8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Vražedný boj

Po havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě se vyslanectví států, v nichž je silná propaganda proti jaderným elektrárnám, evakuovala. V souladu s propagandou ocenila nebezpečí jako příliš vysoké, než aby tam mohli lidé zůstat bez ohrožení života.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 27.3.2013 10:03

Re: V podstatě souhlasím

Tak do toho Temelína budeme vozit na exkurze takové naivky.

J. Kadeřábek 27.3.2013 14:32

Co když někdo vynalezne perpetum mobile?

Proč tedy vyrábět benzinové motory, když vynález je jako typický holub již na střeše?

A. Bocek 27.3.2013 8:29

O Větrníku, Slunečníku a Měsíčníku.

Bylo nebylo v jednom království uprostřed Evropy, kde vítr nefoukal a sluníčko málo svítilo dopláceli  na Větrník 2,5 násobek na Slunečník 12,5 násobek a pro kravinu Měsíčník (Slapová elektrárna na Slapech) nám Rada moudrých jistě schválí 62,5-ti násobek (dle zásady čím větší kravina tím vyšší mocnina). Budeme tak největší suchozemský producent Slapové energie na světě.

R. Langer 27.3.2013 9:40

Re: O Větrníku, Slunečníku a Měsíčníku.

He he, slapová elektrárna na Slapech. Tak bacha, aby se toho někdo nechytil, v EU je možné všechno... :-D

F. Eliáš 27.3.2013 8:21

Boj proti atomovým elektrárnám

vedou výhradně omezení, málo vzdělaní lidé. Není ekologičtější energie, než energie jaderná, ale vysvětlujte to lidem, kteří ve škole nedávali pozor.

L. Krajicek 27.3.2013 1:47

Kolik bych si toho z článku přečetl,

kdybych si zrovna teď měl svítit elektřinou ze solárů nebo větrníků?

Několik dalších otázek: Kolik, by nám do bytu přiteklo vody? Do kterého, patra by dojel výtah? Kolik litrů benzínu by nám navrtěla pumpa? Kolik stupnů by měly potraviny v mražáku? Kolik by asi stála jedna hořící svíčka, abych se doma nepřerazil?

R. Langer 27.3.2013 9:42

Re: Kolik bych si toho z článku přečetl,

Tak normálně, elektriky je přece v zásuvce dost, co to s tím má společného... ;-)

P. Rada 27.3.2013 1:05

Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Ví jak vysvětlit to, že i Švýcarsko které stojí mimo autorem kritizovanou EU odstupuje od jádra? Jak vysvětlit, že pragmaticky a dravě se rozvíjející Čína roste nejrychleji právě v oblasti OZE? .... A jak vysvětlit, že ČEZu se do výstavby bez garance státu na výkupní cenu vůbec nechce a proč se mu nedaří se mu ani najít strategického partnera?

Osobně mám za to, že těžba energie s OZE má podstatně jiný charakter jak energie fosilní či jaderná, má také docela jiné dopady na životní prostředí ale i na mocenské možnosti a to vše vede až přímo nutí i ke změně celého systému od distribuce až po spotřebu a důsledky na životní úroven. Tato změna není dobrovolná - je vynucená okolnostmi. Někde se to daří řešit lépe, někde hůře ale velká celospolečenská změna už je za dveřmi. Posudte sami podle zdroje plného dat:

http://www.energywatchgroup.org/fileadmin/global/pdf/EWG-update2013_long_18_03_2013.pdf

V. Fiala 27.3.2013 8:12

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Vážený pane Rado, máte samozřejmě právo na svůj názor, bohužel se asi v tom, co se děje ve světě moc neorientujete. Je jednoduché si zjistit, že právě vámi vzpomenutá Čína masivně rozvíjí jadernou energetiku a úspěšně jí sekunduje Indie. Švýcaři si emergii koupí ve Francii a je jen otázka času, kdy naši zhlouplí němečtí sousedé prohlédnou a vzpamutují se z šílenství jménem OZE. Jsou obnovitelným zdrojem také lány řepky vyčerpávající půdu a kogenerační spalovny obilí (skutečně jsem pracoval na projektu takovéhoto zařízení!)??

Rád bych se dožil doby, kdy o otázkách energetiky budou rozhodovat lidé, kteří tomuto oboru rozumí a ne samozvaní rádoby-odborníci a aktivisté bojující za nerůznější zájmové skupiny či prodejní poslanci.

F. Eliáš 27.3.2013 8:25

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Máte pravdu, jde jen o okamžité zešílení části lidí, nebo v těch obnovitelných zdrojích jsou neuvěřitelné prachy. Normálního člověka by takový nesmysl nikdy nenapadl. Budoucnost dá za pravdu zastáncům jadrné energie.

A. Bocek 27.3.2013 8:32

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Německý národ v minulém století zešílel již jednou a stálo tro za to.

R. Langer 27.3.2013 9:44

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Však ono to bude stát za to i teď, jenom se nebojte...

