27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Levná ropa likviduje alternativní zdroje

Saúdská Arábie připouští ropu za dvacet dolarů za barel. Náklady jsou v zemích Perského zálivu odhadovány na pět dolarů za barel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 29.12.2014 16:42

"Alternativní zdroje energie" jako fotovoltaika

nejsou konkurenceschopné ani při drahé, ale ani při levné ropě. Jejich "výhodnost" je prudce závislá na množství dotací od státu, který je ale musí nejdříve vykrást občanům z kapes a nebo zajistit zákonem přímé platby dotací pro "OZE" přes neskutečně drahý výkup energií z OZE. Viz Bursíkův pro socialistickou vládu a lidoveckého ministra Ambrozka pečlivě z Německa okopírovaný zákon 180/2005 Sb. známý jako "bilionový tunel OZE" prosazený ve sněmovně levicí proti hlasům ODS.

J. Kanioková 26.12.2014 20:26

Info o Polsku -

Odhad velikosti zdrojů klesá neustále a dramaticky

Břidlicový boom - Polsko po tom všem - http://jdem.cz/brc3a7

V. Vaclavik 26.12.2014 21:19

Re: Info o Polsku -

A beru to tak, ze vase srdecko nad tim plesa?

Jak to ctu, tak tim hlavnim negativnim faktorem v Polsku je regulacni, 'cervena paska', ta nejistota jake regulace si na tento novy zpusob tezby Polaci teprve vymysli, coz odrazuje zapadni investory.

Je mozne, ze geologicke podminky se ukazou jako nepriznive teto tezbe a pak se holt tezit nebude, i kdyby bylo v Polsku volne trzni prostredi, jako ze tam neni a hned tak nebude. "

Zatim tamni aparatcici porcuji medveda, ktery porad jeste beha nadivoko, a planuji jakou porci si z neho na spolecnosti paraziticka statni moc urizne. Ale pravicacka srdecka nad tim vsim dozajista plesaji, rikaji 'my sme vam to rikali'...

J. Kanioková 26.12.2014 21:48

Kdysi jsem vás ráda četla,

a s mnohými myšlenkami v textech souhlasila.

Dnes mi už často připadáte jako paranoik nebo zaměstnanec věštírny.

V. Vaclavik 27.12.2014 0:55

Re: Kdysi jsem vás ráda četla,

Nemuzete si z kolace vybirat jen rozinky, jako male dite.

V. Vaclavik 27.12.2014 1:00

Re: Kdysi jsem vás ráda četla,

Mimochodem, doufam ze uz zacinate tusit, spolu s panem Klausem, ze jste vsadili na spatneho kone.

K. Frejlach 26.12.2014 17:58

Tak jsem z toho jelen

Tak tedy nízké ceny ropy, zřejmě jako kouzelníci, udržují pouze arabští šejkové, kteří mají prý na trhu podíl jedné třetiny. Jiný autor na stejném webu (NP) tu však před časem tvrdil, že ceny pokledly vlivem nedprodukce (zřejmě úplně náhlé) ropy a že se v nich valnou měrou promítá těžba ropy z břidlic v USA (mimochodem velice nákladná a nebezpečná z ekologického hlediska). Ani jedna z těchto příčin nemůže samostatně způsobit náhlý a rapidní pokles světových cen. Vychází mi z toho, že ty nízké ceny ropy nevznikly ani tak vlivem trhu, jako vlivem určité mezikartelové dohody velkých producentů ropy a to dohody, která vznikla s určitým záměrem. Podívejme se pro jistotu na to, koho nízké ceny ropy nejvíce postihnou. Rusko a Venezuelu (s ní i Kubu). A jsme doma.

V. Vaclavik 26.12.2014 20:09

Re: Tak jsem z toho jelen

",,, nízké ceny ropy nevznikly ani tak vlivem trhu, jako vlivem urcité mezikartelové dohody velkých producentu ropy a to dohody, která vznikla s urcitým zámerem. "

Trh, volny trh, v sobe zahrnuje i dohody mezi ucastniky trhu! Tedy i kartelova dohoda mezi trznimi ucastniky je trzni dohoda, volnemu trhu se nijak nevymyka a volnost trhu nijak neporusuje!

Vy a vetsina lidi mate zaklicovane v hlavach, ze volny trh znamena ze kazdy jeho cinitel sleduje svuj a jen svuj vlastni co nejvetsi zisk, jenze to je hluboky omyl, ktery popira svobodu ucastniku volneho trhu se sdruzovat do celku, uzavirat dohody - proto svetove ekonomiky maji antimonopolni komise, ktere maji dohlizet na to, aby spolu podniky soutezily, coz jde primo proti volnemu trhu a svobode cloveka, je to vyplod levicove mentality, vyplod zacaste i pravicacky (proto rikam, ze skrabnete pravicaka a pod modrym naterem se objevi cerveny zaklad,,,).

