18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emil XX 6.8.2008 21:04

Termojaderná energie je něco úplně jiného než jaderné štěpení

K tomu, abychom ji vyvolali je třeba zahřát směs dvou těžkých izotopů vodíku, deuteria a tricia na teplotu 100 milionů stupnů při dostatečně vysoké hustotě a po dostatečně dlouhou dobu. To se děje ve vodíkové bombě, kde k získání potřebné teploty používáme bomby atomové. Ta vysoká teplota je potřebná k tomu, aby tepelný pokyb jader atomů překonal elektrické odpuzování dvou kladně nabitých jader a mohlo dojít k jaderné syntéze za vzniku helia.

Oba použité principy získání jaderné energie, syntéza a štěpení, jsou založeny na tom, že energeticky nejpříznivější uspořádání jader mají atomy, blížící se atomové váze železa. Energetický rozdíl je tak velký, že se projevuje i v hmotnosti příslušných atomů, platí tady Einsteinův vztah e=m*c2.

Pokud z jader vodíku vznikne jádro hélia, uvolní se energie, odpovídající 1% jejich hmotnosti. Pokud se rozštěpí jádro 235U či 239Pu, uvolní se energie, odpovající tuším 0,04% jejich hmotnosti (jádro se štěpí nesymetricky na jádro s atomovou hmotností kolem 90 a jádro s atomovou hmotností kolem 140). Tyto štěpně produkty jsou radioaktivní s různým poločasem rozpadu.  

Aby se ale jádro rozštěpilo, je třeba napřed nějakou energii dodat. Energii lze samozřejmě dotat  pomocí bombardování částicemi s velkou energií, tady by ale byla celková bilance záporná. Pro tyto dva štěpné prvky i některé další lze ale energii dodat pomocí neutonu minimální energie, protože se získá jeho vstupem do jádra uvolněním vazebné energie. A protože se při štěpení 2 až 3 neutrony uvolní, může tento proces dále pokračovat.

Abychom mohli sestrojit termojaderný reaktor, je zapotřebí plasma držet v prostoru, ohraničeném magentickými poli a zahřát je elektrickým proudem. Zatím nejsme schopni trvale dosahovat potřebných parametrů. Pro dosažení co největší síly magnetického pole je používáno supravodivých magnetů, chlazených kapalným heliem.

autor 6.8.2008 21:56

Re: Termojaderná energie je něco úplně jiného než jaderné štěpení

Jenom doplním: v případe štěpení se jedná o cca 0.1% klidové hmotnosti - při každém štěpení se uvolní ~200 MeV, tedy 200 MeV /(92*938 MeV  + (235-92)*940 MeV)  = 0.09%

Ohledně DT fůze bych zmínil dva další problémy - kde vzít to Tricium? Zatím se bere z CANDU, za cenu asi $80 000 / g.. Předpokládá se množení z Lithia, což je IMHO technologicky dosud nevyřešené.

Další problém je ekonomický - nestačí, aby fúze produkovala energii, musí ji produkovat za cenu srovnatelnou s uhlím a štěpením jader.

Klasik říká, že fúze je a navždy zůstane zdrojem energie budoucnosti. Osobně jsem přesvědčen, že nejpozději za pár tisíc let fúzi zvládneme. Do té doby máme spolehlivě dostatek paliv pro technologicky ověřené štěpení.

Stoura 6.8.2008 22:46

Re: Re: Termojaderná energie je něco úplně jiného než jaderné štěpení

Tricium z lehkovodních reaktorů nestačí? Nebo je nepoužitelné (málo koncentrované, těžko izolovatelné)?

Kdy si jsem četl o možnosti použít fúzi především jako zdroj neutronů pro transmutaci uranu na plutonium. Je tahle cesta reálná, nebo to byla jen teoretická konstrukce?

autor 6.8.2008 23:03

Re: Re: Re: Termojaderná energie je něco úplně jiného než jaderné štěpení

Tricium se v LVR tvoří příliš málo, aby dávalo smysl ho extrahovat. CANDU je moderované těžkou vodou (D2O), produkce T je tedy daleko větší. Detaily viz http://www.nuclearfaq.ca/cnf_sectionD.htm#x5

