3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: O jednom poledni s 22 solárními Temelíny

Výkon odpovídající dvaadvaceti temelínským blokům bezpochyby dokladuje ohromný vzestup fotovoltaiky u našich západních sousedů v posledních deseti letech. Zvláště při zohlednění skutečnosti, že se vzhledem k nízkému zatížení německé elektrizační soustavy krátkodobě jednalo zhruba o 43% generovaného výkonu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 11.6.2012 9:41

Re: technickém rozboru velmi ambiciózních vizí,...

Ambiciozní vizí je především trvalý růst spotřeby, který ale naráží na limity surovinové dostupnosti či dokonce na základní fyzikální zákonitosti.

http://physics.ucsd.edu/do-the-math/2011/07/galactic-scale-energy/

T. Kočí 11.6.2012 9:40

Re: O čem autor nemluví.

No jasně.Článek je dobrý,ale kdo nechce ,nepochopí.Už dědeček energetiky James Watt vymyslel ty koule (Wattův regulátor),které chybí OZE.Takže nezbyde než OZE odpojovat.

P. Rada 11.6.2012 9:37

Re: Dobrý den,

Nevím kde pan Udatný četl o tom, že OZE spasí lidstvo. Typuji povídky od fantastů udržitelného rozvoje. Něco pravdy na tom ale být může.

Pravdou tožiž asi bude, že OZE může opětovně připomenou lidstvu lidstvu nutnost úsprnější mentality, větší předvídavosti,  odpovědnosti a obecný ústup od ideálů pohodlí na úkor jiných.... Právě toto ale nemusí být málo. Vždyt dnes spotřebováváme 7x toik primárních energetických zdrojů jak v roce 1950 ale vesměs na úkor možností budoucích generací - tedy ponáspotopářsky amorálně.

Provozuji také systém, kde zálohu čerpadel tepelného media dobíjí fotovoltaika. Když je příhodně, těžím takto od sítě oddělenýnou soustavou až desítky kW tepla v létě a cca 10kW i za mrazů v zimě. Nedělám si ale na druhou stranu iluze, že se ryrmus chodu počasí bude podřizovat mým choutkám - musím jej respektovat. Nutnost akumulace a přispůsobení možnostem proto nepovažuji za prohru ale způsob adaptace v prostředí. Jsou ale zjevně jiní, kteří by rádi jen hodovali.... - to je vzláště u dětí či dětinsky se chovajících pochopitelné.

M. Prokop 11.6.2012 9:11

Re: O čem autor nemluví.

A navíc komentuje velmi správně.

M. Prokop 11.6.2012 9:10

Re: O čem autor nemluví.

Trochu mi připomínáte sovětské vize, jak bude vše krásné v tom komunismu.

Ona ta zelená ideologie má ke komunistickým utopiím dost blízko.

M. Prokop 11.6.2012 9:09

"technickém rozboru velmi ambiciózních vizí, které počítají s budoucími přírůstky neřiditelných OZE "

Jen technická, OZE lze částečně řídit, odpojením. Jen změnit protekčně psaná nařízení.

P. Rada 11.6.2012 9:07

Re: O čem autor nemluví.

Ano pane Schangel jsem pouhý vizionář - to sedí - ale změnu v distribuční síti a další "detaily" jak to nazýváte Vy - já nazývám "vážný problém limitující".... a je Vaše škoda a vizitka, že komentujete to co nečtete.

P. Lenc 11.6.2012 8:50

Re: Hm

A ten dřív nebo později přijde.

S. Udatný 11.6.2012 8:40

Dobrý den,

FVP jsou zlatá věc a obnovitelné zdroje spasí lidstvo. Výsledkem je, už čtvrtý den mi na chatě jde jen světlo, televize dvacet minut, čerpadlo na vodu vůbec. Už mi nejde nic, teď MPPT regulátor hlásí, že se odpojuje. Čekám na slunce.

P. Schuster 11.6.2012 8:23

Re: O čem autor nemluví.