Znovu opakuji, ze volny, tedy svobodny trh svobodnych obcanu, zahrnuje i svobodne mezipodnikove kartelove domluvy o tom, kolik se bude vyrabet a jaka bude cilovana cena - je to svrchovane pravo tech ucastniku volneho trhu se takto paktovat, domlouvat se mezi sebou! Nejsou to totiz zadni nasi sluzebnici, jejichz chovani (zde trzni) maji pravo nekteri obcane (coby spotrebitele, ci konkurencni podnikatele, kteri nejsou soucasti kartelove dohody) omezovat.

Kazda cena, ktera vznikla na zaklade dobrovolne domluvy (nekterych) ucastniku trhu, je trzni cena! Klicove slovo je 'dobrovolne', protoze to urcuje jestli jde o trh svobodny, nebo statem rizeny. Kazdy ucastnik volneho trhu muze sam, nebo po domluve s jinymi ucastniky, zamerne snizit sve ceny, treba i s cilem eliminovat nezadouci konkurenci, a porad to bude volny trh, dokud vse bude probihat na bazi dobrovolne domluvy, nebo nedomluvy, cili bez pouziti fyzickeho nasili, bez podvodu....

L. Novák 29.12.2014 16:44

Re: Tak jsem z toho jelen

Otázka ovšem je, zda funguje "teorie spiknutí" v případě poklesu cen ropy, a nebo kořeny příčin jsou jiné. ;-)

V. Vaclavik 26.12.2014 7:48

Radsi at maji cenovou politiku v rukou

ti sejkove, nez zapadni pravicaci. Pod jejich kuratelou by cena ropy vzdy jen a jen stoupala a dnes by byla na hladine pres tech 200 dolaru za barel, jak bylo predpovidano koncem devadesatych let pro nadchazejici milenium.

Blbeckove, kteri maji smrtelne obavy z kapitalismu, volneho trhu, na kterem se vyrobci muzou sdruzovat a drzet ceny, by radsi meli pravicackou politiku garantovanych vysokych cen, ktere nikdy neklesaji, ledaze kosmeticky. Dlouhodobe jsme na tom vsichni lepe, vcetne tech blbecku, kdyz cenam vladne trh, byt dnes mocne pokriveny, at uz se na nej divame z kterehokoli smeru.

Nize pani Kaniokova dala k dobru odkazy na ropny vyvoj na trzich za morem a neni jasne, jestli to ma byt poukazani na nedobre nasledky toho cenoveho poklesu, nebo naopak optimisticke poukazani, ze trh jeste nekde v necem je a funguje. Hadal bych spis tu prvni nazorovou alternativu.

P. Rada 26.12.2014 10:00

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

Typuji, že trh zas časem naopak zašne fungovat. Ale až v době kdy ustoupí globalizace a nahradí ji opět regionalizace. Jednotný nadnárodní pohled několika firem a měn pak nahradí místní směna a zas častěji směna zboží za zboží.

Pro mnohé to bude šok - ale hlavně v jejich hlavách. Život bude asi obtížnější ale pokud si ho nepokazíme válečnými excesy, nepřeválcují nás migrační vlny, epidemie, ... může se paradoxně stát smysluplnější. Začne totiž víc záležet na vlastnostech a schopnostech jednotlivce namísto toho do jaké mašinérie je zasazen. Tím vzroste u každého osobnostní hodnota nad velikost jeho "bankovních" pozitiv.

Nepůjde ale o primitivní návrat do minulosti - jak je mnohdy podsouváno - spíše o vstup do jiného světa kde si informatika podrží význam ale život bude zas podstatně víc orientován na obnovitelné místní zdroje. V průměru všem ubude "energetických otroku za zády" - ale tím spíš bude každý rozhodovat soudněji. Místní demokracie/zřízení tak nabude na původním významu protože v parlamentech... už nepůjde o de facto o sněm megaotrokářů, kteří všeobecně s odtržením od reality přestávají chápat v čem spočívá jejich odpovědnost.

P. Ptakopysk 26.12.2014 13:51

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

obnovitelné místní zdroje dokázaly sanovat spotřebu obyvatelstva naposledy před průmyslovou revolucí. Tedy nějaké sedmnácté století. Nejsem si úplně jist, jestli by se vám s tehdy dostupnými energetickými zdroji líbilo žít. Defakto by nebylo nic z křemíku, nic hliníkového, železo by bylo vzácnost, žádné výrobky ze vzácných kovů a zemin, doprava pěšky, s kravským potahem, nebo na koni, oděvy z bavlny, kopřiv, vlny...

