30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pospíšil 8.11.2010 17:58

Je to šílenství

Toto šílenství pěstují sousední západní státy již nějaké desetiletí.

Doporučuji autorovi, aby se jel podívat na to šílenství třeba do Německa nebo Rakouska,

nechť navštíví např. rakouskou vesnici, kde  většinu elektr. energie vyrabí z alternativních zdrojů.

 Budou-li u nás rozhodovat o energetické politice lidé s takovouto filosofií, budeme za nějakých -10- 15 let v Evropě rozvojou zemí.

V. Batala 8.11.2010 19:21

Re: Je to šílenství

Pane Pospíšile, je to šílenství! Tento článek je určen primárně právě lidem, jako jste Vy. Bohužel neste asi schopen nebo hůř, nechcete pochopit zcela zprávné a věcné argumenty autora. Nevím, jak to sice funguje konkrétně v té rakouské obci, kterou dáváte za příklad, ale pokud to není tak, že má vlastní energetický celek a její větrníky jsou napojeny do celostátní sítě, je to špatně a je to přesně ten případ, o kterém se píše ve článku. Jestliže si ale například větrníkama ohřívají vlastní akumulační nádrže s vodou a tou si pak ve vesnici topí, je to v pořádku. A to bych ještě trval na tom, aby se jim na takovou investici nemuseli přidávat ostatní obyvatelé ze společných daní. Ať si vezmou úvěr, každá banka jim určitě na tak výhodný projekt půjčí. Ona se jim investice jistě brzy vrátí a oni pak mohou dělat na ostatní dlouhé nosy, že si topí zdarma. Něčemu podobnému bych rozumněl. Jestliže tomu tak není, platí stoprocentně to, co píše autor článku. Zkuste se nad tím zamyslet. Zdravím.

V. Novák 8.11.2010 12:40

Co postavit na hranicích ty omezovací transformátory,

o kterých mluví Poláci - a jak sem Němci pošlou příliš z těch svých větrných Temelínů - tak prásk! Odpojit! Dělejte si tím sarajtem, o který nikdo nestojí, co chcete.

Myslíte, že by dlouho podporoval větrníky, slunečníky a měsíčníky, protestovali proti jaderným elektrárnám a blokovali Gorleben? Nebo by se i v teutonských palicích rozžalo?

Navrhuji opakovat až do rozbřesku...

V. Kolman 8.11.2010 12:13

POROVNÁNÍ "VĚTRNÍKŮ" SE ŠKODOVKOU KULHÁ

U oné jankovité Škodovky šlo jednoznačně o hubu. U "větrníku" stačí dát v případě dutí bujných větrů vrtuli "do praporu" a odpojit ho od sítě. To v případě, že pro "větrnou" elektřinu nebude využití. Až bujní větrové pominou, nebo opět nastane potřeba elektrického proudu, může "větrník" pracovat dál.

       Jistě, z ekonomického hlediska by pan elektrárník přišel o zisk. Technicky je "problém" s nadvýkonem odpojením "větrníků" snadno zvládnutelný.

J. Slanina 8.11.2010 15:20

Re: POROVNÁNÍ "VĚTRNÍKŮ" SE ŠKODOVKOU KULHÁ

A ono odpojení větrníků byste ponechal na vůli pana "elektrárníka"?

M. Prokop 8.11.2010 16:33

Re: POROVNÁNÍ "VĚTRNÍKŮ" SE ŠKODOVKOU KULHÁ

Ano, problém odpojení není v technice.

Ale v technika nevyřeší nutnost zálohovat, když přestane foukat.

J. Mrázek 8.11.2010 10:29

Dnešní lidovky mají děsivá data o bio :

byznys.lidovky.cz/biopaliva-zpusobi-v-eu-skody-jako-26-milionu-aut-znici-uzemi-dvou-belgii-13f-/moje-penize.asp?c=A101108_101720_moje-penize_nev

T. Kočí 8.11.2010 9:39

Zelené šílenství škrtí Evropu ...

Velmi dobrý článek.Je třeba podobné stále opakovat.Většina nechápe,co vymyslel James Watt před 200(?)lety -¨ty koule.Myslím Wattův regulátor - na slunce a vítr neaplikovatelné.

K. Janyška 8.11.2010 8:31

Zelené šílenství je socialismus a ten škrtil lidstvo vždy !

A bude to dělat tak dlouho, až lidé pichopí, že je nerealizovatelný ! Brání tomu vesmírné principy, na kterých vyrostl a stojí  lidský svět ! Dzp.

J. Slanina 8.11.2010 0:56

Jojo, zkuste chvíli sledovat, nejlépe po ránu a večer.

http://www.ceps.cz/detail.asp?cepsmenu=3&IDP=418&PDM2=426&PDM3=0&PDM4=0

J. Mrázek 8.11.2010 6:54

Dobré, jen asi nezaregistrujeme pád soustavy

Díky. Není ještě něco podobného ?

