16.4.2024 | Svátek má Irena


ENERGETIKA: Zelené šílenství škrtí Evropu ...

8.11.2010

... a Al Gore je novodobý Lenin

Nemyslete, nadpis tohoto článku není ani zdaleka takovou nadsázkou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lenin zblbl šestinu lidstva a skončil za to vycpaný v Kremlu, zatímco Al Gore zpitoměl ještě větší část lidstva a byl za to zvěčněn na listině nositelů Nobelových cen.

Energii získáváme obvykle z motoru nebo generátoru. Mechanickou třeba ze spalovacího či elektrického motoru a tu elektrickou zase z generátoru. Ale běda, když nám něco dodává energii tehdy, když ji nepotřebujeme, ba dokonce nám škodí.

Asi stěží někdo přidává plyn při jízdě z kopce, to by nemuselo dopadnout dobře. Mně se jednou stalo, náhodou zrovna když se mi narodilo první dítě, ale byl jsem zcela střízliv. Bujaré oslavy, tak běžné za totality, mě teprve čekaly. Jel jsem z porodnice v Podolí a při výjezdu ze zatáčky jsem přidal plyn a pedál zůstal viset na podlaze. To byla taková libůstka vozů Škoda 1000 Malých Bolestí.

Byl jsem mladý a tělo jsem měl pružné. Přesněji řečeno, dobře se ohýbalo tam, kde mělo, a vůbec ne tam, kde nemělo. Prostě ideál mladé ženy. Kdyby byl povýšen čtyřikrát, tak by z něj byla viněta vína, které se kdysi nazývalo Dívčí sen. Čtenář může hádat proč. A moje mladé pružné tělo spolu s rychlou reakcí dokázalo, že jsem se bleskurychle ohnul a pedál plynu zvedl do původní polohy.

Zbytek cesty jsem pak projel velmi opatrně, pedál se zasekával pouze v dolní úvrati a po promazání tento jev dočasně zmizel. Ovšem, co s produktem zeleného šílenství, větrnými elektrárnami? Ty nám totiž ve velkém předvádějí to, co mně kdysi ukázala naše škodověnka v malém. Odevzdávají výkon tehdy, kdy vůbec není zapotřebí, ba je dokonce velmi škodlivý.

Idealističtí techničtí analfabeti, inspirovaní Al Gorem a podobnými „veličinami“, se domnívají, že energie větru je „zdarma“. Samozřejmě, že není, energetické a finanční nároky na jeden instalovaný MW výkonu převyšují náklady na klasické, uhelné či jaderné, elektrárny. To by ovšem nebylo to nejhorší, kdybychom z nich dostali výkon tehdy, kdy potřebujeme, a mohli je utlumit tehdy, kdy jejich výkon nepotřebujeme.

Tak tomu ale opravdu není. Při ranních a večerních špičkách, které by se daly přirovnat k jízdě do prudkého kopce či k předjíždění, nám ty větrníky dají výkon jen pouhou náhodou. Absolutně na ně není spoleh. A pravidelně se „rozzuří“ tehdy, kdy pro jejich vyrobenou energii není odbyt. A kdo někdy topil v kotli na tuhá paliva, tak ví, že tlumit kotel znamená snižovat účinnost, přičemž spotřeba paliva a emise zplodin zdaleka neklesají úměrně snížení výkonu.

Takže, kdo se chce dozvědět více o tom, jak nás německé větrné elektrány ohrožují, může si přečíst: Česku hrozí kvůli německým větrníkům totální kolaps dodávek elektřiny.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem