18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 11.7.2008 12:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energetika

No, námořní jachta nebo chatka a rodinný domek či jen byt mají asi rozdílnou spotřebu elektrické energie, nejspíš řádově, že ano, Fransoa? Nemohu se ubránit, dojmu, že poněkud s odpuštěním demagogicky kecáte bez znalosti věci. :-/

LP 11.7.2008 15:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energetika

U toho Orlíku by mne zajímalo:

- jak máte zajištěnu elektřinu na dobu, kdy nesvítí slunce (tj. zda jste v noci schopni rozsvítit žárovku)?

- jak je zajištěno vytápění v zimě (nebo v zimě není chata v provozu)?

- ekonomická kalkulace, tj. kolik Vás stoji jeden kW?

honzak 11.7.2008 11:51

Re: Re: Re: Re: Re: energetika

Babička prala v neckách a máchala v tom potoce, že?Jjako moje babička v Otavě ještě v roce 1980. Jste-li ženat, zkuste tuto alternativu nabídnout milostivé paní. Doporučuji z velké dálky, najeden a oblečen v čistém. Změna,. která v jejím chování nastane, bude zásadní.

Fransoa 11.7.2008 12:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: energetika

Vážení, půjdeme do příkladů,v  globusu zakoupíme za cenu od 20000 kompletní solární zdroj i s baterií postačují pro úsporný provoz svícení, televize malé, počítače, za 2400 pořídíme el.generátor pro špičkový provoz, sporák s vložkou ohřeje vodu pro aut.pračku a vyrobí teplo i uvaří se něm jídlo. Toto je jen příklad že řešení existuje, ale k tomu je nutné vlastní rozhodnutí pro úspory . Fransoa

Jura Jurax 11.7.2008 12:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energetika

Hm, co je to ten za 2400 pořídíme el.generátor pro špičkový provoz - nemáte snad na mysli vysoce úsporný ryze ekologický spalovací motorek?

A cena od 20000 - kolik je to tedy reálně (ono od 20000 je taky meloun, že), jaké jsou náklady na provoz, co rozumíte pod pojmem úsporný provoz svícení, televize malé, počítače - kolik do světla, jak velkou televizi a počítač jak dlouho, ten sporák asi elektrický nebude, leč automatická pračka byť bez ohřevu nejspíš nebude na kliku ... jak dlouho to funguje na baterky ... jistě - tohle je řešení na chalupu, kde se lze uskromnit, jsme tam přes léto a nevede tam elektřina a přístup je výhradně po kozí stezce pěšky ... ;-D

honzak 11.7.2008 12:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energetika

pán patrně nikdy nepral sám v automatické pračce, že? Jeden z fíglů je ten, že při postupném ohřívání se vyplavuje různá špína. Vhodíte-li špinavé prádlo do horké vody, tak se bílkoviny ze špíny srazí a zůstanou v tom prádle....

Ten motorgenerátor za 2 400 dá kolik výkonu? 750W? Nebo celý 1 kW?

Ta baterie u solárního zdroje vydrřž kolik nabíjecích / vybíjecích cyklů? jakou má kapacitu v Ah?

bojinek 11.7.2008 23:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: energetika

Knezna Bozena prala v potoce

honzak 11.7.2008 11:43

Re: Re: Re: energetika

přesně takovou teorii jsme očekával. Kecy, příteli, pouze kecy!

Nazývejme věci a děje pravými jmény - "v dnešní době si finančně silný jedinec může pořídit zdroj elektřiny, který nebude závislý na rozvodné síti. Pro případ fatálního výpadku přírodních sil (vítr, slunce) bude systém jištěn generátorem se spalovacím motorem. Provoz bude díky nutnosti měnit záložní baterie provozně drahý"

Jura Jurax 11.7.2008 12:07

Re: Re: Re: Re: energetika

R^R^R^

ale kolem budou kroužit novinářové oblbení zelenými khmery a budou to v magazínech i v TV ukazovat v barvách, jak ouplně každý může ekologicky a levně žít, jen trošku chtít a cítít s přírodou - vždyť sluníčko svítí a větřík přece fouká grátis, jak každý ví ;-D;-D;-D

rdu 11.7.2008 13:47

Re: energetika

Já bych si to dovolil ještě maličko vylepšit. Jaderné elektrárny samozřejmě postavit, a to co nejvíc. Pojedou trvale na plný výkon, protože tak je to nejvýhodnější. Při poklesu spotřeby se zbývající výkon použije na výrobu vodíku. Na vodík budou jezdit auta a vytápět se domy. Produkce CO2, prachu, síry a dalších fujtajblů = 0. Cena nízká. Soběstačnost v energiích výborná.      