J. Dobrý 8.11.2010 9:51

Re: Dobré, jen asi nezaregistrujeme pád soustavy

tohle je zajimave http://www2.ceps.cz/grafonline/popup.aspx

Krasne je zretelne, kde je problem. Korelace spotreby a slunicka je dost problematicka.

V. Kolman 8.11.2010 12:27

Re: Dobré, jen asi nezaregistrujeme pád soustavy

Pane Dobrý, což takhle postavit vedení od západu Afriky, přes Evropu, Asii, až někam po Alma-Atu přes několik (10?-11?) časových pásem, včetně solárních elektráren v různých časových pásmech. Ztráty ve vedení by byly problémem, ale domnívám se, že řešitelným - viz pokusné přenosy el. energie ss proudem při napětí v řádu MegaVoltů. Pak by korelace sluníčka se spotřebou až tak moc nemusela vadit. A popustím-li uzdu fantazii, pak by propojení mohlo pokračovat přes Aljašku až do Ameriky, přes další časová pásma. Jiná věc je, na kolik peněz by tahle  "celosvětová solární sranda" přišla. To je asi jeden z nejpádnějších důvodu, proč "to" ještě hodně dlouho nepůjde.

       Spojaři všech zemí - proletujte se!  :-))

V. Novák 8.11.2010 12:35

Ony všechny tahle geniální myšlenky troskotají

na takových maličkostech jako jsou zrtráty ve vedení nebo zákon zachování energie...

Copak Almaty, Almaty má UTC+6, tedy od nás jen pět hodin. Touhle dobou.

V. Kolman 8.11.2010 13:31

Re: Ony všechny tahle geniální myšlenky troskotají

Čtěte prosím pane Nováku pozorněji.

        Nepočítal jsem časová pásma OD NÁS do Almaty, alébrž od západního pobřeží Afriky. Nepočítal jsem časová pásma přesně, je to pouze odhad při letmém pohledu na globus - ono je to kolem poloviny obvodu zeměkoule. A o ztrátách jakožto o problému jsem se také zmiňoval. V perpetuum mobile, podobně jako Vy samozřejmě také nevěřím :-))

V. Novák 8.11.2010 17:12

Re: Ony všechny tahle geniální myšlenky troskotají

Na západním pobřeží Afriky mají UTC. Takže Almaty je těch +6 hodin. Čtvrtina obvodu zeměkoule - pohled musel být opravdu letmý...

Ano, ztrátz jste zmiňoval - a lehce jste je obstrouhl. No a já píšu, že právě na takových "maličkostech" kolabovávají jinak slibné projekty. Kdybychom měli možnost elektřinu přenášet přes půl Země s přijatelnými ztrátami... Kdybychom ji uměli skladovat... Kdyby každý elekrovůz nemusel být vybaven uzatraceně těžkou baterií...

To by byl ráj na Zemi!

Bude - až (jestli) to budeme umět. Momentálně musíme nějak přežít bez toho - a snažit se něco vymyslet.

Má to tu výhodu, že nic ze jmenovaného neporušuje žádný fyzikální zákon. Doufám...

J. Slanina 8.11.2010 15:17

Re: Dobré, jen asi nezaregistrujeme pád soustavy

No víte, pane Kolmane, ono to, zaplať pánbůh, opravdu ještě hodně dlouho nepůjde. On tenhle Váš nápad globálního propojení přenosové soustavy má jeden podstatný zádrhel. Musel by totiž vést přes gubernie jisté "velmoci". Vzhledem k tomu, že otáčení kohoutů na plynovodech je fyzicky pravděpodobně náročnější než vymáčknutí několika jističů, jsem zatím se současným stavem spokojený.

V. Kolman 10.11.2010 6:34

Re: Dobré, jen asi nezaregistrujeme pád soustavy

Souhlas pane Slanino. Jenže zatím co plyn proudí pouze jedním směrem a otočením kohoutu lze velice snadno trestat "vzpurné" občany, u solární elektřiny by to bylo jiné. El. proud by tou "energetickou magistrálou" proudil chvíli jedním směrem a za pár hodin směrem druhým. Kdyby nám vypnuli proud oni, tak bychom jim za pár hodin pro změnu vypnuli proud (tekl by v tu dobu opačným směrem) zase my. A bylo by to fifty-fifty. Takže by se asi moc nevypínalo. Spíš by zůstalo u onoho staromódního otáčení "jednosměrnými" kohouty.

V. Skalová 8.11.2010 0:39

Ano

a konešně nastane vytoužený melounisitcký ideál - zpátky na stromy!