4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Paralyzované vedení ČEZ

Bohužel. České republice utíká mezi prsty jedinečná možnost zvýšit si svoji energetickou bezpečnost. Vedení ČEZ čelí trestnímu oznámení a je skandalizováno médii, ČSSD ve vládě tahá za kratší konec a ministr financí nevypadá na to, že by za současné situace dal ČEZ jakékoli záruky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Fiala 10.4.2014 11:02

Vidím, že pan Rada v tom má jasno.

Navrhoval bych referendum, kdyby... Jeden příklad za všechno. Můj bývalý kolega bydlel v podnájmu a jeho paní bytná, dobrá to žena, za ním jednou přišla s otázkou: "Pane inžinýre, vy pracujete v energetice a všemu rozumíte. Řekněte mi, ale po pravdě, je ten kouř, co vychází z atomovej elektrárny hodně nebo jen málo radioaktivní?"

No a pak dělejte nějaká zásadní rozhodnutí.

P. Rada 10.4.2014 10:47

Není to jinak?

Autor nic věcně nedokládá, nehodnotí nákladovosti podle kriterií ...  a dělá zřejmě závěry jen podle svého přesvědčení které navíc vyslovuje velmi vágně a to je podezřelé. V něčem ale přesto pravdu asi má - např v tom, že ČEZ je stále paralizovanější. Za to ale hlavně mohou už dlouhodobě klesající akcie .... (http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/akcie-cez-jsou-nejlevnejsi-za-osm-let-1019428) ....

Někteří jiní si s energetikou dali více práce a tu dávám k ůvaze: ... (http://www.cz.boell.org/downloads/Studie_-_Skutecne_naklady.pdf) ...

Autor rovněž nikterak nevysvětluje jak dospěl k poznání, že nám ..."uniká jedinečná možnost"... Je to bud tím, že si uvědomuje prostý fakt už dlouhodobě rostoucí nákladovosti JE (později bude event výstavba ještě nákladnějš) - pak s ním souhlasím ale "uniknot nenávratnou investici" si nechám rád. Výrazně totiž klesá seriovost výstavby JE (málo kdo už dnes potřebuje nové jaderné pumy které jsou na existenci takovýchto zdrojů prakticky závislé) a tak i proto se každá realizace stává vlastně drahým unikátem. Jeli pan Jirsa zároven vedle ODS členem jaderné loby vázané na některého zahraničního dodavatele pak se jeho úvaze také nedivím. V tom případě ale pojem energetická bezpečnost (ČR?) potají zaměnuje s pojmem udržení ziskovosti příslušné dodavatelské korporace. Těm opravdu začínají krušné časy protože počet nově budovaných JE už douhodbě a celosvětově dle jaderných zdrojů klesá. ... http://www.world-nuclear-news.org/NN_Nuclear_power_down_in_2012_2006131.html)....

To co ale také klesá je ale spotřeba/výroba energie u nás ...(http://www.ceps.cz/CZE/Data/Vsechna-data/Stranky/Vyroba.aspx)... i výroba všeho možného. Klesají tak i reálné příjmy a tak to vůbec nevypadá, že i pokud by se u nás nějaký velký ale neefektivní zdoj postavil, byl by pro něj zde odběr krytý spotřebou a to ještě nejméně celé desetiletí ....http://milansimonik.blog.idnes.cz/c/356399/Politici-nestraste-nedostatkem-elektriny-na-Temelin-je-10-let-cas.html)

M. Prokop 10.4.2014 10:32

Re: Vraťte do vedení ČEZu odborníky,

Pokud stát tu "zeleninu" dotuje a nutí k výkupům, byli by v ČEZu blázni, kdyby na tom nevydělávali.

Do Bulharska investovali i Rakušani.

J. Schwarz 10.4.2014 10:20

Nebylo by od věci

aby existoval seznam oněch "aktivistů" a v případě potíží nechť je právě jim přednostně přerušena dodávka plynu, elektřiny a pohonných hmot. Tahle rozkladná sebranka by měla ochunat toho, co se snaží navařit ostatním!

Z. Švrček 10.4.2014 9:57

napište to senátore přímo.

Babiš dostal své mediální imperium proto, že Němci je po dohodě s Rusy pustili. Za to musí A.Babiš něco odvést a energetická nezávislost ČR je jistě na překážku, stejně jako silný ČEZ.  Zeman Babišovi kryje záda. Jeho presidentskou kampaň financoval Lukoil. Takže odvádí také svůj díl. V tomhle státě zkrátka nic není jen tak.

T. Kočí 10.4.2014 9:22

Jedině čísly a fyzikálními argumenty ?

Neúčinné. Čísla a fyz.argumenty jim nic neříkají.Podívejte se na skladbu studentů.

V novinách a mediích není jediná fyz.jednotka použita správně.Např: výkon-kWh,Spotřeba kW.To je úplně běžné.

Bohužel i můj oblíbený Petr Nárožný ve scénce o výrobě el.proudu je úplně mimo.Je to jak sjíždějí otec a syn po prknech v kožených kalhotech a dědeček sedí na stole a dělá nulák.Nekritizuji tu parodii ,ale to že autor vůbec nechápe třífázový proud.

S ostatními předdiskutujícími plně souhlasím.

J. Mrázek 10.4.2014 8:40

Až takhle drasticky ?

Vždyť by poté přešli mezi militantní odpůrce zelených technologií a aktivistů. A trocha té rozumné opozice přece jenom občas zapotřebí je a Vaše sadistické řešení by to potřebné kritické zlikvidovalo....na druhou stranu- byl by to hezký pohled, jak 80% času čekají, až jim konečně a NĚJAK půjde elektrika.... :-)

A. Bocek 10.4.2014 7:48

Vraťte do vedení ČEZu odborníky,

Po výměně Míleho lupínkovým generálem Romanem nastoupila generace rychlokvašných MBA manažerů, kteří stojí za  celou řadou hloupých rozhodnutí jakými jsou , vlastní divize obnovitelných zdrojů, investice do zemí, kdeneznají elektroměr,prodej hnědouhelného dolu v Německu, stavba plynové elektrárny....

A. Bocek 10.4.2014 7:22

Re: Ostatně soudím, že Temelín musí být co nejrychleji dostavěn.

Jedině čísly a fyzikálními argumenty lze likvidovat poblázněné absolventy "sociálních studijí". Přistoupil bych i k drastičtějším metodám jako např."Únorový pobyt u větrné elektrárny v ostrovním provozu doplněný praním a vařením na ostrovní FVE.

M. Stuchlik 10.4.2014 0:29

Re: Ostatně soudím, že Temelín musí být co nejrychleji dostavěn.

Souhlas

J. Jurax 10.4.2014 0:27

Ostatně soudím, že Temelín musí být co nejrychleji dostavěn.

A na zelené aktivisty a vůbec mozky zelenou plísní prožrané je třeba nejen v tomto punktu házet zvysoka bobek.