29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kovanda 11.12.2007 16:13

Blbost v rouse chytrosti

Zásobování lektrickou energií má tri problémy: zdroje, sitě a rozvod. Řekněme, že rozvod není ten hlavní problém - vedeni a transformátory na to pořád máme. Zbyvaji tedy ty dva druhe a je zajimavé, že Severni Amerika ma problém hlavně  se sitěmi: misto, aby nechala původni velikosti sítí a vytvářela raději rezervy, začala zvětšovat sitě a to bez dostatečných rezerv,, takže při nestabilitě teď vždy zhasne půl Severni Ameriky.  Počítá se, že zlaté doly stavitelů větrníčků se v Americe dost rychle neujmou a zatím začnou krachovat ty v Evropě, takže se ještě včas začne couvat zpět k normálu.

Takže hlavní problém Evropy jsou teď zdroje: nástup větrníčků a energie ze záchodových plynů  - a navíc zavirani nukleárních elektráren  - brzo přivede státy jako Německo do energetická krize.

A teď přichází anděl spásy, který nám nakecává, že chybějici  kilowaty nahradí jakesi "inteligentni" zasobovani z toho nedostatku, co máme. Jenomže nula od nuly pojde. A necháme-li se oblbovat technickymi ignoranty, zasloužíme si v budoucnu titul blbců i my.

 

Papouch 11.12.2007 16:05

Re: Decentralizace zdrojů je vyzkoušená

uvarit si vlastni pivo je (technicky) prekvapive jednoduche, pravne jsem to radsi nezjistoval ;)

vyjde draz nez levna "piva" z hypermarketu, vysledek je ovsem opravdove pivo

neco jako kdyz se srovna sojovo-pilinovy a normalni burtik

Dědek 11.12.2007 15:57

Pane Bože!

To je příšerný blábol! Nemíním tím komentář pana Nejedlého ale tu pitomost co vytvořili úředníci v Bruselu nebo kde. Když na to tak koukám tak počítače které by dokázaly "urejdovat" takovouhle ptákovinu sžerou tolik energie že na Evropu už nic nezbude. Jdu shánět smolné dřevo na louče!!!

JaS 11.12.2007 15:27

Aby nás atomové elektrárny neohrožovaly:

1. rožšířit maximálně elektrárny na bioplyn, k nim přistavět sběrny prdů, aby každý kolemjdoucí mohl přispět. Případně postavit městský prdovod, kterým se bude elektrárně doplňovat palivo.

2.aby nedocházelo k výpadkům u větrných elektráren a tím ke ztrátám drahé energie, když nefouká, montovat na každý stožár dvě vrtule, z nichž ta první bude poháněna levnou energií z uhelné nebo atomové elektrárny a bude dělat vítr té druhé, ekologické.

NevericiTomas 11.12.2007 15:13

Re: Jste český teoretik

Mily Zimo, kdyby se leukemie vyskytovala POUZE u JE pak by to opravdu problem byl. Ona se ale vyskytuje nezavisle na nich. Proto ma smysl pouze studie srovnavajici ruzna prostredi. Jste schopen to pochopit?

mueller 11.12.2007 15:04

Co vsechno vede k rakovine podle studii uverejnovanych v dennim tisku:

treba prace na smeny !!! Viz http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,520698,00.html. Dle studie WHO je prace na smeny stejne nebezpecna vzhledem k onemocneni rakovinou jako PCB, olovo obsahujici barvy a UV zareni. Je to pry zpusobeno narusenim casoveho rytmu. Zdalipak to soudruzi z Nemecka vzali do uvahy ?

Jura Jurax 11.12.2007 14:59

Re: Zápočty z matematiky na "humanitní" obory vš a rozpoutá se v nich holokaust

No, to je i na mne příliš příkré, byť nesporně aspoň dílčí pravdu máte - ono škodlivost humanitně vzdělaných jedinců se projevuje spíš v tom, že fšeckému rozumí a do fšeckého kecají, aniž by o tom měli ponětí.

