4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nesmíme ohrozit naši bezpečnost

Vyhrocená politická a diplomatická konfrontace mezi Českou republikou a Ruskou federací má mimo jiné také zásadní dopady na českou energetiku. Vláda již rozhodla, že vyloučí ruskou firmu Rosatom z možné účasti v tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 25.4.2021 23:26

Lžeš jako vždycky, sprosté hovado.

P. Pavel 25.4.2021 21:57

Máš tam chybu volksrusáku nováku. Správně je to takto. Právě začátek roku 2009 nám ukázal, jak nespolehlivé je rusácko jako dodavatel plynu a jak zneužívá svého monoplního postavení pro vydíraní. Zrekapituluji, aby lháři Goebbels-novákova typu nezískali navrch - i když je rusáci za jejich lži platí: Mezi rusáckem a Ukrajinou se v té době realizovaly dodávky na základě smlouvy, která byla platná až do roku 2010. Blábol o končící smlouvě je rusácká lež, která měla rusákům umožnit tlačit na Ukrajinu, kde v té době vládl Juščenko, případně několikanásobně zvýšit ceny plynu pro Ukrajinu , a to nad cenu tržní. Ukrajinci samozřejmě travali na dodržení v té době platné smlouvy. Miliardové ztráty, která tohle vydírání Ukrajiny si rusácko způsobilo, nakonec přinutilo rusácko k alespoň předstírání slušnosti.

J. Lukavsky 25.4.2021 19:34

"potřebuje k tomu navíc masivní injekci energie zvenčí - jinak se ani nerozběhne ..." Alespoň jaderná elektrárna Temelín má připraven velký záložní zdroj, naftové agregáty a velké množství paliva. Pro případ, že by bylo nutno ji zcela vypnout a pak znovu rozeběhnout od nuly. Takže zvenku pro svůj rozběh nepotřebuje naprosto nic. Pochybuji, že by to neměly i Dukovany, to je standardní součást. J.L. end

V. Novák 25.4.2021 19:24

Hodláte to řešit o Hitlerovsku průmyslově nebo po Pol Potovsku zemědělstvím?

V. Novák 25.4.2021 19:22

Obávám se, že Číňani se na naši práci na počítači vypískují a udělají si ji sami. A líp.

V. Novák 25.4.2021 19:19

A naši zakázku zoufale potřebuje, protože žádnou nemá.

Ovšem dokážete si představit, že by někdo v Česku tvrdě vyjednával s (pseudo)americkou firmou?

V. Novák 25.4.2021 19:17

Litva, Lotyšsko a Estonsko nejsou v elektřině soběstačné, nakupují od Švédska, Polska, Ruska a Běloruska. Od Ruska a Běloruska se hodlají odstřihnout v roce 2024, takže další tři země se plně přisají na evropský elektrický struk.

A podobným postupem vyhrožuje Ukrajina, z 50% závislá na postsovětských JE a ruském palivu pro ně, do značné míry na ruském uhlí pro uhelné elektrárny a i s těmito zdroji je rovněž energeticky nesoběstačná - takže se na ten struk přisaje tentokrát hodně velké tele. A hodlá tak učinit už příští rok.

V. Novák 25.4.2021 19:11

Účtenky nejsou.

Za přenos neplánovaných náhodných přetoků se fikaně nic neplatí.

V. Novák 25.4.2021 19:09

My si nepostavíme nic - my si za ten zmetek tvrdě zaplatíme.

V. Novák 25.4.2021 19:08

No to je hrůza!

Vytěsnit uhelné elektrárny z města!!

To je přímo sabotáž!!!

V. Novák 25.4.2021 19:07

Právě začátek roku 2009 nám ukázal, jak nespolehlivá je Ukrajina jako tranzitér a jak spolehlivé je naopak Rusko jako dodavatel.

Zrekapituluji, aby lháři Goebbels-Zahradníkova typu nezískali navrch - i když mají pod palcem média:

Ukrajina přes mnohá upozornění do konce roku 2008 neuzavřela novou smlouvu, takže neměla nasmlouvaný ani litr plynu. Když stará smlouva 31.12.2008 o půlnoci skončila, gazprom přestal dodávat ukrajinský plyn, ovšem Ukrajina nepřestala v odběru, takže kradla plyn, který měl proudit dále do Evropy (třeba k nám). Gazprom snížil dodávky od ukradený plyn - a protože Ukrajina kradla dál, nakonec snížil na nulu. Načež Ukrajina zavřela kohouty na své straně a vyčerpala i technologický plyn, který musí v potrubí být ať už proudí nebo ne.

