11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Mocná síla uranu

Podle řecké mytologie byl Uran první bůh nebes, zrozený ze samotné pramáti bohyně Gai, který se po počátečním chaosu zmocnil vlády nad zemí. Podle astrologie postmoderního hnutí New Age, jež v současnosti zachvacuje množství zejména mladých lidí, je planeta Uran patronem revoluce a vztahuje se k zjevení nového cíle, s očekávaným vystupňováním do roku 2015. A podle suchých výpočtů jednoho z dnešních ekonomických odhadů příštího vývoje, se může stát vládcem světa držitel největšího množství stejnojmenného kovu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 9.8.2013 15:14

Žvaníte a to tak, že hodně

ŽVANĚNÍM absolventů humanitních oborů se žádné hodnoty NETVOŘÍ a oni jen, mnohdy šikovně, parazitují na tom, co vytvořili  JINÍ!!!!

Rozvoj společnosti by měl jít spíše intenzivním směrem... Milý pane, tady ale platí ZÁVODY, a humanoidi takvý rozvoj zaručeně nezajistí. Kolik Billů Gatesů má ČR k dispozici? Pokud tu nějací vzniknou, stejně patrně odejdou, nejsou tu podnikatelé kteří by jejich talent využili. Platí to, co říkali někteří ekonomové r. 1990, "surovinu lze prodat, jako surovinu, ale hotový výrobek špatných parametrů je NEPRODEJNÝ!" A také si ho každý raději vyrobí sám, dnes výrobu podprůměrného zboží zvládají snadno země třetího světa.

Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se nuceně platí fotovoltaickým TUNELÁŘŮM, zaplatil by se ZA ROK!!!!!

Pokud půjdete cestou zemědělství, nenáročného na energii, dostaneme se na hranici HLADOMORU, např. proto, že hektarové výnosy za první republiky byly 4x nižší, než dnes.

A hlavně, navzdory žvanění zalených, spotřeba elektřiny NEUSTÁLE ROSTE.

P. Rada 9.8.2013 16:51

Re: Žvaníte a to tak, že hodně ?

Pane Vanuro nevím v čem konkrétně vnímáte "žvanění" ale je fyzikálním faktem, že extenzivní rozvoj v uzavřeném systému má nutně své limity. Zajímáli Vás něco konkrétnějšího o těchto limitech doporučuji třeba knihu "Příroda nebo člověk ... " a přidávám její recenzi:

http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/anatomie/ZS2012/natr/laudatio.pdf

Tuneláři kteří profitují na mnohdy až podvodně dostavěných FV plantážích jsou právě ti samí lidé kteří coby akcionáři vlastní ČEZ. Legislativní háček je ale dosud v tom, že tuto organizaci jež je státem ve státě nelze podle našich hospodářských zákonů jakkoli kontrolovat, nelze dohledat vlastníky... a za této paradoxní situace kupodivu ta samá organizace usiluje o další stavbu ale rozsahem násobně větší a právě žádá státní garance na výkup el. takže zjevně jste to nejspíše Vy kdo "žvaní" a neví o čem. napovím Vám - o gigatunelu v hávu JE.

Tvrdíte, že spotřeba elektřiny neustále roste ale nespecifikujete kde komu a jak - proto můžete mít pravdu. Pokud by stále rostla kupní síla obyvatelstva v dané zemi - může teoreticky i spotřeba el. ještě růst. Půjdeli ale cena el. dolů - a to je stav na dnešní burze EU - neuplatní se elektřina s JE a naopak. Půjdeli cena el v domácnostech dolů jak se kdysi slibovalo... pochopitelně vzroste spotřeba - to se ale neděje. Malospotřebitel také platí nikoli výrobní ale dodavatelskou cenu která je v ČR zhruba 5x vyšší. Dlouhodobá stagnace či dokonce recese pak nutně vede k nesolventnosti odběratelů a tedy k poklesu spotřeby at se Vám to líbí či nikoli a právě o tom vypovídá statistika (žvanilové ji zřejmě ignorují).

http://www.cez.cz/cs/pro-media/cisla-a-statistiky/energetika-v-cr.html

L. Novák 9.8.2013 20:24

Re: Žvaníte a to tak, že hodně ?

Běžte se léčit, magore! Psát takovéhle kraviny, to už je na psychiatra...

P. Rada 10.8.2013 18:26

Re: Žvaníte a to tak, že hodně ?

Panu Novákovi 475 asi vadí, že jsem zde dokladem podepřel fakt stagnace spotřeby el v ČR natolik, že by mě nejraději viděl prohlášeného za blázna - že?

