26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stoura 6.8.2008 14:20

Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Kde šetřit? Kolik si představujete, že se učetří?  Kde ve světě šetření vedlo ke snížení celkové spotřeby elektřiny?

Souvisí to třeba s elektrifikací dopravy - mají se podle vás zastavit stavby metra, tramvajových tratí, železnic, nebo na nich omezit doprava? Má se zakázat vývoj elektromobilů?

A co průmysl, který spotřebuje většinu energie?

Lájoš B. 6.8.2008 14:35

Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

v ČR 40 % spotřeby energií tvoří bydlení. Kolik z toho má třeba zateplení na moderní úrovni ? Myslíte, že zrovna úspora topení je zanedbatelná prkotina a že se s tím nedá nic dělat ? To není primárně jen o elektřině.

Stoura 6.8.2008 14:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Zateplení je samozřejmě prima a ušetří teplo.  Ale bavíme se zde o výrobě elektřiny. Takže znovu: kde se podle Vás dá ušetřit v ČR nějaké podstatné množství elektřiny? Kolik to bude? A z čeho by se podle Vás měl vyrábět ten zbytek, který se ušetřit nepodaří? Příklad státu, kde se něco takového povedlo, by pomohl. Já vím pouze o jediném takovém státu: Kambodža za Rudých khmerů.

Lájoš B. 6.8.2008 14:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Rozhodně to není zastavení metra. A to teplo v přímotopech je z čeho ? Proč zrovna Kambodža ? Stejná situace je málem v celé Africe. To už ale nezní tak úderně, že ?

Stoura 6.8.2008 14:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Hmm - ve které africké zemi klesá celková spotřeba elektřiny a zároveň neklesá životní úroveň? Můžete dát odkaz na konkrétní data nějakého státu? pokud je to málem v celé Africe, nemě by to pro Vás být problém.

Lájoš B. 6.8.2008 15:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Pardon, v Kambodži platí, že klesá celková spotřeba elektřiny a zároveň neklesá životní úroveň?

Stoura 6.8.2008 14:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Teplo v přímotopech je z elektřiny. Opět se ale ptám: kolik se tím ušetří? A jak vyrobit to, co se neušetří, případně ještě nabude (nové vlaky metra, více elektrifikované dopravy, nebo třeba nové průmyslové provozy - třeba právě na výrobu těch skvělých šetřících technologií)

Lájoš B. 6.8.2008 15:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Já nemám přesná čísla, na co. Základní údaj - 40% energií schroustne bydlení. Pro úsponá řešení je to zajímavé číslo. Z principu zateplením energie ušetříte. Nebo si troufnete tvrdit, že to je vyhazování peněz, které nic nepřináší ? To budou mít lidi v panelácích, co do toho vrážejí peníze, docela radost.

Stoura 6.8.2008 16:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Já netvrdím, že zateplení není přínosné. Pouze tvrdím, že celkovou spotřebu elektřiny to nesníží (případná úspora bude kompenzována zvýšením spotřeby jinde).

Paneláky, kterými argumentujete, jsou navíc vytápěny povětšinou centrálně, na spotřebě elektřiny se tudíž jejich zateplení neprojeví. A tam, kde se k vytápění už používá kogenerace, může paradoxně zateplení snížit účinnost využití té kogenerace (což není argument proti zateplování, jen se snažím ukázat, že řešení nějakého problému může mít i vedlejší efekty).

Připomínám, že pokud by se spotřeba elektřiny na hlavu u nás těmi úsporami dostala na úroveň sousedního Rakouska, žádné přebytky výroby elektřiny by u nás nebyly. Stejně jako oni bychom spíš hledali, odkud koupit.

Lájoš B. 6.8.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Pardon, mě nutíte do čísel a linků a pak napíšete - případná úspora bude kompenzována zvýšením spotřeby jinde. Proč jinde? Každá úspora se jen změní v jinou spotřebu ? Faktická úspora nikdy neexistuje ? Nebo co mě to sdělujete ?

