15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pseudozelené fantasmagorie

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) asi rozumí problematice vody, o kterou se starala v Jihomoravském kraji, ale hluboký a komplexní problém zajištění energetické soběstačnosti a bezpečnosti ČR nechápe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 22.4.2022 6:57

Ucinnost cyklu pres vodik ci methan je tak 16-20 procent. Neefektivitu musite dohnat dotacema.

Ze u nas nefouka priznava i ministryne, navis ten vitr se znacne meni ze dne na den, prumerne rocni udaje jsou trochu zavadejici. A ano, vsichni zname situaci, kdy je i tyden v zime teplita az -20 a zaroven bezvetri (a spotreba tepelnych cerpadel skokove roste).

P. Dvořák 22.4.2022 6:47

1. Neumím si představit, za jak dlouho domácnost vyprodukuje tolik zbytků, aby si na nich uvařili jídlo na celý den a teplou vodu na umytí nádobí a osobní hygienu. Také je potřeba svítit, topit, mrazit, televizorovat, mikrovlnkovat, mobilovat, počítačovat, možná výtahovat . . .

2. Co s čím srovnáváte v zátěži životního prostředí a smradu?

3. Zda by pomohlo € při zběsilém zvyšování mezd a následně i cen našimi obchodníky, bych si dovolil s úspěchem pochybovat.

4. Možná by bylo dobré jaderné elektrárny zálohovat energií z větrníků a solárů a nachystat posekané křoví i další sila s kukuřicí.

5. Fascinuje mě, jak tady škrtnutím pera vyrábíte vodík a z něho metan, který v řádu miliard metrů krychlových skladujete. V roce 2021 spotřeba ČR činila necelých 10 mld m3. Nehledě na to, že zřejmě bydlíte na Milešovce, protože těch dnů, kdy se v zimě nepohnul ani lísteček a obloha byla zatažená, bych se nedopočítal.

M. Šálek 22.4.2022 6:46

Pokud je to s tím vodíkem tak jednoduché, proč se to už dávno nepoužívá? Zkuste jít po příčinách, popř. to napravte - vezměte si úvěr a proveďte to v průmyslovém měřítku a za rozumné ceny, budete v balíku. Hic Rhodus, hic salta.

R. Vacek 22.4.2022 6:26

Podstatné je jak dlouho budou spotřebitelé věřit tomu, že se mají špatně kvůli Putinovi.

Proto bych vládě navrhl zavést cenzuru a kriminalizovat ty, kteří zpochybňují vládní pravdu.

B. Pavel 22.4.2022 6:20

Několik připomínek:

1. Bioplyn lze vyrábět také z kuchyňských odpadů (gastroodpad) - viz bioplynová stanice v Rapotíně.

2. Ano zemní plyn také zatěžuje životní prostředí , ale smrdí o dost méně.

3. Inflaci velmi pravděpodobně přispívá naše lpění na CZK. Máme třetí nejvyšší inflaci v EU. Slovensko má inflaci jen 8%.

4. I jaderné elektrárny nutno zálohovat.

5. Z přebytečné energie ze slunce (léto) lze vyrábět vodík, který lze přeměnit na metan. Metan lze neomezeně skladovat v existující síti zemního plynu. To samé platí pro energii z větru. Vítr fouká hlavně v zimním období kdy je slunce málo.

J. Novotny 22.4.2022 6:13

Naopak, jde o velmi jemne popsani znalostniho nebo intelektualniho deficitu ministrine v tom rozhovoru. Fascinujici bylo tvrzeni, ze dovezeme plyn z Rakouska, ci ze podstatnou cast tech skoro 100 TWh plynu nahradime bioplynem.

R. Langer 22.4.2022 5:37

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

J. Strakoš 22.4.2022 5:33

No a jak jinak nazvat situaci, kdy tvrdíme, že vše vyřeší OZE? Už teď přispíváme na každé faktuře za elektřinu a ve formě dotací, které se teď o závod budují na rodiných domech, protože bez dotací by se vůbec nezaplatily (a s dotacemi to bude hodně na hraně)

A místo využití zdroje (uhlí), který tady máme k dispozici, měníme v závislosti na plynu jen stát, na kterém jsme závislí. To vše v rámci boje s CO2, který je minimálně sporný.

K. Dvořák 22.4.2022 2:08

Autor možná používá příliš expresivní slovník, ale ono se mu není co divit, když energetickou politiku ČR definují zjevní diletanti rajcovaní ve svém destruktivním úsilí zástupy lobistů a zelených aktivistů. Viz například příspěvek pana Koželouha v dnešním NP (https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/polemika-fosilni-lobbiste-ohrozuji-energetickou-bezpecnost-ceska.A220421_163728_p_ekonomika_wag).

P. Rada 22.4.2022 0:54

Autor už nadpisem propaguje emotivní postoj k energetice. Průběžným argumentem jsou mu nepodložená, populisticky líbivá tvrzení založená na principu kolektivní viny. např:

..."nechápe a očividně zůstává ve vleku fantasmagorických představ pseudozelených aktivistů a na nich napojených dotačních lobbistů"...