Tzv. hybridní reaktory jsou IMHO pouze teoretická konstrukce, uvažovaná v době kdy byly známé zásoby uranu daleko menší než dnes. Současný problém je opačný - plutonia máme ve VJP a v hlavicích rozebraných jaderných zbraní příliš, a hledáme způsoby, jak se ho efektivně zbavit. IFR i MSR jsou přirozeně schopné Pu zcela zlikvidovat, v současné době se částečně likviduje jako MOX palivo, viz (1) a http://www.usec.com/megatonstomegawatts.htm

Niky. 6.8.2008 19:40

Američané a Němci si už léta,

dovážejí na svá území vyhořelé jaderné palivo z okolních zemí a vědí velice dobře co dělají,u nás debilní lidé pořádají referenda a odmítají ve své lokalitě úložiště vyhořelého jaderného paliva.

mueller 6.8.2008 22:11

Jak Americane, nevim,

ale Nemci rozhodne ne. Jedine, co do Nemec privazeji mimo cerstveho paliva do jaderek, jsou zbytky po prepracovani jejich vyhoreleho paliva z La Hague ve Francii. To jste asi podlehl nejake propagande.

Pete Brich 6.8.2008 18:44

Sešli se v hospodě majitelé pohřebních služeb a jeden z nich vypráví:

Minulý týden jsem měl 7 pohřbů: 3 křesťanské do země, 2 socanské - žehem a ty dva grínpísáky jsem vstrčil do kompostu.

PB

karel 6.8.2008 15:59

Politici.

Jestli je jenom desetina toho co pan Chvala piše pravda, tak jsou politici, ekonomove, vladci světa normalni zločinci, kteři nechaji plundrovat zeměkouli.

libero 6.8.2008 16:11

Re: Politici.

To jsou konec konců i z jiných důvodů. Zvlášť někteří. Zelení pak bez vyjímky.

cb 6.8.2008 17:07

Re: Politici.

Politici jsou ve vleku medii.

Emil XX 6.8.2008 18:20

Máte do velké míry pravdu, hlavně do toho žvaní salónní intelektuálové

To by vysvětlovalo, proč i demokracie dělají nesmysly, které většina občanů nechce.

Stoura 6.8.2008 18:21

Re: Máte do velké míry pravdu, hlavně do toho žvaní salónní intelektuálové

na tohle téma je dobré sledovat pořad Ano pane ministře ;-P

pinkpanther 6.8.2008 15:08

Chvála tobe

Ondreji, takovych veci bys mel psat vice kazdy tyden jeden clanek abychom Zelenym packalum dokazali jejich zpupne a zhoubne manyry diky :-PR^VV>- a jeste jednou za ty odkazy :-PR^

Honza2 6.8.2008 15:07

Optimismus

Děkuji autorovi za extrémně optimistické podání převážně pesimistických faktů. :-)

1. Stávající generace JE má paliva tak na 50-100 let. Pokud bychom chtěli nějak zásadně zvednout podíl jaderné enegetiky (dneska něco přes 15%), znamenalo by to nutnost těžit uran tam, kde se to dnes nevyplatí za ceny, které jde dopředu jen těžko odhadnout. I ty optimistické předpovědi prognózují sotva 20% nárůst jaderných elektráren dnešní konstrukce.

2. Budoucí generace reaktorů je v nedohlednu  (nejdříve za 20 let)

3. Továrna na přepracování vyhořelého paliva nebo rychlý reaktor jsou mimo jíné i fabriky na plutonium. Už vidím, jak jaderné velmoci povolí výstavbu stovek a tisíců takových zařízení po světě.

Jinými slovy, bez nějakého zásadního technologického skoku nemůže jaderná energetika (stejně jako ta alternativní) nahradit stávající fosilní zdroje.V případě většího výpadku stávajících fosilních zdrojů prostě nemáme alternativu...

Emil XX 6.8.2008 15:17

Jaderná energie samozřejmě fosilní paliva nahradit MŮŽE

A přepracování by prováděly jen vyspělé země a v počáteční fázi to není potřeba vůbec dělat. U nás by se pro naše všechny dvě elektrárny přepracovací závod ani nevyplatilo stavět. Francouzi mimo svého paliva přepracovávali palivo i pro Němce a Japonce. Mimochodem, víte co to je plutonium zbrojní jakosti a jak se liší od plutonia, získaného zpracováním vyhořelého paliva z lehkovodních reaktorů? S tím souvisí mimo jiné koncepce reaktoru RBMK 1000 - typ Černobyl.