Pamatuji s ještě některé totalitní manýry, kdy do psychiatrických léčeben byli internováni ti soudruhům nepohodlní. Mám nyní pocit, že s novým zřízením nebyla tato neblahá praxe tak docela překonána.

Kousek pravdy ale máte - ten dnešní svět je svým způsobem opravdu zblázněný.

M. Sedláček 9.8.2013 19:08

Re: Lovelockova Gaia není základem environmentalistického hnutí,

A ono je to v kontextu článku nějak důležité?

J. Lukavsky 9.8.2013 8:53

Planeta Slunce

Slunce neni planeta. Jeho vliv na Zemi je zasadní, ale to uz pred mnoha lety spocital Milankovic. Naklon osy Zeme, precese zemske osy, a elipticka draha Zeme kolem Slunce  se dosti slozite kombinuji, scitaji a odcitaji.... proto jsou oscilace teploty tak nepravidelne a tezko se v nich hledaji trendy. Zeleni to ale maji jasne, za vsechno muze clovek.

P. Rada 9.8.2013 11:48

Re: Stabilita systému.

Pane Lukavský a dokázal by jste vyčíslit současný trend odchylek dopadajícího záření z důvodů změn Milankovičových parametrů?

Mám za to, že nikoli. Ukázal by jste na tom totiž fakt, že současná dráha planety kolem slunce je nyní neobvykle stabilní a stabilní zůstane ještě další tisíciletí, zatímco změny klimatu jsou v pohybu.

http://ac.blog.sme.sk/c/333440/Video-dna-Priznaky-zmeny-II.html

Milankovičovy parametry velmi málo planetu ovlivnovali v době, když byla teplotně nad mezním stavem. Teprve zhruba před 3 miliony let začali vlivem narůstající zpětné vazby přes allbedo zalednující se planety podstatně ovlivnovat chod klimatu.

Právě ale ta okolnost, že naše planeta není ve stabilním stavu je ale klíčová k pochopení proč relativně malý vliv může dnes způsobit změnu klimatického režimu do podoby jaký panoval před 3 miliony let. Tedy do zvenčí idylické velkoepochy bez střídání dob ledových.

J. Vyhnalík 9.8.2013 8:26

Nejen Uran, ale i Thorium

Obrovské zásoby Thoria má například Indie, která se intenzivně věnuje rozvoji jeho využití.

P. Rada 9.8.2013 11:11

Re: Nejen Uran, ale i Thorium

Pane Vyhnalíku a jaké to má výsledky? Dá se tedy očekávat, že se Indie stane lídrem světové energetiky? Nebo spíš jen věštíte na základě svého přání?

Vždyt vlastnosti thoria jsou známé už více jak půlstoletí a dosud se prakticky nevyužívá.

V. Novák 9.8.2013 11:55

Indie se těžko stane lídrem světové energetiky,

protože ještě léta letoucí neuhasí svou žízeň po energiích. Přece jen je to rozvíjejíící se ekonomika s více než miliardou lidí, většina z nich žije v podmínkách dokonce energeticky úspornějších, než jaké vy propagujete pro nás - a kupodivu (pro vás) se jim to nepříliš líbí. Tudíž Indii čeká výstavba desítek jaderných elektráren.

Užití thoria jako zdroje paliva je složitější než u uranu, proto se jeho výzkum zdržel. Podobně jako výzkum množivých reatorů s rychlými neutrony (kromě vlivu ekoteroristů, kteří si vynutili zavření SuperFénixe i ostřelováním RPG). Ovšem speciálně Indie jako vlastník obrovských zásob thoria se výzkumu věnuje intenzivně a na základě vlastních i ruských zkušeností staví rychlý reaktor pro druhou fázi thoriového cyklu.

P. Rada 9.8.2013 12:33

Re: Indie se těžko stane lídrem světové energetiky,

Nevím kde Vy pane Nováku berete informaci o tom, jaké já propaguji podmínky ..."energeticky úspornějších, než jaké vy propagujete pro nás"...  a rád bych aby jste to upřesnil nebo dementoval.

Co propaguji já? - Osobně jsem s OZE včera načerpal s plochy 8x8m kolem 60kWh energie tepla a přeji takový "výtěžek" všem. Při populační hustotě ČR zhruba 10tism2/obyv je to hodnota technologicky dostupná prakticky všem při investici obdobné jako do osobního automobilu nižší třídy a tak to považuji za kýženější realitu jak výstavbu JE a závislost na ní a pro každého.

