22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pseudozelené fantasmagorie

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) asi rozumí problematice vody, o kterou se starala v Jihomoravském kraji, ale hluboký a komplexní problém zajištění energetické soběstačnosti a bezpečnosti ČR nechápe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 22.4.2022 12:04

No, čím dál tím víc to jasné být přestává ... :-(

J. Jurax 22.4.2022 12:02

No a to je právě ten problém. Máme volbu mezi razdvatři a razdvatři, kde ono razdvatři zastupuje výraz místním cenzorem zaručeně neakceptovatelný.

Rozdíly mezi těmito razdvatři jistě existují, ale v souhrnu jsou zanedbatelné. V energetice prakticky nulové - jeden razdvatři kývl na greendeal a druhý razdvatři jej potichu realizuje, neboť se proti němu neodváží ani špitnout.

M. Krátký 22.4.2022 11:43

nejenom naší, celá EU plácá nesmysly a celý "pokrokový" svět jí to žere !!!!!!

V. Novak 22.4.2022 11:38

Jistá Eva Ladipo ve FAZ píše o "idiotském odmítnutí JE, na němž vydělá Kreml" a že to i celý přechod na "zelenou energetiku je iniciován Kremlem".

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/atomausstieg-foerdert-krieg-wir-sind-putins-nuetzliche-idioten-17967771.html

Rusové si z toho dělají srandu, že když dokázali zvolit Američenům prezidenta, tak vyrobit nějakou Grétu byla už srandička...

V. Němec 22.4.2022 11:35

R^R^R^

Ale to alespoň v celé EU. A na dotované dovozy cla. Konečně by se na polích pěstovaly brambory a ne benzín.

V. Humble 22.4.2022 10:59

Solary a vetrniky jako zakladni blok energeticke bezpecnosti a zajisteni statu - fantasmagorie je jeste slabe slovo. Nedavno jsem cetl diskuzi o solarnich panelech na dome. Lide se tam hadali o vyhodnosti takovehoto reseni. Jak je to drahe, zivotnost baterie vykupni ceny elektriny atd. Mne jen napadlo ze kdyby jsme meli zajistenou energetickou sobestacnost napriklad nekolika jadernymi elektrarnami s prioritnim vykupem v CR elektrina by byla za par korun a nikdo by neresil solarni system na dome za pul millionu protoze to je hovadina. Mobil, auto, pracka, okna, topeni... nebo ve vetsine pripadu i pitna voda jsou veci ktere si nezajistujete nebo nevyrabite lokalne na zahrade protoze je to proste nesmysl a i kdyby jste toho byli schopni bylo by to velmi drahe troufam si rici i neekologicke. Elektrina je ten samy pripad a to ze lide resi solary je jednoznacne katastrofalni selhani statu.

P. Pepax 22.4.2022 10:41

R^ naprostý souhlas, nefunkční je celá 5-kolka a bylo to velmi viditelné i před volbami.

P. Diviš 22.4.2022 10:31

Existuje.

Ta, kterou doporučujete.

P. Diviš 22.4.2022 10:30

Není-li k dispozici dobro (není), tak alespoň menší zlo (kdo je to větší, to je poměrně jasné).

P. Diviš 22.4.2022 10:29

Tomu se říká obchod ...

V. Balcařík 22.4.2022 10:07

Němci a Rakušané jsou v klidu, vědí, že potřebnou elektřinu jim dodají Češi,Polsko a další východní vazalové.

P. Sura 22.4.2022 9:57

Zrušte dotace, chcípnou "dotační lobby".

V. Petr 22.4.2022 9:09

ANO a SPD, pořád lepší, než to, co nám vládne. Tím není mnoho řečeno, neexistuje u nás garnitura horší, než současný Slepenec!

F. Navrátil 22.4.2022 9:02

Podobné a ještě větší blbosti pronášejí i ostatní členové fialové vlády. Bez povšimnutí médií.

J. Prikner 22.4.2022 8:51

Udivuje mě, že o tak zásadních a životně důležitých věcech jako energetická koncepce česka rozhoduje paní Hubáčková. Nic osobně proti ní nemám, ale zde existuje řada lidí z energetické prax a výzkumu, kteří mají co o problému říci a ti by měli rozhodovat. Občasné Zdroje Energie mohou něco dodat, ale záleží pouze na přírodě, zda, kolik a kdy něco dodají. Spoléhat na ně vyvolává nutnost paralelní soustavy, která kryje nulové dodávky OZE, což je vyhazování investičních prostředků , kterých máme zatraceně málo. Řídit ČEPS za podmínek paralelní soustavy tak, aby nedošlo k blackoutu vyžaduje další investice na řídící systém. Dokud máme uhlí a funkční elektrárny, je nutné spoléhat na tyt zdroje. Jistě,je nutné investovat do JE, ale je to běh na dlouhou trať a za současného stavu vlády pochybuji, že v dohledné době (20 let) nějakou funkční JE realizujeme, nehledě na to, že bychom jich potřebovali v tomto obzoru asi tak 4, aby byl pokryt výpadek plynu. V EU nehledejme žádnou podporu, EK vedou absolvemti kulturně -politických bakalářských univerzit. Zdroje znalostí a schopnosti stavět investiční celky hledejme mezi absolventy technických VŠ a starými praktiky. Hlavně: zrušte dotace, pokud OZE něco vydělají, tak bez dotací.

