6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nedostatek plynu varuje

Vlastně se nic nestalo. Jen zima byla trochu delší. Přesto zásoby plynu v Evropě poklesly natolik, že za něj zaskakuje uhlí. Co ale zaskočí, až uhlí skončí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Šedivý 3.7.2021 12:27

"Nevyčíslitelná" by ale nemělo znamenat nekonečna. V minulém roce se jasné ukázalo, že nám chybí schopnost posoudit přiměřenost nákladů na záchranu životů.

F. Kusák 3.7.2021 9:15

Pane Rádo, uvědomuje že si, že podstatná část českého průmyslu je vlastně v zahraničních rukou, hlavně německých, a že bohužel vykazuje nízkou přidanou hodnotou, zato mnohem energetický náročnější než sofistikované a kompletační výroby v Německu. Myslíte si, že obchodní a finanční aktivity jsou stejně energetický náročné jako výroba nádrži nebo ocelových konstrukcí, která notabene zaměstnává naše lidí, ale spíše agenturní pracovníky nebo "roboty"? Asi ne. Nemáme ani dostatek vody a řítíme se do maléru, že nebudeme mít ani dostatek vlastní energie na zajištění takových výrob. A přechod na znalostní ekonomiku mně silně připomíná socialistické proklamace, které i dnes můžeme číst ve volebních programech opozičních stran. Jak to nakonec s realsocikem dopadlo, víme všichni, byl totiž u konce s dechem. Jsou k smíchu politická prohlášení o tom, že výroby předané jiným, a nejen Číně, si vezmeme zpět. S kým, kde a jak. Vám bych pane Rádo, a věřte, že s Vámi v mnoha věcech i souhlasím, doporučil více politického realizmu a méně ekologické naivity. A nic ve zlem.

V. Novák 3.7.2021 9:21

Znalostní ekonomika je fajn - ale protože znalosti nejsou zaříkávadla a kouzla, nakonec se i znalosti musí, za pomoci energie a hmoty (třeba oceli) vtělit do výsledného produktu.

Až budeme mít všichni znalosti a nikdo nedokáže opravit odpad, tak se všichni utopíme ve vlastních sra.kách...

J. Jurax 3.7.2021 17:15

Ano.

Znalosti musí, za pomoci energie a hmoty (třeba oceli) vtělit do výsledného produktu. To ovšem produkuje emise zlotřilého kysličníku. Takže se výroba přesune někam do levné Asie se všemi riziky dopravními i ekonomickými, aby se zelení blbečkové mohli prsit nízkými emisemi v EU.

Haj hou ...

L. Novák 3.7.2021 17:21

:-) R^

V. Novák 3.7.2021 6:54

Dodávky z Ruska neklesly, jak tvrdíte, autore. Gazprom dodává přesně to, co bylo nasmlouváno.

Že Evropa potřebuje víc? Inu, tak si počká na NS2, který mohl a měl už rok a půl dodávat do 55 Gm3 ročně, kdyby ovšem Spojenec Nejvěrnější nehodil do jeho budování vidle svými sankcemi. Sankcemi, odůvodňovanými tím, že NS2 je "bad deal" pro Evropu. Co je Spojenci Nejvěrnějšímu po tom, když evropským firmám to jako bad deal nejspíš nepřipadá, je mi nejasné, ale on mi to někdo určitě vysvětlí.

B. Pavel 3.7.2021 6:25

1. Jedním z nejhlasitějších argumentů pro stavbu Temelína bylo tvrzení, že elektřina v něm vyrobená nahradí špinavé uhelné provozy v severních Čechách. Po dokončení Temelína však k žádnému masivnímu zavírání uhelných elektráren nedošlo a Česká republika od té doby vyváží každý rok zhruba stejné množství elektřiny, jaké spotřebují všechny české domácnosti. A shodou okolností zhruba stejné množství elektřiny, které je schopná vyrobit elektrárna v Temelíně.

2. Elektřinu lze již dnes ukládat do baterií. Hodně domácností má fotovoltaiku doplněnou baterií. Stejně tak již existují velké baterie pro uložení většího množství el. energie. Přebytečnou energii z OZE lze použít k výrobě zeleného vodíku (elektrolýza) a ten ve formě metanu uložit do existující sítě zemního plynu.

F. Kusák 3.7.2021 6:50

A v jakém letáku ekologických organizací jste si to přečetl? Nemám sílu vám to v souvislostech vysvětlovat, ale dobrých článku na toto téma najdete mnoho.

F. Kusák 3.7.2021 6:52

To bylo určeno panu Pavlovi

V. Novák 3.7.2021 6:57

Zkusil jste už někdy použít na svá zelená hesla vyšší matematiku (mám na mysli trojčlenku) a případně kalkulačku, protože znalost násobilky nepředpokládám?

