8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nastane obrat ve světě?

Při všem pochopitelném zájmu o domácí politické dění, které se soustředilo hlavně na volby prezidenta, bychom si měli zachovat smysl pro proporce. Prezident v českém politickém systému není tou osobností, která by mohla nějak zásadně změnit politickou atmosféru v zemi, i když to nyní mnoho občanů očekává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 22.1.2013 16:02

Prohlášení U.S. administrativy,

jsou často aktivními opatřeními a vůbec nemusí znamenat, že čím vyhrožují, skutečně nastane. Často jde jen o to, vypustit hrozbu a pak se rozhodnout podle reakce. Typickým příkladem jsou zprávy o přípravě útoku na tu nebo onu zemi. Vůbec to neznamená, že chtějí skutečně zaútočit.

J. Salek 22.1.2013 16:02

Re: Konečně se tu sešly příspěvky...

Fosilni paliva nebudou dostupnejsi. Jestli bude USA sobestacne neznamena ze my budeme mit dostupnejsi paliva. Arabaci prudce zvysuji spotrebu paliv, protoze jejich zivotni uroven prudce roste. Napriklad takovy Katar je v soucasnosti asi nejrozvinutejsi zemi co se tyce infrastruktury. Jsou schopni a ochotni koupit si jen to nejlepsi a nejdrazsi. A to spotrebuje hodne energie.  

J. Salek 22.1.2013 15:53

Re: Vygooglujte si více rozumných alternativ na webu

Ha, alternativ se muze chystat spousta, ovsem nikde neni zaruceno ze z nich neco bude. Zato kdyz postavime temelin tak bude fungovat dalsich minimalne 50let. A muzeme omezit dovoz paliv.

J. Salek 22.1.2013 15:49

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Obrovske skody? Vetsi nez stavenim panelu a vetrniku? To snad ani neni mozne.

J. Salek 22.1.2013 15:43

Re: No, pane autore,

Neselhali, ziji si dobre ve Francii a UK. Ostatne Afrika zaziva ekonomicky boom. To ze se o tom v novinach moc nepise nic neznamena.

J. Salek 22.1.2013 15:41

Re: Jeden prostý dotaz.

Sdelovacimi prostredky probiha kde co. Prvne si musime pockat az loziska budou dostatecne prozkoumana. To muze nejakej patek trvat.

J. Salek 22.1.2013 15:40

Re: Jiné vidění světa než má autor.

Jestli si nepletete Shale gas s ropou. Ale i ropy je dostatek, napriklad v Arktide, Nigerii a Iraku. Dalsi hromady neobjevenych oblasti cekaji. Ovsem za hubicku to nebude. Tim padem jaderna energie zustava atraktivni.

M. Pivoda 22.1.2013 15:39

Salek napsal: "... hodne spatna reakce od p. Pivody."

1. Už jsem odpověděl výše panu V. Výmolovi ohledně jedné připravované alternativy. Nechci se opakovat.

2. Já si také nemyslím, že USA zaplaví svět fosilním palivem někdy po roce 2013. Ale nemyslím si, že by budoucí altenativy neměly být cenově dostupné, zejména když vezmeme v úvahu úplné náklady (které ekonomové často ignorují a vybírají si jen ty, které se jim hodí).

M. Pivoda 22.1.2013 15:33

Vygooglujte si více rozumných alternativ na webu

Například Nathan Myhrvold : "We invented a fundamentally new kind of nuclear-power reactor. We can burn waste as fuel. We can burn depleted uranium as fuel. We can also burn spent fuel rods from conventional reactors as fuel, and we achieve far higher burn-up than you achieve. Burn-up is how much of the uranium you actually are able to react, so we can easily get 10 to 20 times more energy out of uranium than you would the other way." (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704570904576181073753363088.html)

Tímto reaguji na vaše sdělení výše, že "... se během deseti, dvaceti nebo třiceti let žádné rozumné alternativy nechystají"

J. Šejnoha 22.1.2013 15:27

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Souhlas.

J. Šejnoha 22.1.2013 15:22

Re: Jiné vidění světa než má autor.

Taky to tak vidím. Ostaně, měli bychom taky bojovat  s tím zákeřným jedovatým "CO2" !

Větší problém než  příliš  levná ropa  bude  příliv  "sociálně potřebných" z  Blízkého východu.

Desítky milionů  lidí tam  žijí, více-méně  bezpracně  z  ropné konjunktury.

Když tato skončí, tak se budou rozhlížet po další možnosti snadného živobytí.

Evropský sociální stát nepochybně  neunikne jejich hledáčku. Díky neschopnosti EU leadrů pak může vzniknout velice nebezpečná situace.

Š. Hašek 22.1.2013 14:29

Re: Jedna věc všem komentujícím uniká

Asi tak.

Pokud Evropa nedosáhne jasné soběstačnosti v ropě/energiích, dokud spojencem nebude Izrael, nikoliv "nestandartní" režimy blízkého východu, pokud nebude Evropa hospodářsky tak silná, aby mohla "drze" diktovat podmínky (nikoliv donekonečna pilovat rovnost a sociálno pro Afričany a svoje vlastní eurosocstudenty, případně "politicky vyrábět elektřinu"), dokud Evropa nebude tak vojensky silná, aby si nikdo "netroufl ani pomyslet" - nemá cenu ani uvažovat o budoucnosti Evropy v horizontu dvaceti let.

