28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Mocná síla uranu

Podle řecké mytologie byl Uran první bůh nebes, zrozený ze samotné pramáti bohyně Gai, který se po počátečním chaosu zmocnil vlády nad zemí. Podle astrologie postmoderního hnutí New Age, jež v současnosti zachvacuje množství zejména mladých lidí, je planeta Uran patronem revoluce a vztahuje se k zjevení nového cíle, s očekávaným vystupňováním do roku 2015. A podle suchých výpočtů jednoho z dnešních ekonomických odhadů příštího vývoje, se může stát vládcem světa držitel největšího množství stejnojmenného kovu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 9.8.2013 16:47

Re: Globalni podvod?

Při psaní o hlupácích, jejichž zaujatost je srovnatelná s náboženským fanatizmem, myslíme, P. Rado, především na vás a vaše zelené soudruhy "v boji proti změnám klimatu", jako je třeba levičák Jose Manuel Barroso - 20 20 20 do roku 2020: šance pro zelenou Evropu

V. Wagner 9.8.2013 16:15

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Pane Bezouška, nevím, jak jste k tomu přišel? Oxid uhličitý je druhý v pořadí, který má nejvyšší vliv na skleníkový efekt a umožňuje tak, že jsou podmínky tak příhodné pro život. Čili teplotu na Zemi ovlivňuje silně. Na klima má vliv řada parametrů, takže korelace nejsou vždy přímočaré a pochopitelně existují zpětné i zesilující vazby a v různých dobách mohly být změny odstartovány různými podněty. Ovšem například v posledních staletích, kdy jsou měření nejpřesnější, je korelace dobře patrná a není to, že by teplota předcházela CO2 :-) Při pohledu do minulosti je třeba vždy brát také v úvahu to, že každá metoda má různou přesnost a je třeba tyto nepřesnosti brát v úvahu (což třeba nedělá pan Kremlik - viz odkazovaný článek a dskuze o měření CO2 pomocí bublinek v ledu a průduchu v rostlinách). Mě se zdá pane Bezouška, že stejně jako pan Rada i Vy místo toho, abyste bral v úvahu experimentální data s jejich nejistotami, mate svůj ideologický postoj. Váš a Kremlikův ideologický postoj je, že antropogení CO2 nemá žádný vliv a ideologický postoj pana Rady je, že má takový, že je třeba za každou cenu jeho produkci zastavit. Ani jeden z těchto ideologických postojů současná data a klimatologické modely (jejich nedostatečná přesnost) neopravňují.

Ještě dotaz, můžete mi prosím říci, jaká je Vaše energetická koncepce pro elektroenergetiku v České republice? Protože jsem se podílel na vypracovávání současné aktualizace energetcké koncepce, tak můj pohled je jasný a je popsán zde: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-doporuceni-nek-ii-ke-statni-energeticke-koncepci-ceske-republiky a z hlediska reakce na situaci v našem sousedství zde http://technet.idnes.cz/co-ma-delat-ceska-energetika-dp0-/veda.aspx?c=A130226_122647_veda_mla . A myslím si že taková koncepce je pro situaci v našem regionu pro elektroenergetiku nejekonomičtější a nejekologičtější. Můžete mi ukázat Vaši koncepci?

P. Rada 9.8.2013 15:40

Re: Opravdu vygumovaný mozek ?

Pane Machu nevím co Vy si představujete pod pojmem "zelené harašení" ale já jsem o tomto takto nepasal. Vámi zmíněná Čína je ale právě zemí, kde se obnovitelné zdroje rozvíjejí nejrychleji ze všech zemí a v tomto tempu tam i předstihují tempo rozvoje JE která je nyní po Fokušimě centrálním rozhodnutím vykázána jen na přímořské oblasti kde je efektivita výstavby nejvyšší a také tam jsou významě omezena rizika dopadů havárií. lecos prostě může rozptýlit oceán. Tak nevím jak jste to stím rozvojem JE v Číně mínil i když přicházejí zprávy, že vyvíjí své vlastní reaktory.

