20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

ENERGIE: Když pravda o bateriových úložištích není pravda

Každý laik snadno bude každý žádat víc bateriových úložišť. Když bude mít k dispozici všechna fakta, rychle pochopí, kde je zakopaný pes.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vorlický 7.4.2023 14:11

Zajímavé.

Drancovat mohu sousedovo pole, když tam nechám svůj dobytek ničit jeho úrodu, ale ne planetu (pokud z ní něco nevozím někam jinam).

Co můžeme a co děláme, měníme na ní něco na něco jiného. To nemusí být pro nás dobré, ale planetě je to vcelku jedno, si myslím. Ty řeči o její záchraně jsou nesmysly. Dají se tím však ovlivnit lidé, kteří se řídí emocemi - kdo by nechtěl něco zachránit, že ano?

Jsme-li jako druh přemnoženi, potom ten, kdo se řídí rozumem, musí nutně dát za pravdu tomu, kdo prosazuje způsob, jak snížit naše stavy, ať již přímo nebo nepřímo, a to globálně. Napadá mne, zda covid o to nebyl první velký pokus.

Co se týče Evropy, tak bychom měli podporovat co nejbláznivější snahy zelených, neboť o to dříve narazíme do té motivační zdi. Co nejvíce panelů, větrníků, pokud možno hned a odstavit co nejvíce elektráren, zase hned. Auta na benzín bych zatím nechal, jedno mám! Brdy bych navrhoval osázet celé, neboť to jsou stejně jen smrkové plantáže. Cementu u Berouna je dost, stavebnictví je v útlumu bylo by to levější a také tam fouká častěji než v nížinách. Dělám si legraci pochopitelně, ale nechal bych pana Radu + jeho kolegium rozhodovat, kam ty větrníky dát a kolik, a běda kdyby nesplnili úkol. Udělal bych z nich škůdce celé planety.

L. Novák 7.4.2023 14:11

;-D R^

V. Církva 7.4.2023 14:06

A ten závěr pane Šejna? Vy píšte, že 1MWh je za 10 až 20 milionů, Autor že za 13milionů. Chtěl jste tedy potvrdit že má autor pravdu?

Tužkové baterie se dnes požívají na dočasné nebo pomocné osvětlení, na hračky a na spotřebiče kdy dráty nedávají smysl, nebo je elektřina daleko. Nemají ale smysl pro pračku, ledničku a další spotřebiče větších výkonů připojené na síť.

Jinak v těch 13 milionech jsou invertory, regulátory a další součástky, proto jakkoliv by mohli být jejich články levnější než AA baterie, nakonec váš výpočet přes AA baterie autora botvrzuje, nebo se mýlím?

V. Braun 7.4.2023 13:56

Takže podle autora již nebudou žádné jiné zdroje, ani již existující jaderné? V jakém budoucím časovém horizontu tedy potřebnou kapacitu počítá a proč tedy iperuje se současnou spotřebou? Zajímavé otázky, že. Trofám si tvrdit, že takto autor neuvažuje, ale demagogicky vzal celkovou spotřebu a zanedbal všechny ostatní zdroje energie. Trochu velká nedbalost od někoho, kdo ostatní často obviňuje z technické ignorance.

L. Novák 7.4.2023 13:54

Vidím to podobně. Potíž je v tom, že technicky negramotní idioti jako Jurečka, Hladík, Fiala, Síkela a spol. budou tyto fantasmagorie prosazovat a financovat na dluh, dokud je rozlícený dav nevyhází z oken vládních budov...

V. Církva 7.4.2023 13:53

Které máte na mysli? Jádro v Německu vypnuli a bezemisní už jsou kromě solárů a vrtulí jen vodní elektrárny. Ty toho u nás taky moc nevyrobí ani nepřečerpají.

Plynové a uhelné elektrárny jsou fuj a mají být zrušeny.

L. Novák 7.4.2023 13:50

Pro ZELENÉHO demagoga a IGNORANTA "V. Braun" pořád dokola:

Záloha Občasných Zdrojů Energie stabilními na fosilní paliva podle skutečnosti v elektroenergetice Německa:

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/28.11.2022/17.12.2022/today/

Kolaps OZE je jejich přirozenou vlastností... :-P

V. Církva 7.4.2023 13:49

Jo jo matematika, fyzika, chemie a přírodní zákony nemají s progresivisty a politikou nic společného.

Paní Pekarová by mohla vyprávět.

