23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
NevericiTomas 19.8.2009 6:52

Re: Tunely na prachy

Takze to nejde realizovat nikde?

Netřeba 19.8.2009 7:58

Re: Tunely na prachy

Realizovat to jde kdekoliv.

Jen je třeba vědět, zda to realizujete pro prachy nebo kvůli energii. Kvůli energii je to v 99% případů nesmyslná realizace.

para 19.8.2009 9:24

Re: Tunely na prachy?

Těch 99% je dost silné tvrzení. Mělo by tedy mít svůj protějšek ve výroku jak energii získávat ted a v budoucnu. Nenastínil by Netřeba čeho je třeba?

Proti záboru zemědělské půdy jsem s těch 99% a to 1 % dávám na tu fiktivně zemědělskou či původně zemědělskou ale nevratně zdevastovanou.

Podívámeli se na množství energie s fotovoltaiky tak to zas nebude tak velký tunel jako u uhelné elrktrárny kde se třetina našeho uhlí tímto vyveze přímo a rozdíl v účinostech průměrných - cca 30% proti 50% a dosahovaných v moderních provozech se vypustí komínem... To že po roce 2050 už nebude žádné domácí energetické uhlí už dotyčným tolik nevadí - mají sídla kdo ví kde všude... Jakmile tuzemských fosilních zdrojů razantně ubude teprve potom začnou mít všechny ostatní domácí zdroje opravdový význam a budeli dobře rozvržena jejich diverzifikace tak teprve pak se mohou vrátit investice nynější dotační politiky státu. Do té doby se obecná podpora fotovoltaiky skutečně může mnohým - převážně krátkozrakým - jevit jako tunel.

Karlos 19.8.2009 9:45

Re: Tunely na prachy?

Pane para, jediné, čeho je třeba, je jaderná energie. "To že po roce 2050 už nebude žádné domácí energetické uhlí už dotyčným tolik nevadí". A proč by taky mělo? V té době už bude k dispozici nekonečný, bezemisní a bezodpadní zdroj jaderné fúze. A, pokud samozřejmě zelení nebudou vše brzdit, budeme mít také jaderné elektrárny 4. generace schopné využívat vyhořelé palivo a nějaké obnovitelné zdroje, které se drží na trhu jenom díky nesmyslným subvencím nás vůbec nebudou zajímat. "Do té doby se obecná podpora jádra skutečně může mnohým - převážně krátkozrakým - jevit jako tunel." 

para 19.8.2009 10:03

Re: Tunely na prachy?

Karlosi snad máš pravu alespon v tom, že se podaří efektivně stavět JE 4generace. Bohužel ostatní je jen Tvé přání a zatím jen fabulace. Podívej se na dnešní efektivitu těžby energií s různých zdrojů. http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  a zjistíš že věci se mají jinak. Navíc ten "nekonečný, bezemisní a bezodpadní zdroj jaderné fůze" dnes není ani na papíře. Jediný prototyp se staví ve Francii i nikdo si netroufá zaručit, že u jeho následníků budou náklady alespon vyváženy produkcí. O tom, že při provozu vzniká neutronové záření a tedy radiace se už vůbec zatím nemluví - není to prostě podstatný aspekt pro tuto chvíli. To ale neznamená automatickou bezemisnost, bezodpadovost a nekonečnost. Obávám se že realita bude krušná. Dosavadní praktické výsledky vývoje tomu nasvědčují - máme sice velmi spolehlivé JE ale tak nákladné, že je nikdo jako zdroj  pro volný trch s energiemi nestaví. Mají ale i řadu významných strategických vlastností masivního zdroje - jsem proto pro dostavbu JETE ale jen s prostředků ČEZu - nikoli celospolečenských.

honzak 19.8.2009 10:05

Re: Tunely na prachy?

EROEI až v 10:03? Co se děje?

para 19.8.2009 10:35

Re: Tunely na prachy?

Honzáku Ty jako vyskoškolsky vzdělaný člověk jistě umíš pracovat s netem a číst a asi i víc ...  - ale zřejmě vzdorovitě trucuješ protože toto pojetí není s Tvé hlavy - vid?

