16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Slovo akcionáře ČEZu

Jsem drobným akcionářem ČEZu. S akciemi neobchoduji, ale získal jsem je ještě v kuponové privatizaci téměř před 30 lety. Podklady pro valné hromady dostávám, většinou si základní body přečtu, valných hromad se ale nezúčastňuji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kučera 6.10.2022 9:05

Existují 2 typy lidí. Jedni problém řeší pasivně na demonstraci, druzí aktivně zakoupením levnějšího řešení. Přitom komik strach by mohlo nést fotovoltaika, v nouzi by stačila i elektrocentrála. Čili jedni brečí a demonstrují, druzí se starají. Priklad elektrocentrály zde

https://www.mall.cz/elektrocentraly/hecht-gg-2500 fotovoltaiky zde: https://www.cez.cz/cs/technologie/fotovoltaika?gclid=Cj0KCQjw-fmZBhDtARIsAH6H8qgbhW8CeUfVLO1gw3B07y5TSrfuJw-lk9dYkQ-SpbjMMU3FVWWzclMaAh_1EALw_wcB

J. Hejduk 6.10.2022 8:58

Musel vedet, ze mu na ty zisky nikdo nesahne. Asi by se toho naslo vic, kdyby byl cas.

https://www.respekt.cz/kontext/proc-stat-pomaha-kretinskemu

https://www.newstream.cz/nazory/arsen-lazarevic-tykac-nakupem-baliku-akcii-cez-ukazal-ze-je-proziravy-hodnotovy-investor

V. Kuhaj 6.10.2022 8:57

Ano, s těmi letadly rozhodně dobrá úvaha. Výhled na dvacet let by stačil bohatě.

T. Hraj 6.10.2022 8:57

1) Dávat 2% na obranu je náš závazek jako člena NATO. Jeho důležitost je dnes myslím docela hmatatelná. Čímž ale vůbec neříkám na co by měly ty peníze konkrétně jít nebo jestli by se kvůli současné krizi neměly tyhle investice dočasně pozastavit.

2) V letectví se vývoj někdy pohybuje překvapivě. Na jednu stranu to od br. Wrightů k proudovému motoru netrvalo ani 40 let, na druhou stranu dodnes velmi úspěšně slouží i téměř 7 dekád staré modely (C-130 Hercules)

3) Prodávání státních podniků zahraničním investorům bylo při přechodu ze socialismu na kapitalismus asi nevyhnutelné (a v té době velmi pochvalované). Ale že byla prodána strategická infrastruktura nadnárodním korporacím byla obrovská chyba/korupce. To máte pravdu.

V. Kuhaj 6.10.2022 8:56

Takže oni nejenže nechtějí z lipské burzy, ale ještě to svádějí na drobné akcionáře, kteří by se soudili? To je opravdu vizitka ochoty dělat, co je důležité pro všechny. Ano, srabové to jsou v každém případě. Ale v tomhle je to jen výmluva, aby se z té burzy nemuselo. Trapná, ale co už by člověk od téhle vlády čekal.

T. Hraj 6.10.2022 8:43

Je to legální, ale trh to není (a na něj taky nikdo nenadává). To je samozřejmě ďábelská kombinace. Její důsledky právě prožíváme.

M. Husovice 6.10.2022 8:42

České vlády rozprodaly majetek, na jehož vybudování se nepodílely, do rukou spekulantů a zahraničních investorů - ropovody, plynovody, rafinerie, elektrárny, vodovody, prakticky všechno co šlo zpeněžit. Kam přišly inflační peníze se (ne)ví. V současné hluboké krizi budeme za 100 + miliard nakupovat letadla u kterých má být životnost 50 let. Vezmu-li do úvahy rok 2022 (sic) minus 50 let jsem v roce 1972, kdo tehdy tušil jak bude vypadat letecká technika dneška, z toho vychází taktéž otázka, jak bude vypadat letecká technika za 20, 40 nebo 50 let. Budeme vás chránit pokud nakoupíte naše zbraně. Zaplať hned, potom slibem nezarmoutíš. Nebylo by na místě začít se starat o občany této země teď a tady, než stavět na chimérách, mnohdy dříve nesplněných, protože pokud ne nebude cesty zpátky a vrátíme se společně do doby, ne sice kamenné, ale velmi blízké.