Patřím k těm primitivů, kteří věří, že cesta k zkvalitnění a zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti jaderné energie (reaktory III a IV generace) je tou správnou cestou. Jedině levná a regulovatelná energie, která navíc "dýchá" ze spotřebou, je ta správná alternativa.

Pod"dýcháním" myslím to, že v zimě, vlivem meteorologických podmínek se výkony jaderných zařízený zvyšují a v létě, kdy je nadbytek energie vlivem vyšší teploty chladící vody, se výkon snižuje. U většiny OZE je to přesně naopak.

I. Schlägel 11.6.2012 8:16

Re: O čem autor nemluví.

Na pana Radu s nezlobte. Je to pouhý vizionář. S technickými detaily se zásadně neunavuje, s ekonomickými dopady už vůbec ne.

I. Lyčka 11.6.2012 8:00

Re: O čem autor nemluví.

Navíc se nikdo nikdy nezmíní o tom, že když FVE a větrníky vyrobí tolik úžasné energie zdarma, tak vlastně klasické elektrárny jedou v ten moment naprázdno a vlastně dochází k plýtvání uhlím, plynem, mazutem a dalším palivem, protože nejde s vteřiny na vteřinu elektrárnu vypnout.

D. Seibt 11.6.2012 7:50

Re: O čem autor nemluví.

No kdyby to bylo tak jednoduche jak pisete, tak by to bylo hodne fajn. Nicmene vase znalosti a zkusenosti s vyrobou, prenosem a regulaci energie jsou tak mizive, ze ani nevim co na to rict. Jak chcete vyrabet v ocelarnach, kdyz bude elektrika jen nekdy? 80% elektricke energie se spotrebuje v prumyslu, zbytek jsou domacnosti. To jako mame nekdy jit a nekdy nejit do prace? Ty vase slavne celoevropske prenosove site, nic neresi, inteligentni site uz mame a akumulace je naprosto nedostatecna a malo ucinna. Uvedomte si, ze OZE samotne nemaji sanci uzivit system at uz neschopnosti uregulovat se, nebo nedostupnosti nebo obrovskymi prebytky ve vyrobe. Oproti tomu energeticky mix ano, vzdy budete potrebovat regulacni zdroje at si rikate co chcete. Pokud, ale bude pokracovat cesta nastoupena v EU tak se dockame dalsich odchodu firem do Asie,  ktera investuje pomerne chytre do energetickeho mixu a neuprednostuje jen jeden typ zdroju. Uhli jen tak mimochodem je v nemecku preferovany zdroj, mozna jste to nevedel, ale v soucasnoti se v Nemecku stavi nebo rekonstruuje pres 11Gw uhelnych elektrarnach. A to stale kritizovane jadro je podle me dobry zdroj.

P. Rada 11.6.2012 1:02

O čem autor nemluví.

Předně o tom, že situace s dostupností zdrojů se mění a měnit bude ale nikoli podle přání operátorů rozvodné sítě či jen potřeb spotřebitelů. Toto idylické období masivních a relativně jednoduchých energetických schemat daných čerpáním s energetických konzerv končí a s nutným rozvojem OZE musí nutně přijít změny pro spotřebitele, rozvoj rozvodných sítí...  a to minimálně na celoevropské úrovni, protože to vyžaduje typická velikost synoptických útvarů.

Právě dosud nefunkční rozvodná a přitom inteligentní sít,  je vážný problém limitující dnes využívání OZE. Je to problém který bude muset být jak dálkovým přenosem tak i akumulací ale i diverzifikací v cenách - tedy ve spotřebě ... prostě "inteligentně" postupně řešen.

Zároven ti inteligentní ale vědí, že to bude i něco stát - a nebude to vůbec málo. Viz např projekt DESERTEC...

Ti primitivní si naopak často myslí, že pohodlí v našem dnešním uhelně-jaderném skansenu je trvale udržitelnou cestou a OZE jen překážkou.

A. Holík 11.6.2012 0:13

Hm

Dokud neprijde ten panevropsky blackout, tak se bude jasat .. a nejspis se bude jasat i potom ..