Stoura 6.8.2008 17:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Takže ta tvrzení:

1. Nikde na světě neklesá spotřeba elektřiny, pokud to zároveň není doprovázeno poklesem životní úrovně.

2. Vyspělejší země než je ČR mají podobnou nebo vyšší spotřebu elektřiny.

3. Potenciál úspor je v teple (zateplení, sluneční kolektory), nikoliv ve spotřebě elektřiny (přesněji řečeno v té elektřině je potenciál zanedbatelný)

4. Nové technologie obvykle vyžadují elektrickou energii. Nejmarkantnější je to v dopravě (metro, tramvaje, trolejbusy, elektrifikace tratí, pokusy s elektromobily).

Lájoš B. 6.8.2008 22:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No a Nemci se prave rozhodli,

Tvrdíte, že ... Vyspělejší země než je ČR mají podobnou nebo vyšší spotřebu elektřiny. Pokud máme přebytek 20-30%, tak kam to chcete ještě tlačit ? Co se u nás nově elektrifikuje v dopravě tak, aby to bylo znát na spotřebě el. energie ?

i.h. 6.8.2008 12:42

Normalne na Zimovy cinty nereaguju,

ale mohl by nam zde nas patentni German Zima objasnit (urcite to tam v te televizi nebo kde k tomu rikali), jak mladik se sefem e.o.n.u resi situaci, kdyz mladikova prepoved predpovi, ze nikde nebude foukat ? To se parkrat za rok stava.

Jura Jurax 6.8.2008 12:56

Re: Normalne na Zimovy cinty nereaguju,

V takovém případě si zelení třou ohony ebonitovou tyčí. Echtgermán Zima jim taktuje, aby vyráběli proud patřičně střídavý.

Ale 6.8.2008 13:05

Re: Re: Normalne na Zimovy cinty nereaguju,

Těch padesát herzů, z toho bude ještě slušné odpadní teplo, které by možná ŠLO prohnat turbínou

emersonskej 6.8.2008 13:13

Re: Re: Normalne na Zimovy cinty nereaguju,

;-D;-D;-D;-D;-DR^

M. Zima 6.8.2008 11:54

Pane Chvála,

píšete sice až na to posouzení ponorkového atomového pohonu převážně nesmysly, ale jelikož jste zřejmě mladý člověk, ukáži Vám na příkladě, co je energetická inovace.

Jak víte, atomoví klauni často blábolí o VE, o její nespolehlivosti způsobující nestabilitu sítě a podobné hovadiny. V této situaci se asi před rokem v Německu jeden mladý muž Vašeho věku v této věci obrátil na šéfa e-onu, že má ideu, jak to vyřešit. Ten ho prakticky vyhodil, už proto, že ten mladík používal výraz "větrná elektrárna", na který byl ten manager alergický. Ten mladík si sedl a svůj plán realisoval: Pořídil si do jeho počítače data všech VE v oblasti (Německo) údaje o větru na každé z těch VE a smíchal to s výcucem meteorologických zpráv, především s tlakovým rozložením. Na základě této databáze a aktuálních hodnot počasí vypočítává předpověď výkonu každé VE. Při testu ve veřejnoprávní TV měl vypočítat předpověď na výkon za 24 hodin a minul o 1kW, čímž dosáhl přesnosti, jaká vlastně není potřeba. Ten šéf e-onu mu teď plácá po zádech, uznal užitečnost a použitelnost VE a používají jeho systém.

Jak jsem řekl, dal jsem si tu práci, Vám na příkladě alespoň plakativně objasnit, kam se pohybuje vývoj technickou inovací, pro primitivy z ČEZácké mafie, kteří zahnojí klidně Česko odpadem, koupí si hradního kLauna a kecají o národních zájmech, bych se s tím nepsal. 