A cena surového uranu jen velmi málo ovlivňuje cenu elektřiny z JE.

V případě výpadku fosilních zdrojů by v prvé řadě nastal problém, že náhradní jaderné zdroje by nešlo postavit ze dne na den.

Lájoš B. 6.8.2008 15:41

Re: Jaderná energie samozřejmě fosilní paliva nahradit MŮŽE

Tady je podle mě ten problém. Zastánci JE chtějí ihned začít stavět. Zároveň tvrdí, že jsme kousíček od technologicky podstatně vyspělejších JE a že konečná likvidace radioaktivního odpadu je taky na dosah. Pokud jsme tak blizoučko, proč se nechávat tlačit do zastaralých technologií ? Nestačí jen chvilku počkat a vybudujeme rovnou nové, moderní, málem bezodpadové JE ?

Stoura 6.8.2008 15:50

Re: Re: Jaderná energie samozřejmě fosilní paliva nahradit MŮŽE

Nestačí počkat. Ty nové technologie se také chvíli vyvíjejí a poté nějakou dobu aplikují. Mezitím - alespoň u nás - dojde uhlí (pokud se samozřejmě nerozhodneme odtěžit zase pár vesnic nebo zrušit zdrojnice lázní). Na několik desítek let  životnosti JE, které se postaví v současnosti, je paliva zatím dost. Tyhle "zastaralé technologie" zatím pořád vycházejí nejlépe v poměru (výkon+bezpečnost)/cena.

Honza2 6.8.2008 16:17

Re: Re: Re: Jaderná energie samozřejmě fosilní paliva nahradit MŮŽE

Stačí počkat.

Ale chce to při tom čekání:

1. Dostavět Temelín. 2. Přestat vyvážet elektřinu.3. Zmodernizovat stávající tepelné a vodní elektrárny a rozvody elektřiny. 4. Zateplit paneláky a stavět nové domy jen nízkoenergetické a pasivní 5. Rozumným alternativním zdrojům (sluneční kolektory na ohřev teplé vody...) dát maximální mediální podporu, ale zastavit úplně jejich finanční podporu.

i.h. 6.8.2008 16:23

Nejlepsi je to "prestat vyvazet elektrinu".

A melo by to platit jenom pro elektrinu, nebo i pro jine veci ? Treba auta, tam je te elektriny spousta skovana.

Honza2 6.8.2008 16:32

Re: Nejlepsi je to "prestat vyvazet elektrinu".

Trefil jste hřebíček :-)

Vyvážet auta je ovšem výrazně lepší než vyvážet elektřinu. Ještě lepší je vyvážet fabriky (stroje) na auta. A vůbec nejlepší je vyvážet projekty na fabriky a plány na auta.

Takže místo fabrik na auta podporovat fabriky na mozky, myšlenky vyvážet a za ty prachy kupovat elektřinu. :-)

Stoura 6.8.2008 16:46

Re: Re: Nejlepsi je to "prestat vyvazet elektrinu".

Tahle idea má ale jednu vadu: kolik lidí je schopno vyrábět a vyvážet ty plány na na auta? Připomínám, že mentální úroveň obyvatelstva má normální rozdělení kolem IQ 100. Těch, co mají IQ dost vysoko nad 100 aby mohli vytvářet ty plány, zase moc není. A je to kompenzováno stejným procentem blbců. Montovny aut  a jiné obory, kde není třeba nadměrná inteligence, dají příležitost i jim.

Honza2 6.8.2008 16:59

Re: Re: Re: Nejlepsi je to "prestat vyvazet elektrinu".

Nebojte, pokud to malé procento inteligentů vydělá dost peněz aby se uživili všichni, uspořádá se to samo. Ti nějchytřejší založí banky a budou se těm kresličům za malý poplatek "starat" o jejich těžce nabité peníze. Další ustanoví stát a vyberou berně, které si rozdělí ve státním zájmu. No a na ten zbytek zbytou ostatní služby.

Ekonomika založená na službách, tak to přece má být, ne? :-)

cb 6.8.2008 17:20

Re: Re: Re: Nejlepsi je to "prestat vyvazet elektrinu".

Ma jeste vetsi vadu. Kolik zakazniku se asi najde na plany na auta? ;-D To jso vsechno plany typu "melo by se".

