28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zprovozněn největší mořský větrný park

Z pohledu Jihočecha znajícího vodní živel především v rozměru a klimatických podmínkách rybníka Bezdrev se rozhodně jedná o velmi zajímavé technické dílo, které stojí za čas věnovaný vyhledávání podrobnějších informací. Pro technicky orientované čtenáře zajímající se o elektroenergetiku níže prezentuji základní technické údaje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Graf 3.9.2013 12:32

Re: Trocha kupeckých počtů...

Samozřejmě vím, že s přírodovědným oborem "ekologie" to nemá zhola nic společného. Já jen mluvím řečí toho kmene, abych ty divochy nalákal na známé slovíčko. ;-)

A co říkáte na ty 3 Kč/kWh?

L. Novák 3.9.2013 12:46

Re: Trocha kupeckých počtů...

Neříkám nic, nevím, jaká je to cena - kdo ty 3 Kč/kWh platí.

L. Novák 3.9.2013 12:50

Re: Trocha kupeckých počtů...

Jo, přehlídl jsem... Už tady bylo víckrát řečeno, že pokud nákladově (bez dotací) neklesne cena energie z OZE řádově na polovinu VO ceny klasických a jaderných elektráren, nemá smysl tyto zdroje stavět.

B. Graf 3.9.2013 13:20

Re: Trocha kupeckých počtů...

No právě. A kdyby to vydrželo bezúdržbově dávat energii 20 let, pak místo 3 Kč/kWh dostáváme 1,50 Kč/kWh, takže stále jsme na VO ceně o polovinu vyšší.

Jak píšu v titulku - jednoduché kupecké počty...

R. Langer 3.9.2013 13:42

Re: Trocha kupeckých počtů...

No jo, to je ale už na Zelené moc složité, a hlavně ERoEI! :-D

J. Tolman 3.9.2013 9:46

Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Útlum jaderné energetiky ukazují následující data. Stávající počet reaktorů je o 17 nižší než v roce 2002.Nejvyššího instalovaného výkonu dosáhly jaderné elektrárny v roce 2010, tehdejších 375 GW činilo o 11 GW více než je současný stav. Podíl jaderných elektráren na celosvětové výrobě elektřiny poklesl ze svého maxima, což bylo 17 % v roce 1993, na pouhých 10 % v roce 2012. Maxima své produkce na úrovni 2 660 TWh dosáhly jaderné elektrárny v roce 2006, v roce 2012 došlo k poklesu na 2 346 TWh (snížení o 12 % oproti roku 2006 a o 7 % oproti roku 2011). Zhruba tři čtvrtiny tohoto propadu jsou vyvolány vývojem v Japonsku, ale výroba jaderné elektřiny poklesla i v šestnácti dalších zemích včetně „jaderných premiantů“. Česká republika je oproti tomu jedinou zemí, kde podíl jaderné elektřiny v mixu rostl a v roce 2012 dosáhl historicky nejvyšší hodnoty – 35 %. Bereme-li v úvahu všechny jaderné elektrárny na světě, činí průměrné stáří reaktorů 28 let, přičemž 44 bloků je v provozu 40 let nebo déle. Odstaveno až doposud bylo 153 reaktorů při průměrné době provozu 24 let.Nové reaktory se stavějí ve čtrnácti zemích, oproti loňsku přibyly Spojené arabské emiráty – po 27 letech první země, která zahájila výstavbu své první jaderné  lektrárny. V červenci 2013 je 66 reaktorů vykazováno jako rozestavěných, což je o sedm více, než před rokem. Jejich celkový výkon by po dokončení činil 63 GW.

Průměrná doba výstavby se na konci roku 2012 pohybovala kolem osmi let.