Opakovaně dávám k úvaze, že právě toto je parametr hovořící o tom jak vysokou životní úroven či dynamiku rozvoje a pod....  bude mít příslušný systém. Např systém lidské společnosti. Nebo chcešli to je ten parametr který dnes klesá a říká, že také proto je dnešní společenská recese je nevyhnutelný jev.

Karlos 19.8.2009 11:32

Re: Tunely na prachy?

Pane para, uvedl jste velice správně "zatím". V roce 2050 to už ale nebude sci-fi ale realita. A že ten zdroj není ani na papíře? Jaderní inženýři Garry McCracken a Peter Stott to v knize Fúze - energie vesmíru popisují trošičku jinak http://www.kosmas.cz/knihy/132358/fuze-energie-vesmiru/  :-) Jediný prototyp se staví ve Francii? A co takhle švýcarský CERN, a co takhle japonské prototypy a český tokamak? A laboratoře v USA http://www.economist.com/sciencetechnology/displayStory.cfm?story_id=13726730?  "O tom, že při provozu vzniká neutronové záření a tedy radiace se už vůbec zatím nemluví" - ale mluví, přečtěte si tu knihu. Taky se tam dočtete, že radiace z fúzních přístrojů je ještě menší než z klasických štěpných. Obáváte se, že realita bude krušná - k fúzi je třeba voda (nekonečný zdroj) a lithium na výrobu tritia (toho je v zemské kůře podle té knihy na 30 tisíc let). Jediným odpadem je helium - neškodí zdraví, nereaguje s okolním prostředím, není radioaktivní. Podle mě realita krušná nebude. Také tvrdíte, že "máme sice velmi spolehlivé JE ale tak nákladné, že je nikdo jako zdroj  pro volný trch s energiemi nestaví". Tento jaderný inženýr to vidí trošku jinak http://neviditelnypes.lidovky.cz/energetika-zacina-druha-jaderna-era-dut-/p_ekonomika.asp?c=A081027_202614_p_ekonomika_wag :-) Máte pravdu v tom, že zatím to nefunguje. Ale až já půjdu do důchodu, tak už to fungovat bude. Technologie nepřešlapuje na místě.

Emil XX 19.8.2009 21:25

K tomu, aby JE byly levné stačí jediné, zabránit

komukoliv blokovat jednou zahájené projekty. I tak je elektřina z JE mnohem levnější, než fotovoltaika. Co je v oblasti JE možné, předvedla Francie, jediná země, která mnou doiporučovaný model skutečně realizovala.

V USA to je tak, že se na každý další krok v budování JE (a těch je několik) musí zvlášť žádat o povolení a kolem toho je vždy spousta obstrukcí ze strany zelených. V takových podmínkách je zázrakem vůbec nějakou JE postavit. A to nestačí, zelení dokonce blokují provoz existujících elektráren. Proto soudím, že pověšením zelených na větrníky bude vyřešen energetický problém minimálně na 1000 let dopředu.

certik 19.8.2009 10:06

Re: Tunely na prachy?

Nebudete mít vůbec žádné jaderné elektrárny 4. generace i kdyby všichni zelení šli na tu stavbu jako na brigádu. Budete rádi když dostavíte Temelín. Podívejte se, Američani mají teď vládní program pro výstavbu jaderek, chtějí jich mít snad třicet. To jenom nahradí odcházející kapacitu. první projekty už jsou ve schvalovací fázi a podívejte se na to kolik to bude stát. Sám, mně nevěřte. Pane jo, oni postaví tak dvě, protože na víc neseženou prachy ani firmy, a budou to v zásadě úplně standardní reaktory.

Zapomeňte na fůzi nebo čtvrtou generaci, a radši si kupte pořádný zimník, kousek lesa na dřevo, a kulomet a pár pancéřových pěstí proti lidem, co vám to dřevo budou chodit krást.

Wlasta 19.8.2009 11:51

Re: Tunely na prachy?

