29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
redneck Mike, Mississippi 3.10.2008 6:02

Neni remiza jako remiza...

Prvni debata mezi kandidaty na presidenta - nuda, nezazivna, bez napadu a bez myslenky. Bezbrankova plichta a velke zklamani.

Dnesni debata mezi kandidaty na viceprezidenta - remiza je vlastne prekvapenim, vzhledem ke zkusenostem Joe Bidena. Debata byla zabavna, vecna, tvrda a pritom slusna... Skoro jednoho napadne, nemela by ta kandidatura byt obracene. Joe Biden i Sarah Palin by se mi jako kandidati na presidenta zamlouvali mnohem, mnohem vice...

Martin 2.10.2008 19:04

projekty jadrných elektráren budou mít potíže

No, nevím nevím, jak se teď pohrnou finančníci  v USA do projektů jaderných elektráren....

redneck Mike, Mississippi 2.10.2008 18:18

Ulrichu,

pote co jste videl "bystrého, pohotového, suverénního Obamu", jsem zvedavy a pockam si na Vas nazor na dnesni debatu kandidatu na vicepresidenta. I pres to, ze jsem se zaprisahl, ze se uz nikdy na zadnou debatu divat nebudu, zvedavost zvitezila. Myslim, ze snad ani nemusim psat komu fandim...

Honza 1.10.2008 21:27

Obama je hloupý jalový žvanil

který by si mohl podat ruku s Paroubkem. Říká jen to, o čem si myslí (nebo spíš jeho poradci), že mu to zvýší popularitu. Jestli si ho Američani zvolí za prezidenta, tak to bude jen důkaz, že i v USA už tvoří naprostí blbci napoloviční většinu.

brána 1.10.2008 21:35

Re: Obama je hloupý jalový žvanil

Co máte tak vyhraněně záporného vůči liberálnímu politikovi s programem vylepšení tržního systému. Obama není žádný zelený, či lidovec ale politik, kterého by akceptovala i ods. Neníliž pravda.

Ulrich 2.10.2008 10:36

Re: Re: Obama je hloupý jalový žvanil

Nevím, co máš na mysli slovem liberální. V zámoří se tento výraz používá pro socialisty a komouše. A to přesně je Barack Obama. Jeho koncepce v kostce: "Tvrdě zdanit ty hnusné zločince miliardáře, zabzpečit na náklady ekonomicky aktivních lidí zdravotní péči pro ostatní, regulovat zlý trh, spřátelit se s neprávem haněnými ympaťáky jako je Ahmadínedžád....". Jinak ODS je samozřejmě hodně nalevo od amerických republikánů, nicméně oficiálně podporuje McCaina.

ana 1.10.2008 21:46

Re: Obama je hloupý jalový žvanil

Také jsem si vyvodila z volby našeho pana presidenta podobný závěr;-(

Ulrich 2.10.2008 10:29

Re: Obama je hloupý jalový žvanil

To všechno je pravda. Těch hloupých Američanů je ale prostě letos zřejmě více než těch chytrých. Obama jasně směřuje k vítězství. Každým dnem je jeho pozice silnější.  Pokud McCain neudělá nějaký zásadní tah, je rozhodnuto.

Ulrich 1.10.2008 17:33

Obama debatu dost jasně vyhrál

Energetika neenergetika debatu vyhrál Barack Obama. Byl prostě přesvědčivý, pohotový. Na každý útok rivala ihned reagoval efektivní obranou a protiútokem. McCain jen přednesl svá stanoviska a na Obamu téměř nereagoval. Nechal si uštědřit "z kontry" řadu nepříjemných úderů. A to říkám jako zarytý stoupenec republikánů, který by debata nedebata volil ze zásady McCaina. Můj celkový dojem: McCain říkal vesměs správné věci nepřesvědčivým způsobem, Obama nesprávné věci přesvědčivě.

JJ 1.10.2008 17:42

Takze podle stejne logiky

Bush dela za spravnou stranu nespravne veci. ;-D

Ulrich 1.10.2008 17:48

Re: Takze podle stejne logiky

Bushova politika byla vesměs správná. Irák, daně, vše O.K.. Jenom ten bailout to vše kazí. Škoda.

redneck Mike, Mississippi 1.10.2008 18:53

Re: Re: Takze podle stejne logiky

Ulrichu, jste si jist, ze jste se dival na zminovany porad? Jasna plichta, skore 0 : 0..., kde jste videl to Obamovo jednoznacne vitezstvi? Vzdyt ani jeden ani druhy nic, ale nic nerekl, jenom toho spoustu natlachali...

