20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rakušan se mýlí hned dvojnásobně

Podle ministra vnitra nás závislosti na ruském plynu zbaví „revoluční“ koncept komunitní energetiky. Není to pravda. Vít Rakušan navíc míchá hrušky s jablky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 11.4.2023 18:02

Hraje se tu nefér hra s občany, varuje expert před odchodem od uhlí

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-ritime-se-do-betonove-zdi-varuje-expert-pred-odchodem-od-uhli-227898

M. Pivoda 10.4.2023 18:03

"... Ministr Rakušan v něm totiž ukazuje zcela fatální neznalost energetických zákonitostí, ..."

Komentář

Hlavním problémem politika Rakušana je jeho akční časový horizont "od voleb do voleb", tzn. 4 roky. Státníci ale uvažují v delším časovém horizontu.

L. Zídek 10.4.2023 17:44

Není přece složité napojit všechny pomatené státní instituce, rodiny členů vlády, rodiny ekoteroristů a propagátory zelené blbosti pouze na občasné zdroje energetiky, že ?

V. Vérosta 10.4.2023 18:03

skvělá idea! :-))

L. Novák 10.4.2023 18:08

Oni na zeleném blbnutí vydělávají velké peníze, značnou část životních nákladů jim hradí státní pokladna, takže pro ně zvýšení cen na dvoj-trojnásobek nic neznamená.

Pro ně je hlavním cílem udržet se u koryta. A o ta koryta je mohou připravit jen voliči a jejich nespokojenost... :-P [>-]

V. Kolman 10.4.2023 17:40

Za slunečných dnů je FV užitečná a je možno (při rozumném návrhu a výpočtu) vařit, prát, chladit, ohřívat vodu...... V noci FV proud nedává, ale LEDkama svítit lze (z přes den v akumulátorech naakumulované energie), i na notebook a TV by příkon "pár" Wattů (do 200W???) mělo stačit. Větší spotřebu pochopitelně nechat na den!! Voda je v bojleru ze dne ohřátá, MODERNÍ!! lednice vydrží bez elektřiny až 24 hodin..... A v kůlně (mluvím pochopitelně o venkovu) v záloze diesel/benzin-elektrický agregát pro zimní mrazivé dny bez sluníčka.

Pokud se neúměrně zdraží el. energie dodávaná z distribuční sítě, není vyloučeno, že se venkované stanou ve větší míře výrobci elektřiny pro vlastní potřebu a zisky dosud monopolního výrobce el. energie (i přes zdražování) poklesnou. Výjimky, které se zásobují převážně vlastno-FVpanelově vyrobenou energií tu již jsou.

Obyvatelé měst v panelákách jsou v tomto směru bohužel (zatím) ve značné nevýhodě.:-(:-(:-(

Než mi kdokoli z laických "všeználků" začne spílat, prosil bych argumenty spojené s výpočty. Nepatřím mezi nekritické propagátory "grindýlu", ale nejsem ani zavilým odpůrcem Občasných Zdrojů Energie. Moje babička se celý svůj život bez elektřiny obešla. Jde to, ale není to nic záviděníhodného.:-)

L. Novák 10.4.2023 17:59

Výpočty byste měl v první řadě přiložit vy sám k ;-O tvrzením, která tady předkládáte s vysokým stupněm technické a ekonomické naivity. Zjevně nerozumíte základním souvislostem, proč tak rychle rostou ceny el. energie. Přestože už o tom bylo napsáno tolik, že jenom naprostý ignorant se může chlubit vlastní neznalostí jako vy... Rv :-/

V. Kolman 10.4.2023 18:33

Chcete snad L. Nováku popřít, že už existují ve světě, ale i v Čechách (sice ojedinělé) vesnické domy v "ostrovním" režimu, které nejsou závislé na distribuční síti???. Potřebné výpočty tu uváděli sami uživatelé těchto domů, netřeba počítat znovu.

Závěrem jsem uvedl, že elektrická energie NENÍ K ŽIVOTU BEZPODMÍNEČNĚ NEZBYTNÁ, ale život bez ní by byl dost trudný.

Současný průmysl bez elektřiny je jen velmi těžko představitelný. V tom máte pravdu. Kdyby ale měli všichni takovou technickou představivost jako vy, tak dodnes bydlíme v jeskyních a svítíme loučemi. ;-D;-D;-D

L. Novák 11.4.2023 17:49

Plantáte zelené bludy jako obvykle. Rv Energetika se nebuduje na fantasmagorii neználků, jako jste vy, ale na fyzikálních principech a osvědčených zdrojích energie. Vaše zelené bludy o komunitní "energetice" jsou přesně to, co nás žene zpátky do jeskyní.

