2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Nejedlý 5.8.2011 23:37

Re: 16 000 MW je kapacita FV elektráren v EU

Článek byl o tom, že se stoupajícím podílem OZE typu VTE a FVE je nutné souběžně budovat regulační kapacity, např. formou PVE. A že s budováním PVE v ČR budou s velkou pravděpodobností značné potíže. Stejné problémy s lokalitami pro PVE mají prakticky všechny státy EU.  A samozřejmě, čím dynamičtěji bude růst instalovaný výkon ve VTE a FVE, tím více se bude tento problém projevovat.

A poznámečku ohledně vstupů (slunce, vítr) zadarmo, znamená to rovněž, že elektřina z nich vyrobená je zadarmo nebo za hubičku? Rozsáhlé podpůrné programy pro výkup elektřiny z těchto zdrojů o tomto rozhodně nesvědčí.

P. Fiala 4.8.2011 21:40

16 000 MW je kapacita FV elektráren v EU

Přesněji, byla 16 000 MW ke konci roku 2010 = 8 kapacit atomového Temelína s 2x1000 MW. A palivo v hvězném záření pro tuto kapacitu je zdarma. A tato kapacita byla vystavěna asi za 5 roků. Též kapacity větrných elektráren rostou. Vystavit červenou kartu vědcům, kteří sestavili mapu kapacit vanuvších větrů nad územím ČR, to bylo silné gesto. I u větrných elektráren je palivo zadarmo. Byznysmeni a rozumní lidé jednají bez ohledu na "vytvářené veřejné mínění". A navíc, vdyť se jedná o zanedbatelný podíl na výrobě elektřiny z jádra a uhlí, takže nechápu tlaky v médiích, nebo je zde opravdu nějaká obava do budoucna?

J. Šejnoha 4.8.2011 15:13

to bychom se na to podívali

Hlasováním v parlamentu lze snadno odhlasovat  soiciální  blahobyt, hlasováním v OSN globální oteplování. Takže  nepotřebnost  PVE  bude maličkostí.

J. Kadeřábek 3.8.2011 16:48

Právě nedostatek lokalit pro PVE

přiměl E.ON používat přebytečnou elektřinu z větrných elektráren k elektrolýze vody. Kdo zná účinnost této výroby chápe jak zoufalý to je  krok.

B. Uhlich 3.8.2011 15:18

Re: Díky za článek!

Děti nevadí...horší je když se účastní diskuzí na NETu  :-)))))))) Je tady jeden takovej .... , u něj by mně vůbec nevadilo, kdyby mu nešla elektrika...už nikdy......

V. Kolman 3.8.2011 14:44

Re: Díky za článek!

Proboha, domyslete to pane Uhlichu až do konce.

       "Zelení" bez elektřiny, při svíčkách, bez televize.....   Otevřeli by si k těm svíčká lahvinku vína.....   Dovedete si představit těch dětí, co by z toho vzniklo???  :-))

B. Uhlich 3.8.2011 11:28

Díky za článek!

Velmi pěkné....i když bohužel pro drtivou většinu lidí nepochopitelné..tedy nikoliv Váš článek, ale souvislosti. Vzhledem k tomu, že 90% procent populace nemá vůbec "šajna" jak funguje elektrorozvodná síť - je těžké jim vysvětlovat, že smysluplná je taková síť, která dodává energii kontinuálně. Dokud nebudou lidé připojeni na síť složenou výhradně z OZE, tak nic nepochopí.

Mimochodem stále nosím v hlavě nápad, že by se konečně mohlo vyjít zastáncům OZE vyjít vstříc a zajistit jim výhradní připojení k OZE pomocí HDO. Tedy v případě, kdy by bylo energie díky OZE dostatek - byla by jim sepnuta elektřina....po západu slunce a bezvětří by doma svítili svíčkou.... Tedy tohle by mohlo mít dvojí efekt... 1) regulační  2) výchovný a vzdělávací....

B. Šourek 3.8.2011 9:57

Re: Bohužel (Bohu dík), pane Nejedlý . . . . .

Kdyby se výstavba PVE měla rovněž tak dlouho táhnout kvůli nehoráznému útoku na soukromý majetek a stejně nepřiměřenými prostředky jako v případě dálnice, pak bude lépe se bez PVE obejít.

Z. Bureš 3.8.2011 8:34

Bohužel (Bohu dík), pane Nejedlý . . . . .

. . . máte tak ukrutnou pravdu, že se s Vámi nedá ani diskutovat !!!

Snad jenom mohu dodat . . . . . že v podmínkách ČR . . . že skončíme opět "u jádra", jako jediného a reálného zdroje !!!

Při vědomí, že projednání kousíčku ubohé dálnice u HK se táhlo léta . . . . . si vůbec nedovedu představit, že by někdo dokázal projednat výstavbu - byť jedné, jediné přečerpávačky !!! To je naprosté scifi !!!!!