P. Rada 27.3.2013 11:17

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

D. Seibt 27.3.2013 8:32

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Svycarsko se nerozhodlo na zaklade ekonomicke uvahy, ale ideologicke a jak jiz bylo receno pocita s dovozem el. energie, protoze nebude schopne dosahnout sobestacnosti stejne jako Nemecko pocita s dovozem asi 20% el. energie. Cina ma ve vystavbe 25 reaktoru a dalsi projekty zahajuje, napriklad podepsala vystavbu 2 reaktoru BN-800 (uz vicemene 4 generace), ale samozrejme investuje uvazlive i do OZE coz je spravne. CEZ chce garanci stejne jako kdokoliv jiny, protoze trh s el. energii prestal odrazet realitu (bohuzel). Nicmene garanci pozaduji i majitele plynovych elektraren (v Evrope). OZE vyzaduji komplikovanejsi distribuci a vyssi naklady za tuto sluzbu, takze to posili prave roli distribucnich spolecnosti.

D. Seibt 27.3.2013 9:23

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

A jeste k tomu Svycarsku. To v dobe havarie pripravoval tendr na stavbu asi 4 reaktoru, ktere by nahradily puvodni. Myslite si, ze se behem asi 14 dnu zmenila situace a najednou vsichni prohledli a rozhodli se v tak kratke dobe vse zrusit z jineho duvodu nez z ideologickeho?

F. Pavlis 27.3.2013 8:41

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Pan Rada je skalní. Žádný jiný argument než ten vlastní u něho nemá váhu. Tito lidé prosadili, že na 4000 ha orné půdy  jsou panely, o nichž nikdo neví, kdo je bude likviovat až doslouží a nikdo neví, kdo je příjemcem těch neskutečných peněz z naší peněženky.  OZE mají jistě budoucnost, ale musí mít parametry přijatelné pro přírodu i pro uživatele.  Vítr lidé zapřahají do svých služeb už staletí a slunce také. Ovšem v míře, která nezničila přírodu jako OZE  zelených teroristů.

P. Rada 27.3.2013 11:56

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Pane Pavlisi doložte prosím že jsem byl s těch kteří prosazovali změnu 4000 ha orné půdy na plantáže - nebo vysvětlete jak jste to mínil - v opačném případě jste LHÁŘ !!!

Parametry přijatelné jak pro přírodu tak dnešního průměrného evropského uživatele nemá dnes žádný energetický zdroj. Právě proto dochází k tak rychlému vývoji a technicky vyspělý svět je v recesi která hrozí přerůst v kolaps. Aby bylo možné nalést trvale udržitelné řešení bude muset svůj přístup změnit především ten uživatel - nikoli příroda, která dosud dodává d naší celostně pojaté ekonomiky násobně více jak HDP onoho "uživatele".

Doklady o tom jsou právě v té obšírné zprávě o celosvětovém vývoji současných dominantních zdrojových možností kterou jsem uvedl výše a také v publikaci prof. Nátra "PŘÍRODA NEBO ČLOVĚK?".

R. Langer 27.3.2013 15:11

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Jo, to vaše trvale udržitelné řešení jako by z oka vypadlo trvale udržitelnému rozvoji. A jinak jestli se ptáte, jestli příroda nebo člověk, tak jednoznačně ČLOVĚK, protože bez něho nemá příroda žádný význam ani hodnotu. Ale obávám se, že to stejně nepochopíte. :-P

R. Langer 27.3.2013 9:47

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Jediná skutečně použitelná OZE energie je v současnosti ta jaderná, ale to placený zelený ideolog jako vy nikdy nepochopí. Možná by to pochopil tehdy, až by doma musel svítit loučemi, ale to se mu zřejmě bohužel asi nepřihodí... :-P

P. Rada 27.3.2013 12:08

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Pane Langere o tom co pochopili na celém světě různí lidé je právě ta výše uvedená celosvětová zpráva o dominantních energetických zdrojích,  ve které je i JE zmíněno ale kterou ignorujete s poukazem na jakési vágní placené zelené ideology.

Louče proto vrtají právě jen Vaší hlavou. Jiní rozvíjejí obory perspektivnější a nejdynamičtější je vývoj OZE.

Ti co jej nezachytí v naději, že se bude konat zázrak konzervující současný stav, si ale budou moci přisvítit "loučemi". Třeba se jim pak "rozbřeskne" o tom co je a co není použitelníé "skutečně".

A. Bocek 27.3.2013 9:50

Otázka na P.Radu

Jestliže anglická verze Wikipedie uvádí EROEI pro Dánské lokality poměr 22, jaké EROEI vychází pro České lokality, jestliže koeficient využití instalovaného výkonu je v Dánsku 40% a v Česku 14% ?

A. Bocek 27.3.2013 10:24

Re: Otázka na P.Radu

Doplňuji EROEI větrné elektrárny a roční Kpi

P. Rada 27.3.2013 11:58

Re: Otázka na P.Radu

Komplexní výklad problematiky EROEI

http://www.esf.edu/efb/hall/New_Studies_EROI_final4.pdf

V. Novák 27.3.2013 14:59

Stačí odpovědět - číslo.