V. Novák 9.8.2013 13:29

Ne? Nepropagoval jste tady život s energetickou spotřebou

 "jako za našich babiček"? Velmi dobře si to pamatuji. Bylo to totiž jediné konkrétní vyjádření, které si mi z vás podařilo dostat. Po několika letech vašich vyprávěnek o šetření, úsporách, o naší energetické rozežranosti (i obezitu jste do toho zapletl, čertvíproč) - ale ke konkrétnu, co bychom měli omezit, jste se ráčil dostat nejblíž těmi "našimi babičkami". A netvařte se, že jste zapomněl na můj popis energeticky úsporného života za našich babiček - na vaši reakci na to sice pořád čekám, ale těžko jste mohl zapomenout.

Tak co - už jste doma nanesl, že zrušíte automatku a vytáhnete necky a valchu?

Už jste se odpojil od sítě, když máte takovou energetickou výtěžnost?

P. Rada 9.8.2013 13:55

Udržitelnost ale s daleko nižší spotřebou.

Pane Nováku já si na rozdíl od Vás nesmírně vážím houževnatosti našich předků oproti rozmařilosti dnešní generace co někdy nabývá přesvědčení, že vše jednou vyřeší zajištěná platební karta... Můžete mi to vyčítat ale zkuste raději nastínit jak dlouhodobě alespon udržet současnou měrnou spotřebu, která překračuje úživnost regionů ba planety?!

U té automatické pračky to konkrétně řeším tím, že teplou vodu předehřívám slunečními kolektory a tak její elektrická spotřeba poklesla na zlomek původní. Nebylo to samozřejmě zadarmo ale rozhodně to zvýšilo míru soběstačnosti i celkově ušetřilo na platbách.

Pokud by jste namísto zkratkovitého odpojování od sítě, návratu k neckám, valše... přemýšlel a posléze udělal něco podobného, mohlo by být reálně lépe a bez fantazií, že to za nás jednou vyřeší stamiliardové půjčky při výstavbě unikátní JE .... a Vám zbude než stisknout knoflík.

P. Vaňura 9.8.2013 20:45

Co to je "úživnost planety?"

V každém případě to je číslo RELATIVNÍ. Je třeba též vědět, že "obnovitelné zdroje" de fakto NEEXISTUJÍ, protože náklady na elektřinu z JAKÉKOLIV elektrárny se dělí na provozní a fixní. A ačkoliv větrník má vítr zadarmo, on sám NENÍ zadarmo a každý ekonom Vám započte ty neobnovitelné zdroje, použité k jeho výstavbě, do ceny elektřiny. A protože NEEXISTUJÍ obnovitelné zdroje, je stagnace cestou ke katastrofě a rozvoj dává další šance.

Mimochodem, platební karta vyřeší skoro vše, pokud ovšem prostředky na ní uložené nejsou hajzlpapírem a je jich dost. To je ta neviditelná ruka trhu...

Ovšem, kromě platební karty potřebujete ještě kulomet, abyste ty prostředky UBRÁNIL. Na toto ekonomičtí teoretici velice často zapomínají a přitom to je alfa a omega veškeré existence, včetně tržní ekonomky.

J. Vyhnalík 9.8.2013 22:07

Re: Udržitelnost ale s daleko nižší spotřebou.

Ty kolektory jste kupoval za plnou cenu nebo dotovanou? Nejspíše za dotovanou, za plnou se nejspíš sehnat ani nedají. Pokud uvažujete v rámci Vaší domácnosti, tak je samozřejmě směrodatná cena, kterou jste zaplatil Vy. Pokud ovšem máte ambici uvažovat v rámci celé společnosti, musíte do ceny započítat i ony skryté zelené dotace.

Tím samozřejmě kolektory neodsuzuji, jenom upozorňuji, na skutečné náklady a započítejte do nich i životnost kolektorů, které nevydrží věčně a jejich pojištění proti pohromám.

J. Vyhnalík 9.8.2013 22:02

Re: Nejen Uran, ale i Thorium

Vysvětlené je jednoduché, ba triviální pro každého, kdo dokáže pochopit základní zákon živé přírody: "Nejdříve se využívají nejdostupnější a nejvydatnější zdroje a teprve, když tyto zdroje docházejí, nebo nedostačují, přechází se postupně na zdroje méně dostupné a méně vydatné."

