7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Problematika ČEZu ještě jednou

Diskuse pod mým včerejším článkem „Slovo akcionáře ČEZu“ zde na Neviditelném psu mne přivedla ještě k jedné myšlence. Zkusím ji demonstrovat na jednoduchém příběhu, přičemž to beru jen jako princip pro vysvětlení, nedělám žádné bilanční ani ekonomické výpočty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Vacek 7.10.2022 6:13

Doba, kdy si firma ke svému podnikání pořizovala i zdroj energie skončila s mlynáři na vodním toku. Energetiku máme právě proto, aby poskytovala dostatek levné energie pro vše ostatní.

Koncentrací zdrojů (výroben) se dosahuje vysoké produktivity práce - např. na pracovníka v jaderné energetice připadá 30x více vyrobené elektřiny než ve fotovoltaice.

Návrat k roztroušené výrobě je u nás známkou úpadku. Naproti tomu v rozvojových zemích je fotovoltaika známkou rozvoje, protože tam znamená přechod od žádné elektřiny k aspoň nějaké elektřině.

P. Rada 7.10.2022 7:43

Známkou úpadku byl je život na dluh - kokrétněji fosilní.

Roztroušená energetika může to může být také ale zejména v případě, že štěpením klesá efektivita těžby energie (EROEI). Toto konkrétně platí např pro jaderné nebo větrné elektrárny. Naopak tomu bývá např. u dnes běžné fotovoltaiky nebo ještě výhodněji u tepelného soláru.

L. Novák 7.10.2022 8:51

OZE (Občasné Zdroje Energie) jsou životem na dluh a přivedly nás do ENERGETICKÉ KRIZE. Tisíce miliard vyhozených do kanálu za nespolehlivé nahodilé dodávky drahé energie...

J. Krásenský 7.10.2022 9:04

Přesně tak.

R. Langer 7.10.2022 10:46

Přesně! R^

V. Mokrý 7.10.2022 6:02

Ti jmenovaní z 1.republiky, nesedí ve vládách hned od " sametu " !!

I když třeba Bati, měli mnozí politici " plnou hubu " dlouhá léta- ale jenom tu plnou hubu. Jinak z jeho systému práce - kde nic, tu nic.

R. Tichý 7.10.2022 7:36

Jakoze v letech 1945-1989 tam sedeli??? Tam sedely ruzne bolsevicke kreatury-lhari, zbabelci, vrazi a velezradci. Nejpozdeji od 1968 to byli vsichni.

R. Langer 7.10.2022 5:40

;-D ;-D ;-D

No, co víc k tomu asi dodat... ;-)

P. Rada 7.10.2022 4:53

Mě se přístup, kdy si výrobce z vlastních zdrojů zajištuje i část energetických vstupů a takto navyšuje svébytnost a nakonec i dlouhodobou stabilitu nadstavbového systému, velice zamlouvá.

Prolém bývá v nedostatečném nadhledu, který adekvátně nevelel k sformování vnitřní energetické zálohy navíc kryté celostátní legislativou. Vždyt donedávna ČR levnou energii vyvážela jak sotva kdo v Evropě.

Výstavba malé vodní elektrárny, VE, FV, akumulační systém ... bývá dlouhodobou investicí jejíž obvyklá návratnost může být v poklidném období a v prostředí s přebytky nejistá. Výrazně pozitivně se sice může projevit v krizových situacích se kterými ale sotva kdo včas počítá.

Legislativní i technický problém je právě v ČR i s event připojováním (prodeji přebytků výkonu) takovýchto zdrojů do společné sítě kde dominantní roli hrají podstatně silnější hráči jako rozvodné firmy, ČEZ...

R. Tichý 7.10.2022 7:37

Zase melete. Tam kde to dava smysl, tam lokalni zdroje jsou.

OZE a lokalni uloziste jsou nesmyslna. Nebyt dotaci a umeleho zdrazovani energii nedavaji smysl.

R. Langer 7.10.2022 10:48

Problém bývá v nedostatečném nadhledu, když přírodní zákony začnou ignorovat tvá dogmata, Zelený bolševiku. ;-D

O. Uživatel 7.10.2022 20:33

Uživatel požádal o vymazání
O. Vašíček 7.10.2022 14:25

OZE pro vlastní potřebu jsou OK. Plně podporuji FV na střechách kancelářských budov pro napájení klimatizací, apod.

S přebytky je to už horší. Představte si nějak vyladěnou síť, kdy zdroje přibližně odpovídají spotřebě plus nějaká bezpečnostní pojistka a možnosti regulace (aby odstávku některých zdrojů pokryly ostatní - většinou plánovanou, ale i havarijní). Takto byly investovány nějaké prostředky a celek je funkční. Pokud do něj začnou vstupovat nepravidelnosti dodávek, tak do určité míry si s tím systém poradí a tuto nepravidelnost "vstřebá" (jak technicky, tak ekonomicky).

