1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pseudozelené fantasmagorie

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) asi rozumí problematice vody, o kterou se starala v Jihomoravském kraji, ale hluboký a komplexní problém zajištění energetické soběstačnosti a bezpečnosti ČR nechápe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kalina 22.4.2022 13:26

Jděte už s těma bio plynárnama do háje. Představte si, PRO PŘÍKLAD, že mávnutím kouzelného proutku bude každý barák na vesnici mít svoji vlastní bioplynku spadlou shůry a zdarma. Kolikrát za měsíc ji spustí, aby to stálo za to a měli plyn na vaření nebo dokonce i na vytápění? Nebo opačně. kolik domácností by muselo svůj odpad poskytovat, aby jedna z nich mohla ten bioplyn používat trvale a nepřetržitě. V žádném případě nemáme tolik odpadu, aby se ten bioplyn jeli všichni potřební. to je to samé, jako že se dá pěstovat dřevo na topení. Jistě dá, ale kolik hektarů lesní plantáže je třeba na 1 člověka? Potřebujete totiž plochu pro porost jednoletý až desetiletý, kterým se topí. Raději nemluvit, jak dlouho by to ta půda vydržela produkovat neb ona je tím pravým obnovitelným zdrojem a ne to dřevo. Takové ty propagační příklady, kdy nějaká vesnice jede na bioplyn neuvádějí, že bioodpad se tam vozí z celého okresu a hlavně zda to jede za své nebo to dokonce vydělává..

P. Rada 22.4.2022 0:54

Autor už nadpisem propaguje emotivní postoj k energetice. Průběžným argumentem jsou mu nepodložená, populisticky líbivá tvrzení založená na principu kolektivní viny. např:

..."nechápe a očividně zůstává ve vleku fantasmagorických představ pseudozelených aktivistů a na nich napojených dotačních lobbistů"...

K. Dvořák 22.4.2022 2:08

Autor možná používá příliš expresivní slovník, ale ono se mu není co divit, když energetickou politiku ČR definují zjevní diletanti rajcovaní ve svém destruktivním úsilí zástupy lobistů a zelených aktivistů. Viz například příspěvek pana Koželouha v dnešním NP (https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/polemika-fosilni-lobbiste-ohrozuji-energetickou-bezpecnost-ceska.A220421_163728_p_ekonomika_wag).

J. Strakoš 22.4.2022 5:33

No a jak jinak nazvat situaci, kdy tvrdíme, že vše vyřeší OZE? Už teď přispíváme na každé faktuře za elektřinu a ve formě dotací, které se teď o závod budují na rodiných domech, protože bez dotací by se vůbec nezaplatily (a s dotacemi to bude hodně na hraně)

A místo využití zdroje (uhlí), který tady máme k dispozici, měníme v závislosti na plynu jen stát, na kterém jsme závislí. To vše v rámci boje s CO2, který je minimálně sporný.

R. Langer 22.4.2022 5:37

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

J. Novotny 22.4.2022 6:13

Naopak, jde o velmi jemne popsani znalostniho nebo intelektualniho deficitu ministrine v tom rozhovoru. Fascinujici bylo tvrzeni, ze dovezeme plyn z Rakouska, ci ze podstatnou cast tech skoro 100 TWh plynu nahradime bioplynem.

J. Pankovic 22.4.2022 7:28

...a kilo fazolí bude stát tři stovky :-):-)

J. Lukavsky 22.4.2022 7:33

"fantasmagorických představ pseudozelených aktivistů" A jak jinak nazvete názor, že dneska zavřeme uhleky a jaderky a časem to nahradíme Občasnými zdroji? Slunce u nás tolik nesvítí a v zimě skoro nic a nemáme mořské pobřeží pro fofrníky. Tedy mimo 3 ks Českých moří: Máchovo jezero, Lipno a Rožumberk, ty to vytrhnou. J.L. end

J. Jurax 22.4.2022 12:18

A ve vedlejší dědině ještě Kačák ... :-)

R. Tichý 22.4.2022 8:06

Zase jste se vymenili a misto hromady odkazu prechazite k emocim a rozboru vetne skladby.

Jste tou potrefenou husou, kterou realita popsana v clanku rozkejhala, ze?