K přehledu rozestavěných reaktorů je vhodné poznamenat: / Devět reaktorů se v přehledu rozestavěných objevuje již více než 20 let. / Minimálně 23 rozestavěných reaktorů čelí zpoždění v harmonogramu výstavby, většinou několikaletému. V případě ostatních se ještě nepřiblížil plánovaný termín spuštění, takže soulad výstavby s plánovaným harmonogramem lze obtížně posoudit. / Dvě třetiny (44) rozestavěných reaktorů se staví ve třech zemích: Číně, Indii a Rusku.

Kompletní zpráva na: http://www.worldnuclearreport.org .

J. Křivánek 3.9.2013 10:20

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Ano Tolmane. Debilita je nekonečná. U vesmíru to nebylo prokázáno. Ale u debility je to evidentní. 

Ty osobně si krásným případem  zeleného hňupa. Když by vládli jen pitomci jako ty tak by už žádné jaderné elektrárny nebyly a zelení soudruzi jako ty by tím dokazovali jak špatné jsou jaderné  elektrárny, když je nidko nestaví a všichni je vypnuli. Vršit hromady dat to vám hlupákům jde. Ale logika dělá vám zeleným soudruhům dost problém. Lásku ke stádnímu chování máte též velkou. Všichni velcí sociální inženýři 20 století z tupců jako ty musí mít ve svých hrobech velkou radost.

P. Nejedlý 3.9.2013 10:21

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Jistě, data z minulosti nikdo nezpochybňuje. Ovšem při pohledu do aktuálních statistik WNA zjistíte, že k 1.7.2013 bylo ve světě plánována výstavba 162 reaktorů v výkonu 183 GW (http://www.world-nuclear.org/info/Facts-and-Figures/World-Nuclear-Power-Reactors-and-Uranium-Requirements/). Dokonce v položce předběžných investičních záměrů (proposed) uvádí 316 reaktorů o výkonu 359 GW. Pokud už vedeme diskuzi ohledně budoucnosti JE, tak musíme rozlišovat, zda hovoříme o Evropě, USA, Asii, a každý kontinent diskutovat zvlášť. A právě diskuze o tom, co bude v oblasti JE za 10/15/20 let v jednotlivých regionech se výrazně liší.

J. Křivánek 3.9.2013 10:40

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Pane Nejedlý s hňupy jako zelený soudruh Tolman nemá cenu diskutovat. Dáváte jim tím prostor a legitimitu. Je zřejmé že 400MW fodrníková fetišistická generátorovna elektického hnusu je pro energetickou bilanci Němaceka zcela zanedbatelná entita, nicméně kolik ideologické škody to nadělá je šílené. Zelení soudruzi pak mají onanistické a orgastické projevy o konečném vítěztví OZE.

P. Nejedlý 3.9.2013 11:01

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Nemám s tím problém. Zelení (v širším slova smyslu) jsou v některých státech jednou z hlavních určujících politických sil. Domnívám se opak, diskutovat se musí. Přezíravý postoj techniků k netechnické veřejnosti v dnešní mediální době je zcela kontraproduktivní. Jinak se v mediálním prostoru začne vyskytovat konkrétně k problematice energetiky čím dál tím více environmentálních nesmyslů, poloprav, neúplných či tendenčních informací, které vykazují zásadní fyzikální, technické či ekonomické vady. V důsledku absence kritického myšlení a obecnému humanitnému směřování společnosti to následně znamená výrazné dopady třeba do ekonomické oblasti ale i v např. ochrany ŽP apod.

I. Gellner 3.9.2013 12:09

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Krleš! Krleš! Krleš!

R. Langer 3.9.2013 12:39

Re: Celosvětový útlum jaderné energetiky se prohlubuje

Nelži, zelený zloději!

Z. Kulhánková 3.9.2013 7:17

A co na to mořští ptáci?

A jak to ovlivní podmořský život?

J. Tolman 3.9.2013 7:35

Re: A co na to mořští ptáci?

Podmořský život to možná ovlivní velmi. V oblasti větrného parku je zákázán lov ryb sítěmi.  Podmořské konstrukce větrníků vytvářejí  nová útočiště pro ryby. Uvažuje se dokonce o rozvoji  akvakultur.