I když bruseláci tvrdí naprostý opak.

J. Kadeřábek 22.1.2013 14:17

Jiné vidění světa než má autor.

"Analytici jsou ale opatrní. Varují, že americký boom ohledně těžby ropy

je teprve ve svých batolecích letech, a není tedy možné zaručit takové

hodnoty, které předpovídá EIA." (z článku na ihned) Postavit své protitemelínské tažení na tvrzení, že Němci a my se budeme koupat v levné americké ropě je trošku naivní.

Š. Hašek 22.1.2013 14:16

Re: No, pane autore,

Asi tak.

Mnohým obyvatelům Afriky se jistě dnes stýská po kdys evropských koloniálních pořádcích.

Absolventi francouzských vysokých škol nějak selhali.

O. Uživatel 22.1.2013 14:14

Uživatel požádal o vymazání
J. Salek 22.1.2013 14:10

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Neprilis dobry clanek a hodne spatna reakce od p. Pivody. Predstava ze USA zaplavi svet fosilnim palivem je dost licha. Fosilniho paliva jsou sice hromady na mnoho desitek ci stovek let, ale predstava ze jeste nekdy budou levna je naivni. Stejne tak alternativy proste nebudou lacine. Shale gas se nevynoril od nikud behem par let. Spise to byla jen souhra okolnosti a nacasovani. Temelin je velmi dobra investice kvuli nasledujicim faktorum. V CR dochazi uhli v ramci dnesnich tezebnich limitu. Uhelne elektrarny tedy budou muset uhli dovazet. Plyn je nutno dovazet z Ruska za premrstene ceny. Shale gas neni v Evrope tolik aby behem pristich par dekad ohrozil Ruske dodavky. Rusove pusti jen tolik plynu aby na tom slusne vydelali. OZE je predrazene a minimalne 20 let nikdo nehne ani prstem, nebot vykupni ceny jsou jiz garantovany. V soucasne dobe probyha brutalni lobying za zvyseni ceny emisnich povolenek a to nekolikanasobne. Pokud si to vladnouci garnitura prohlasuje tak se ceny energii z fosilnich paliv budou zase zvysovat. Jaderna energie vychazi pro zeme bez rozsahlych zasob fosilnich paliv jako jedina spravna. Stavba muze znamenat inveticni pobidku pro mistni ekonomiku a navic neni zapotrebi dovazet mnoho draheho paliva. Vetsina vydelanych penez se reinvestuje zpet v lokalni ekonomice a neputuje nekam do Ruska nebo do Arabie. 

B. Graf 22.1.2013 14:10

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Naopak. Temelín i Dukovany je třeba dostavět co nejdříve. Energetické alternativy, které se rýsují na obzoru, jsou se stávajícími jadernými elektrárnami poměrně kompatibilní. A i kdyby tomu tak nebylo a elektřinu by šlo generovat přímo - bez tepelného cyklu - pak infrastruktura upravená na maximální využití elektřiny bude znamenat výhodu. Orientace na plyn není šťastná, jeho těžením z břidlic se pravděpodobně napáchají obrovské škody.

R. Langer 22.1.2013 13:53

Re: Ať z nebe nebo z pekla, ale určitě spadnou.

Já jsem si tedy nevšiml, že by odněkud něco spadlo, ba naopak jsem si všiml, že u všeho se jednalo o dlouhou a pracnou cestu za uspokojivým výsledkem, často navzdory většinovému mínění. Ale to víte, já jsem jen technik bez alternativního vzdělání, tak na to mám asi holt trochu jiný pohled... :-P

Š. Hašek 22.1.2013 13:47

Re: Stačilo by přestat nesmyslně dotovat solárníky

Netroufám si odhadnout ten počet Temelínů, ale asi budete blízko pravdy.

P. Joch 22.1.2013 13:43

Re: Ať z nebe nebo z pekla, ale určitě spadnou.

Pane Pivoda, jste směšný, zkuste si nastudovat jaký je střední čas zavedení nové technologie získávání energie do praxe. Je to cca 50let. A hlavně problém rentability. I jádro by bylo rentabilní, kdyby cenu nekřivila OZE. Díky nuceným masivním dotacím OZE roste cena elektrické energie, což vede k poklesu spotřeby a omezování energeticky náročné výroby v EU. Snížení poptávky a přebytek drahé OZE v síti, kterou distributor musí vykoupit a prodat, vytváří tlak na snižování ceny silové elektřiny a paradox, kdy cena elektřiny klesá, ale účet za elektřinu spotřebiteli roste. A pak tu najednou máme situaci, kdy se jádro nevyplatí, ale slunečníky ano.

Můžete mi říct o jak velké peníze se chcete vsadit? Já tvrdím, že rozumné energetické alternativy odněkud "nespadnou".