Emil XX 6.8.2008 18:33

Úplně základní věc

Chcete prodat plány na auta. Zákazník se zeptá kde máte ty auta a ukažte nám jejich výrobu. Když chcete patentovat vynález, musíte mít dva funkční kusy.

Emil XX 6.8.2008 18:28

Milý Honzo. Úplně nejlepší je třeba být mistr světa v tenise

Problém je, že tenistů, kteří by chtěli být mistry světa je stašně moc. A když ti někdo zdesateronásobí cenu elektřiny a ty nemáš vlastní zdroje, uděláš co?

Jinak, dlouhodobě nepřežije stát, který nemá bojeschopnou armádu.

To, co navrhujete se třeba i podobá životu části evropských Židů v diaspoře. Pak přišel Hitler a nikdo je nechtěl a oni neměli kam jít. Ti nejschopnější v přírodních vědách se sice báječně uplatnili v USA ale těch zase nebylo tolik. Když pak přišli Židé do Izraele, učili se třeba právnící řemeslu truhláře. A dělali to s nadšením, jako součást budování nového domova.

i.h. 6.8.2008 16:27

No, rek bych, ze jste najva a hlupacek,

jestli by se neco melo z tech "alternativ" financne podporovat, je to prave ausgerechnet ten solarni ohrev vody, na topeni a na myti, ktery je k necemu a prinesl by nejvic. Na "medialni podporu" se vam kazdy vykvajzne. A pasivni domy plesniveji, to vam nikdy jeste nikdo nerekl ? A dopadne to potom tak, ze si "pasivni" obyvatele pritapeji tim proudem, co jim zene ventilatory v klimatizaci, aby jim to neplesnivelo tolik.

Honza2 6.8.2008 16:50

Re: No, rek bych, ze jste najva a hlupacek,

Jakákoliv finanční podpora státu alternativní technologii znamenala (u nás) její zdražení právě o tu dotaci. A vzhledem k tomu, že ta dotace je obvykle dostupná jen omezenému okruhu "spřátelených" firem. Pro normálního člověka to znamená radikální zdražení s minimem šancí na dotaci.

V pasivním domě jsem každý den, že plesniví mi zatím nikdo opravdu neřekl. Přijeďte se na ty plísně nejdřív podívat, ať nepíšete nesmysly :-)

Mediální podpora k ničemu není? Bez ní si například lidi myslí, že kolektory se vyplatí jedině postavené vlastníma rukama z kradeného materiálu (p. Neff nedávno v článku tady). Nebo že pasivní domy plesniví. Nebo že JET bouchne stejně jako Černobyl...

i.h. 6.8.2008 17:55

On plesnivi tam,

kde to je skovany. Ale ty spory dychate stejne. Dobrou chut.

Honza2 6.8.2008 22:51

Re: On plesnivi tam,

Jo jasně, jste další chytrák kterej má nejspíš filtr proti jaderné energii z Temelína. Můžete mi prosím vysvětlit, kde se může v konstrukci stěny 25 cm cihla + 30 cm kontaktně lepený polystyren tvořit "skovaně" plíseň? Jako v té cihle, nebo přímo v polystyrenu? Nebo dokonce v tom lepidle mezi? Fakt bych to rád věděl.

Víte co je smutný? Když člověk věnuje pár let čtení o různých konstrukcích pasivní a nízkoenergetických domů, naučí se dokonce ty fyzikální zákonitosti okolo prostupu tepla, vlhkosti, rosného bodu. Zjistí si dokonce něco o větrání, rekuperaci a tak. A pak si to na základě těch poznatků zkusí postavit. A když to má konečně hotové, přijde jednou domů z práce a nějakej frajer na internetu mu napíše, že má skrytý plísně a dejchá spóry. To abych si teď vzal spacák a šel si lehnout na zahradu :-(

i.h. 7.8.2008 8:31

Plisen

vam vyroste skoro vsude. Jsou to zazracne organismy. Pozvete si firmu, co ty plisne meri, aby vam protahla par vzorku vzduchu z baraku a budete se divit. Rada sedi ve vzduchotechnice, ktera to pak velmi ucinne po tom baraku rozvadi. To me tesi, ze jste se to vsecko udajne naucil, ale pravdepodobne zadny takovy barak nemate a jenom se vytahujete a zvanite. Takovych jsme uz tady v diskusich zazili ... co meli doma zazracne baterie a ja nevim co vsecko.