Karlosi mohl byste dát zdroj na informaci o tom, že nebude po roce 2050 domácí energetické uhlí? Velice mne zajímá, kdo takové informace šíří. Podle Státní bilance máme totiž ještě cca 9 mld. t hnědého uhlí. Nemělo to být spíše žádné volné energetické uhlí? 

Netřeba 19.8.2009 10:21

Re: Nenastínil by Netřeba čeho je třeba?

Třeba takové elektrárny, které budou vyrábět el. energii od 1. ledna do 31. prosince nehledě na momentálním slunečním svitu když jdou mraky, na pravidelném střídání dne a noci, na momentální síle větru, pokud  vůbec je nějaký vítr, elektrárny nezávislé na tohoroční úrodě cukrové třtiny v Jižní Americe a tuzemské úrodě šťovíku na sušení a pod.

Ale hlavně výroba energie nebude závislá na zbožných přáních zelenomozkových biomasových zblblíků, jejichž modly ani neví, co to biomasa je a dodatečně si musí doplnit svoje filosoficko-ekologické vzdělání, aby nebylo na první pohled poznat nečinnost mozkové hmoty. 

Stredocech 19.8.2009 14:46

Stačí přejít na atom a není co řešit

Víte, jak energeticky náročná je výroba fotovoltaiky? Optimisté tvrdí, že se ta elektřina vrátí za 7 let, pesimisté, že nikdy...

Přečtěte si něco o zonálním tavení, které se používá k čištění křemíku.

medved 19.8.2009 18:23

Re: Stačí přejít na atom a není co řešit

Dost pochybuji že to dělají zonálkou.

certik 19.8.2009 9:26

Re: Tunely na prachy

Optimální podmínky jsou zima, jasno, málo prachu. To vám ukáže, kde se to dá realizovat.

Nejlepší se hodí sněhem pokryté hory v Jižní Americe. :-) Sluneční elektrárny budou v budoucnu stejně na tepelném a ne fotovoltaickém principu, a budou stát v pouštích.

honzak 19.8.2009 10:07

Re: Tunely na prachy

"budou stát v pouštích" - a jak se ta elektřina dopraví ke spotřebiteli????

certik 19.8.2009 10:32

Re: Tunely na prachy

No tak ono je pár důležitých oblastí na světě kde husté osídlení hraničí s pouští, jako jižní Kalifornie, jižní Španělsko, severní Chile, jistě na nějaké zapomínám.

... 15.9.2009 11:35

Re: Tunely na prachy

ano dobrý postřeh..v případě sahary je v jedné studii uvažováno o výrobě vodíku a transport potrubím do evropy..

Netřeba 19.8.2009 10:09

Re: . . . budou stát v pouštích.

U nich bude ve čtyřech směnách obsluha, která nebude celý život dělat nic jiného než utírat prach a písek, přesypávat duny, dovážet  zásoby po silnicích, ze kterých budou sněhové pluhy neustále odhrnovat písek atd. 

Jen stále nevím, jestli vyrobí dost energie na zabezpečení vlastního chodu.  

certik 19.8.2009 10:27

Re: . . . budou stát v pouštích.

Vy si představujete, že by se měly stavět elektrárny kde nikdo nebude muset nic dělat, ani utírat prach? No jo, základní problém moderních lidí je prostě NEPŘEKONATELNÁ LENOST. A to žádná technologie nespraví.

RomanL 19.8.2009 10:39

Re: . . . budou stát v pouštích.

NEPŘEKONATELNÁ LENOST je základním hybatelem pokroku... ;-P

K. Babák 19.8.2009 12:57

Re: . . . budou stát v pouštích.

Pískové pluhy.

JaS 19.8.2009 8:51

Re: Tunely na prachy

Trestné by nemělo být budování fotovoltaických elektráren, ale státní dotace - ty jsou z našich daní stejně jako sociální dávky pro flákače.

para 19.8.2009 9:45

Re: Tunely na prachy?