V zemi zasíťované veřejnou rozvodnou sítí zásobovanou velkými, levnými a stabilními zdroji elektrické energie je naprostým nesmyslem budování velmi nákladných OZE a jejich zvýhodňování v připojení a výkupu před kvalitnějšími dodávkami pitomou podporou "komunitní energetiky".

Jenomže tohle vysvětlovat omezeným zeleným trotlům s nízkým rozhledem, jako jste vy, je jenom marněnímm času. :-/

K. Filip 10.4.2023 16:12

Minustr vnitra, vystudovany učitel kecá do energetiky, novinář staví dálnice, elektrikář řídí finance, bankovní úředník je ministr hospodářství. Absurdistan? Ne, vítejte v Česku.

L. Novák 10.4.2023 11:19

Česká vláda nemá na výplatu penzí? Nevadí, každý den mi nejenom na NP straší reklamy na fotovoltaiku stále dokola (reklama na konci stránky NP):

"NA VAŠI ELEKTRÁRNU VÁM ZAJISTÍME DOTACI AŽ 225 TIS. KČ. NÁVRATNOST INVESTICE DO 5 LET. ilios.cz"

Na TOHLE má hloupá česká vláda [>-] peněz dostatek. Návratnost 5 let je samozřejmě nesmysl a podvod!!!Rv

J. Plzák 10.4.2023 11:16

Koncept komunitní energetiky není nic jiného, než špek, na který má skočit česká veřejnost pro příštích pár týdnů, než se její pozornost odpoutá dalším novým vynálezem (opět jen na pár týdnů).

P. Sura 10.4.2023 10:47

Jen mi není jasné, proč se pomocí OZE furt všichni snaží vyrábět šíleně neekonomicky vodík, který stejně nejde pořádně skladovat. Proč s ještě někdo nepokusil vyrábět jiné užitečné plyny jako třeba metan nebo propan? Jen proto, že se to Zeleným Khmérům nelíbí ?

L. Novák 10.4.2023 11:11

Ono je to jedno. Všechno, co chcete pomocí elektřiny z fotovoltaiky vyrobit (organická paliva z anorganických) spotřebuje tak obrovské množství el. energie, že zamýšlená "výroba" v požadovaném rozsahu nedává žádný ekonomický smysl. Základním problémem jsou totiž známé fyzikální limity OZE - roční využitelnost instalovaného výkonu řádu jen 10 až 15% času. Na tak nízké využití roční kapacity (se zimní odstávkou) nikdo rozumný výrobní technologii stavět nebude. ;-)

P. Brich 10.4.2023 11:14

Protože uhlík je třeba vymazat z používání a myslí lidí. Je to škodlivý prvek (EUhnije jede po uhlíkové neutralitě nebo ještě lépe bezuhlíkových technologiích). Očekávám, kdy EUhnije odhlasuje vyškrtnutí uhlíku z Mendělejevovy tabulky!!;-€EU;-O

V. Vérosta 10.4.2023 18:07

a navíc zákaz vydechování CO2 neposlušnými občany! :-D

J. Plzák 10.4.2023 10:24

K článku nutno dodat: žádný Zelený a všichni neumětelové v naší vládě, nepočítají s tím, že by byli schopni zdejšími zdroji dodávat energii všem elektromobilům které, v jejich předstíraných plánech, nahradí dnešní automobily.

Jde o zničení, eliminaci, dnešní osobní automobilové dopravy.

Jezdit bude jen nepatrná skupina vyvolených.

Ostatní budou jezdit do práce čím? To nikdo neví a dnešní vládnoucí elity už vůbec ne.

P. Sura 10.4.2023 10:30

Copak že to nevědí. Ale vůbec je to nezajímá ! Maximálně vám poradí MHD. Proč myslíte, že tu nedávno koloval článek, že máme nejlepší MHD v EU (krom Berlína)....

J. Novák 10.4.2023 6:16

Fiala je vystudovaný učitel češtiny a dějepisu, který při hodinách moderní historie této země asi chodil za školu. Rakušan je zase učitelem Němčiny a tělocviku. Ta Němčina mu dnes při ponížených háchovských suplikách s Berlínem přijde vhod. Ale hlavní je, co tito dva (ne)schopní učitelé s touto zemí provedli. Ve Švýcarsku inflace 3.3%, v rozvinutých zemích Unie třikrát větší a u nás šestkrát větší.