S. Ševeček 6.10.2022 8:39

Babis pouze pluje s proudem.

V. Humble 6.10.2022 8:37

To je ale prave to co dnes mame. Misto souteze o nejsilnejsiho ktera by stlacovala ceny dolu se do role nejsilnejsiho postavila EU a nastavila ceny na zaklade podpory oze. A ty jsou nejvyssi ne nejnizsi z moznych zdroju staci se podivat zpatky na cem byl zalozen solarni tunel v CR - na vysoke garantovane cene

J. Novák 6.10.2022 8:36

Takže pane Kučero, ještě jednou. To, co vy nazýváte trhem žádným skutečným trhem není. Strana zdrojů je totiž významně omezena šílenými regulacemi ze strany Brusele a jeho ideologie Green Death a navíc spekulativními emisními povolenkami. Například i banky jsou nuceny k tomu, aby nefinancovaly zdroje, které se nelíbí zeleným šílencům. A mohl bych pokračovat dále, jeko například omezováním obchodu implementací neoliberální politické ideologie.

S. Dedic 6.10.2022 8:35

Otazka je, zda neni dlouhodobe ucelnejsi (a levnejsi) se na takove 'externi akcionare' vybodnout a zaplatit jim po pripadnych soudech skody .... nez kvuli nim zruinovat hospodarstvi. Macron tu otazku, zda se, take resil - a vyresil: Francie se zalobami na zastropovane energie pocita.

T. Kučera 6.10.2022 8:31

Akorát, že ketas prodával na černém trhu, tohle je trh zcela legální .

T. Kučera 6.10.2022 8:25

Si běžte na demosku, ale tím se proud zlevnit nedá. A hlavně, ono ti lidi jako chudáci ani nevypadali, jeden se vyjádřil, že byl měsíc v Turecku a bylo tam mnohem levněji než u nás. Už jste někdy viděli demonstrovat bezdomovce? Já ne, a přitom to jsou právě ti nejvíc chudí.

T. Kučera 6.10.2022 8:22

To je právě blbost, dle nejlevnějšího. To by sr na trhu přetahování, začal by platit zakon silnějšího, a až by ten nejsilnější všechny ostatní zlikvidoval, nasadil by monopolní vysokou cenu. Za mne tento postup nikdy.

V. Kučer 6.10.2022 8:15

Babiš to podepsal abychom dostali miliardy od Unie ale na rozdíl od ostatních ví že je to hovadina a když končil pustil si hubu na špacír.

P. Kubáč 6.10.2022 8:08

Obávám se že na každého jednoho jedince, který stát zbytečně žalovat nechce - je jedna neziskovka nebo právní kancelář, která na tom staví své byznys-plány.

J. Novák 6.10.2022 8:06

O jakém trhu tu sakra mluvíte? Ten už dávno zníčil Německem řízený Brusel v rámci ideologie Green Death. Význam slova 'lichva' většina lidí zná. Lichva je trestným činem i dnes a kromě jiného značí zneužití tísně/nouze jiné osoby k získání prospěchu. Občanům této země je ale potřeba oživit význam slova 'keťas'. Za keťasení se označovalo přeprodávání nedostatkového zboží za účelem získání maximálně možného zisku za masarykovské první republiky. Nevymyslel ho tedy bolševik v osmačtyřicátém. Šlo o závažný trestný čin, pro který existovaly i speciální soudy. Dnes lze za klasický příklad keťasení například označit právě obchodování Fialovou vládou dominantně ovládaného a řízeného ČEZ na lipské burze nebo obchodování se spekulativními bruselskými emisními povolenkami.