Stoura 11.7.2008 14:11

Re: Re: energetika

No - s tou cenou bych až tak optimistický nebyl. Sklady vodíku - drahé. Výroba vodíku: neefektivní. Ježdění na vodík má v nejlepším případě (palivové články) účinnost 50%, p5i spalovac9m motoru na vodík jen asi 20%. To už jsou akumulátory lepší. (účinností mám na mysli celý cyklus voda+ proud -> vodík -> voda + práce). Vytápění vodíkem je energeticky už úplná pitomost - to se už vyplatí regulovat tiu jadernou elektrárnu, o stavbě teplovodů ani nemluvě. Jaderná alektrárna využije uvolněné teplo z uranu jen z 30%. takže ty účinnosti ještě vydělte třemi.

Obecně je výroba tepla z elektřiny dost nevýhodná. Vodík to jenom zhorší. To už le lepší jaderná teplárna (kterou mimochodem předchůdci Zelených slavně  zarazili v Plzni.)

Talián 11.7.2008 21:40

Re: Re: Re: energetika

Protože jsem od toho nebyl daleko, tak ta jaderná výtopna v Plzni nevycházela ekonomicky a proto také se nestaví ani jinde. Pokud dokážeme vyrábět levně vodík pomocí vysokoteplotních reaktorů ( a na tom se pracuje ), je výhodnější ho využít pro syntézu uhlovodíkových sloučenin, které se lépe a bezpečněji skladují a používají - například metan, metylalkohol, parafinový olej a další. Existují studie a laboratorní zařízení, které rozkladem plastů na jednodušší uhlovodíky a postupnou syntézou vyrobí opět použitelnou hořlavou kapalinu. Zatím je to drahé.

Petr Nejedlý 11.7.2008 9:21

Velmi dobré shrnutí

R^Pane Wagnere, jsem rád, že je nás více, co se snažíme držet na NP nad hlavou energetický prapor:-). Zvláště se mi líbila polemika s technickým naivismem a romantismem dua Smrž, Kalous. Držím palce!

František Heczko 11.7.2008 9:43

Re: Velmi dobré shrnutí

Dobrý den,

souhlasím, kvalitní shrnutí, polemika na NP na téma "Energretika v Česku >-" na této úrovni !velmi užitečná a podnětná :-) 

Petr 11.7.2008 0:46

Předpovědi a zápovědi.

rozumné předpovědi se mohou mýlit, když přijde řada ignorantů a svým řevem přehluší slova odborníků. Před patnácti lety se to stalo v Ontariu a  protože politici jsou jak známo, také  techničtí ignoranti, přivedli provincii do energetické krize. Češi to mají lepší, těm budou alespoň chybějící elektřinu dodávat jihočeské matky. Už je vidím, jak si na kočárky montují malá dynama....

 

mirek 11.7.2008 5:24

Re: Předpovědi a zápovědi.

Ty  Rakušany placené kuchty nám nedodají nic, vždyť za cizí peníze škodí vlastní zemi, své vlasti. Toho je ta Kuchta a její takymatky  schopná. Nejlepší by bylo, kdyby šla rovnou do zbytku c.k. za svým jidášským grošem a tady přestala otravovat. Pohromou naší planety jsou zelení.

honzak 11.7.2008 6:15

Re: Předpovědi a zápovědi.

máte jistě na mysli OBĚ jihočeské matky, tedy kuchtu a wajtingrovou. Více "matek" nikdo už dlouhou dobu neviděl, protože pramínek šilnků/eur pomalu vysychá.  

