8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Novináři zatajují zásadní fakta

Kde jinde než v médiích mají lidé hledat informace o důležitých věcech a událostech? Pro mnoho z nich přitom ještě stále platí, že „když to psali v novinách, tak je to pravda“. Jenže, je to ještě pravda, a opravdu celá?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 1.11.2021 20:40

Všechna moje setkání s novináři (cca 5x) byla asi taková:

A) Docela slušní lidé, neječeli hned jako Jílková.

B) Z oboru mojí činnosti věděli tolik asi jako moje tříletá vnučka.

C) Ptali se na ptákoviny, vyslechli věci, kterým nerozuměli, napsali svůj domácí úkol.

D) Buď to neotiskli, za Husáka. Nebo otiskli, nedávno, ale musela tam být hlavně jejich fotka. A zamotali do toho brusele.

Pokud byl čas, tak kecali nějaké drby o sekretářce tajemníka. A že fakt by to dělali jináč. Oni to ovšem podávali jako odborné znalosti. A divili se, že na to kašlu a dívám se z okna.

Pak vypadli. Ztráta času.

Zkráceno.

J. Brunner 1.11.2021 23:18

R^R^

M. Pivoda 1.11.2021 19:06

Ano, může to tak skutečně dopadnout. Pokud budou ekonomiku řídit a ekonomické výpočty Green Dealu provádět ekonomové 19. století.

Cituji zprávu: Český premiér Andrej Babiš v pondělí na konferenci OSN o změnách klimatu COP 26 v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55. Zelená dohoda (Green Deal) se podle něj bez racionálního přístupu může stát evropskou zelenou sebevraždou. Podle Babiše je nutné nejprve řešit, zda nejsou cíle příliš ambiciózní, kolik peněz bude transformace stát a zda si to mohou Evropa i jednotlivé státy dovolit.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/andrej-babis-klima-konference-osn.A211101_173431_ln_domov_kov

M. Pivoda 1.11.2021 18:23

Převzato z webu iUhli.cz: ... Povinnost informovat veřejnost o důležitých událostech a skutečnostech je základem novinářského řemesla. ...

Povinnost informovat o důležitém technologickém potenciálu, o potenciálu umělé inteligence (AI) pro ekologické záměry:

... If climate change proceeds as expected, humanity might have a couple of decades or so to come up with materials that don’t yet exist: molecules that enable us to quickly and cheaply capture carbon, and batteries—made of something other than lithium, a metal that is costly and difficult to mine—to store the global supply of renewable energy.

But materials discovery—the science of creating and developing useful new substances—moves at a frustratingly slow pace. The typical approach takes an average of two decades, making it too expensive and risky for most companies to pursue.

Aspuru-Guzik’s objective is to shrink that interval to a matter of months or years. He is building a lab in Toronto where AI algorithms design novel molecules, and robots quickly make and test them. The lab is a kind of prototype, meant to demonstrate how materials discovery might work in the future.

J. Novák 1.11.2021 16:46

Bohužel, volby (opět) vyhráli levičáci, takže tento článek je zcela zbytečný. Moudří vědí a hlupáci stejně dál budou volit a poslouchat pokrokáře. EU

R. Tichý 1.11.2021 16:02

Rada je kolektivni nick nejake nevladni natlakove organizace.

Obvykle nemuze napadnout tvrda data z clanku, tak nas zahlti jim zvolenymi daty. Kdyz ani to nejde, dehonestuje autora, pripadne nas strasi klimatickym peklem.

F. Zrcek 1.11.2021 15:45

Musíme křesťansky doufat, že grýndýl se poondí dřív, než umřeme zimou a hlady. Aspoň většina z nás. Ale páni žurnalisti, nevíte aspoň, kdy nám soudruh Putin pustí plyn?