V. Humble 6.10.2022 7:59

Neporadi drive vsichni zkrachujeme. Moje pointa je prave v tom ze trh nemame. Mame system ktery byl vytvoren masivni podporou nejdrazsich zdroju - oze a ne trznim mechanismem kde nejlevnesji zdroj vyhrava.

J. Novák 6.10.2022 7:56

Kdo jsou ti minoritní akcionáři ČEZ, kterými se ohání Fiala, Síkela a Stanjura? Jsou to především parazitické americké hedgeové fondy a banky, které si nepřejí přijít o svých 'třicet stříbrných'. Vždyť je to tak jednoduché, proč se tak kličkuje? Otázka zní: Mají přednost české domácnosti, česká ekonomika, česká společnost před parazitickými americkými hedgeovými akcionáři ČEZ? Tečka, hotovo, k tomu není moc co dodat. Co tato vláda mohla, to zdevastovala. Proto si říkám, čím dříve půjdou od válu, tím lépe. V sobotu jdu na Václavák a je mi ukradené, kdo tu demonstraci pořádá.

T. Diblík 6.10.2022 7:55

„Pod obchodní poctivostí rozumíme, že úplně všechny strany, na obchodě zúčastněné, musí být po uskutečnění obchodu bohatší, než byly předtím.“ — Tomáš Baťa

J. Pokoutný 6.10.2022 7:49

Nějak se zapomíná, že ani on nevládl s ANO sám, ale měl koalici s ... cože to bylo za stranu, která si prosadila i ministra vnitra?

R. Polášek 6.10.2022 7:48

Autor pan Karásek má pravdu, ale obávám se, že mezi drobnými akcionáři jsou různé subjekty.

Nejspíš tam budou taky takzvaní rozbíječi, co jim je přednější, když se zviditelní nějakým útokem než logika krátkodobé investice a dlouhodobého prospěchu. A taky tam nejspíš budou subjekty mimo Českou republiku, co je jim docela jedno, jak si v Ćeské repblice vedeme a tu logiku krátkodobé investice a dlouhodobého prospěchu nebudou uznávat, protože se jim nevejde do nějakého jejich dlouhodobého plánu akcionářských příjmů.

T. Kučera 6.10.2022 7:44

Každý se snaží prodat nejdraz, tak to na trhu chodí. Ono to podniti výrobce ke stavbě nových zdrojů, když to tak sype. Nechte to na trhu, on si poradí.

R. Meišner 6.10.2022 7:42

autorem, sdělte to Fialovi, že žalobu nepodate, nikoliv nám. třeba prohlédne a chytne se toho.

T. Kučera 6.10.2022 7:41

Strcte si Lipskou burzu za klobouk. Jsme na ni od roku 2006, dokud byl proud levnej, nikdo to ani nevedel. Teď je elektřina drahá a každý obviňuje trh, namísto výrobců. Tak je to.

L. Šimon 6.10.2022 7:39

👌

V. Humble 6.10.2022 7:37

Je to scam stoleti. Na tomto pripadu se uplne jasne ukazuje ze politici v EU nejednaji v zajmu lidi ale korporaci. EU vytvorila zeleny-pseudo-paskvil trh ktery funguje obracene kde se cena urcuje podle nejvyssi ceny misto nejnizsi. Komupak to asi vyhovuje?

Reseni vlady je ze seberou ohromne zisky energetickym podnikum a poslou jej obcanum ve forme dotaci aby obcan mohl tyto penize poslat zpet energetickym podnikum. Vlk se nazral a koza zustala cela a jeste se stihne navysit rozpocet o dalsi miliardy dluhu ve prospech garantovane ceny korporacim.

A my jsme idioti ze si tenhle korporatni socialismus nechavame libit.

R. Langer 6.10.2022 7:12

Ano, stejně jako soudružka Merkelová z NDR! ;-D

R. Langer 6.10.2022 7:11

Chcete říct, že nás vydírá ta vámi neustále opěvovaná EU, matička naše dobrotivá... ;-€

J. Moravec 6.10.2022 6:59

Mohou tam být i ti velcí čeští. Nemyslíte?