Zároven nepatřím k těm, kteří propagují všeobecné snižování spotřeby energie jako celospolečenský cíl. Vy si to asi pletete s tím, že jsem zastáncem radikálního snížení neobnovitelných zdrojů energie, zastáncem decentralizace a soběstačnosti.

P. Vaňura 9.8.2013 15:14

Žvaníte a to tak, že hodně

ŽVANĚNÍM absolventů humanitních oborů se žádné hodnoty NETVOŘÍ a oni jen, mnohdy šikovně, parazitují na tom, co vytvořili  JINÍ!!!!

Rozvoj společnosti by měl jít spíše intenzivním směrem... Milý pane, tady ale platí ZÁVODY, a humanoidi takvý rozvoj zaručeně nezajistí. Kolik Billů Gatesů má ČR k dispozici? Pokud tu nějací vzniknou, stejně patrně odejdou, nejsou tu podnikatelé kteří by jejich talent využili. Platí to, co říkali někteří ekonomové r. 1990, "surovinu lze prodat, jako surovinu, ale hotový výrobek špatných parametrů je NEPRODEJNÝ!" A také si ho každý raději vyrobí sám, dnes výrobu podprůměrného zboží zvládají snadno země třetího světa.

Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se nuceně platí fotovoltaickým TUNELÁŘŮM, zaplatil by se ZA ROK!!!!!

Pokud půjdete cestou zemědělství, nenáročného na energii, dostaneme se na hranici HLADOMORU, např. proto, že hektarové výnosy za první republiky byly 4x nižší, než dnes.

A hlavně, navzdory žvanění zalených, spotřeba elektřiny NEUSTÁLE ROSTE.

P. Mach 9.8.2013 13:58

Re: Opravdu vygumovaný mozek ?

Z technologií, které jsou současně k dispozici pouze JE je schopna zajistit dostatek energie. Příznakem rezignace boje o přežití rozvinutých zemí je právě zelené harašení a naivní představa, že budeme schopni přežívat a rozvíjet se pomocí větříčku a sluníčka. Čína ani Indie takovou mentální poruchou netrpí, proto jejich ekonomiky rostou a proto se soustředí na budování jaderné energetiky. To, že se někdo přežírá společnost jako celek neohrozí, je to jen jeho vlastní volba a ohrozí to jen jeho. Naproti tomu nedostatek energie společnost jako celek ohrozí zcela určitě. Představitelé té populačně expandující části lidstva si ten problém s nedostatkem energie uvědomují a proto jej řeší - budováním jaderné energetiky.

I. Schlägel 9.8.2013 13:56

Re: Globalni podvod?

A pokud možno tam už zůstaňte. Tím si nejméně uškodíte.

P. Rada 9.8.2013 13:55

Udržitelnost ale s daleko nižší spotřebou.

Pane Nováku já si na rozdíl od Vás nesmírně vážím houževnatosti našich předků oproti rozmařilosti dnešní generace co někdy nabývá přesvědčení, že vše jednou vyřeší zajištěná platební karta... Můžete mi to vyčítat ale zkuste raději nastínit jak dlouhodobě alespon udržet současnou měrnou spotřebu, která překračuje úživnost regionů ba planety?!

U té automatické pračky to konkrétně řeším tím, že teplou vodu předehřívám slunečními kolektory a tak její elektrická spotřeba poklesla na zlomek původní. Nebylo to samozřejmě zadarmo ale rozhodně to zvýšilo míru soběstačnosti i celkově ušetřilo na platbách.

Pokud by jste namísto zkratkovitého odpojování od sítě, návratu k neckám, valše... přemýšlel a posléze udělal něco podobného, mohlo by být reálně lépe a bez fantazií, že to za nás jednou vyřeší stamiliardové půjčky při výstavbě unikátní JE .... a Vám zbude než stisknout knoflík.

P. Rada 9.8.2013 13:34

Re: Lovelockova Gaia není základem environmentalistického hnutí,

Jsem odpůrcem dostavby - znovuvýstavby - JETE. Základní důvod tkví v přesvědčení, že tuto energii nebude v době po realizaci vzhledem k nákladovosti nikdo potřebovat. V jižních čechách určitě ne. Už dnes totiž celý jihočeský region spotřebuje ročně zhruba čtvrtinu co JETE vyrobí a celková bilance ČR je přitom dlouhodobě přebytková. Hromadit zdroje v jedné lokalitě je navíc s hlediska stability a odolnosti sítě velmi rizikové a jsou regiony vzdálené a zároven celkově náročnější. Přijdouli efektivnější technologie pak je třeba o nich rozhodovat nezávisle a nikoli s nesplaceným závazkem za zády.