Stoura 6.8.2008 12:14

Re: Pane Chvála,

Když už jste si dal tu práci,  mohl byste odkázat na zdroje, z nichž jste čerpal (jméno toho mladíka, odkaz na fotografii, prokazující vaše tvrzení o plácání po zádech, a především článek o tom testu). Bez konkrétních odkazů to vypadá jen jako právě vymymyšlená pohádka.

Veničan 6.8.2008 12:17

Re: Re: Pane Chvála,

Zbytečné - může za to Klaus. A to psavci označujícího se Zima stačí. 

M. Zima 6.8.2008 12:25

Jsem rád,

že Vám to zní, jako pohádka, o tom, uvést jména jsem také krátce přemýšlel, ale k tomu bych musel buďto zavolat kolegu, nebo vyhledat odpovídající pořad TV a obojí se mi moc nehodilo, protože musím na oběd.  Jestli budete hodný a záleží Vám na tom, jsem ochoten Vám ta jména po obědě dodat. Teď  přeji Dobrou chuť.

BTW: "vymyšlená pohádka"? Lichotíte mi. Copak nechápete, že i kdybych si to právě vymyslel já a ne ten kluk, přesto by to bylo inovační řešení?

Stoura 6.8.2008 12:32

Re: Jsem rád,

Řešení čeho? Samotný fakt, že Německo potřebuje uregulovat a na velké vzdálenosti přenést výkon, který se poměrně rychle mění (v řádu několikanásobku výkonu Temelínské elektrárny během desítek minut až hodin), to asi nezmění. Ale jsem zvědav na ty odkazy.

Divous 6.8.2008 12:30

Re: Pane Chvála,

Pane Zimo,pochybuji, zda jste po sobě svůj příspěvek četl.Pokud by jste tak učinil, patrně by Vám neušlo, že Vy jste poměrně obsáhle pojednal o koze, zatímco pan Chvála popisoval vůz. To vše jste ještě nepochopitelně marinoval ve vlastním adrenalínu.Pokud nejste Vy Zelenáči schopni normální věcné diskuse, pak neobtěžujte lidstvo svými rádoby myšlenkami.Viz.zelené totální úspěchy na poli biolíhu a to v celoplanetárním rozměru.Že ano.Nejlépe bude, když se někde shluknete společně a budete výt na měsíc a všichni si plácat po plecích, jak Vám to náramně jde.Zbytek lidstva bude řešit energetické otázky jistě cestou omylů, ale úspěšně.

Jura Jurax 6.8.2008 12:44

Re: Re: Pane Chvála,

R^R^R^

Jura Jurax 6.8.2008 12:38

Re: Pane Chvála,

Jojo - echtgermán Zima jednak nepochopil, o čem je článek, druhak jako obyčejně žvandá.

Ani nejlepší možná regulace a předpověď nezastře fakt, že prostě z fofrníků je energie málo a ještě jen když fouká. Za každým větrníkem musí být v pohotovosti klasický zdroj. Předpověď maximálně tedy může o něco snížit potřebu pohotových záložních zdrojů nebo naopak umožnit jejich aktivaci v předstihu. Což stabilitu sítě jistě zvýší - za předpkladu dostatečně dimenzovaných přenosových tras (záložní zdroje nejsou zpravidla tam, co jsou fofrníky), avšak energetický problém to neřeší.

Jinými slovy a s použitím Zimovy rétoriky - primitiv Zima si mele svou, mimo téma a jako vždy blbě a ještě do toho plete, že nemá rád Klause. (Y)

JE 6.8.2008 12:47

Poslouchej Mirečku, nebo Miloušku,

nebo co jsi vlastně zač. Nevíš, že máš mlčet a sedět v koutku, když dospělí diskutují?

honzak 6.8.2008 13:22

Re: Pane Chvála,

"...předpověď na výkon za 24 hodin a minul o 1kW" - znamená CO? Nemá tam náhodou být PRÁCE,  tedy v kWh (v Německu spíš MWh, protože těch větrníků mají jako naděláno)? Mladý muž předpověděl 0 kWh a větrníky daly 1 kWh?

