24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Pěstičkou hrozit umíme jen Rusku

Prezident Zeman nedávno podepsal zákon, který vyřazuje ruské a čínské firmy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Důvod ke spokojenosti? Kdepak. Jen další falešná iluze o tom, jak jsme oslabili vliv Ruska na nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 9.10.2021 1:53

No, Síla Sibiře jde z úplně jiných nalezišť než plyn do Evtopy...

Z. Koutecký 9.10.2021 1:22

Inu, paní Lhotská, Rusku sice pěstičkou hrozíme, abychom se zavděčili Velkému Bratrovi. Ale hrozit ani prstíčkem Velké Matce EU se tu neodváží nikdo, to si buďte jistá. Takže na uhlí zapomeňte. Za kouř z komína Vám bude hrozit pokuta až 50 tis. Kč.

Pokud jde o jaderky, tak ty v Dukovanech pomalu dosluhují, takže v dohledné době nepůjde jen o dostavbu jednoho bloku. A na ty předražené a zastaralé typy od věčně bankrotujícího Westinghouse těžko seženeme peníze. Tak si raději udělejte zásobu svíček, protože nejen elektřina, ale ani parafin nebude. Jinak dodávky plynu do Evropy jsou jistě pro Rusko zajímavý obchod. Ale po dokončení plynovodu Síla Sibiře2 (Síla Sibiře1 je už v provozu) by Čína ochotně odebrala veškerý plyn z připojených nalezišť, včetně kapacity dodávané do Evropy. A za vyšší ceny než Evropa. Takže bych těmi pěstičkami moc nehrozil. S Ukrajinou si hlavu nelámejte. Tam dohoda s Gazpromem končí v listopadu a nevypadá to moc nadějně, že se dohodnou na smlouvě nové. Litovat Ukrajinu však nemusíte. EU, tedy i my, jim ty miliardové ztráty z případného uzavření plynovodu uhradíme.

M. Vojta 9.10.2021 1:20

Podle mne je ještě jiná možnost. Vyšetřit Vrbětice, omluvit se Rusku, nechat dostavět Rosatom další bloky JE, neopustit uhlí. Zrušit BIS i s Koudelkou, odebrat Jourové občanství a vystoupit z EU.