5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Šťoural 16.6.2008 11:44

Re: Cena

Nejde jenom o tu cenu, jde také o to, že všechny úvahy jsou ve smyslu náhrady nějakého blíže nespecifikovaného minimálního množství ropy. Zkusme se zamyslet nad, tím, jak by to celé fungovalo v masovém měřítku (kolik miliónů tun ropy ročně spotřebujeme - lidstvo jako celek, jednotlivé kontinenty atd.) - kolik proti tomu sklidíme tun obilí z hektaru. Úvahy o využívání nějakých organických zbytků, to jsme zase jenom jako když si hrají děti na písku proti celkové globální spotřebě.

Problém je bohužel v tom, když se vážných témat chopí politici a z věcí ještě nedomyšlených a nevyzkoušených udělají honem zákon. Možná by pomohlo, kdybychom našli cestu jak uzákonit osobní odpovědnost každého politika za jeho chybné rozhodnutí - vzhledem k částkám, o jakých rozhodují, by u nich k promlčení nikdy nedošlo. Bohužel spíš vytváříme nadnárodní instituce, aby osobní zodpovědnost nešla ani dohledat.

 

teta 16.6.2008 7:41

jo

Vždy se najdou politici, kteří se nechají přemluvit hlavně vidinou "přiměřeného" všimného. Lidičky, lidičky, tak pitomé stádo , jaké jsme my, snad na světě nenajdete. Zbavíme se RVHP, SSSR, Varšavské smlouvy, Husáka a spol.   a  za pár let jsme v EU, Nato a stát nám řídí modře přebarvená, červená smečka.

zalozak 16.6.2008 6:22

A zase vylevame vanicku s ditetem...

Mate sice pravdu ovsem pouze do te miry ze se bio-paliva staly politickym (a spekulacnim) nastrojem.   Nicmene - a v tom pravdu nemate - se nejedna v zadnem pripade o nejakou "slepou cestu" . Prirozene ze se nebavime o biopalivech ktera bude vyrabena z klasicky pestovanych plodin misto obilovin. To je jednak neefektivni (neb spotreba ropy jak na pohone hmoty tak i hnojiva ci pesticidy je velka) a jednak to ma vsechny ty negativni nasledky ktere vidime kolem sebe...

Nicmene pestovani specialne upravenych rostlin (zde GMO ma opravdu smysl!!) v podminkach 'energetickych' farem (zpusob pestovani pomoci  hydroponie) je a bude mozna jedinou realnou cestou ziskavani oleju ci paliva.. To si nakonec velke ropne koncerny uvedomuji a take se na tom peknych par let dela.

Naopak existuje jiz davno rozumny scenar ve kterem by lidstvo (prijde-li nekdy k rozumu) a ziskavalo el. a tepelnou eneerii v jaderkach, ropy vyuzivalo pro ziskani chemickych latek pro prumysl a paliva ci oleje se ziskavaly  "bio-formou" . 

Stanislav 16.6.2008 8:31

Re: A zase vylevame vanicku s ditetem...

To ovšem mluvíte tak o roku 2070, zatímco za peníze utopené v kravinách mohla být infrastruktura, další jaderka ... a stejně jako my si ťukáme na čelo při pohledu na trosky "staveb socialismu", dáváme našim potomkům velmi podobnou příležitost ... ;-(

P.S. nejnadějnějším biopalivem nové generace je údajně olej z určitých řas (určitě to lze vygooglit) ...

Pumprlidentlich 16.6.2008 10:09

Re: A zase vylevame vanicku s ditetem...

Aštar Šeran? Biogreenpeace?

emersonskej 16.6.2008 3:21

Zvláštní...

Ten článek je tu už přez tři hodiny a Zíma pořád nikde...;-P

Ladislav N. 16.6.2008 2:03

Dokonalé shrnutí. Zelení magoři si najdou jiná témata, kde budou škodit ostatním....

...a cvičit nás v tom, zda máme bezmyšlenkovitě zavádět každou pitomost, která jim vypadne z jejich melouních hlav...

A nezapomeňme na KSČSSD a KDU-ČSL (+ mrtvá "US"), s jejichž vydatnou pomocí tyto nesmysly zavedli do praxe díky přijaté legislativě.

honzak 16.6.2008 8:27

Re: Dokonalé shrnutí. Zelení magoři si najdou jiná témata, kde budou škodit ostatním....

Zlatá slova! Bohužel....

Ještě bych dodal, že se zase najde skupina spoluobčanů, která další pravdoláskový paskvil protlačí přes 5% a průszer může pokračovat vesele dál.

M 16.6.2008 0:17

Zlom ...

"Energetika totiž vždycky byla během na dlouhou trať a chyby, které se

mohou projevit až po letech, se napravují draho a spíše dlouhá

desetiletí. A platí je i trpí jimi všichni."   .... ano plati to. Ted pobezime pekne z kopce a budeme platit vsichni za to, ze jsme ignorovali fakt energetickeho a ropneho zlomu. Bude se ukazovat prstem a hledat vinik. Kazdy maly hrbolek na ceste bude povazovan za falesnou nadeji, ze uz se to zlepsuje a ze uz mame zazracne reseni. Zahrbolkem zase bude sesup dolu a tak to pujde dale dokud budou fuingovat media,  internet a NP.  Pak uz to jen budou zpivat na jarmarcich a budou se zarucene zpravy sirit od obydli k obydli. Ustne - "studena fuze uz funguje......"

 Beh dolu to bude krkolomny neb jsme pri ceste nahoru nemysleli na brzdy.

ps 16.6.2008 1:01

Re: Zlom ...

Studená fůze fungovat nemusí. Stačí že fungují klasické štěpné reaktory a máme vystaráno, tedy měli bysme, nebýt zelených (M)agorů.

M 16.6.2008 4:53

Re: Re: Zlom ...

Dekuji .. typicka reakce ...bohuzel VAS zklamu - nejsem ani vodnik ani magor.

ps 16.6.2008 10:42

Re: Re: Re: Zlom ...

Typická, protože vystihuje podstatu věci. Nevím co jste ale píšete jako magor.

krmič 16.6.2008 10:51

Re: Re: Re: Zlom ...

Jste si tím jistý?

Jura Jurax 16.6.2008 14:58

Re: Zlom ...

No jo - napište na tohle téma katastrofický scifi román ... ;-) ... jedině k tomuto se tato úvaha hodí ;-D

Jenda 16.6.2008 19:28

Re: Re: Zlom ...

Ja mam pocit, ze jine sci-fi uz se ani nepisou :-(