J. Kalina 1.11.2021 15:19

lidé kteří vystudovali vysokou školu (zejména humanitní obory) si nejspíš myslí, že se všechno dá okecat a vymyslet a uřídit, jenže kulový. Jen taková maličkost: dotace na plynové kotle. Z mých daní nějací chytráci dávají prachy na koupi plynových kotlů, ti samí nadávají na Rusko (dodavatele plynu) a uvalují sankce. V TV hořekují lidé, že mají 20.000,-Kč měsíční zálohy na plyn a mně je PRS snížili. Jenže já na plynu vařím a oni s ním topí, ale pablb si myslí, že 20.000 je za plyn na vaření. Při určité míře zásahů netržních zato ideologických do ekonomiky se tato začne chovat podivně, neřiditelně, posléze upadá. Viděli jsme to roky když to dělali komouši a nyní máme jen jiné stejně zapálené vševědy, kteří za chvíli začnou sekat hlavy neposlušných. Úpadek bude rychlý neb souběžně probíhá vzestup jiných. Hranice kolem Evropy bude zadrátována nikoli proti příchodu ilegálních migrantů, ale proti útěku stávajících obyvatel. Takto fungovala např Berlínská zeď.

K těm počtům lidí na planetě (potažmo dobytka): lze sežrat jen to co vyroste a je celkem jedno zda to sežerou lidi, krávy, pakoně, bizoni nebo nějaké bakterie a houby - je to jen koloběh. Koloběh by to nebyl (aspoň v měřítku roku, desetiletí), kdyby vzniklá biomasa nevstoupila do koloběhu, ale ukládala by se někde jako budoucí uhlí.

J. Pavel 1.11.2021 13:22

Už delší dobu si snažím dohledat profesní historii redaktorů ČTK, podepsaných pod články o Greed Dealu a mám čím dál větší dojem, že tato agentura se změnila na tiskovou agenturu Greenpeace a dalších zelených neziskovek.

A. Ová 1.11.2021 12:30

Lze! Lze je poslat dokonce až za (ZA) hranici. Jež možná neusmrtí (když někdo neškrtne cestou), ale trýzní.

"...jim mlčení novinářů je náramně vhod." Novináři se také bojí... Takže všichni, kdo se podíleji na řízení a ovlivňování společnosti se bojí. Vyprávěnky o míru najdeme v lidové slovesnosti.

J. Herink 1.11.2021 12:16

ČT a mainstreamoví dobře vědí, co dělají a oslové jim na to ochotně skáčou. V právě proběhlých volbách podle jejich direktiv nahradili poněkud nezvladatelného "bruselana" ještě daleko ochotnější skvadrou bruselských slouhů.

V. Chrastina 1.11.2021 11:15

Zelený úděl je zločinem páchaným na veškerém Evropském občanstvu. Navrhuji, abychom podali společné trestní oznámení na představitele EU, kteří to zelené šílenství bezhlavě v rozporu s názorem řady vědeckých kapacit prosazují. Je třeba rozpoutat uragan odporu vůči EU, protože jinak se jí podaří rozvrátit evropskou ekonomiku. A je třeba jednat bez odkladu, času už není nazbyt!!

T. Kohout 1.11.2021 11:27

Proč "společné"? Za nikoho se neskrývejte a podejte ho sám za sebe.

P. Pepax 1.11.2021 11:55

R^ souhlas.

V. Kučer 1.11.2021 12:35

Já bych se připojil.

F. Zrcek 1.11.2021 16:09

Berte prosím v potaz, že i šílení politici jsou v našich zeměpisných šířkách závislí na volebních hlasech. Když zavelí k vyhubení aktivistů, přijdou nejen o hlasy, ale řada z nich i o potomky. Budeme-li uvažovat v intencích aktivistů, tj že není čas (podle nich k záchraně planety, podle nás k záchraně lidstva), tak spustíme v podstatě ireverzibilní proces, z kterého se dlouho nevyhrabou ani další generace. Zkusme, každá a každý, podle své pozice cíleně zabraňovat klimaalarmistům v okolí k získání jakýchkoli vlivných pozic. Udržujme je ve stadiu "ante portas", kdy fáze každého jejich očekávání bude pravidelně následovat fáze zklamání. Třeba je za čas ten aktivismus přestane bavit...

T. Kočí 1.11.2021 10:54

Poslední vystoupení Lajenky mně zbavilo naděje, že se rozum vrátí do Evropy. Oni nás ale dostanou. Přes emisní povolenky. Technika, ekonomie a rozum jsou nezajímavé veličiny. Jenže kecy se vedou a jaderky se nestaví.