D. Krajíček 22.4.2022 8:39

R^

L. Žaloudek 22.4.2022 8:38

Autor tvrdí, že vládu 5koalice voliči smetou. Dobrá, ale koho teda mám tentokrát volit?

J. Nevrkla 22.4.2022 8:37

Pokud se odřízne od ruských surovin, energií, kovů, hnojiv, levných a spolehlivých, nedovedu si představit, jak bude průmysl i zemědělství žít a konkurovat, čím budeme dovozy platit. Naše drahá elektrická auta asi nebudou komoditou, o kterou by se svět pral.

J. Novotny 22.4.2022 8:25

Spravedlivé to je, pokud ministrině dává rozhovor do celostátního deníku.

F. Navrátil 22.4.2022 8:19

Není spravedlivé vybrat si jednu nekompetentní a neschopnou ministryni a na ní si brousit ostrovtip. Neschopná a nefunkční je celá pětikolková vláda, a to bez výjimky. Zatím jí chrání kouřová clona konfliktu na Ukrajině, takže není zřetelně vidět, že na problémy českých občanů kašle.

R. Meišner 22.4.2022 8:16

asi takhle, milí politici: než se postaví nové bloky JE, ty staré budou dosluhovat. LNG- až si Německo postaví terminály (3-5let), veškerý plyn z LNG spotřebuje samo. a ještě to nebude stačit. zapomeňte na to, že k nám něco doputuje. a pohádky o větrníkovi a slunečníkovi vykládejte dětem--to bude fungovat pouze do prvního celoevropského blackoutu s nedozírnými následky. takže tak. 8-o

R. Tichý 22.4.2022 8:12

Ad 1-porusujete zakon zachovani energie jako vsichni ekofasisti

Ad2-ne, duvodem odklonu jsou emise pevnych castic. Nicmene do uhelnych elektraren bylo investovano velmi mnoho, aby se situace zlepsila

Ad 3-inflace nema s menou nic spolecneho

Ad 4-narozdil od OZE jsou odstavky JE planovany dlouho dopredu. Mate snad doma vsechno 2x, kdyby se neco rozbilo?

Ad 5-na vyrobu vodiku je zapotrebi tolik energie, ze se o ni snazit v podminkach ČR je neekonomicke. Vitr v zime fouka mene, to Vam jen vyfouknul z hlavy mozek pri vylete na Snezku.

Sumasumarum-melete ekopoucky bez ohledu na realitu

R. Tichý 22.4.2022 8:06

Zase jste se vymenili a misto hromady odkazu prechazite k emocim a rozboru vetne skladby.

Jste tou potrefenou husou, kterou realita popsana v clanku rozkejhala, ze?

L. Hančar 22.4.2022 7:50

....a doplníme ho vlastním bioplynem. Už vidím ochranku v restauraci Ikea, jak namísto kontroly kovidpasů přikládá detektor bioplynu k zadnicím potenciálních hostů ve frontě na monotónní menu dne: fazole, hrách se švédskou zelnou omáčkou, brokolice s vonným květákem ve směsi s raketovou čočkou Pšouksson.

J. Lukavsky 22.4.2022 7:33

"fantasmagorických představ pseudozelených aktivistů" A jak jinak nazvete názor, že dneska zavřeme uhleky a jaderky a časem to nahradíme Občasnými zdroji? Slunce u nás tolik nesvítí a v zimě skoro nic a nemáme mořské pobřeží pro fofrníky. Tedy mimo 3 ks Českých moří: Máchovo jezero, Lipno a Rožumberk, ty to vytrhnou. J.L. end

J. Pankovic 22.4.2022 7:31

...asi 96% vodíku se vyrábí z metanu, inženýre, protože elektrolýza je moc drahá ;-)

J. Pankovic 22.4.2022 7:28

...a kilo fazolí bude stát tři stovky :-):-)

J. Lukavsky 22.4.2022 7:28

"vodík, který lze přeměnit na metan." Skladování jakéhokoli plynu je vždy problém, utíká, vodík obzvláště rád. Uhlí neutíká, pokud tedy nechytne. Přeměna vodíku na metan ale vyžaduje hodně energie, takže je to hodně ztrátové. Baterie jsou dosti problematické a baterie, která by zálohovala ČR na týden je sci-fi. Jistěže má smysl zkoušet a hledat cokoli někoho napadne. Ale zavřít dneska uhelky a jaderky s tím, že snad někdo něco lepšího vymyslí" je blbost. První velký blackout, doufejme v Německu a ne u nás ukáže "jádro pudla". J.L. end

J. Lukavsky 22.4.2022 7:22

"I jaderné elektrárny nutno zálohovat." Každou elektrárnu je nutno občas opravit za chodu a občas odstavit a udělat větší opravu. Ale kolikrát klekly Dukovany a kolikrát Temelín, myšleno neplánovaně, poruchou, nikoli plánovanou výměnou paliva? Naproti tomu soláry a fofrníky chcípnou neplánovaně a kdykoli když přestane svítit Sliunce a vítr vát, což je dosti často.

J. Novotny 22.4.2022 6:57

Putin jenom vyuzil nasi hlouposti