Vrtule větrníků představují pro ptáky podstatně menší nebezpečí než automobily nebo prosklené budovy. Navíc se dále pracuje na vývoji vrtuzlí, které by měly ptáky varovat, například blikajícím laserovým osvětlením.

Z. Kulhánková 3.9.2013 9:32

Re: A co na to mořští ptáci?

To je hezké, že představují nebezpečí menší, přesto se ale jedná o nebezpečí. Jak takové blikající laserové osvětlení ovlivní lidi a jiné živočichy?

J. Tolman 3.9.2013 9:41

Re: A co na to mořští ptáci?

Na moři si další ovlivnění lidí či například jezevců nedovedu představit. Ale i pro ně platí to co pro lidi - žít je nebezpečné.

J. Tolman 3.9.2013 9:46

Re: A co na to mořští ptáci?

Z jaderné elektrárny v japonské Fukušimě, kterou před 2 lety poškodily zemětřesení a následná vlna tsunami, uniklo nejméně 300 tun vysoce radioaktivní vody. Potvrdil to provozovatel zařízení, firma TEPCO.

František Janouch: V moři je 300 tun radioaktivní vody z Fukušimy jen pouhou kapkou

L. Novák 3.9.2013 11:17

Re: A co na to mořští ptáci?

Hehe, měl jste si, Lojzo zelený, nechat poslat deci té radioaktivní vody z Fukušimy na památku a ukazovat ji veřejně jako nesporný důkaz zvrhlosti a škodlivosti jaderné energetiky a zásadního vlivu na způsob myšlení člověka, kterému zelená víra úplně vykotlala mozek, měl-li nějaký. Mohl jste být slavný. Příležitost jste propásl, teď už jen hledat těch pár radioaktivních izotopů v moři se šnorchlem a dozimetrem, třeba se vám nějaký podaří ulovit. :-P

R. Langer 3.9.2013 12:43

Re: A co na to mořští ptáci?

Čemu ze zcela reálného a pravdivého tvrzení: "V moři je 300 tun radioaktivní vody z Fukušimy jen pouhou kapkou." nerozumíte?

Nebo o tom máte nějakou jinou, vědecky podloženou teorii?

J. Křivánek 3.9.2013 10:31

Re: A co na to mořští ptáci?

Ptejte se spíš jak to ovlivní život nás lidí. Nejen že společnost jednorázově utratí něhorázné prostředky za zcela bezcené a zbytečné technofetišismy, ale budeme si několik desítek let hrát na jejich provoz a mezi tím budeme chudnout. Větrníky nejsou zdrojem užitečné elektrické energie. Jsou zdrojem elektrotechnického a společenského problému. Každou istalovanou MW musíte mít 100% zálohovanou. Elektřinu nelze skladovat. Vítr je extrémně nespolehlivý a zcela nepřevídatelný zdroj. Kčemu budovat technicky zdvojednou a cenově několikanásoubně drahou soustavu, která "ušetří" jen část fosilních paliv?

J. Tolman 3.9.2013 7:17

Před časem jsem Vám psal

že zřejmě neberete v úvahu explozivní rozvoj OZE ve světě. Vaše články byly jasnou podporou totálního propadáku - jaderné energie. Tento článek považuji za nadějný náznak toho, že už Vám došlo.

Podle mých informací je britský větrný park London Array větší než německý BARD. Mýlím se?

I. Lyčka 3.9.2013 8:34

Re: Před časem jsem Vám psal

A když bude bezvětří, kdo bude těmi větrníky točit? Kde pak vezmete elektřinu?