Pro zamyšlení uvedeu hypotetický příklad - jak by vypadala výchova dětí v mateřských školkách, kdyby o jejich koncepci a organizaci provozu rozhodovali bezdětní svobodní technokrati? Podle mého stejně jako energetická koncepce této země, která visí na hysterická a úplatné učitelce!

ladik53 11.7.2008 8:25

Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

Dovolím si s Vámi nesouhlasit. U nás nevládne ani jedna z těch dvou, co jmenujete. Máme zákonnou vládu, která má bohužel ve svém programovém prohlášení zakotveno, že nebude stavět a ani připravovat výstavbu nových jaderných elektráren a nepůjde přes limity těžby hnědého uhlí. Protože tohle není možné dále tolerovat (viz závěry odborných komisí) bude muset tato vláda, bez ohledu na nějakou Kuchtovou, Bursíka... něco udělat! Pokud toho není schopna, nemá právo pokračovat a dále svojí blbostí škodit. Potom musí nastoupit rozum a třeba v parlamentu vyslovit takové vládě nedůvěru a poslat ji do kytek. Mimochodem, protože parlament několikrát vyslovil této vládě důvěru, tak je spoluodpovědný za to jak tahle vláda jedná a dělá!

Saul 11.7.2008 10:44

Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

Voláte po nástupu bolševické vlády a máte nepochybně pravdu v tom, že by její energetická politika mohla být a byla rozumná, protože by její existence nebyla vázána na koaliční spolupráci (??) zelených. Ovšem v jiných směrech by to podle mého byla katastrofa.

ladik53 11.7.2008 10:53

Re: Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

Volám po nástupu jiné vlády, která bude demokraticky ustavena a je mi  jedno jaká to vláda bude, pokud nebude škodit.

Jura Jurax 11.7.2008 10:58

Re: Re: Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

jenže vláda oranžgutanů typu jyrky a dráta škodit bude - škodí už i teď, když je v opozici ;-)

Jura Jurax 11.7.2008 10:57

Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

jojo, svět není černobílý a Saul Vám odpověděl - to, že KSČSSD má moudrý názor na jadernou energetiku, neboť se nemusí nechat vydírat zelenými trotly jako nynější koalice, rozhodně není důvodem k jejímu přivedení k moci - zejména v současné konfiguraci má KSČSSD na takměř cokoliv jiného názor propastně blbý - takže vyslovení nedůvěry vládě by nebylo vítězstvím rozumu, byť tento koaliční slepenec pidistranami vydíraný akceschopností neoplývá. Vítězstvím rozumu je vytentočkovat se na zelené khmery ... oni vládu nepotopí, jejich preference jsou pod hranicí volitelnosti a přišli by tak o koryta.

ladik53 11.7.2008 13:17

Re: Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

Jestli to berete takhle, no tak nás potěš Pánbů. Ani současní trotli se nedokážou zbavit strachu. Co když to zelení udělají a my budeme bez koryt. A tak raději bez elektriky a vize, hlavně, že máme komise. Troufám si tvrdit, že jakákoliv vláda místo této nezodpovědné bandy by byla lepší. Nejlépe Zeman s Atomovým dědkem a v tu ránu je Temelín dostavěn.

Jura Jurax 11.7.2008 13:52

Re: Re: Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

No, s tou obavou o koryta máte jistě pravdu - ale jinak ne. Reálně jakákoliv jiná vláda jsou v reálu oranžgutani a komančové, eventuálně oranžgutani s tichou podporou komančů v koalici s lidovci, co se ad maiorem Dei gloriam a kvůli korytům přimknou i k ďáblu. Ono problém JE je jen jeden z mnoha - další jsou třeba reformy zdravotnictví, důchodů, berní - a na větší přerozdělování, aby si oranžgutani mohli kupovat hlasy za moje prachy opravdu nejsem zvědavý. A na námluvy s Ruskem po vzoru socanů taky ne.

jan hájek 11.7.2008 8:26

Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

No troufám si říci, že ty děti v mateřské školce řízené technokraty by dopadly podstatně lépe. Technokrati obvykle pracují s fakty, a fakt o tom, jaký vliv má jaký styl výchovy v ranném dětství je již poměrně dost.

Jura Jurax 11.7.2008 10:59

Re: Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

R^;-D

Jura Jurax 11.7.2008 10:51

Re: Re: Předpovědi a zápovědi.

R^R^R^ a dodejme ještě blbé jak troky ;-D

Petr II 11.7.2008 8:45

Re: Předpovědi a zápovědi.

A budou intenzivně čůrat na kolo kolo mlýnský........