Málokdy se nalezne kupříkladu fyzik, jenž by se zůčastnil diskuze o měkkém znaku ve staroslověnštině a halasně prosazoval své názory, získané jednak z rusky psaných článků z teoretické fyziky a druhak z nedělní přílohy Blesku. Byl by oprávněně za vola, byť nepochybuji, že kdyby se popularizace jeho názorů ujala média a někdo do toho nalil prachy, mohl by oblbnout mnohé - zvláště v Japonsku, na Islandu a v Jižní Americe. V opačném gardu je to ovšem trapně časté - sociolog či pfilozóf je ochoten hovořit o zajištování výroby elektrické energie pro celou republiku kombinací fotovoltaických panelů, spalováním šťovíku v kombinaci s úspornými žárovkami a s fanatickým svitem v očích dokazuje, že pak bude lze odstavit Temelín; plete si přitom volty s ampéry a pamatuje si, že elektrický proud teče od záporného pólu ke kladnému nebo možná obráceně. A lidi - tedy některé shluky proteinů - mu to žerou, protože v TV by přece ten sympatický chlapec jako třeba Matěj Stropnický určitě nelhal a vůbec nebýt to pravda, tak to přce do TV nedají ... svatá prostoto!

Martin 11.12.2007 14:43

Netřeba se rozčilovat

Jakmile vohnoutům takhle večer vypadne elektřina, protože prostě v Evropě elektřina v brzké době nebude a oni neuvidí svoji oblíbenou telenovelu, vytáhnou jako jeden muž směrem k hradu a poslanecké sněmovně a politici ze strachu budou o sobotách chodit na brigádu do Temelína, jen aby si zachovali hlasy.

Ovšem to už bude pozdě, postavit nový blok trvá několik let ... a jeden zdaleka stačit nebude ...

Trotl 11.12.2007 14:42

Re: Re: Honzaku, nesmite si myslet,

Teď abych čistil monitor....

Jura Jurax 11.12.2007 14:41

Re: Re: Honzaku, nesmite si myslet,

ÚPPDKV a ještě dýl!

Jura Jurax 11.12.2007 14:40

Re: v okolí JE's onemocní děti do 5-ti let zářením tak často....aneb blábol na entou.

Ano, a najmě toho na Žižkově ... rovněž je možno prokázat, že úmrtí utopením se vyskytuje ve zdrcující míře tam, kde žijí ryby a prokázat tak smrtelnou nebezpečnost ryb.

Martin 11.12.2007 14:39

Re: Zlaté Hurvínkovi představy o válce !

R^R^R^R^R^

honzak 11.12.2007 14:31

Re: Honzaku, nesmite si myslet,

děkuji za přeložení, moje němčina je pro dané téma hodně einfach. Soudruzi z NSR mají u mě další černý puntík, Zima pak ÚPPDKV. Frekventanti ZVS vědi o co jde, Zima si to vygůgluje.

Delfin 11.12.2007 14:29

Re: Vy troubo,

Jak muze onemocnet dite kvuli umyvani castoru v 5km vzdalene jaderce? Nebo se tam zaroven chodi deti sprchovat? Boze co to tam u Vas delaji ...

Trotl 11.12.2007 14:26

Re: Honzaku, nesmite si myslet,

Tak na tohle nemám. To chce vysokou pomocnou.