Pokud, ale budou tyto nepravidelnosti vyšších výkonů, tak se musí upravit celý systém, aby opět byl schopen "vstřebat" občasné výpadky i těchto zdrojů. Většinou to znamená instalaci dalších regulovatelných zdrojů. Opět to jsou investice. Většinou se tyto investice splácí z prodaného produktu, v tomto případě vyrobeného a prodaného výkonu. Když budu uměle a nepravidelně snižovat takto prodávaný výkon, tak se mi podstatně snižuje možnost splácet tuto investici a generovat zisk. Proč by se to mělo dělat? Kdo se za tu investici zaručí a pomůže ji splácet? Proč bych měl do systému zařazovat, v podstatě chybu, která jen zvyšuje náklady na jeho provoz, když, vzhledem k výkonu, to nemá žádný význam (malý výkon, který na emise a spotřebu nemá skoro žádný vliv)?

J. Moravec 7.10.2022 4:26

Jeden majitel, jeden zájem. Více majitelů, více různých zájmů. Každý ze spolumajitelů může rozhodnout co udělá ze ziskem, který mu ze společného vlastnictví náleží. Svoje dnes obrovské zisky z prodeje elektřiny na burze může stát (vláda) jen přerozdělovat podle svých zájmů nikoliv smysluplně investovat, natož pak ještě multiplikovat. Zdá se, že jediným zájmem posledních vlád je uplácet své voliče.

K. Machala 7.10.2022 2:10

Jinými slovy, odejít tou majoritně státní firmou ze společného trhu, na což ovšem chybí odvaha vlády, dotujeme tedy špatný energomix Německa na úkor domácího průmyslu a obyvatelstva.

L. Novák 7.10.2022 19:23

Naopak, naši výrobci el. energie na tom hloupém energomixu Německa vydělávají. Proděláváme my, spotřebitelé a firmy. A vláda místo aby problém řešila, tak podobné nesmysly jako Německo zavádí i u nás. Viz závazky ČEZu na zkrácení odchodu od spalování uhlí atd.

V. Braun 7.10.2022 0:40

No, podobně to už v minulosti fungovalo, že. Za bolševika, kdy všechno bylo tak nějak všech a nikoho, prakticky vše vlastnil stát a klidně si mohl dotovat výrobu ve "sklárně" nízkou cenou elektřiny, protože se to někde vyrovnalo. Nyní, v době soukromého vlastnictví podniků, to tak jednoduché nebude. Nebo že by pan autor navrhoval znárodňování?

K. Machala 7.10.2022 2:12

ČEZ je majoritně státu a vyplatit drobné akcionáře se dělá celkem běžně. Třeba i s přídavkem k tržní ceně. Nic by tomu nemělo bránit, situace je mimořádná.

P. Hatina 7.10.2022 2:29

Že bych to připomenul, ony to nejsou dva roky, když vláda poměrně běžně rozhodovala že "protože covid" se u nás všechny fabriky na poměrně dlouhou dobu zavřou. Později sice ty fabriky nechala běžet, ale ty zákazy se pak týkaly dále a dlouho sektorů služeb, stravování, lázeňství, maloobchodu, atd..

Tudíž, že by vláda neměla pravomoc v případě kritického stavu omezovat práva soukromého vlastnictví, se tak na beton tvrdit nedá, že?

R. Langer 7.10.2022 7:34

No, soudruhu von Braune, když vláda za kovidu nařizovala plošné uzavírání podniků, tak jsi tomu nadšeně tleskal, a všechno bylo v pořádku. A dnes, když jsme ve válečném stavu (slovy našeho hrdinného premiéra), tak najednou nejde vůbec nic? To je ale zvláštní, řeknu ti... :-P

P. Pilík 7.10.2022 0:39

Specielně u ČEZu je situace ke smutnému pousmání. Prý budou zdaněny dividendy 60 procenty, ale budou tak postiženi pouze drobní akcionáři, protože majoritní akcionář stát zdaní svůj vlastní majetek. To bude bude balík do rozpočtu! ;-);-)

J. Moravec 7.10.2022 3:47

To jako myslíte, že ten balík do rozpočtu zaplatí pánové z vlády ze svých příjmů? Asi ne. Podle emotikonu soudím, že v tom máte jasno.

R. Langer 7.10.2022 5:42

A jaké příjmy ze státního rozpočtu mají ti pánové? ;-D