Proto Indie využívá již vyvinuté a vyzkoušené technologie, které jsou tedy nejlevnější, ale zároveň pracuje jak na thoriových, tak množivých reaktorech, aby byla připravena i na budoucnost.

J. Tolman 9.8.2013 8:18

Rozvoj jaderné energetiky

Podíl jaderných elektráren na celosvětové výrobě elektřiny poklesl ze svého maxima, 17 % v roce 1993, na loňských 10 %. Celková výroba elektřiny v jaderných elektrárnách klesla loni oproti roku 2011 o 7% a klesl i počet provozovaných reaktorů. Tento vývoj je dán především situací v Japonsku po ničivé vlně tsunami, ale ústup od jaderné energetiky vykazuje 16 dalších států. Česká republika je podle zprávy jedinou zemí, kde podíl jádra v energetickém mixu rostl a loni dosáhl rekordních 35 %.

K. Frauknecht 9.8.2013 8:44

Ale no tak!

Zpět na net a studovat!! Zapomněl jste na Asii, Jižní Ameriku... Podle přitroublý Evropy nelze posuzovat svět :-).

V. Wagner 9.8.2013 9:41

Re: Rozvoj jaderné energetiky

Situace je mnohem slozitejsi, a jak bylo ukazano, vyvoj v Evrope a USA je odlisny od toho v Asii : http://www.osel.cz/index.php?clanek=6637

P. Schuster 9.8.2013 10:26

Re: Rozvoj jaderné energetiky

To o čem mluvíte nemá nic společného s Japonskem a tsunami. Nemáte pravdu. Zastavení výstavby jaderných elektráren začalo po roku 1986 - havárie čtvrtého bloku Černobylské JE, to byla stopka výstavbě a ne Japonsko.

Nyní, i po Japonsku a tsunami začíná renesance jaderných elektráren. Jednou z prvních v Evropě je výstavba jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku o výkonu 1 200 MW s ruským dodavatelem!!!

Celosvětově jaderné elektrárny vyrábějí asi 13 % světové elektřiny. Ve výstavbě je jich 68 ve 13 zemích. Plánuje se výstavba 162 reaktorů.

P. Rada 9.8.2013 17:26

Re: Rozvoj jaderné energetiky - kde???

http://www.world-nuclear-news.org/NN_Nuclear_power_down_in_2012_2006131.html

V. Wagner 9.8.2013 7:34

Efektivní, ekologický energetický mix

odpovídající místním podmínkám pomáhá, ať už se nakonec ukáže pravdivý jakýkoliv scénář vývoje klimatu. To, že množství oxidu uhličitého roste a je to dáno antropogenním vlivem je jasně prokázáno pozorováními: http://www.osel.cz/index.php?clanek=4150, http://www.osel.cz/index.php?clanek=5524, http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&akce=showall&clanek=5870&id_c=113109. Že je v posledním století ve vývoji globální teploty ještě jiný prvek než sluneční činnost a že jde o vliv růstu oxidu uhličitého je také na základě měření také velmi pravděpodobné: http://www.osel.cz/index.php?clanek=5945 .

To, jaký bude vývoj klimatu v budoucnu a jaký bude dopad antropogenních vlivů je však věc značně otevřená a předpovědi různých klimatických modelů jsou v poměrně širokých rozmazích. Další otázkou je, co bude vhodnější. Do jaké míry je efektivnější se přizpůsobit a do jaké míry se snažit vlivu člověka předcházet.

V každém případě by naše rozhodování mělo být postaveno na znalostech, vědeckém a technologickém poznání a ne na ideologických představách bez znalostí. Energetické zdroje by se měly používat v místech a v rozsahu, ve kterém jsou efektivní. Mix by měl být rozmanitý a odpovídající místním geografickým podmínkám.

V tomto směru jsem si už jednou půjčil slova Bjorna Lomborga: "Chytrá klimatická politika není o tom, dělat teď „něco“, ale dělat něco, co má smysl. Co má výsledky. Co je udržitelné a co nás v dlouhodobé perspektivě zbaví podstatného množství CO2.", která jasně ukazují, že i z hlediska produkce CO2 je energetická politika prosazovaná "ekologickými" organizacemi absolutně nesmyslná: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-kdo-si-opravdu-zaslouzi-ropaka-roku . To ostatně ukazuje i příklad Německa, kde oproti minulému roku produkce ve větrných elektrárnách a slunečních vlivem počasí silně klesla (i u větru o 8 %), plyn klesl o 24 % a naopak využití uhlí stouplo o 20 %. A to za obrovských nákladů které Energiewande přináší.