Trotl 11.12.2007 14:24

Re: Jste český teoretik

Jenže tahle fakta mají stejnou hodnotu jako tvrzení "U některých kandelábrů je vyšší výskyt uvázaných psů. Otázka je, proč tomu tak je?" Tohle tvrzení je také pravdivé a přesto vůbec nic neřeší. Ach jo.

mueller 11.12.2007 14:18

Presne tak to je, Nemci maji v databazich

proste hausnumera. Stejne tak nevedi, jaka je treba proockovanost populace a vsechna cisla jsou vycucana z prstu metodou urcovani delky nosu cinskeho cisare.

mueller 11.12.2007 14:16

Honzaku, nesmite si myslet,

ze se ta studie delala tak, jak by si technik predstavoval, ze se dela: vezmu vsechna onemocneni leukemii v Nemecku, na kazde misto leukemie zapichnu na mape cerveny spendlik a pak se kouknu, kde se mi cervena hromadi. To by museli mit poradny centralni registr. Oni ho ale nemaji, a tak postupuji nasledovne: vezmou hlasena onemocneni v okoli 5 km okolo predem zvolene elektrarny, a srovnavaji je s "prumerem", ktery dostanou z nahodne zvolenych deti (dle hlaseni mista pobytu) z "vybranych regionu" (jak vybiraji vybrane regiony tam nestoji). Vsecko na http://www.bfs.de/de/kerntechnik/papiere/kikk.html. A maji tam kouzelnou vetu "Die Strahlenbelastung konnte nicht berücksichtigt werden, da es für die über 6.000 Kinder an den entsprechenden Wohnorten weder Messergebnisse gibt, noch eine Modellierung der Strahlenexposition sinnvoll möglich ist. Als Ersatz für die nicht direkt bestimmbare Strahlenexposition wurde der Abstand zwischen Wohnung und Reaktor herangezogen.", tedy ze radiacni zatez se nemohla vzit v uvahu, protoze nejake zareni nikdo nemeril, jako proxy ozareni individua vzali proste linearne vzdalenost od reaktoru. Neni to krasna ilustrace nemecke dukladnosti a neomylnosti ?

vita 11.12.2007 14:13

Re: To je zatím ten jediný protiargument,

To je přece nesmysl!

Když budu testovat hypotézu na 95%, tak v 5% prostě ujedu - a nestačí to k zamítnutí hypotézy náhodnosti. Když na 90%, tak 10%.

Když si vyberu elektrárny, kolem kterých byl nějaký nárůst zaznamenán a neporovnám s těmi, u kterých je incidence očekávaná nebo i nižší, tak samozřejmě dokážu cokoli - a bude to artefakt.

Mimořádně ohavný artefakt a pokud si ho výzkumník neuvědomil, tak by měl jít do úvodního kursu statistiky. Pokud uvědomil, a přesto publikoval - tak by měl být z vědy vynesen za troubení pozounů a třesku činelů, vyvezen na prašivém oslu sedě obráceně a vypráskán za hradby vědy na věky věkův, amen.

M. Zima 11.12.2007 14:09

Jste český teoretik

s typicky českým přístupem k faktům a s v Česku rozšířeným nadáním dubiózní interpretace a diskuse bez cíle. Tady leží na stole fakta, že u některých AKW's je problém. Otázka je proč. Nic víc.

vita 11.12.2007 14:07

Re: Co pise BfS, je pro posouzeni skutecnosti bohuzel pomerne irelevantni,

Nevím jak teď, ale za socialismu jezdili Němci z NSR (tehdy NSR) do Československa získávat materiál na populační studie a na frekvenční analýzy. Prostě proto, že v ČSSR byly centrální registry, byť na papíře, zatímco oni měli v databázích na discích hausnumera. Přesně z toho důvodu, který uvádíte - žádná povinnost hlásit, žádný systém centrální evidence.

Možná se to už zlepšilo, ale spíš ne - přece centrálně sbírat data o nemocných, to se nesmí. Akorát že už nemají kam jezdit, protože se ten systém centrálních registrů zhroutil i tady...

M. Zima 11.12.2007 14:07

Vy troubo,

může jít např. o to, jak myjí kastory, (S tím byl už jednou průšvih) Vy o tom skutečně nic nevíte.

vita 11.12.2007 14:02

Re: Re: Re: no jo

Já taky původně uvažoval o kabelu. Ale oni, šotci, elektrocentrálu... Kdepak, dneska ani ty protesty už nejsou co bejvaly. Bez noťasu a webkamery ani ránu. A čaj se taky nebude vařit na plyňáku...

