30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Zdražování jako výsledek „zelené“ politiky

Na zdražování energií se v současné době podílí více faktorů, ale jeden se zmiňuje spíše okrajové. Je to tzv. zelená politika zemí Evropské unie, která zhoršuje nabídku výroby energie a sází na občasné zdroje (OZE).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mertan 23.10.2021 8:58

Problém je v tom, že humanitne vzdelaní ľudia rozhodujú o technických riešeniach údajnej klimatickej krízy.

R. Szewczyk 23.10.2021 8:45

zdravím,

bych připomněl,už o tom tady byla zmíňka, že v Číně se vyrobí cca 80% hořčíku, cca 1mil tun, kov, jenž naprosto nezbytný pro průmyslovou výrobu, jako samostatný kov, tak jako slitina či jako legura, při jeho výrobě se používá v Číně tzv Pidgeonuv proces, který mimo jiné vyrobí na 1kg Mg cca 35 kg Co2, pro srovnání , výroba oceli produkuje na 1kg cca 2kg Co2

v česku jsou obrovská naleziště dolomitu, jenž by se dál využít jako zdroj hořčíku, nyní se těží snad jako hnojivo či na žáruvzdorné cihly

J. Vlk 23.10.2021 8:40

Kdo u nás zapříčinil současný stav ? Důvody lze nalézt poměrně jednoduše v generační výměně lidí spojených s rozhodováním o budoucnosti energetiky. Dvacet let je poměrně dlouhá doba. Zmizeli osobnosti, které dokázali stavět jaderné elektrárny, rozvíjet jaderný průmysl a prosazovat gramotné vize. Nová generace nechtěla navázat na to, co vznikalo po desetiletí. Byly a jsou ignorovány názory předchozích generací. Důkazem toho bylo obsazení ve vedení státu, ministerstev i energetických společností. Zatím se bohužel pro ČR neukazují zřetelné efektivní vize a nikdo, kdo by je uměl prosazovat.

R. Langer 23.10.2021 7:39

A to, že se přes slzy smějete těm humanitně vystudovaným šmejdům, co vám do očí drze tvrdí NAPROSTÉ NESMYSLY není žádný "útok na vzdělání", ale jen prosté konstatování FAKTU! ;-€

R. Langer 23.10.2021 7:36

Ano, ale ty útoky na vzdělání jsou vedeny přesně obráceně, než si představujete. Tady se jedná o přímý útok na logiku, kritické myšlení a základní přírodní zákony, a ne na blbce, co neumí ani trojčlenku.

To jsou přesně ty útoky na ty, kteří tvrdili, že země není placatá, že Země obíhá kolem Slunce, a není středem vesmíru.

Takové útoky na vzdělání jsou nesmírně nebezpečné, a mohou znamenat i návrat do minulosti - v současné době do doby bez elektřiny. A NENÍ TO LEGRACE!

R. Langer 23.10.2021 7:30

Protože na to nemají ani čas, ani náladu, musí totiž doopravdy pracovat, aby věci fungovaly, kdežto prací těch aktivistů je přímo vyrábět ty letáky a ovlivňovat technické analfabety, kterých je prakticky třetina obyvatel, a kterým jako technik nejste schopen vysvětlit zhola nic, protože neumí ani trojčlenku, a o té elektřině si SKUTEČNĚ myslí, že se bere v zásuvce.

Na ovlivňování takové veřejnosti technici fakt nemají čas. To má být naopak práce osvícených politiků, aby svůj lid směřovali k pokroku, lepším vědomostem a novým technologiím, a aby jim tak nějak po lopatě vysvětlili, že je to pro ně dobré.

Bohužel, ti politici ovšem usilovně DĚLAJÍ PRAVÝ OPAK, a to právě ve spojení s těmi šílenými aktivisty, kterých je mezi normálními lidmi ZLOMEK, a o které vlastně ve skutečnosti vůbec nikdo nestojí.

Ale peníze nesmrdí, a tady je ten kámen úrazu. ;-€

J. Krásenský 23.10.2021 5:49

NJZ - nové jaderné zdroje, EDU - elektrárna Dukovany, ETE - elektrárna Temelín, čísla označují bloky, JŘBU - jednací řízení bez uveřejnění.

J. Berger 23.10.2021 5:29

Pane Nováku (v 0:12), asi máte pravdu, ale stejně jako většina čtenářů nevím, co je NJZ I+II, EDU 56, ETE34, JŘBU, ETE12 atd., takže nevím o čem je řeč. Bylo by asi lepší tyto zkratky vysvětlit.

.reagovat

S. Sidlichovsky 23.10.2021 5:25

Jsou to nejen dny, ale dokonce celé týdny, kdy těch 11000 instalovaných větrníků v Británii přispívá k potřebě el. energie 3 %

L. Žaloudek 23.10.2021 4:24

Trochu to přeformuluju: snažíme se více, aby se i ti technický neobeznámení dozvěděli to, co jim možná chybí. Útoky na vzdělání nikdy nevedly k ničemu dobrému.

L. Žaloudek 23.10.2021 4:16

Třebaže se základními argumenty článku souhlasím, musím se znovu ozvat proti obviňování humanitního vzdělání: Vypadá to, že nehumanitní vzdělanci nejsou schopni prezentace svého poznání. Proč i oni neumějí pracovat s transparenty a ovlivňovat veřejnost? Není to pohodlnost schovat se za svoji odbornost a chyby nechat na druhých? Podotýkám, že tento alibismus nelze pozorovat na fóru NP ...

P. Velenka 23.10.2021 2:41

Stylově i argumentačně vynikající článek ! Snad nejlepší, jaký jsem na NP za celý rok četl.

J. Ganaur 23.10.2021 0:23

Naprostý souhlas, především se tou humanitní "vzdělaností"!Greendeal je zrůdnost.Čím dřív se dojde k blackoutům, tím lépe, byly by menší škody.:-(

J. Novák 23.10.2021 0:12

řešení: VYHLÁSIT NOUZOÝ STAV, ustanovit NJZ I+II objednat stavbu a technologii EDU56 a ETE34 v JŘBU u osvědčených dodavatelů ETE12 stejnou technologii využít i pro nové bloky ...4400MWe neemisní EE do r. 2030 a zapojit 50 00 lidí z utlumované AUTOMOTIVE!!!