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/petinu-vyrobene-elektriny-cesi-vyvezli-nejvice-do-rakouska-954856

Velmi podstatným argumentem je u stávajících typů JE3+ vysoká cena výstavby daná nízkou sériovostí, kterou se kde kdo navíc zdráhá stanovit jako limitní, pro de facto unikátnost realizací. Vzít si na unikátně nákladný projekt půjčku v období, kdy jde společnost už dlouhodobě do recese a nemá nadějný výhled na ozdravení, považuji za ukázkový hazard. Taková půjčka musí nutně zkončit závislostí na věřiteli. Né nadarmo zde proto byli lobovat dokonce zástupci dvou největších světových velmocí.

Dalším důvodem je přesvědčení, že rozvoj společnosti by měl jít spíše intenzivním směrem než k růstu materiálové a energetické náročnosti, tak jek se to dělo v lokalitě Čech od Rakouska přes totalitu až dosud. To co jsme dříve vnímali jako železné srdce republiky nebo jen energetickou převahu už totiž přestává fungovat s domácích zdrojů a stává se proto stále více přítěží vedoucí k notorické závislosti na dodavatelích.

To co nám v této lokalitě perspektivně zůstává je totiž zemědělství - vše ostatní jsme už promarnili či exportovali a to zemědělství samo už nemusí být tak náročné na energie i suroviny a zároven je zdrojem relativně dlouhodobé stability. Bylo by nepoctivé mlčet o tomto triskním stavu a tvrdit bez důkazů, že máme na více.

V. Novák 9.8.2013 13:29

Ne? Nepropagoval jste tady život s energetickou spotřebou

 "jako za našich babiček"? Velmi dobře si to pamatuji. Bylo to totiž jediné konkrétní vyjádření, které si mi z vás podařilo dostat. Po několika letech vašich vyprávěnek o šetření, úsporách, o naší energetické rozežranosti (i obezitu jste do toho zapletl, čertvíproč) - ale ke konkrétnu, co bychom měli omezit, jste se ráčil dostat nejblíž těmi "našimi babičkami". A netvařte se, že jste zapomněl na můj popis energeticky úsporného života za našich babiček - na vaši reakci na to sice pořád čekám, ale těžko jste mohl zapomenout.

Tak co - už jste doma nanesl, že zrušíte automatku a vytáhnete necky a valchu?

Už jste se odpojil od sítě, když máte takovou energetickou výtěžnost?

J. Růžička 9.8.2013 13:22

Re: Samozřejmě, že mají.

Souhlasím. Je doba zmatení jazyků. Úmyslného.

P. Rada 9.8.2013 13:04

Re: Globalni podvod?

Uctivé by pane I.S. bylo, pokud by takovéto výroky obhroublého přispěvatele bud provozovatel portálu mazal - tak jak deklaroval při přihlašování - nebo pokud by jste mi na ně, mezi čtyřma očima, umožnil adekvátní reakci. To by pak mohl být zdravý základ pro praktickou a v pravdě vzájemnou úctu. Má úcta.

P. Rada 9.8.2013 12:33

Re: Indie se těžko stane lídrem světové energetiky,

Nevím kde Vy pane Nováku berete informaci o tom, jaké já propaguji podmínky ..."energeticky úspornějších, než jaké vy propagujete pro nás"...  a rád bych aby jste to upřesnil nebo dementoval.

Co propaguji já? - Osobně jsem s OZE včera načerpal s plochy 8x8m kolem 60kWh energie tepla a přeji takový "výtěžek" všem. Při populační hustotě ČR zhruba 10tism2/obyv je to hodnota technologicky dostupná prakticky všem při investici obdobné jako do osobního automobilu nižší třídy a tak to považuji za kýženější realitu jak výstavbu JE a závislost na ní a pro každého.