T. Novy 9.4.2023 13:17

Pro p. Dvořáka trochu základní matematiky:

Domácnost se spotřebou 10kWh denně na vaření, praní, svícení a sušení. Při ceně 5Kč/kWh to byla příjemná útrata 1500kč měśčně, ročně 18 tisíc.

A to netopíte, neohříváte TUV a nejezdíte EV.

Baterie na 14 dní s kapacitou 140kWh přijde dnes na 1.5 miliónu. S poptávkou poroste cena, nebudou levnější. Pokud ta baterie vydrží 5 let, máte zaplatit 300 tisíc ročně, pokud budete mít štěstí a vydrží 10 let, budete na 150 tisících. A to jste ještě nekoupil to pole větrníků.

Nebylo by lepší postavit ještě jeden Temelín?

P. Diviš 9.4.2023 16:53

Jistěže bylo ...

Ale to by tomu nesmělo překážet několik věcí, hlavně EUnijní pravidla, taxonomie a nechuť našich vlád něco řešit.

P. Dvořák 9.4.2023 18:39

Naše domácnost je skromnější, nejvíc se spotřebuje na pohon TČ. Plyn nemáme, přesto jsme "úpravu" ceny elektřiny přežili bez problému.

Další Temelín tu už mohl být, jenže to by předchozí vlády musely mít něco v hlavě.

Ovšem rozumný hospodář myslí i na zadní kolečka a tak neškodí, když si zajistí i nějaké alternativní zdroje. Tak např. my máme pro jistotu ještě krb s rozvodem teplého vzduchu. A na překlenutí kratšího výpadku proudu máme záložní zdroj, pravda, pomocí něho neupečete ani nevyperete. :-)

J. Novák 10.4.2023 6:52

Asi si v paneláku vybuduji krb. A nebo přímo ohniště. Toto řešení již otestovali někteří naši soluobčané z Chánova a některých dalších oblastí Čech a Moravy.

J. Plzák 10.4.2023 10:28

Na Forum Románum se do Chánova jeďte podívat. Stojí zato.

P. Sura 10.4.2023 10:33

Sprosté pomluvy !! Správné informace jedině od Kocába s Abbásovou .....

V. Kolman 10.4.2023 18:46

Pochechtávat se, vysmívat se a zlehčovat názory ostatních diskutujících je velmi snadné.

Pokud tu někdo "básní a fabuluje" o Chánově a budování krbu v paneláku, jste to p. Nováku vy, ne pan Dvořák!

Pan Dvořák zjevně v paneláku nebydlí a neplácá nesmysly, ale uvádí konkrétní situaci.

L. Novák 11.4.2023 17:53

Vy jste zjevně nečetl na NP zveřejněný článek, jak dopadla panelová sídiště vytápěná elektřinou v Bulharsku po zákazu provozu funkčních jaderných elektráren... Neználek jako obvykle! :-P

J. Majzlík 10.4.2023 8:41

Předchozí vlády byly vždy před rozhodnutími o dostavbě dalších jaderných bloků včas rozprášeny a naše hloupá veřejnost tomu ještě nadšeně tleskala. Komu a čemu to vměšování do naší energetiky škodí a komu slouží k jeho prospěchu si trpělivý čtenář dovodí sám.

V. Kolman 10.4.2023 19:12

Malý dotaz: Těmi 10kWh NA DEN máte na mysli 24 hodin, nebo pouze část dne, kdy je světlo a lidé jsou bdělí, pracují a nespí???

Ono v domě, kde se elektřinou netopí, stačí v noci (od půlnoci do 7 hodin ráno) s rezervou cca 2kWh - na občasné posvícení si při cestě na WC (4x 8W LEDka + 90W TV, případně koukání na notebook 15W) pro notorické nespavce.

P. Dvořák 9.4.2023 11:28

Pan autor je patrně netechnický typ, který čerpá jen z nějakých zpráviček v médiích. V komunitní energetice nefigurují jen soláry a větrníky.

Současný problém je, jak vyřešit uskladnění energie v době jejího přebytku. Na tom se teprve pracuje, u nás velmi zvolna.

Jen do toho nepouštějme politiky a řešení nechme technikům.