč si své debilní ;-O PLAKÁTY nesouvisející s tématem článku DO PRDELE, zelený komunistický KRETÉNE!!!Rv

P. Rada 9.1.2024 16:15

Děláte mi pane L.N stále větší službu a tak musím svým způsobem za Vaše sebeobětování poděkovat.

Nebýt Vás, sotva bych totiž dokázal věrohodněji popsat, jací v nitru arogantní lidé stojí za úsilím o prolomení limitů těžby uhlí.

Ony konkrétní daleko mocnější osoby sice mají podobně zúžený bezohledný naturel psychopata jak Vy - ale ve vystupování na veřejnosti se daleko lépe kontrolují.

Jejich faktické postoje pak veřejně prozrazují jen jejich oddaní sympatizanti.

L. Kuča 9.1.2024 20:54

Zlý kapitalista naoko odsířil a Šumavská jezera si jen tak naoko zvýšila pH natolik, že se upravuje jejich druhové osídlení členovci a regenerují vodní rostliny (taky naoko), nemám pravdu?

P. Dvořák 9.1.2024 11:33

Máte pravdu. Ty občasné zdroje jsou dost nespolehlivé, a těch stabilních máme málo. Jak je to možné?

Jak to řešit?

To kdyby pan autor věděl! A tak se naučil, jako bývalý mluvčí ČEZu, jen vysvětlovat, proč to či ono nejde. A ono podle něho nejde vůbec nic.

P. Rada 9.1.2024 11:45

I Vaši předci se dokázali rozvíjet jen na obnovitelných zdrojích, čím to, že my si jich leckdy nepovažujeme?

Dnešní konzumní svět si nově zakládá na pohodlnosti kdykoli otočit knoflíkem ... jako kouzelným proutkem za který se hned prakticky neplatí. Nejspíše na to ale doplatí další generace.

To že takto konzumujeme stonásobně a zejména neobnovitelnosti vede k pohodlné domněnce, že neobnovitelnosti vydrží věčně a že nemají vedlejší negativní vlivy které nikoho nikdy nepostihnou. Ptám se proto analogicky.

Jak tento typ celospolečenské zdrogovanosti řešit?

L. Novák 9.1.2024 12:06

ZALEZ DO ZEMLJANKY, "ZELENÝ" komunistický KRETÉNE!!!Rv

P. Skřivan 9.1.2024 20:01

Máte asi popletené barvy. Komunisti zelenou ideologii zrovna nevyznávali, ti vyznávají ideologii rudou. :-)))

L. Novák 9.1.2024 21:30

Už mnoho desítek let se pro idioty jako ty používá ve vyspělém světě posměsný pojem MELOUNI. NA POVRCHU ZELENÍ, UVNITŘ RUDÍ... ověřeno v praxi. :-P

M. Kocián 9.1.2024 14:16

Naši předci neměli počítače a už vůbec ne internet. Vy ho používáte, takže asi jako oni žít netoužíte. Ostatní také ne.

P. Dvořák 9.1.2024 18:53

Dokázali to jen do doby, než se začal rozvíjet průmysl. Myslím, že už za Josefa II. si ti moudřejší povšimli toho, že nám ubývají lesy. A tak vznikl podnět- využít uhlí.

A tak nám tu stojí proti sobě zelení "aktivisté" a uhelná lobby. Aneb 18 = 20 -2.

Dalo by se spočítat, jak velká plocha lesů by dokázala vyhovět potřebám daného počtu lidí.

Obávám se, že by se počet obyvatel musel velmi silně zredukovat. Není problém právě tady?

L. Novák 9.1.2024 21:32

Právě proto jsou tzv. BIOpaliva naprostým nesmyslem. :-P

M. Kocián 10.1.2024 7:09

Před průmyslovou revolucí se lesy kácely víc - prostě se vyplundrovaly a počkalo se, až zase vyrostou. Lepší to nebylo ani na začátku průmyslové výroby - hodně dřeva spotřebovaly v pohraniční sklárny, které ho pálily přímo v lese na potaš přidávaný do sklářského kmene. Když les zlikvidovali, posunuly se sklárny o kousek dál. Dnes s lesy zacházíme šetrněji.

M. Smutný 9.1.2024 1:50

Pro zdejší stoupence "levných OZE" znovu klíčový údaj: od září 2022 do října 2023 musela německá vláda dotovat nízké (vzájemně se kanibalizující) výkupní ceny, které nevyrovnaly náklady, částkou 12 mld. eur (300 mld. korun), pro letošek má naplánovánu dotaci 10,8 mld. eur, což bude málo - čím více svítí a fouká, tím je ztráta větší. Takto Němci své OZE dotují už 23 let, což je dost času, aby se prokázalo, že nejsou ekonomicky životaschopné. Majitelé těchto zdrojů jsou vždy ekonomickými vítězi dle hesla: individualizace výnosů, socializace nákladů. Jo a k tomu se musí ještě udržovat paralelní fujfuj emisní energetika, což vše zastřešuje nesmírně drahá distribuce a správa sítě. A když se to vše pokryje zeleným suknem boje proti klimatické změně, tak disciplinovaný Němec sevřel zuby a držel ústa. S tím je ovšem konec. Vzpoura německých sedláků (vzpomeňme na Nizozemsko) je jen začátek. Češi se - zatím - jako ovce nechají stříhat až do krve.

P. Rada 9.1.2024 7:07

Pane Smutný proč průběžně a opakovaně argumentujete demagogicky?!

..."Demagogie je v moderní době působivé a klamné řečnické vystupování, využívané k získání vlivu, politické podpory a moci, zejména mezi lidmi neschopnými kriticky myslet"... (wiki..)

Zkušenost přeci jasně říká, že pod OZE je celá škála typů od historicky ověřeného spolování dřeva, vodních a větrných mlýnů, ... po dnes stále zdokonalovanou F.V. Proč nereflektujete nevyhnutelnost, že NEOBNOVITELNÉ dříve či později DOJDE a že soudní lidé s nadhledem pro takto krizovou situaci už dnes hledají alespon nějaké řešení?

Proč nereflektujete situaci faktického historického maxima míry spotřeby na obyvatele a tedy potenciální možnost přerozdělovat dnešní historicky vzato neobyčejně vysoké společenské bohatství?

Proč nevnímáte logičnost, že lidé s nadhledem větším jak Vy už dnes pro hrozivost vývoje dopadů fosilních imisí hledají náhrady?

Vždyt jen jednou s cest je dotování a to konkrétně z přerozdělování nekorektních zisků pomíjejících dopady externalit a to navíc podstatně méně masivní jak se s mocenské chtivosti už dlouhodobě dotují fosilní zdroje.

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/iea-globalni-dotace-do-fosilnich-paliv-dosahly-loni-bilionu-dolaru

J. Novotny 9.1.2024 9:47

Tapetujte si doma.

L. Novák 9.1.2024 11:08

Dementní ZELENÝ ;-O KRETÉN Rada jako obvykle... Rv