Gazprom mezitím zvýšil dodávky přes Polsko, eokonce přetlakoval plynovod, aby dostal do Evropy co nejvíc plynu. Ten přes Německo dotekl i k nám - ČT09 ho ovšem prezentovala jako norský plyn a za tím účelem zcenzurovala z mapy celý Jamal-Evropa.

Smůlu měl jih, protože neexistoval TS a i my jsme museli sáhnout hlouběji do zásob, protože jamal nestíhal a NS2 nebyl.

Nakonec hlavně Němci donutili Ukrajinu ke slušnosti.

P. Pavel 25.4.2021 17:25

Firmy z "demokratických zemí" umí stavět JE stejně jako firmy z "nedemokratických zemí" - viz Tchajšanská JE (Areva), viz JE Haiyang a JE Sanmen (Westinghouse). To co firmy z "demokratických zemí" neumí je stavět podle absurdních eurounijních norem ... jenže to neumí ani rosatom. Viz katastrofální vývoj jaderných investic realizovaných rosatomem v Maďarsku a Finsku.

P. Rada 25.4.2021 13:54

Druh "nábženského fanatismu" jste žel neupřesnil. Udělám to za vás.

Nejrozšířenějším českým náboženstvím je dnes reklamou hnaný konzum pro konzum a fanaticko-nábožná víra v takto dosažitelný trvalý extenzivní růst v uzavřeném prostoru při omezených zdrojích.

Pro "naprostou přesnost" je tak akorát příznačné, že na omezení masivnosti reklamy do konzumu během lockdownu vůbec nedošlo - jen se pozměnily komodity.

V tomto smyslu slepé vášnivé zaujatosti růstem založeným konkrétněji na jádru Zahradník vystupuje. Zřejmě je opojen představou moci/energie a proto přehlíží technicko ekonomické aspekty, které dokonce celosvětově vedou k omezování jaderných investic pro nerentabilitu a to i podle projaderných zdrojů:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

Řadu svých věřících oveček tedy poslanec Z. oslovil falešnou nadějí na překlenutí dnešní krize (jako by začala jen uměle diplomaticky) a zas pohodlný život až konzumní blahobyt. Volby se prostě blíží a vzlášt virtuální papír snese všechno.

P. Rada 25.4.2021 13:23

Pane J. E. k těm příkladům. Praha měla svého času dokonced několik uhelných elektráren - obvykle jako součást velkých průmyslových provozů. Pak se plynofikovalolo a zároven se elektrárny vytěsnily z města. Výsledek byl razantní zlepšení ovzduší ale i růst závislosti na funkčnosti několika linek VVN. Toto město má proto jen cca 15% vlastních energetických zdrojů jako zálohu a do toho se počítá např záložní plynová elektrárna pro střešovickou nemocnici.

J. Effenberger 25.4.2021 12:40

Můžete jmenovat jediné město na světě, které má někde v centru záložní paroplynovou elektrárnu? Já mluvím o tom, že naše energetika musí mít jádro, pokud má být bezemisní. Plynové elektrárny nejsou řešení, jejich emise jsou prakticky stejné jako u uhlí.

P. Rada 25.4.2021 6:25

Pane J.F. pokud reagujete na téma bezpečnosti tak to s výstavbou JE3+ typu může být prakticky nesouvisející až rozporuplná aktivita. Pojem bezpečnosti sice autorem nebyl specifikován ale obvykle se o něm hovoří v případě rizik výpadku dodávek ve městech až aglomeracích. JE 3+ se ale doposud musí dnes stavět odlehle a měst a hustého osídlení a tak města dál zůstávají bez ráložních zdrojů pro případ pádu VVN vedení např. s důvodů extréní povětrnosti, terorizmu....

Masivní investice kdesi v odlehlosti navíc vyčerpává možnosti společnosti zainvestovat do výstavby záložního např paroplynového zdroje uvnitř města. To je pravidelně nelukrativní činnost už proto, že na "zelených loukách" v odlehosti zástavby se staví nejlevněji, nejrychleji... Záložní zdroj sám se navíc používá nanejvíš ve špičkách a tedy nepravidelně a tím si na sebe běžně nevydělá i když při blackoutu naopak může ušetřit obrovské ztráty. Celospolečenské propady se ale soukromým investorům až podnikavcům sotva kdy vrátí a tak pokud už musí investovat do záloh, pak jen zákonné minimum. Některé nemocnice.... takto už musí být vybaveny záložním zdrojem.

Štěpně jaderná elektrárna nabíhá i několik dní, potřebuje k tomu navíc masivní injekci energie zvenčí - jinak se ani nerozběhne ... a je tak je její výstavby v souvislosti s blacouty právě v tomto smyslu pravidelně kontraproduktivní počin. I takové aktivity ale mohou být náplní politikům zastupojícím zájmy dokonce nepřátelských zemí.