V. Braun 7.4.2023 13:48

JE nikdo z EU nezakazuje. Klidně si jednu vlastní jadernou elektrárnu postavte.

V. Braun 7.4.2023 13:45

Tak na důchody se někde vzít musí, přece nechcete trestat důchodce, ne?

J. Hajský 7.4.2023 13:42

Ani ne tak s kolapsem, jako se zákazem v rámci Green dealu.

J. Ráž 7.4.2023 13:33

Nevím proč se takovými fantasmagoriemi vůbec zabývat. Než se tou hloupostí vůbec začne opravdu vážně někdo zabývat, tak se ekonomika EU díky Green Dealu a občanským nepokojům, v podobě jak ji známe, zhroutí.

V. Braun 7.4.2023 13:32

Ano, s tím průmyslem máte za současného stavu pravdu. Shodou okolností se ale vrátím ke konferenci, na které jsem byl před měsícem. Jeden příspěvěk byl o tom, jak firma se stávajícícími technologiemi výrazně snížila spotřebu energie na jednotku produkce jen optimalizací bez velkých investic. Snížilo to dokonce tak, že se zdá, že již objednaná kogenerační plynová jednotka se ani při současných cenách energie nevyplatí, protože technologie nebude mít tak velkou potřebu tepla. Druhý byl naopak z inovativní české firmy o nové technologii materiálů, kde by v podstatě dokázali vyrobit automobilovou karosérii s potřebnou pevností a váhou cca 200 gramů. Jinými slovy, co platí dnes nemusí platit za pár let.

P. Sura 7.4.2023 13:30

Pravdou ale je, že díky tomu, že jsme přemnožení jako druh, především drancujeme světové zásoby nerostných surovin a sviníme ovzduší (bez ohledu na to, zda to MÁ nebo NEMÁ vliv na klima) nad únosnou míru, i přes veškeré snahy o efektivitu všech činností a snaho o minimalizaci nežádoucích odpadů z těchto činností. To, zda se ještě nějaký čas dokážeme uživit, je zatím irelevantní, protože teprve vymírání z hladu začne Planetu opět vracet do rovnovážnějšího stavu.

P. Sura 7.4.2023 13:23

Pochopil jsem Vás správně, jen mám jiné představy o tom, co je to společenky prospěšné podnikání. Zřejmě obdivujete podnikání typu Andrej Babiš, což já nikoli. A například ty vaše virtuální baterie je jen další z legalizovaných podvodů, kterými jsou okrádáni všichni, kdo se těchto hrátek na ekologii neúčastní.

V. Braun 7.4.2023 13:23

Alwe ale, demagogu Součku, vy pro potřebnou kapacitu zálohy na 14 dní uvažujete s kolapsem všech ostatních zdrojů?

P. Sura 7.4.2023 13:19

Pane Šejno, znáte ten klip o čistě elektrickém Mercedesu AAA ?

J. Ganaur 7.4.2023 13:14

Zachovej nám Hospodine.....;-D;-D;-DVeškerá energie skončí přeměnou v teplo a jeho vyzářením do vesmíru!

V. Chrastina 7.4.2023 13:11

Ano, pane Suro, nenechávejme si od klimaalarmistů ničit život, volme výhradně pouze politiky, kteří nám ve svém programu zaručí metodu, jak se jich zbavit, jak jim spolehlivě zatnout ten jejich prolhaný tipec. Nic jiného nám nezbývá!!:-P [>-] V

L. Kuča 7.4.2023 12:56

To přirovnání celkem kulhá, anžto není primární funkcí automobilu sloužit jako úložiště benzínu. Stejně jako jaderná elektrárna není skladištěm uranu, byť má svým účelem k tomu úložišti podstatně blíže. V baterii je vše podřízeno jejímu účelu.

I. Kučerová 7.4.2023 12:49

a co vy? Zákon o zachování energie vám něco říká?

J. Vorlický 7.4.2023 12:43

Já jsem to myslel tak, pane Šejno, že to zařízení, pro které je nutná tužková baterie, nelze na napojit do zásuvky na 230V.

Tedy, na chatě v Praze nebudu platit za vodu tolik, jako když umírám žízní v poušti. Cena všeho je závislá na tom, jak moc ji potřebujeme, a jak ji lze jinak využít.

Snad to teď píši správně.