V. Wagner 9.8.2013 7:44

Doplněk

O tom, že kombinace jádra, obnovitelných zdrojů i efektivní využití fossilních zdrojů (hlavně plynu) může vést k téměř bezemisní elektroenergetice, jsem tu ostatně už psal: http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-jak-k-bezemisni-elektroenergetice-fka-/p_ekonomika.asp?c=A130714_203457_p_ekonomika_wag .

Srovnání různých ekologických koncepcí (navržené v současné aktualizaci, jejíž projednávání teď nejspíše padlo pod stůl a návrhů "ekologických" organizací) je zde: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-jak-vychazi-srovnani-energetickych-koncepci a zde: http://technet.idnes.cz/ceska-a-nemecka-energetika-09q-/veda.aspx?c=A130205_144450_veda_mla . A to, jak pro Česko je vhodné reagovat na koncepci Německa je zde: http://technet.idnes.cz/co-ma-delat-ceska-energetika-dp0-/veda.aspx?c=A130226_122647_veda_mla .

V. Wagner 9.8.2013 7:46

PS:

Ty citované výsledky z Německa jsou pro srovnání prvního půlroku roku 2012 a 2013.

Z. Kulhánková 9.8.2013 7:47

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Prozraďte prosím prosté ženě, co je tak špatného na CO2.

J. Růžička 9.8.2013 9:32

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Al Gore ho nerad.

J. Kraus 9.8.2013 11:02

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Též jsem si tuto i jiné otázky kladl, ale oficiální odpovědi byly pochybné, protože odporující jiným odpovědím, vnitřně nelogické nebo popírající skutečnost (krápník v jeskyni roste miliony let, zatímco podobný krápník pod mostem na Palmovce vyrostl za tři roky). „To je zajímavý“, říká technicky založený kolega, zatímco kolegyně-ekonomka křiví hubu nad mojí další trapností. Někdo si zvykne mlčet, jiný to nevydrží a začne jednat. Nevydržel to třeba pan Hans Joachim Zillmer z Německa, inženýr statik. Podíval se na geologii, historii, archeologii, paleontologii i jiné obory, dotažené humanitními odborníky až na konec slepých uliček a tam zabetonovaných, pohledem logicky uvažujícího technika, podepřeným kromě studia pramenů a návštěvou zajímavých lokalit i humanistům neznámou matematikou a praktickou intuicí. Co se CO2 týče, lze doporučit knížku Energetický blud. Jak je rozjetý, v prvních knížkách to někdy přepísknul, ale to se snadno pozná. U vědců jeho knihy vyvolávají odpor a nenávist, prostého člověka vnitřně posilují.

T. Blecha 9.8.2013 7:59

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Co ví klimatologové o klimatu? Asi moc ne.

http://www.klimaskeptik.cz/news/cela-klimatologie-v-jedinem-grafu/

V. Wagner 9.8.2013 9:35

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Pokusim se odpovedet proste zene. Uhelna energetika produkuje krome CO2 pomerne sirokou skalu skodlivin, ktere ma prokazatelne vliv na zdravi, u nas viz napriklad Ostravsko. Fosilni zdroje dochazeji. V Cesku uhli dojde v dohledne dobe a to, i kdyz pujdeme za limity. Takze nahrada uhli (ve vetsi mire je to v Cesku mozne pouze jadrem), ktere dnes dava temer 60% elektriny u nas je nutnost.

A ted k CO2. Ze antropogeni CO2 silne prispiva k mnozstvi tohoto plynu v atmosfere jsem ukazal (viz. odkazy). Ze to s nejvetsi pravdepodobnosti ma vliv na vyvoj globalni teploty, take. Pokud tedy existuje moznost, jak vyrabet elektrinu efektivne, ekonomicky a ekolgogicky tak, ze se i zaroven snizi produkce CO2, je rozumne jit timto smerem. A Francie, Svedsko, Svycarsko a Ontario jasne ukazali, ze je to mozne. Vite, ono staci, aby prosta zena alespon trochu premyslela, seznamila se s fakty a nezustala u ciste ideologickeho nazirani ( Pan Rada a pan Kremlik jsou v tomto ohledu uplne stejni)

T. Blecha 9.8.2013 9:51

Re: Efektivní, ekologický energetický mix

Pan Kremlík už mnohokrát poukazoval, že neodporuje tomu že člověk nezvyšuje koncentrace CO2, ale tomu že CO2 je viníkem oteplení, nebo jak je dnes v módě říkat "klimatické změny"