7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 18.6.2008 11:19

Jste mimo

Podpora odberu vyrobku je podporou do vyzkumu nejenom daneho vyrobku, ale i technologie vyroby --> zde dochazi ke zlevneni vyrobku. Fungovalo to velmi dobre u VE, natolik dobre, ze pri spatne nastavenych dotacich v Nemecku tam nastal obrovsky boom.

Podle me spravne nastaveny dotace jsou v UK, tam maji kontrolu nad tim, kolik celkove zaplati a navic nedelaji rozdil mezi VE a solarnimi s tim, ze si investori sami urci.

Stoura 18.6.2008 12:05

Re: Jste mimo

Jenže je to dost neefektivní způsob. Na výzkum jde jen zlomek vložených peněz. Němci dávají do větrných elektráren zhruba stejně peněz, jako celý svět do jaderné fúze. Výsledkem je rozhopupání sítě v celé Evropě.

Mimochodem solární elektrárna ve věčně zamračené Británii musí být dokonalá černá díra na peníze.

Ladislav N. 20.6.2008 5:28

Re: Re: JJ Jste mimo

Nemůžete od zeleného "sociálního inženýra" čekat, že jeho myšlenky budou technicky a ekonomicky racionální.... ;-);-D

Nový 17.6.2008 23:38

A´t si to zainvestují sami Arabové a pak se uvidí jak jsou konkurenceschopní

při investici do  Afriky je velké nebezpečí pozdějšího "znárodnění" nebo jiného způsobu vydírání.

Pokud si to  sami  zaplatí a  dají konkurenční nabídku tak proč ne ?

Od EU  byrokratů je  ale  velké nebezpečí, že nás  zatáhnou do dalšího  maléru!

Ladislav N. 18.6.2008 0:20

Re: A´t si to zainvestují sami Arabové a pak se uvidí jak jsou konkurenceschopní

 ;-PR^ !! Peněz z těžby ropy mají dost, místo zlatých kohoutků a umyvadel si mohou dovolit "luxus" vyhodit své peníze za sluneční panely někde v poušti - a jejich drahou údržbu. ;-)

Abonent 17.6.2008 22:23

Základní podmínka úspěchu DESERTEC : poevropštění arabského světa

Stačí pohled na mapku : většina z elektráren projektu DESERTEC leží v arabském světě. Takže současnou evropskou (i světovou) závislost na energetických zdrojích z potenciálně i fakticky nestabilních oblastí by vystřídala jiná závislost.

To znamená, že by bylo nutno k nákladům na vybudování a provoz elektráren a přenosové sítě připočíst náklady na zajištění a udržení stability v oblasti.

Kdyby autoři projektu mysleli hlavou, a ne opačným koncem těla, spočítali by si, kolik dnes stojí udržování jakés takés stability na Blízkém a Středním Východě. Elektrárny jejich úúúžasného projektu mají ležet v několikanásobně větší oblasti.

Kolik by stálo poevropštění arabského světa ? Jinak řečeno - na kolik by vyšlo buď masivní úplácení darebáckých států nebo jejich vojenské obsazení ?

Plán zelených idiotů : Hlavně nestavět jaderné elektrárny. Raději potopit Evropu do tmy. Tmy nedostatku energie, tmy vítězného islámu.   ;-€

qwert 18.6.2008 10:22

Re: Základní podmínka úspěchu DESERTEC : poevropštění arabského světa

hergot, tak už se konečně smiř s tím, že běloši jsou menšina na Zeměkouli ;-);-);-)

mirek 17.6.2008 18:53

arabové

spolupracovat s arabama už umíme a platíme za ropu jak bl.í a udělat si pupečníkovou šňůru do muslimastánu to by mohl leda blázen. Až budou chtít abychom nosili turbany, tak nám vypnou proud. Ne , věnujme sejádru a všemu ekonomicky možnému a na ně se můžeme vykašlat. Vlastně je to dobrý vtip. Teď nás držejí v šachu ropou a pak to bude elektřina. Hlídejme si svojí svobodu a buďme nezávislí. Jednou jim budeme prodávat vodu. A to nám zaplatí zlatem.

S článkem naprosto souhlasím a nesmíme být blbí.!!

Antonín I. 17.6.2008 21:04

Re: arabové

naprostý souhlas. Nehlede k tomu, kolik by to stálo.