Háček je jednak v tom, že státní dotace odsouhlasili ti co jsme si je zvolili a pak také v tom, že to co je dnes "dotací" se může časem změnit v zisk. Dost dobře také není možné změnit typ výroby energií ze dne na den až ve chvíly kdy uhlí dojde. Trestná by měla obecně být spíše lidská chamtivost, pohodlnost, hloupost...

MR 19.8.2009 10:23

Re: Tunely na prachy?

Pane para jestli je tady někdo neskutečně naivní tak se mi jevíte, že Vy. Dotace se změnili v zisku - můžete uvést konkrétně kde se tak stalo. A to strašení s tím uhlím :-D, že dojde - doufám, že už teĎ máte určitě perfrektně podložené informace. Protože, před 25 lety, kdy jsem chodil do školy měla už dojít ropa, plyn a já nevím co ještě. Zelená lobby ( a napojená na další zájmové skupiny)  spíše pracují na tom aby uměle vyšponovala určité ceny. Nejlépe by asi bylo prohlásit celou planetu za "národní park" a lidi radši vykosit.

A o té chamtivosti atd. - to vždy říkají socialisti, když jim dojdě argumentace - jak pak ono by to šlapalo ale znáte to, ty potvory lidi (mají dokonce vlastní zájmy a preference a vůbec nemyslí na blaho všech)!:-)  

para 19.8.2009 10:41

Re: Tunely na prachy?

Mohu uvést konkrétně, že podpora podnikání jakéhokoli typu se může ale nemusí vrátit. Podporujem své děti ve školách ale může se i toto nevyplatit? ... - může - samozřejmě - při nepřiměřené míře podpory. Severočeské energetické uhlí které jsem měl na mysli je už dnes pevně rozplánováno k těžbě právě do roku 2050. Celosvětové zásoby jsou ještě na cca 200let.

para 19.8.2009 10:46

Re: Tunely na prachy?

Limity těžby http://www.prateleprirody.cz/files/limity-vecnazprava.pdf?PHPSESSID=2b2e2151435c0e7c8205e8ec0f2f158c

I kdyby byly prolomeny posune se vše jen o jedno desetiletí.

MR 19.8.2009 14:19

Re: Tunely na prachy?

Ten příměr se školou je tedy pro mne "trochu" mimo. Myslíte si, že čím více budete platit školy tím výsledky budou lepší? Obávám se, že tedy takhle to 100% nefunguje! Děti podporují především rodiče, kdo jiný by měl mít větší zájem na svých dětech a stát si dělá zbytečnou starost jako s mnohými dalšími věcmi.

Jsem zvědavý jaké odhady ložisek budou za 50 let ale i za dalších 20 let. Hlavně je to stejně irelevantní - pokud by fungoval kapitalismus (ne ta socialistická odrůda), tak je to věc cenového systému. Snižují-li se něčeho zásoby má to vliv na cenu ( samozřejmě chápu burzovní výkyvy - to jsou většinou další okolnosti) a ty Vás donutí jednat. Až opravdu půjde do tuhého tak trh si to sám přetřídí na životaschopné a neživotaschopné a určitě se změní umělé překážky ve formě např. těžebních limitů apod. Těžební limity si můžeme dovolit dělat dnes a mohou si je dovolit dělat "bohatí".

Tohle posuzování a předvídání budoucnosti má jeden malý háček - vždy vychází ze znalostí současných ne budoucích. Takže berme je s velkou rezervou.

Jenda 19.8.2009 10:26

Re: Tunely na prachy?

No a nic jineho za stavbou techhle nesmyslu neni. Chamtivost a hloupost. Co takova É-ró-é-í? Zkuste si ji pro fotovoltaniku v nasich zemepisnych sirkach a podnebnich podminkach spocitat a zapocitejte vsechno co z ideovych duvodu zapocitavate jaderkam! K cemu jste dosel? É-ró-é-í 0.7?

krmič 19.8.2009 20:53

Re: Tunely na prachy?

Ano. A jak nás kdysi poučil para, když EROEI klesne pod 5, tak společnost vyhyne. ;-P