18.4.2024 | Svátek má Valérie


ENERGETIKA: Paralyzované vedení ČEZ

10.4.2014

O Temelínu zřejmě rozhodnuto nebude

Bohužel. České republice utíká mezi prsty jedinečná možnost zvýšit si svoji energetickou bezpečnost. Vedení ČEZ čelí trestnímu oznámení a je skandalizováno médii, ČSSD ve vládě tahá za kratší konec a ministr financí nevypadá na to, že by za současné situace dal ČEZ jakékoli záruky.

Evropa ukázala svoji slabost při zajišťování energetické bezpečnosti již při přípravě projektu Nabucco, který měl zajistit dopravu plynu ze střední Asie mimo území Ruska. Jakou úlohu při krachu tohoto projektu hrála mezi evropskými politiky pátá kolona Ruska v Evropě, budou jednou zjišťovat historici. Ekologičtí aktivisté financovaní Gazpromem bojují proti těžbě břidlicového plynu v Evropě. Při vlivu, který média připisují nevládním organizacím, nám i tento nový zdroj energie zůstává zapovězen. Aktivisté však také bojují proti výstavbě nových vodních nádrží, a tak ani tudy cesta nevede. Prolomit územní limity a vyrábět i nadále teplo a elektřinu z hnědého uhlí? Aktivisté tuto variantu vylučují. Evropská unie zajišťuje energetickou bezpečnost zvyšováním tlaku na výstavbu obnovitelných zdrojů, z nichž však průmyslové stroje pohánět nelze, nehledě na neúměrné zvyšování ceny elektřiny.

Zejména v současné bezpečnostní mezinárodní situaci je potřeba vybrat nejlepší nabídku a Temelín dostavět. Elektřinou se dá nejen svítit či pohánět stroje, ale v nouzi i topit. Nicméně, buďme připraveni, že ihned po rozhodnutí o dostavbě budeme mít aktivisty přivázané k vratům Temelína.

Autor je senátor za ODS