6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: V kleštích ideologií a politikaření

Naši energetiku čeká v následujících letech a desetiletích nutnost obnovy a přestavby. Naši politici se však místo snahy o její transformaci na základě faktů a odborných znalosti svorně uchýlili k ideologizaci a politikaření.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.2.2021 8:05

Gretén jako ty je neštěstím pro přírodu, takže si na ty větve dávej pozor... Stromy jsou živé, abys od nich neschytal nějakou po té tvé ;-O rudé prolhané papuli. :-P

L. Harvánek 2.2.2021 10:08

Obávám se, že by to byl boj s větrnými mlýny.Vyjasnit si úroveň optima spotřeby energie je jen jednou z mnoha stránek problému. Jestliže stanovíme nějaké normy (kvóty, limity či co jiného), budeme se dohadovat, pro čí život je to prospěšné. Spotřeba energie se velmi mění v čase a příčiny zvýšené (či snížené) spotřeby nelze vždycky ovlivnit. Z opačné strany zdroje pro výrobu energie budou vždycky poněkud zaostávat za její skutečnou spotřebou. A to o poměrně dlouhou dobu.

V. Novák 2.2.2021 11:00

Vy si ujasněte třeba zápornou spotřebu energie.

Ovšem dokud se neodpojíte od sítě, na níž parazitujete, jsou to jenom pokrytecké tlachy.

Z. Lapil 2.2.2021 22:45

Optimum lze hledat pro cílový stav. Troufnete si tvrdit, že lze definovat cílové množství lidí a jejich spotřebu?

P. Selinger 2.2.2021 6:35

Nepodléhat zelenismu, nekupovat od Ruska a Číny! Využívat uhlí , pokud je !

P. Rada 2.2.2021 7:20

Jděte příkladem, zavedte si komín rovnou do obýváku a zatoptes i tam uhlím - dokud je!

J. Jurax 2.2.2021 13:27

Inu, vynález komínu, jež odvádí spaliny z topeniště, se datuje dlouho před narození Kristovo.

M. Krátký 2.2.2021 6:21

co se v ČR za posledních 30 let významného vůbec postavilo - smekám před realizací složitého, mimoúrovňového přemostění Vltavy a Berounky na Pražském okruhu a to je tak asi všechno - všude jinde se narazilo na zeleno rudou mafiji a jejich odnože ve formě různých neZiskovek a na "ochranu" různých broučků typu mandelinka bramborová a tak se nic pořádného nemůže budovat. A přitom jsme před 40 i více lety uměli vyrobit i atomové reaktory i na export - politika je sviňa !!!!!!

P. Rada 2.2.2021 7:26

Před 40 a více lety si kde kdo podobně jak Vy myslel (byl jsem na tom tehdy podobně), že stavět JE půjde s rozvojem techniky stále efektivněji, levněji... až je bude moci provozovat kde kdo...

Většina světa dnes s tohoto slepě-zhoubného optimismu vystřízlivěla. Všichni ale rozhodně ne!

L. Novák 2.2.2021 7:36

Jenomže ty jsi zelenorudý dementní plakátovací pablb, který s vědou nemá nic společného. Pro přírodu jsou pitomci jako ty hotová katastrofa.

Z. Lapil 2.2.2021 22:50

Jen v dopravě docela dost dálnic, o koridorizaci a elektrifikaci železnic nemluvě.

Též nejedna průmyslová zóna, docela dost satelitních bydlení i velkých obytných baráků (jukněte třeba do pražských Holešovic) a síť mobilních telefonů včetně sítě datové taky není zrovna rodinný domek.

TAK zle zase není.

R. Vacek 2.2.2021 5:59

Politici vědí, jak těžký výběr to je. Chceme reaktor, který bude vyrábět elektřinu, nebo model reaktoru 1:1, který nebude vyrábět nic? Chceme zaplatit největšímu padouchovi, nebo našemu kamarádovi?

Komplikují to právě rusové. Jako naschvál reaktory dovedou, vyrábějí jich nejvíc na světě, staví rychle a u nás jsme schopni se podílet na dodávkách.:-)

R. Polášek 2.2.2021 6:11

R^R^

V. Zadák 2.2.2021 4:59

Pane autore jako odborník tomu přece nemůžete rozumět.

Jaderné energetice nejlépe rozumí Markéta Pekari Adamová alias Markéta Šokovaná.

M. Krátký 2.2.2021 6:12

a Merkelbaba - tu jste vynechal schválně ???

P. Čambala 2.2.2021 1:30

Pane Wagnere velmi si vážím vašich analýz ohledně jaderné energetiky energetiky a souhlasím s nimi. Obvykle se nevyjadřuji v diskuzi k jednotlivým článkům. Nedělal bych to ani dnes, ale chtěl bych vás požádat o laskavost: prosím nezatahujte do odborné diskuze o jádru Covid, plně chápu vaši frustraci, ale prosím držme se odborné úrovně textů.

P. Rada 2.2.2021 7:46

Když už jste COVID také připomenul - pak s věcného hlediska jde o situaci krajního života - viru - který ke své reprodukci nepotřebuje žádnou vlastní energii a jen využívá nynějšího neobvyklého nadbytku energie přebujele energeticky a početně žijících buněčných organismů.

M. Pivoda 2.2.2021 0:31

Závěr článku jsem přečetl celý, ale i tak je hodně dlouhý. Takže si z něj vyberu jen tuto větu: "... Zdá se však, že o odborných otázkách zase rozhodují lidé v dané oblasti absolutně nekompetentní, kteří jsou však správně politicky a ideologicky kovaní...."

Obecně s touto větou lze určitě souhlasit.

Ale je to ještě složitější problém. V čem?

Stále totiž nevíme, kdo je tím kompetentním odborníkem na naši energetickou budoucnost, podobně jako stále nevíme, kdo je dnes odborníkem na naši koronavirovou budoucnost. Podle čeho se takový odborník pozná?

Osobní poznámka: Jsem svědkem. V 90 letech se arogantně prohlásil za odborníka na technologii umělé inteligence Jiří Zlatuška - a jako takový byl tehdy uznán, přestože tehdy pracoval jako zástupce výpočetního střediska na Masarykově. Dnes, po 30 letech, je role technologie umělé inteligence v naší budoucnosti již mnohem jasnější. Dnes je také mnohem jasnější, jak Jiří Zlatuška tehdy poškodil Českou republiku - ale určitě toto své svinstvo nikdy nepřizná. Je to totiž politik, nikoliv vědec!!!

Takže lze souhlasit i s úplně poslední větou Wagnerova článku. Přečtěte si ji, prosím.

L. Novák 2.2.2021 0:50

No ty rozhodně nejsi odborníkem vůbec na nic. Jenom dementní žvástal, který svou stařeckou hloupostí a ukřivděností zamořuje komentáře článků Neviditelného psa, a možná i jinde. A že tě Zlatuška měl za šarlatána, tomu se vůbec nedivím. Pitomec nemůže znamenat v oboru umělé inteligence žádný přínos. A teď ve své senilitě předvádíš, jak správné bylo Zlatuškovo rozhodnutí vyhodit tě z navýsost oborného pracoviště. Umělá inteligence nejsou žádné novinové novinové žvásty, jak nám tady obden předvádíš. Rv