...

R. Langer 27.3.2013 15:13

Re: Stačí odpovědět - číslo.

Pan Rada vždycky dodá čísla podle potřeby... :-D

P. Rada 28.3.2013 9:20

Re: Stačí odpovědět - číslo.

Pane Langere potřeba je hlavně číslům která vždy ledacos idealizují POROZUMĚT. Počátek toho porozumění může být v korektní komunikaci bez primární snahy zesměšnit protivníka - tj ve věcné diskusi.

P. Rada 28.3.2013 9:32

Re: Stačí číslo?

Neznám jediné číslo které by "Stačilo" - ač vím, že snahu o jeho nalezení měla už prastará mystika a tak se to jeví, že ta ještě přetrvává i v energetice.

Ohledně významu EROEI považuji za nejilutrativnější Bublinový graf Ch. Halla (http://www.esf.edu/efb/hall/)  viz Kašík ve Vesmíru.

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

J. Vyhnalík 27.3.2013 18:23

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Tu zprávu je rozhodně dobré si přečíst, ale je potřeba chápat, že její prognostická hodnota je omezená. Vychází totiž ze současného stavu a současných známých rezerv. Je tedy logické, že prognózy do budoucna vyznačují exponenciální pokles.

Ve skutečnosti tomu ovšem bude jinak. Pokud se neobjeví nějaké nové a velmi vydatné zdroje (velmi nepravděpodobné), tak ceny energií budou stoupat a rostoucí ceny budou stimulovat výzkum nových technologií a hledání nových ložisek. Dá se tedy čekat, že ceny energií porostou a pak bude logické postupně přecházet na VTE a FVE a další. Ovšem vždy v takových lokalitách, kde tyto zdroje budou nejefektivnější. ČR má tu nevýhodu, že u nás nevanou silné a pravidelné větry, ani nemáme nějak výrazně výhodné oslunění. To by ovšem mohla být i výhoda (nebýt hloupých a zločinných politiků). Mohli bychom totiž v klidu čekat, až začnou VTE v Německu a Dánsku a FVE v Řecku a Španělsku vyrábět elektřinu výhodněji než JETE a pak začít o jejich zavádění u nás uvažovat. Jinak je to zločin!

Pokud jde o prognózy ložisek uranu, tak ty jsou výrazně ovlivněny právě negativní kampaní zelených hnutí, ve chvíli, kdy by se začaly JE stavět ve větší míře, poroste i průzkum a tedy těžitelné zásoby. Autoři zcela pominuli další alternativy JE, jako je například thorium (obrovské zásoby v Indii). Stejně tak pominuli množivé reaktory, které nejsou schopny produkovat elektřinu tak levně jako klasické JE (1 Kč/kWh), ale za ceny vyšší než 2 Kč/kWh. Výhodou by ovšem byla fakticky neomezená produkce paliva pro další JE. Hlavním důvodem pro omezení těchto technologií je to, že umožňují vedle paliva pro JE vyrábět i štěpný materiál pro bomby a proto bude potřeba množivé reaktory provozovat ve zvýšeném bezpečnostním režimu.

P. Rada 27.3.2013 23:10

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Je kontroverzní si od Vás přečíst jak jedním dechem hovoříte o omezenosti platnosti prognoz týkajících se relativně dobře známého fenomenu fosilních zdrojů a zároven děláte fantazijnéí optimistickou prognozu z nepodložených předpokladů vývoje JE. Ceny energií mohu růst ale porostou zejména tehdy budeli po nich poptávka či poklesneli zdrojová nabídka. Háček je ale v efektivitě kterou opomíjíte.

Zvýšenou poptávku ale může udělat jen někdo kdo je SOLVENTNÍ. Nikoli ten komu možnosti a s tím materiální životní úroven klesá. To je ale dáno právě celkovou efektivitou systému. Předpoklad, že současná stagnace nepřeroste v tisíciletou regresi je dán jen optimismem, že nové zdrojové možnosti převýší populační i konzumní trend. To považuji po všech pokusech které už selhali za dlouhodobě krajně nepravděpodobné.

J. Vyhnalík 28.3.2013 1:30

Re: Ví Patric Lööf co se ve světě děje?

Ta efektivita je daná přece cenou za kWh. Základní ekonomická úvaha ukazuje, že je nejefektivnější napřed využívat levnější zdroje a pak ty dražší. Tedy nemá smysle si schovávat levné zdroje "na později".

Bohužel ekonomickou situaci dnes zhoršují právě ideologicky nesené projekty typu podpory i OZE bez ohledu na to, jak jsou efektivní. Toto plýtvání prodlužuje ekonomickou krizi. Samozřejmě, že za všechno nemohou jenom OZE, ale jedná se o podstatný příspěvek ke krizi způsobovanou i dalšími ideologicky nesenými opatřeními politiků.