J. Effenberger 24.4.2021 19:46

Firmy z "demokratických zemí" už bohužel neumí stavět jaderné elektrárny.

J. Gutvirth 24.4.2021 19:24

Naprosto přesně. Ale s "náboženskými"!! fanatiky asi neuspějete

L. Polehla 24.4.2021 19:11

Pokud je to reakce na mne, tak Vám za ni děkuji. Prošel jsem si Vaše předcházející příspěvky a konstatuji, že máme velmi podobné názory.

Š. Hašek 24.4.2021 18:42

Trefné!

P. Rada 24.4.2021 18:33

Nejběžněji se člověk sám ohrožuje nadbytečnými výdaji, rádoby-pohodlíčkem .... pod vlivem pobízivé a falešně informující reklamy.

V. Kolman 24.4.2021 18:29

Na nadspotřebě má lví podíl gigantický růst lidské populace!!!!!! Kdyby na Zemi byla řekněme dvacetina současného stavu, tak by nebylo téměř potřeba s čímkoli šetřit, zřizovat spalovny, do automobilů cpát čím dál, tím víc filtrů, katalyzátorů........

Při vizi 10. miliard lidí - se lidé sami zadusí, otráví, zemřou hlady, žízní, budou zavaleni odpady........a o automobilech se budou dětem vyprávět pohádky na dobrou noc:-(

Ale jak z toho ven???? Bez korekce počtu lidí a bez vzdání se pohodlného života, jak sice logicky naznačujete, ale už neříkáte, jak ty zpovykané lidičky odnaučíte plýtvat.......Sami tak dobrovolně neučiní! Šetření má naději až v době, kdy lidem opravdu půjde o kejhák. Pak snad jo.

L. Polehla 24.4.2021 18:13

Nejvíc ohrozíme svoji bezpečnost když si postavíme zmetka!

P. Dvořák 24.4.2021 17:25

Za co budeme nakupovat? Vše dovezeme a zaplatíme to "prací" na počítači, dovezeném z Číny o týden dřív?

P. Rada 24.4.2021 17:14

Pane Vintr je to naopak. Rohodující vliv má CO2 protože vykazuje stálý skleníkový efekt při všech teplotách a tlacích kdekoli na Zemi. Dokonce ochlazuje nejvyšší vrstvy atmosféry...

H2O funguje sice jak významný zesilovač zhruba zdvojnásobující efekt ale do několika hodin může s atmosféry vymrznout... a planeta Země by se CO2 stala ledovou koulí.

J. Kadeřábek 24.4.2021 16:41

Je sice pravda, že počítač spotřebuje násobně méně energie jako soustruh a když budeme jen obchodovat a vše dovezeme z Číny tak bude naše energetická spotřeba minimální. Je jen otázkou jestli je to to pravé ořechové a jak to pomůže klimatu.:-P

J. Jurax 24.4.2021 16:30

Nikoliv.

Protože stejně značně závisíme na ruském plynu a ropě - a ty kvůli Vrběticím zajisté neodmítneme odebírat - tak bych ten výbuch omlátil Rusku o hlavu a Rosatomu - protože to je kšeft na dvě desetiletí, kdy už budou Vrbětice dávno zapomenuty - bych se neuzavíral; přinejmenším by se dal využít jako páka na snížení ceny u Westinghousu, neboť ten je kromě Rosatomu jediný, který nabízí tlakovodní reaktor do 1200 MW, jenž my poptáváme.

V. Halašta 24.4.2021 16:05

jo byl, švábe

Š. Hašek 24.4.2021 15:21

Tak nějak.

J. John 24.4.2021 15:06

Netuším, kde pan poslanec, vzdělaný na matfyzu, absolvuje pravidelný brainwashing. Takové ideologické plky bych čekal od příslušníka stran TOP, Zelených nebo STANu, ale u člena ODS mě to zaráží. Realitu překrucuje, neuvádí, že problém s dodávkami plynu v r. 2009 způsobila Ukrajina, která odebírala plyn určený pro Evropu. I proto byl postaven NordStream. Stále je ještě plyn dopravovaný potrubím levnější než CNG, pro jehož distribuci není v Evropě ani dost terminálů. Když mu tak jde o ekologii, tak by měl zmínit, že NordStream je o cca 500 km kratší než plynovody na zemi a tak je i ekologičtější, i co se týká energie na přepravu plynu.

Firmy, které chce vláda oslovit pro dostavbu Dukovan, zatím předvedly výkony, za které se musí stydět. Detaily jsou shrnuty vč. odkazů na:

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=769403