P. Rada 9.8.2013 12:11

Re: Opravdu vygumovaný mozek ?

To tvrzení o tom, že jedině JE je schopna zajistit dost energie je nepodložené. Západní svět má totiž energie k udržení populace už dlouho dokonce nadbytek. Populační četnost původního obyvatelstva rozvinutých zemí proto klesá a navíc klesá jeho bytosná vitální odolnost i inteligence - není třeba usilovat a bojovat o přežití - mnohde to dohánějí přistěhovalci.

Natalita savců - tedy i lidí podle metabolické teorie biologie s příjmem energie klesá s mocnonou na mínus jednu třetinu. Přímo úměrně energii ale roste populační obtloustlost. V USA jsou už 2/3 otylích u nás jen polovina a tomu odpovídají i zdravotní důsledky.  Právě proto také i západní populace co do četnosti klesá.

Problém naopak je jak energií nasytit většinu náhle populačně expandujícího lidstva  (např populace v Egyptě) a přitom pro to zajistit dost surovin. Ony suroviny na kterých dnes stojí západní blahobyt jsou jednak vyčerpatelné a zároven pravidelně alokované v rozvojovém světě, který ale o těchto aspektech vývoje světa začíná dobře vědět. Harašení zbraněmi je pak nejspíš harašením opravdu vygumovaných mozků.

V. Novák 9.8.2013 12:00

Samozřejmě, že mají.

Jen co je (dlouhodobě) ekonomické, může být ekologické.

Nesmíte naskakovat ekologistům a ekoteroristům na jejich tvrzení, že jsou ekologové...

V. Novák 9.8.2013 11:55

Indie se těžko stane lídrem světové energetiky,

protože ještě léta letoucí neuhasí svou žízeň po energiích. Přece jen je to rozvíjejíící se ekonomika s více než miliardou lidí, většina z nich žije v podmínkách dokonce energeticky úspornějších, než jaké vy propagujete pro nás - a kupodivu (pro vás) se jim to nepříliš líbí. Tudíž Indii čeká výstavba desítek jaderných elektráren.

Užití thoria jako zdroje paliva je složitější než u uranu, proto se jeho výzkum zdržel. Podobně jako výzkum množivých reatorů s rychlými neutrony (kromě vlivu ekoteroristů, kteří si vynutili zavření SuperFénixe i ostřelováním RPG). Ovšem speciálně Indie jako vlastník obrovských zásob thoria se výzkumu věnuje intenzivně a na základě vlastních i ruských zkušeností staví rychlý reaktor pro druhou fázi thoriového cyklu.

P. Rada 9.8.2013 11:48

Re: Stabilita systému.

Pane Lukavský a dokázal by jste vyčíslit současný trend odchylek dopadajícího záření z důvodů změn Milankovičových parametrů?

Mám za to, že nikoli. Ukázal by jste na tom totiž fakt, že současná dráha planety kolem slunce je nyní neobvykle stabilní a stabilní zůstane ještě další tisíciletí, zatímco změny klimatu jsou v pohybu.

http://ac.blog.sme.sk/c/333440/Video-dna-Priznaky-zmeny-II.html

Milankovičovy parametry velmi málo planetu ovlivnovali v době, když byla teplotně nad mezním stavem. Teprve zhruba před 3 miliony let začali vlivem narůstající zpětné vazby přes allbedo zalednující se planety podstatně ovlivnovat chod klimatu.

Právě ale ta okolnost, že naše planeta není ve stabilním stavu je ale klíčová k pochopení proč relativně malý vliv může dnes způsobit změnu klimatického režimu do podoby jaký panoval před 3 miliony let. Tedy do zvenčí idylické velkoepochy bez střídání dob ledových.

M. Hoblík 9.8.2013 11:43

Opravdu vygumovaný mozek

si může myslet, že pokrokem je ohřívání vody slunečními paprskyí. Atom je atom a jedině jaderná energie je schopna zajistit dostatek elektřiny pro přelidněnou planetu. Nebo máte v úmyslu redukovat počty obyvatel? Bezpilotní letouny USA to dovedou docela levně a efektivně!