Ulrich 1.10.2008 19:13

Re: Re: Re: Takze podle stejne logiky

Jo, kandidáti neřekli nic světoborného. Ale Obama byl prostě psychologicky vítězem. Když Mccain řekl na jeho adresu něco kritického, okamžitě reagoval. Pronesl vždy něco na způsob: "Ale Johne ( s nádechem ironie ). Řekněme si, jak je to ve skutečnosti......" a vysvětlil situaci působivě ze svého pohledu. K tomu vesměs přidal nějaké to slovní dloubnutí do rivalových žeber. McCain na útoky nereagoval. Nebránil se. Chvílemi byl jako fackovací panák. Na druhé straně připouštím, že Obama byl místy až příliš triumfální, agresivní, výsměšný. To mu mohlo uškodit. je to špatné. Obama v průzkumech vede. McCain potřebuje k vítězství vyhrát Floridu, Virginii, Ohio a k tomu buď Colorado plus Nevadu nebo Pennsylvánii, případně Michigan. Zejména zisk Colorada, Pennsylvánie a Michiganu se přitom nyní jeví jako nereálný. Obama směřuje k vítězství. Je mi z toho smutno.

PetrH 1.10.2008 20:40

Re: Ale Johne ( s nádechem ironie)

Hm, jak Obamu popisujete, zní mi to jako Paroubek.:-/

Ulrich 1.10.2008 20:58

Re: Re: Ale Johne ( s nádechem ironie)

Ano, chová se v debatě jako Paroubek. Taky mě to napadlo. A recepty nabízí také podobné. Více daní, byrokratické kontroly. A stějně jako Paroubek Obama démonizuje "bohaté" a pravici.

brána 1.10.2008 21:41

Re: Re: Re: Ale Johne ( s nádechem ironie)

Co démonizuje, prohlašuje naši elitu za zvlčilou. Má velmi ambivalentní vztah ke zbronímu komplexu a je neschopen rozpoznávat nebezpečí nesekularizovaných společností a ....možno pokračovat. Je mi smutno. 

Golem 1.10.2008 19:55

Re: Re: Re: Takze podle stejne logiky

Jasně souhlasím

J.G. Pašek 1.10.2008 22:01

Re: Obama debatu dost jasně vyhrál

Hmmm,  . . den po debatě Drudge Reports měl RASMUSEN anketu hlasování, kde čtenáři mohli hlasovat . . .  600 000 čtenářů hlasovalo v anketě KDO VYHRÁL DEBATU . .  . 68% John McCain, 38% BarÁK Husejn Obáma a 2% neroyhodně . . . .  takže vono to nebude s tím Obámou tak žhavý jak mudruješ . . . . .

Já jsem se na debatu nekoukal . . . já tu černou ukecanou hubu nemůžu ani vidět ani slyšet . . .

J.G. Pašek 1.10.2008 22:03

Pardon, chtěl jsem napsat 30% Obáma . . .

.

Ulrich 2.10.2008 10:43

Re: Re: Obama debatu dost jasně vyhrál

Ty ankety beru s rezervou. Rasmussen má tradičně výsledky nakloněné republikánům. Jiné ankety ukazují vítěztsví Obamy. Já jsem tu debatu na rozdíl od tebe sledoval. A viděl jsem toporného, pomalého McCaina a bystrého, pohotového, suverénního Obamu. A to, jak jsem psal, jsem zuřivý republikán.

JJ 1.10.2008 16:13

Energeticke koncepce

US - energeticka nezavislost.

Japonsko - maximalni diverzifikace

EU - hlavu do pisku a doufat, ze nas rusove nenakopou a nechaji aspon trochu dychat

Stoura 1.10.2008 18:20

Re: Energeticke koncepce

Myslite dychat jejich plyn? ;-P

Chris Kelvin 1.10.2008 14:50

Honza42

Vy jste asi přesně oběť tzv. ekonomických teorií od lidí, kterým já říkám zjednodušeně ekonomisté. Podle nich se vyplatí pro výrobu energie těžit cokoliv, co mi "vydělává". Počítají tedy pouze s finančními náklady a se ziskem z prodeje energie. Podle této zjednodušené ekonomistické teorie se mi tedy při vzrůstu cen energií vyplatí těžit i ložiska s vysokými náklady a tím tedy dostupné energetické suroviny zdánlivě neubývá. Přeborníkem v ražení oné teorie je např. náš současný prezident a bývalý prognostik Václav Klaus.