Nejspíš ne, protože byste se odzelenil...

P. Rada 3.7.2021 7:49

Pane Nováku Vy si snad troufáte předvést "vyšší" matematiku která umí předvídat klimaticko - epidemicko - ekonomickou realitu? Můžete na něco dát alespon odkaz?

Zkuste namísto tlupově laděných posměšků porovnat realitu toků energie s možnostmi matematiky které naprosto neuvážlivě proklamujete:

https://www.ceskovdatech.cz/clanek/159-toky-elektriny/

V. Novák 3.7.2021 9:16

Ne, netroufám - to totiž neumí nikdo, včetně těch, kdo si troufají tvrdit opak.

Já jsem se ptal na docela přízemní věci, které lze spočítat přízemní (leč pro někoho i tak nedostupnou) matematikou na úrovni trojčlenky, tedy tak 5. třídy ZDŠ, vzpomínám-li správně.

Což byste zjistil, kdybyste se obtěžoval přečtením toho, na co "tlupově posměšně" reaguji.

L. Novák 3.7.2021 9:25

Se zelenorudými idioty jako je "B. Pavel" nebo "Rada" jenom marníte svůj čas... :-P

V. Novák 3.7.2021 11:01

Však on si to přečte i někdo rozumnější...

Z. Lapil 3.7.2021 9:06

Nezapomínejte, že domácnost je z hlediska energetiky v podstatě hotová: železná ruda vytavená na ocel, vápenec vypálený a rozemletý na cement, dřevo pokácené, rozšmelcované na dřevotřísku a slepené, laky vypálené, ropa na polystyren, lepidla a pod předestilovaná... Vše jak pro stavbu baráku, tak pro zařízení. Ty průměrné 2-3 kilowaty (odahd během minuty od stolu, ale úplně špatně to není) , co vám domácnost v klasickém baráku sežere, je z hlediska energie pár drobných.

J. Kadeřábek 3.7.2021 11:34

Vývoz je max. 15%, ale také elektřinu dovážíme. Přebytky tolik proklamované Zelenými laiky zmizí po odstavení elektráren Prunéřov I, Mělník III, jejíž jediný uhelný blok je vůbec největší v Česku a jednoho ze dvou bloků elektrárny Mělník II. tato vata rychle zmizí a každý výpadek těch zbylých nebude čím nahradit.

J. Jurax 3.7.2021 17:18

Víte, jeden z Murphyho zákonů praví, že každý složitý problém má nejméně jedno jednoduché, každému pochopitelně, avšak špatné řešení.

Mám za to, že jedno takové jste právě nanesl.

J. Jurax 3.7.2021 17:20

... každému pochopitelné ...

J. Vlk 3.7.2021 5:49

Článek odkazuje hlavně na elektrickou energii - Kombinace jádro, OZE ,fosilní zdroje. Ale tepelná energie, která jenom v dodávce plynu NSII představuje cca 500 TWh energie ročně se nedá jednoduše nahradit. To by znamenalo postavit asi 50 jaderných bloků. Zemní plyn z Ruska je třeba brát jako fakt.

J. Nový 3.7.2021 3:18

To je konzervativní a staromilský názor....Evropané volí zelené a vysloveně se těší, až nebude dost elektrické energie. Bude sice tma a zima, ale ten pocit, že zachraňujeme Zemi, ten se za peníze nekoupí....

L. Novák 3.7.2021 4:20

Pocit, že zelení magoři "zachraňují Zemi" vymizí, jakmile veřejnost zjistí, že přijatá opatření, při nichž letěly do kanálu biliony Kč-EUR-USD, nemají na klima žádný vliv. Jenom zelená mafie zbohatla a ostatní zchudli...

Nejrychlejší vůz Tesla se jen tři dny po dodání vzňal. Řidič se dostal ven silou, otevírání dveří selhalo

https://www.lidovky.cz/byznys/nejrychlejsi-vuz-tesla-se-jen-tri-dny-po-dodani-vznal-ridic-se-dostal-ven-silou.A210702_125637_ln_ekonomika_lidr

V. Novák 3.7.2021 7:13

To ještě potrvá, než to veřejnost zjistí! Zejména když jí to budou sdělovadla zatajovat.

V. Mokrý 3.7.2021 7:14

R^

K. Salajka 3.7.2021 7:27

Mně dělá starost jen aby neklesla těžba Bitcujónů při Černoautu.

L. Novák 3.7.2021 9:30

Podfukář Elon Musk se nechal slyšet, že jako platby za vyrobené/prodávané elektromobily bude Tesla přijímat jenom ty BTC, které byly vytěženy s použitím obnovitelných zdrojů energie... ;-D