J. Gutvirth 7.4.2023 12:40

Vnuk chytil rybu 1.2 kg. Rybník stál 10 Mkc. Kolik jsou náklady na kilo jablek když k obědu sníme každý díky rybě o 1/4 jabka míň? Nebo jste se do toho jenom nějak zaplet?

F. Kusák 7.4.2023 12:38

I já si myslím, že podstatou všech problémů, o kterých je tady řeč, je přemnožení našeho druhu a narážíme, resp. už překračujeme existenční limity.

L. Kuča 7.4.2023 12:36

To není až tak relevantní, nepředpokládal bych že velikost jedné stavební jednotky takového úložiště se dramaticky změní. I kdyby vzrostla dvacetinásobně, poměr materiálu zajišťující samotnou akumulaci vůči materiálu s podpůrnou funkcí se už výrazně neklesne. Velkovýroba asi také moc nepomůže, i kdyby srazila cenu desetinásobně, což neočekávám - je tam vysoká cena vstupů, tak je požadovaný cíl stále finančně zcela nedostupný. Nehledě na šílený dopad takové výroby na životní prostředí. Jen by to nebylo na očích v Evropě.

F. Kusák 7.4.2023 12:36

To je pořád do kola, Vy o voze a já o koze. To co říkáte je samozřejmě pravda. Ale přeci, např. v autě, nikoliv v elektromobilu, také průběžně alternátorem dobíjíte baterii. Já mám doma záložní akumulaci zhruba na deset hodin provozu domu a pak elektrocentrálu, s kterou vydržím cca tři dny (nádrž plus kanystr). To mně samozřejmě umožní přečkat nějaký ten blackout na kratší dobu. Záložní akumulátory se dobíjejí průběžně, buď ze sítě nebo z fotovoltaiky. Část energie je uložena ve vodě v akumulační nádrži. Ta se také ohřívá průběžně. Kdybych ji třeba zchladil na teplotu studniční vody a pak bych ji měl ohřát na teplotu 55 oC, tak by to fakt byl nesmysl.

J. Vorlický 7.4.2023 12:27

Možná, že jsem fatalista. Ale, čím se náš svět teď trápí? a)je nás tady moc, b)ničíme přírodu, c)energie sou drahý, d)nemáme na důchody, e)mladí nemaj důstojný bydlení za důstojnej peníz, f)staří lidé umíraj nedůstojně bez patřičný lékařský péče, atd.

Zelení nabízej řešení pomocí občasných zdrojů energie. Když na to přejdem a jak se nás hodně obává budem v okamžiku největší potřeby bez energie, budem mrznout, nebudem moci se najíst (nebude čim topit), nebudem moci zavolat o pomoc (baterie budou vybitý) a když tak, v nemocnici nepůjdou stroje, autem dojedem tak 400km a pak se vše zastaví.

Hodně nás umře, nejdříve ti nejslabší a nemocný a pak i ty, co tak slabí nejsou. Tím se vyřeší hodně problémů:

Bude nás a)mnohem míň, b)naše kapacita ničit přírodu bude menší, c) energie zlevní, protože ji nebude tolik potřeba) d)důchodci nebudou, e)bude spousta volnejch bytů a domů, f)budem všichni mladý a zdraví (ti ostatní budou po smrti) a nikdo nebude tedy nedůstojně umírat!

Přiznám, nemám tu myšlenku úplně propracovanou, jistě se tu najdou takový, kdo mi vytknou chyby a nedostatky v ůvaze.

F. Kusák 7.4.2023 12:20

Ano, tak to mám já. Bez dotace a off-grid.

M. Šejna 7.4.2023 12:17

S tou elektřinou je to podobné. Jakmile nastane nedostatek, její cena je mimořádně vysoká.

Například loni v srpnu 30 tisíc Kč za MWh.

F. Kusák 7.4.2023 12:17

Ale pane Suro, to jste mě špatně pochopil, nic takového netvrdím, mluvím o kolísání ceny během dne. A to se samozřejmě již dnes praktikuje, lide na tom i slušně vydělávají. Zdá se, že jste zaspal dobu a problematice vůbec nerozumíte. A pak, zkuste si přečíst něco o virtuálních bateriích. To samozřejmě nemá se skladováním v klasických bateriích nic společného. Je to jen způsob jak sladit spotřebu s dodávkou. To, co mně podsouváte, to fakt jen tak nejde, to pochopí každý idiot. Ale jistě jste slyšel, že existují různé způsoby ukládání energie, které, možná někdy v budoucnu, nám pomohou.