Nový 17.6.2008 23:32

Re: arabové

Přesně  tak !  R^

Ludva 17.6.2008 17:20

Tak ty solárky postavte,

ale bez dotací, volnou konkurencí ke klasickým zdrojům. A uvidí se. Nejjednodušší je podnikat cizíma rukama za cizí peníze a bez vlastního rizika, že ano.

para 17.6.2008 17:42

Re: Tak ty solárky postavte,

Jo Ludvo "zlatá slova" - škoda jen, že pro současné ve světě stavěné JE to platí taky:-(

Pumprlidentlich 17.6.2008 18:33

Re: Re: Tak ty solárky postavte,

zelený mozeček opět tapetuje?

zapomněl jste odkaz na skupinu zlodějů v horní dolní v čele s placeným lhářem beránkem. Jako důkaz velké odbornosti. Stejná porucha, jako multinick maly blbec nebo tapetovač zima?

psal jste, že spalováním metanu vzniká pouze voda....

para 17.6.2008 22:20

Re: Re: Re: Tak ty solárky postavte,

Pumprde nech si ty lži a urážky na chvilku až si stoupneš před zrcadlo - třeba Tě něco napadne.

Ladislav N. 18.6.2008 8:08

Re: Re: Re: Re: Tak ty solárky postavte,

Jenomže on má pravdu, protože ty jen pořád dokola meleš stejné nesmysly o tom, že JE jsou "prodělečné", zatímco ČEZ nemá jak proinvestovat zisky, které má díky prodeji el. energie z JETE do zahraničí... ;-P

para 18.6.2008 10:09

Re: Re: Re: Re: Re: Tak ty solárky postavte,

L.N. v čem že má Pumprd pravdu? Uved mi jedinou dnes budovanou JE z čistě soukromých zdrojů pro volný trh s el energií. Takovou bohužel asi nenajdeš - a dodávám, že i mě to mrzí. To pro mě ale není důvod tvrdit, že tomu tak není a neříkám tím, že takové nemohou časem vzniknout. Spíš se ale zdá, že se naplnuje čas kdy bude společnost muset do JE zainvestovat i za cenu nějaké formy dotací. GO si to asi vynutí a vybírat mezi obětmi si nebude - svět se zmenšuje. Soukromý kapitál si naopak vybírá kam investovat aby byl zisk maximální. Vyjímky existují ale jen potvrzují toto pravidlo.

Kdežto Pumprd  zcela překroucené má slova o opakuje je bez jakékoli korekce už snad podesáté. On je ideálním příkladem demagoga - v tom je tady asi nezastupitelnej. Jestli ne tak at uvede link na to co říká nebo at alespon zanechá toho spamování.

Zdravíčko;-P

Ladislav N. 20.6.2008 5:30

Re: para IP: 86.49.13.xxx

Plácáš blbosti.

para 18.6.2008 11:05

K tomu ČEZu a dalším "Uhlobaronům" co nemaj - podle L.N. - jak proinvestovat zisky.

Pokud by si v ČEZu ekvivalentně externalitám zisk skutečně kalkulovali - asi by nebyli "Baronama" naší společnosti. Pokud by alespon energii v uhlí obsaženou důsledně využívali alespon na 45% jak je možné - a nikoli na 30% jak je u nás běžné - nemuseli by volat po prolomení těžebních limitů a navíc by hned měli kam investovat. Na rozdíl od soc. éry je jim navíc světový trh investičně k dispozici tak co jim brání?.... Možná obavy, že pokud by někdo soudně uspěl s kalkulací jaké škody GO přinese - patřili by "Uhlobaronibaroni" mezi nenávratně zadlužené.:-/

Emil XX 18.6.2008 15:22

Kteří "uhlobaroni"

Chci vidět, jak něco platí Čína nebo Rusko. Každý nemá tak prodejné státní úředníky, jako my.

Proč by měl ČEZ investovat do uhelných elektráren s účinností 45%, když pro celou jejich životnost nebude uhlí???

Konec konců, stačí přejít na jádro a není co řešit. Když se uváží, že Temelín je vysoce ziskový přes dodatečné náklady, spojené třeba s vysekáním stávající kabeláže a její nahrazení novou.

para 17.6.2008 22:23

Re: Re: Re: Tak ty solárky postavte,

Pumprde nebylo by lepší nechat si ty lži a urážky na chvilku až si stoupneš před zrcadlo?;-)

Stredocech 17.6.2008 17:12

Jinak bych nadhodil dost zajímavou věc, přestože je noční proud levný,

nevyplatí se dělat průmyslové provozy, které by jely převážně na noční proud, nepočítám-li malé keramické dílny, kde se vypaluje přes noc.

Ladislav N. 18.6.2008 0:21

Re: ...přestože je noční proud levný, ...