Poslední otázka - co na to Jan Tleskač?

Pete Brich 6.8.2008 13:32

"Pořídil si do jeho počítače data všech VE v oblasti (Německo) údaje o větru na každé z těch VE a smíchal to s výcucem meteorologických zpráv, především s tlakovým rozložením."

Zimo, v té kuchařce jste zapomněl, kdy se to má protřepat. Nebo se to vrhne do mixeru?

"Ten šéf e-onu mu teď plácá po zádech, ..." Obyčejnou nebo francouzskou holí?8-o;-D;-D;-DPB

Václav 6.8.2008 13:33

Re: Pane Chvála,

Nic ve zlém vážený, ale pokud hned v úvodu svého příspěvku použijete termín atomoví klauni a problémy s nestabilitou VTE označíte za hovadiny, tak se diskvalifikujete předem a je jedno jestli jste – jak se říkává – „buďto blbej a nebo navedenej“. A pokud mám reagovat na to co jste napsal tak asi tolik.

Krásně se to čte, ale technická realita bude bohužel neúprosně jiná. To že se ten kluk trefil s odhadem výkonu s tolerancí na 1kW je buďto aktivistický blábol a nebo nehorázná klika. I to je možné, proč ne, vždyť i ten jackpot ve sporte občas padá. Jinak je ovšem sporné, zdali je vůbec možné s takovouto přesností okamžitý výkon z těch dvaceti nebo kolika to tisíc VTE, co v Německu mají v chodu. A i kdyby to nakrásně bylo možné, tak pořád zůstávají dva základní problémy.

Tím prvním je samotná předpověď, která někdy se dokáže fatálně rozejít s realitou už v horizontu několika málo hodin natož pak dne nebo dvou. Takže Vám pak i sebelepší program toho mladého génia bude na nic pokud se sekne předpověď. A i pokud se nesekne, tak od člověka z UFA-AVČR jsem se dozvěděl, že i sebelepší modely předpovídají sílu větru s tolerancí tak ± 1m/s nebo i více. Možná se za těch pár let o něco zpřesnily, ale zázrak to asi nebude. A zkuste se podívat na výkonovou křivku, jak se např. u takové 2MW větrné turbíny projeví jestli fouká 8m/s nebo 10m/s. předesílám že docela dost.

A i za předpokladu, že máte super program a super předpovědi, tak ani jedno z toho Vám nedokáže vyrovnat ty změny výkonu v síti. A to je hlavní a neodstranitelný problém VTE, kvůli kterému tyhle zdroje nemají v elektrizační soustavě co pohledávat. Přesně podle sumační výkonové křivky těch VTE budou muset najíždět nebo sjíždět z výkonu záložní zdroje. A tyhle zdroje musí někdo postavit a  udržovat, přičemž to ovšem něco stojí  a není to málo. V rámci regulace navíc musíte ty zdroje dost často držet ve stavu tzv. horké zálohy a nebo nejedou na plný výkon, což znamená další nemalé náklady navrch.

Václav 6.8.2008 13:35

Re: Pane Chvála,

Dokončení. Proboha k čemu si myslíte, že je nám v síti zdroj, který využívá svůj instalovaný výkon tak z 20-25% a to ještě zcela nahodile a nezávisle od aktuálních potřeb sítě. A co hůře, mnohokrát ještě v příkrém rozporu s těmito požadavky. Nevíte? Prakticky k ničemu, je to jen velkolepý zelený tunel na peníze nás všech.

i.h. 6.8.2008 15:13

Václave, vy toho Zimu neznate,

to je takovy mistni sasek, ktery nediskutuje, pouze blaboli. Ztrata casu, to, co delate.