V. Novák 9.8.2013 11:42

Lovelockova Gaia není základem environmentalistického hnutí,

to existovalo a fungovalo dávno před ní. A byly doby, kdy mělo velký význam pro ochranu životmího prostředí pro člověka.

Lovelock od Gaie neustoupil - jen ji opět vyložil a opět tak, jak ji vykládal od začátku - jako metaforu a přiblížení složitosti vztahů v přírodě i lidem, pro něž je "dynamická rovnováha" nebo "zpětná vazba" nepochopitelná černá magie. I vytvořil metaforu planety, která má vlastnosti živých organismů. Hnutí New Age ho vykradlo a nepochopilo, protože se skládá z výše zmíněných tupců, pro něž je "živá planeta" okamžitě "inteligentní planetou" - ba co víc, "planetou nadinteligentní - božskou". Lovelace nebyl guru NA - i když by ho určitě newageáci brali. Na to je příliš vědec.

Kdyby nějak podobně vystoupil odpůrce Temelína, s chutí bych si ho podal. Když tak autor hájí názory podobné mým, bylo by nepoctivé mlčet.

P. Rada 9.8.2013 11:34

Jaké že nepravdy?

NESMYSLEM rozhodně není, že jednorázové uvolnění energie s uranu, plutonia.... patří dosud mezi nejničivější. Ledaskomu zřejmě obrázky výbuchů stále vrtají hlavou.

SMYSLEM článku zřejmě je navodit dojem, že podobně snadné je civilní využití tohoto potenciálu a to, že nutně povede k podobné MOCI.... "Mocná síla uranu"

Ostatní jsou příklady nepravd: ... "Podle řecké mytologie... Podle astrologie.... obecně známá smutná zkušenost...  Začínají se vršit důkazy, že teorie....

Toto vše je vatou článku, je to plné plné rétotiky, citoslovcí...  - nikoli pravdivého - tedy nezávisle ověřitelného.

P. Rada 9.8.2013 11:11

Re: Nejen Uran, ale i Thorium

Pane Vyhnalíku a jaké to má výsledky? Dá se tedy očekávat, že se Indie stane lídrem světové energetiky? Nebo spíš jen věštíte na základě svého přání?

Vždyt vlastnosti thoria jsou známé už více jak půlstoletí a dosud se prakticky nevyužívá.

L. Novák 9.8.2013 11:06

Re: Efektivní, ekologický energetický mix?

To ale zelení komunisti nepochopí. Kampak na ně s množinami a logikou. :-)

P. Rada 9.8.2013 11:06

Re: Globalni podvod?

V něčem Máte pravdu - např v tom, že by bylo dobré umět uspokojivěji interpretovat. Háček je v tom, že míru té uspokojivosti nestanovujete a "experiment" běží dál... a hrozí přerůst v nevratnou změnu.

Vaše tvrzení o hlupácích může takto provést právě i hlupák a není to takto samo o sobě rozlišitelné - ale jako argument to žel používáte.

J. Kraus 9.8.2013 11:02

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Též jsem si tuto i jiné otázky kladl, ale oficiální odpovědi byly pochybné, protože odporující jiným odpovědím, vnitřně nelogické nebo popírající skutečnost (krápník v jeskyni roste miliony let, zatímco podobný krápník pod mostem na Palmovce vyrostl za tři roky). „To je zajímavý“, říká technicky založený kolega, zatímco kolegyně-ekonomka křiví hubu nad mojí další trapností. Někdo si zvykne mlčet, jiný to nevydrží a začne jednat. Nevydržel to třeba pan Hans Joachim Zillmer z Německa, inženýr statik. Podíval se na geologii, historii, archeologii, paleontologii i jiné obory, dotažené humanitními odborníky až na konec slepých uliček a tam zabetonovaných, pohledem logicky uvažujícího technika, podepřeným kromě studia pramenů a návštěvou zajímavých lokalit i humanistům neznámou matematikou a praktickou intuicí. Co se CO2 týče, lze doporučit knížku Energetický blud. Jak je rozjetý, v prvních knížkách to někdy přepísknul, ale to se snadno pozná. U vědců jeho knihy vyvolávají odpor a nenávist, prostého člověka vnitřně posilují.