Nejspíš proto, že lidé chtějí pracovat ve dne... ;-)

Bob 17.6.2008 16:41

Asi takto:

Je veľa lokalít na celej Zemi, kde má význam využívať slnečnú energiu - či už ako fotovoltaické články alebo ako kolektory na teplú vodu (nie je to iba výsada arabských krajín a púšťových oblastí). Mnohých prekvapí, že dokonca v strede Antarktídy je počas polárneho leta veľmi intenzívne slnečné žiarenie a neprerušované počas niekoľkých mesiacov (takmer žiadna oblačnosť). Dnes už existujú veľmi podrobné mapy možného využitia slnečnej energie. Po nasadení sériovej výroby bude naďalej klesať cena fotovoltaických panelov. Aj tak ale budú solárne panely produkovať iba doplnkovú elektickú energiu v rozsahu niekoľkých % celkovej spotreby vo väčšine krajín.

Loki_F 18.6.2008 14:38

Re: Bobe, zlaté oči plné slzí...

budou-li to setiny procenta (0,0X%), bude to větší než očekávaný úspěch fotovoltaiky.

Měla-li by mít fotovoltaika nějaký význam, musela by být instalována někde na oběžné dráze, aby produkovala elektrický proud 24 hodin denně. Jenže ten výkon dopravit na Zem je téměř stejné jako ze Sahary do Evropy... Sněte dál! };D)))

Vlasta.on 17.6.2008 15:59

Že o tom vůbec vážně debatujete

Vezmeme-li množství energie na výrobu, výstavbu a rozvody, údržbu (i chlap se smetáčkem něco, energeticky, stojí), tak stejně přijde trochu větru a písek tak zničí povrch, že účinnost strašně klesne. A jak dlouho to v těch podmínkách vydrží? Odzkoušel to někdo? Nebo bude povrch z korundového skla? A kolik to pak sežere při výrobě energie? Ztráty při přenosu už jsou v téhle chvíli zanedbatelné. Budou totiž nulové. Jak jinak při nulovém přenosu.

Stoura 17.6.2008 16:13

Re: Že o tom vůbec vážně debatujete

na druhou stranu: být arabským šejkem, je mi to jedno. Hloupí evropané to zaplatí. Povinně budou odkupovat za vysoké ceny a dodávat budou za levno. Vždyť to přece v Evropě už funguje. :-/

Antonín Hrbek 17.6.2008 15:44

Jde o zvrácenou myšlenku

Odjakživa se výroba a s ní civilizace koncentrovala na místech, kde byla energie. Teprve ve 20. a 21. století se ke stávající výrobě a stávající cilivilizaci snažíme energii odněkud přivést. A často za drahé peníze. Projekt by měl smysl, kdyby současně s výrobou energie vznikl i zpracovatelský průmysl. Ale co by zpracovával - písek? a kam by ho dovážel? Budoucnost by měl mít například zpracovatelský průmysl v severní Africe, kde jsou často i zdroje dalších surovin. Jinak nejde o nic jiné než o další redistribuci zdrojů. Vyrábět energii na poušti a posílat ji na tisíce kilometrů, aby se použila třeba na klimatizaci?

Z mapy infračerveného záření je již dnes jasné, že jsou místa, kde se doslova plýtvá energií. Redistribuce by toto plýtvání ještě zvýšila, se všemi z toho vyplývajícími důsledky.

Historik 17.6.2008 15:51

Re: Jde o zvrácenou myšlenku

Nemáte pravdu, základem civilizace bylo ZEMĚDĚLSTVÍ. A v mlýnech se kola otáčela žentourem, kterým v lepším případě točil dobytek a v horším otroci.

Těžní klece na rudu v Kutné Hoře v dobách slávy těžby stříbra poháněly koně.

Stoura 17.6.2008 15:59

Re: Re: Jde o zvrácenou myšlenku

Zemědělství je také forma získávání energie. ta se ve formě sklizeného produktu nacpala do do dobytka , koni nebo otroku. A ti pak na základě toho vykonávali práci. Dnešní biopaliva jsou podobnou technologií.

Mimochodem: tu rudu bylo třeba vytavit. Rozvoj hutnictví byl schopen spotřebovat produkci biomasy ve střední Evropě už v 18 století.

Antonín Hrbek 17.6.2008 16:06

Re: Re: Jde o zvrácenou myšlenku

Prosím - upřesňuji - průmyslové civilizace. Obvykle se civilizace nespojuje se zemědělstvím, ale se stavbou měst, organizací společností a schopností předávat neverbálně informace.