Jenže druhé, neméně důležité a zde opomíjené hledisko je nutnost vložit do těžby určitou energii. Ta se prostě někde vzít musí. Takže jestliže na některém ložisku potřebuji pro vytěžení jednoho barelu ropy spálit barely dva, už se mi těžit toto ložisko nevyplatí, i kdyby mi za barel ropy platili dva tisíce dolarů při současném kurzu. A to je přesně ten případ oněch často zmiňovaných ropných písků nebo ropných břidlic - energetická výtěžnost je 2:1 v neprospěch těžby a těžko se to v budoucnu posune někam jinam.

P.S. Samozřejmě toto platí i pro pěstování různých energetických plodin apod., toho jsem si dobře vědom.

i.h. 1.10.2008 15:47

Re: Honza42

Nic jsi nepochopil, Ivánku. Kdyz je neco drahe, tak si to muze dovolit min lidi, a tudiz klesa poptavka, a relativni prebytek nabidky zustava stejny. V chemickem inzenyrstvi se to nazyva akumulace. Tak to vysvetluje Klaus a tak to je. Ruzni Chrisove nejsou stont to pochopit, prekrucuji to a pak se posmivaji. Ovsem, jak pravi klasik, smeji se vlastni pitomosti.

para 1.10.2008 17:06

Re: Re: Honza42

I.H. - Klaus je velice sečtělý ale s takto načerpanéhosi vysvětluje lecos k obrazu svému. Výsledkem je asi takovýto ohlas na jeho tiskovky: http://www.novinky.cz/clanek/150895-na-klausovu-tiskovku-v-oregonu-dorazili-tri-novinari.html To skutečně není pak na posmívání to je i naše národní ostuda. Tak to je.:-(

Chris Kelvin 1.10.2008 17:15

Re: Re: Honza42

Nechápu ani proč mi říkáte Ivanku, ani proč mi tykáte. Nicméně Vaše chápání ekonomických (a nejen těch) považuji za velmi alternativní. Ropa totiž není kukuřice, kterou rádi operují autoři ekonomických učebnic pro první ročníky ekonomických škol ;-)

Honza42 1.10.2008 16:26

Sám jste si odpověděl, že ekonomika naštěstí platí.

Takže to vaše druhé hledisko (energie) je pevně svázáno s penězi. Ano, jen kouzelník je schopen vydělat na tom, že prodá jeden barel a dva jiné si na to musí koupit. Takže žádné druhé hledisko neexistuje. Stačí prostá ekonomická úvaha. Samozřejmě, že při zvýšené ceně se vyplatí těžit dříve nevyužívaná ložiska.

Vy máte možná jiný názor a patříte pravděpodobně k již vyhynulému druhu, kdy byl člověk sběračem, tudíž byste těžil jen ropu volně vytékající na povrch. Nebo kde je ta Vaše uměle stanovená hranice kdy se co vyplatí, když Vám peníze smrdí? A kdy ten stav nastal? Před sto lety, před padesáti lety? Nebo to bude za deset let? Běžte se o tom poradit do Brusele.

Chris Kelvin 1.10.2008 17:18

Re: Sám jste si odpověděl, že ekonomika naštěstí platí.

Mě peníze nesmrdí. A troufám si tvrdit, že i jejich chování rozumím poněkud lépe nežli Vy. Každopádně nerespektovat prosté přírodní zákony se nevyplácí nikomu, ekonomům zvláště. Těžitelnost ložisek není omezena cenou energie na trhu, ale poměrem množství energie vložené : množství energie získané. Toť vše :-)

Honza42 1.10.2008 18:40

Re: Re: Sám jste si odpověděl, že ekonomika naštěstí platí.

Peníze přesně toto popisují. Až bude na jeden vytěžený barel spotřebován zase jeden barel na pohon zařízení, dopravu......tak těžba skončí. Z prostých ekonomických důvodů, protože zadarmo ani kuře nehrabe. Nikdo k tomu nepotřebuje počítat nějaké energie. Stejně jsou jen částí nákladů na těžbu. Ekonomika počítá celé náklady. V reálu skončí těžba samozřejmě mnohem dřív. Máte pravdu, že s cenou na trhu to nesouvisí. Ta je dána tím,  jak se Vám podaří prodat co jste vytěžil.  

Chris Kelvin 1.10.2008 23:25

Re: Re: Re: Sám jste si odpověděl, že ekonomika naštěstí platí.

Jasně že to peníze popisují, i když ne na 100%. Jenže tady na Psu (a bohužel nejen na něm) se najde stále dost lidí, kteří budou tvrdit, že každé ložisko se vyplatí vytěžit při určité ceně energie. A ono se to prostě nevyplatí, zákon zachování energie tomu snadno zabrání. A ano, je obsažen i v těch penězích. Ale je dobře ho znát, aby člověk věděl, jak se ty peníze budou chovat v krajních situacích.