J. Lukavsky 3.9.2013 13:29

Re: Před časem jsem Vám psal

1) My žádnou elektřinu nepotřebujeme, telku mozeme pozerať aj pri sviečkach

2) I kdyby náhodou byla třeba pak: Poručíme větru dešti, kdy má pršet a kdy vát

3) Na pobřeží se postaví ještě jeden park fofrníků, ale ty budou napájeny ze sítě a budou foukat na ty fofrníky v moři - a zase bude dotovaná elektrika.

J.L.

P. Nejedlý 3.9.2013 8:35

Re: Před časem jsem Vám psal

Explozivní rozvoj OZE žije z dotačních programů, zrovna na NP už tato diskuze byla mnohokráte vedena. Je zřejmé, že vydatným dotáváním zajistíte rozvoj čehokoliv a kdykoliv. Zrovna Německo je toho zřejmým příkladem. Tohoto tématu se týká i jeden z mých starších příspěvků na NP (http://neviditelnypes.lidovky.cz/nemecko-energeticka-revoluce-za-bilion-eur-f2i-/p_ekonomika.asp?c=A130224_211747_p_ekonomika_wag).

"Totální propadák jaderné energie" je zjednodušující evironmentální propaganda. Pokud Vás zajímají fakta a nikoliv ideologie, tak bych doporučil poslední zprávu WNA k ekonomickým aspektům výroby (http://www.world-nuclear.org/WNA/Publications/WNA-Reports/Nuclear-Power-Economics-and-Project-Structuring/)

Ohledně London Array máte pravdu, je to moje nepřesnost vycházející z údajů německého tisku, které jsem již dále neověřoval. LA byl oficiálně zprovozněn již počátkem 7/2013 a ve fázi 1 zahrnuje 175 jednotek o celkovém výkonu 630 MW, což je více než BARD.

J. Tolman 3.9.2013 8:52

Re: Před časem jsem Vám psal

Tak holt necháme čas ještě chvíli pracovat. 

D. Seibt 3.9.2013 9:06

Re: Před časem jsem Vám psal

Tak jeste nejake ty dotace (stovky miliard euro) zaplatime co rikate :-) a uvidime, ze stejne budete muset necim tu sit regulovat a zalohovat kdyz nebude foukat. Takze zase budeme dotovat vystavbu precerpavacich elektraren a nebo skladoven vodiku nebo neceho jineho. Vlastne ono je vzdy co dotovat :-)

J. Tolman 3.9.2013 9:13

Re: Před časem jsem Vám psal

Vyprávějte chvíli o tom, jak byly současné jaderné elektrárny postaveny soukromými investory bez státní pomoci. Jak soukromí investoři financovali a financují základní výzkum a náklady na likvidaci vyhořelého paliva a  vlastní elektrárny po ukončení provozu. Jak soukromý investor pojistí elektrárnu na škody vzniklé havárií. Rád si o tom něco přečtu.

D. Seibt 3.9.2013 9:20

Re: Před časem jsem Vám psal

Asi si nerozumime, statni pomoc je pouze formou garance na vystavbu. Tato garance se nevyplaci v pripade dostavby, ale je tam pro investora pro pripad, ze se stat rozhodne stavbu zrusit na natlak lidi jako jste treba vy. Zakladni vyzkum se financuje na vse mozne, treba i na kompozitni materialy a nebo supravodive materialy, ktere se vyuzivaji nebo budou vyuzivat ve vetrne energetice. Na likvidaci si kazda JE elektrarna plati do jaderneho uctu na vlastni likvidaci a ulozeni paliva (to uz je v cene zapocitano). Jedina vec je pojisteni, ale jestli jste si treba cetl jaderny zakon, tak sice stat garantuje naklady nad stanovenou pojistnou castku, ale nevzdava se zpetneho uplatneni nakladu po provozovateli.

R. Langer 3.9.2013 13:04

Re: Před časem jsem Vám psal

Co to blábolíte, člověče?

R. Langer 3.9.2013 13:05

Re: Před časem jsem Vám psal

Ale ano, něco si o tom přečtěte, nebudete pak za blbce. :-P