Proto potřebovali tolik šerpů, aby je nahoru dostali.

Delfin 11.12.2007 13:59

Re: Re: Tady nejde o sensaci, ale o průser.

pardon, 5km

Delfin 11.12.2007 13:58

Re: Tady nejde o sensaci, ale o průser.

Zajimave. Takze dle Vas napriklad vymena paliva muze zavinit leukemii u ditete vzdaleneho 50km od komplexu. Chudaci zamesnanci co chodi nad tim otevrenym reaktorem, kdyz tam trdluje zavazeci stroj. Ty uz jsou jiste po smrti. Slava jim! Ale vysvetluje to snizujici se pocet odborniku na jadro. Proste vymiraji pri odstavkach ...

honzak 11.12.2007 13:57

ten Zima je typově

stejný člověk jako moje bývalá tchýně. Jakmile přijme nějakou myšlenku za svou, bude jí bránit do roztrhání těla, i kdyby to byla sebevětší blbost.

Dělají v nějakém bundesamtu fur Gesundheit studii úmrtnosti podle druhu zdravotnických zařízení? Vyšlo jim, že největší úmrtnost je v léčebnách dlouhodobě nemocných a starobincích? Zkoumal někdo vliv vzdálenosti atomkraftwerku na tyto údaje?

 K té studii názor - zkoumali soudruzi v NSR to 5 kilometrové okolí i z hledisek běžného života? Hustota dopravy, kvalita pitné vody (kontra zemědělství), změnu lokálních meteo podmínek vlivem masívní výroby vodní páry? Udělal někdo kontrolní studii u stejně výkonných klasických elektráren? Asi těžko, bylo třeba plivnout na ten hrozný atom, že?

M. Zima 11.12.2007 13:54

To je zatím ten jediný protiargument,

že jsou ty koncentrace kolem několika elektráren náhodné. Jestli jste měl s materií někdy co dělat, tak takovou náhodnost postavíte až na poslední místo v řadě možných vysvětlení. (V jednom mnou zde již popsaném specielním případě to sice bylo plutonium, ale ne z AKW)

mueller 11.12.2007 13:53

Treba by nam mohl patentni German

pohovorit o tematu, ktere nedavno probehlo tiskem v Nemecku a nejspis po celem svete, ze totiz dobre zorganizovana studie s daty od Hirosimy a Nagasaki pres Sellafield a Cernobyl a ja nevim co jeste o vlivu radioaktivniho zareni na zdravotni stav ozarovaneho obyvatelstva ukazala, ze negativni vliv ionizacniho zareni je udavan VELMI prehnane. I levicacky Spiegel o tom psal.

M. Zima 11.12.2007 13:50

Mueller, vždyť

Vy jste o pár řádků níže napsal: "elektrarny, v jejichz okoli se zaznamenalo zvyseni poctu pripadu " a to je ten celý problém, vše ostatní, co blábolíte o Gabrielovi a architektovi a pod. je myl (jestli alespoň to pochopíte).

jj 11.12.2007 13:47

Zápočty z matematiky na "humanitní" obory vš a rozpoutá se v nich holokaust

ti kdo ,jdou na ony tzv.humanitní obory jsou ve velké většině prostě a jednoduše paraziti kteří vědí že tam ,kde se skutečně něco musí umět ,by se nechytali a tak plní tyhle výrobny v normálním životě nepoužitelných existencí jimž pak nezbývá než uměle si vyrábět zaměstnání tím že vyrábí umělé hrozby( a pokud se jim nechá prostor tak je podle hesla "čím hůře tím lépe" přetvářejí na reálné) a okrádají stát pomocí všelijakých dotací do jimi přeplněných NGO všeho druhu - jsou to paraziti ,nic víc ( a co hůře námi placení i z našich peněz vyrábění - neboli stačilo by zrušit bezplatné školství a celá tahle "humanistická" bublina plná parazitů by splaskla)