R. Langer 22.1.2013 13:43

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Jaké "jiné energetické alternativy" máte na mysli? Vy máte doma nějakou křišťálovou kouli, nebo se vám něco válí doma v šuplíku? Takový zneuznaný technický génius dokáže zázraky, pochlubte se! Ale většinou ti zneuznaní géniové jenom usilují o vládu nad světem, a Superman to pak musí řešit, místo toho, aby parchanti představili lidstvu nekonečný zdroj energie z bahna a fialek... ;-)

Nebo jste to snad myslel vážně?

R. Langer 22.1.2013 13:38

No, pane autore,

oni si ti Číňani udělají pořádek v regionu velice rychle, pokud jim na tom bude záležet, a to ať je ten region kdekoliv na zeměkouli. Afričanům se bude po Amíkách ještě tak vzdychat, až je z toho budou bolet plíce. A nebude to dlouho trvat...

R. Langer 22.1.2013 13:33

Re: Je až dojemné

Zlatá slova, ale ti zelení blbečci vám tady budou tvrdit, pravý opak a cosi o ERoEI zfalšovaných jejich führery...

R. Tichý 22.1.2013 13:15

Re: No asi takhle... pokud jsem si dobře všiml...

Yes, HE can.

:oD

M. Pivoda 22.1.2013 13:00

Ať z nebe nebo z pekla, ale určitě spadnou.

Nevím jak dlouho budu žít (neví to samozřejmě nikdo),jinak bych se s vámi rád vsadil o velké peníze, že ty rozumné energetické alternativy určitě odněkud "spadnou".

Víte odkud náhle "spadla" technologie získávání energie o které hovoří autor Kučera? Takže odtamtud "spadnou" další technologie.

V. Výmola 22.1.2013 12:53

Re: V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Pokud k nám nespadnou odněkud z Marsu, tak se během deseti, dvaceti nebo třiceti let žádné rozumné alternativy nechystají. Pokud nevěříte zeleným OZE kecům, samozřejmě.

M. Pivoda 22.1.2013 12:15

V roce 2013 bylo už vše objeveno, tzn. vývoj končí!

Zajímavé čtení, jak vlastního článku, tak českých diskusních příspěvků. Úplně všichni předpokládají, že v roce 2013 se ve světě zastavil technologický vývoj, protože už bylo vše objeveno. Na tomto předpokladu pak někteří staví své ekonomické propočty: nutnost dostavět Temelín.

Za dobu než se dostaví náš Temelín, budou určitě dostupné jiné energetické alternativy a z Temelína se může stát jen velmi drahé muzeum. A co pak asi řeknou ekonomové? Svedou to na nějakou "nepředvídatelnou externalitu", která se zde objevila z ničeho nic. Takže: Nepředvídatelné externality existují jen v předvídatelně omezeném mozku.

J. Vyhnalík 22.1.2013 11:57

Jedna věc všem komentujícím uniká

Samozřejmé je, že se musíme orientovat na co největší energetické soběstačnost a dostavět Temelín.

Ovšem zpráva německé zpravodajské služby říká i něco ohledně celosvětové bezpečnosti. Pokud se USA stanou energeticky nezávislými, může to sice vést k poklesu cen ropy a energií obecně, ale zároveň to povede ke zvýšení rizika nestability na blízkém východě a tedy i ke kolísání cen. To je samozřejmě jenom další důvod, proč dostavět Temelín.

Ovšem zatímco doposud se Evropa pořád spoléhala na americký ochranný deštník a na to, že případné válečné konflikty zastaví mezinárodní intervence s dominantním podílem sil USA, teď se situace pravděpodobně změní. Stabilita na blízkém východě bude důležitá hlavně pro Čínu, EU a Rusko, v tomto pořadí. Svoji "akceschopnost" předvedla EU v bývalé Jugoslávii a nedělejme si iluze, že by se situace podstatně změnila. EU se tedy bude muset buďto soustředit na to, aby dokázala na Blízkém východě zastoupit USA, nebo se smířit s tím, že se Blízký východ stane bezprostřední zónou vlivu Číny, což by před 20 lety málokdo čekal, ale jeví se to stále reálněji. V této souvislosti se rostoucí čínská ekonomická angažovanost v Africe, dostává do zcela jiného světla.

J. Vyhnalík 22.1.2013 11:37

Re: Stačilo by přestat nesmyslně dotovat solárníky

Máte pravdu, ale v jedné drobnosti se mýlíte.

Za peníze, kterými dotujeme a budeme podle zákona dotovat OZE, které dodávají elektřinu pouze, když se vydaří počasí, bychom nedostavěli jeden Temelín, ale nejméně tři!

A. Bocek 22.1.2013 10:28

Elektrická energie bude platidlem 21.století !

Její výrobce bude bohat jak v současnosti arabští šejkové. Nesoustředit se jen  na instalovaný výkon, ale především na dodávku práce v potřebném čase a to  OZE s koeficientem využití instalovaného výkonu pod 30% nikdy nebudou. Využití elektřiny v individuální přepravě se však díky akumulaci stává slepou cestou. Chceme-li zůstat průmyslovou, proexportní zemí, nesmíme si nechat vnutit skazky o globálním oteplování a jeho řešení zastavováním jádra.