J. Růžička 9.8.2013 10:56

Efektivní, ekologický energetický mix?

Množiny "efektivní" a "ekologický" nemají průnik.

P. Mach 9.8.2013 10:28

Ve věci energetiky

bych rozhodně západ jako celek neházel do jednoho pytle. To postihlo Německo, Španělsko, Itálii, Rakousko, Bulharsko a taky díky zločincům z ksčssd taky nás. (Mimochodem před jednáním o důvěře brojil  paroubek proti dostavbě Temelína. Že je to problematické  právě kvůli evropskému oze tunelu, na jehož implementaci v ČR se osobně podílel, se už jaksi zapoměl zmínit.) Většina klíčových zemí západu (hlavně ty za oceánem) se nejhorším projevům tohoto šílenství vyhnuly. To co se dělo ve východním bloku díky Lysenkovi, jako přirovnání mnohem lépe sedí na to co se v Evropě děje v souvislosti s GMO. Do marasmu hysterického a naprosto iracionálního odmítání GMO  Evropa bohužel zapadla mnohem hlouběji, než se tak stalo v případě JE a postihuje to mnohem více zemí. Tento stav je také potencionálně stejně nebezpečný jako snaha zrušit JE.

P. Schuster 9.8.2013 10:26

Re: Rozvoj jaderné energetiky

To o čem mluvíte nemá nic společného s Japonskem a tsunami. Nemáte pravdu. Zastavení výstavby jaderných elektráren začalo po roku 1986 - havárie čtvrtého bloku Černobylské JE, to byla stopka výstavbě a ne Japonsko.

Nyní, i po Japonsku a tsunami začíná renesance jaderných elektráren. Jednou z prvních v Evropě je výstavba jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku o výkonu 1 200 MW s ruským dodavatelem!!!

Celosvětově jaderné elektrárny vyrábějí asi 13 % světové elektřiny. Ve výstavbě je jich 68 ve 13 zemích. Plánuje se výstavba 162 reaktorů.

M. Bezouška 9.8.2013 10:05

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

pane Wagnere, promiňte prosím, ale právě jste předvedl ukázkový "úkrok stranou", tak oblíbený zkoušenými u různých zkoušek (viz J. Žák - Študáci a kantoři). Tak že zopakujeme otázku: co je špatného na CO2? Zkusím napovědět: nic. Proxy data, která jsou s příslušnou spolehlivostí známa za období od cambria do dneška (viz www.geograft.com) celkem jasně ukazují, že žádná korelace mezi obsahem CO2 v atmosféře a teplotou neexistuje. Leda snad v krátkých obdobích, ale pak je to časově obrácené oproti obecně uváděným teoriím. Totiž nejdřív teplota, pak CO2 (snad by se to dalo nazvat efektem sodovky). A blábolení špenátových mozků, zejména ovšem jeho důsledky, o "ekologicko-ekonomickém mixu získávání energie" bylo do nedávna jen celkem úsměvným úletem, postupem doby se však stává akutním nebezpečím grandiózního průseru. Který ovšem postihne v nejtěžší míře právě naši milou pomatenou Evropu.

P. Mach 9.8.2013 9:56

Re: Mocná síla ?

Cituji: "Donutíme je silou, Kaťuško." Tolik k vaší tupé demagogii kdo tady hodlá používat sílu jako za totality. Článek samozřejmě není o nějakém silovém, centrální řízení milionu podřízených duší, nýbrž o tom mít té síly (energie) k dispozici dostatek. Jestli něco nebo někdo ovládá miliony podřízených duší jako za totality, tak jsou to především nesmyslné a nesmírně omezující regulace jejichž cílem je prosadit nefunkční oze, biopaliva a oteplovací šílenství.

T. Blecha 9.8.2013 9:51

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Pan Kremlík už mnohokrát poukazoval, že neodporuje tomu že člověk nezvyšuje koncentrace CO2, ale tomu že CO2 je viníkem oteplení, nebo jak je dnes v módě říkat "klimatické změny"

T. Blecha 9.8.2013 9:48

Re: Ač s někjterými vývody autora lze souhlasit, je článek tak plný

Jaké nepravdy, udejte příklad.