F. Kusák 1.11.2021 10:14

Sám pojem Green Deal je prázdný, ale pokud jej naplníme reálnými a technicky doloženými plány, může být i technickou veřejností akceptovatelný. Jiná věc je, že jsou přehlížena základní fakta, že jsou ignorována řešení, která by určitě přinesla reálné zlepšení životního prostředí a s náboženským blouzněním jsou lidem podsouvány nápady které jisto jistě vedou k energetické katastrofě. Přece mně nikdo nechce tvrdit, že záchranu planetu spasí větrníky, fotovoltaika a technicky nedopatlaný zelený vodík (o biomase ani nemluvě), přičemž o ekologicky problematických souvislostech se ani nechci zmiňovat, jsou všeobecně známé. A média zamlčují kde co, nejen v oblasti energetiky. Rozesmálo mě třeba to, že jako pokud se teplota na Zemi zvýší o 2 oC je to špatně, ale o 1,5 oC to ještě jde. Řekl to nějaký komentátor v rozhlase. Jak to chce změřit a s jakou přesností, tak o tom ani slovo, ale zaklínal se všemi vědci na celém širém světě, tedy i v kosmu. Myslím, že lidi to začnou řešit, až bude skutečně zle. Že se ta doba blíží, a že to bude o to horší, to si zatím mnozí neuvědomují.

I. Lyčka 1.11.2021 10:10

Já si myslím, že většina našich občanů si to uvědomuje. Jen neví, jak z toho ven.

O. Kaucký 1.11.2021 13:51

R^ Právě.

Z. Žabička 1.11.2021 10:05

Část pravdy lze nalézt ve vědecké práci, za niž jsou zodpovědní Charles A. Taylor a Wolfram Schlenker a která byla právě zveřejněna v řadě Working Paper Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER) v USA a dospěla k výsledku, který stojí za povšimnutí:

Za 50 % zvýšení výnosu kukuřice,

za 60 % nárůstu sójových bobů a

za 80 % nárůstu výnosu ozimé pšenice od roku 1940 je odpovědný nárůst atmosférického CO2,

tedy přesně ten nárůst, který chtějí klimatičtí učedníci bezpodmínečně zastavit (aniž by chtěli zastavit nárůst obyvatelstva a s tím související stoupající poptávku po zemědělských produktech).

J. Kubíček 1.11.2021 10:04

Hoďte už proboha na toho p. Radu někdo síť!!

I. Lyčka 1.11.2021 10:09

Dělejte to jako já. Nečtěte ho.

J. Hajský 1.11.2021 14:27

Proč, já se rád zasměju. Jako přečíst si nějaké myšlenky Járy Cimrmana.

F. Navrátil 1.11.2021 9:31

Česká televize už dávno neposkytuje pravdivé informace občanům. Ona ve své pekelné kuchyni za sedm miliard koncesionářských poplatků přetavuje informace na propagandu.

O. Kaucký 1.11.2021 14:10

Dříve se to jmenovalo „Zprávy”. Ty tam už nenajdete. A pokud, tak výběr, co se hodí. Slyšíte jen názory kdejakého hejhuly na problémy, které vcelku nikoho nezajímají. Mistr v tomto oboru je Moravec. Teď to ještě vylepšili o odborníky na boj s kovidem.

J. Vágner 1.11.2021 9:13

Energetika pro svou sofistikovanost a složitost není obor, s kterým se nechá příliš beztrestně hrát. Kdo to udělá, dočká se stoprocentně kruté a neúprosné zpětné vazby. Je vytrestan. Malá ukázka toho je, jak se vypořádala s nesmyslnou hrou na "trh", kdy se nechali zbohatnout na kšeftu s energiemi subjekty, které k výrobě a přenosu energie nepřidávali absolutně nic. Dnes ty prachy do energetiky vrací nebožáci, kteří politikům, kteří to umožnili a šmejdům naletěli. To funguje bez výjimky a neúprosně. Zelený úděl mne nechává zcela v klidu. Čím větší pitomosti se v Bruselu spáchají, tím neuprosnější bude odezva. Nakonec si energetika vynutí použít správná řešení. A s těmi co to nepochopí, zamete. Blbé jen je, že platit za to budou nejen pachatelé, ale i nevinní. I když někdo ty zelené osly do Bruselu navolil.:-)

J. Brunner 1.11.2021 23:28

R^

S. Rádl 1.11.2021 8:43

Zajímavé je, že nikdo nekousne do kyselého jablka nárůstu počtu lidí na Zemi. Přitom právě tento nárůst je to, co hrozí lidstvu nejvíce.

P. Pepax 1.11.2021 8:57

Protože nemají tušení co s tím dělat.