J. Jurax 26.12.2014 14:45

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

No, ono takové prognózy a tužby podle pana Rady skončí vždy s tím, jak takového prognostika rozbolí zub. Protože bezbolestná zubní vrtačka je vcelku sofistikované zařízení, na jejíž výrobu nějaký primitivní region nebude mít sílu. A vracet se k léčbě vrtačkou šlapací nebo spíš přímo kovářskými kleštěmi přijde pitomé i takovému prognostikovi.

P. Ptakopysk 26.12.2014 15:33

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

jj, k něčemu takovému jsem směřoval. Nezavolal by si pohotovost mobilem, ale telefonem na kliku, v příznivém počasí by lékař přijel na koni, v nepříznivém by prostě nepřijel , kdyby to byl slepák, pak by neexistovala sterilní místnost, při operaci by si v noci svítili svíčkami, nebo loučí, sešívali by ho lněnou nití. Antibiotika by byla pouze na pavučině, nebo na plesnivém sýru...

Prostě samá pozitiva...

V. Vaclavik 26.12.2014 21:01

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

Globalizace vyroby neni nic, ceho bychom se meli nejak obavat (tedy pokud bychom meli i ekonomickou svobodu, nejen tu dnesni 'kecaci a pohybovou'), ze nas to muze ekonomicky prevalcovat.

Globalizaci vdecime za dnesni zivotni standard snad v nejvetsi mire a ta jeji dnesni 'moc nad nami' (at uz jde o pomyleny, nebo realny nahled na vec) ma pricinu v nasi trzni nesvobode, ve ktere se svevolne udrzujeme. Ta ma za nasledek, ze vetsina obcanu nijak valne nebohatne a je rada, ze je rada, a ty jednotne, nicim nevynikajici vyrobky z toho 'globalniho vyrobniho pasu' jsou jedine, ktere jsou ji jakz takz dostupne. Volny trh, nepokriveny statnimi regulacemi, by vedl ke zbohatnuti obcanu a zbohatnuti znamena, ze lide maji prostredky na porizeni neuniformnich vyrobku, pochazejici logicky od mensich vyrobcu, jejichz vyrobky jsou ovsem drazsi...

Receno zkratkovite, bohatsi lide jiz nenakupuji v supermarketech, ale v mensich a proto drazsich obchodech, jejich obydli nejsou jako vyriznuta z jedne sablony, protoze nepochazi z toho globalniho vyrobniho pasu, ale od mensich podniku, vyrabejicich na zakazku... Tim chci rici, ze ve volne ekonomice, ve ktere by obcane bohatli, by jejich zavislost na tech globalizovanych uniformnich vyrobcich klesala a vznikla by tim prilezitost pro male, loalni firmy, ktere jedine by byly schopne dodavat zakazkove zbozi na miru a odlisne od zakazky k zakazce. Casem by vznikla jista trzni rovnovaha, ty globalizovane spolecnosti by v ni mely sve jiste misto, vedle tech mistnich spolecnosti, poskytujici zivobyti mistnim obcanum.

Jako vzdy, bojovat s globalizaci vyroby zavadenim regulaci je navysost pomylene a nemuze mit uspech a povede k naprosto opacnemu vysledku a to nikoli paradoxne. Ta globalizace (mezistatnost) vyroby je vyrustkem globalniho volneho trhu a jedinou odpovedi na ni muze byt zase jen volny trh, tentokrat na lokalni, tedy vnitrostatni urovni.

V. Vaclavik 26.12.2014 21:03

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

Globalizace vyroby neni nic, ceho bychom se meli nejak obavat (tedy pokud bychom meli i ekonomickou svobodu, nejen tu dnesni 'kecaci a pohybovou'), ze nas to muze ekonomicky prevalcovat.

Globalizaci vdecime za dnesni zivotni standard snad v nejvetsi mire a ta jeji dnesni 'moc nad nami' (at uz jde o pomyleny, nebo realny nahled na vec) ma pricinu v nasi trzni nesvobode, ve ktere se svevolne udrzujeme. Ta ma za nasledek, ze vetsina obcanu nijak valne nebohatne a je rada, ze je rada, a ty jednotne, nicim nevynikajici vyrobky z toho 'globalniho vyrobniho pasu' jsou jedine, ktere jsou ji jakz takz dostupne. Volny trh, nepokriveny statnimi regulacemi, by vedl ke zbohatnuti obcanu a zbohatnuti znamena, ze lide maji prostredky na porizeni neuniformnich vyrobku, pochazejici logicky od mensich vyrobcu, jejichz vyrobky jsou ovsem drazsi...

Receno zkratkovite, bohatsi lide jiz nenakupuji v supermarketech, ale v mensich a proto drazsich obchodech, jejich obydli nejsou jako vyriznuta z jedne sablony, protoze nepochazi z toho globalniho vyrobniho pasu, ale od mensich podniku, vyrabejicich na zakazku... Tim chci rici, ze ve volne ekonomice, ve ktere by obcane bohatli, by jejich zavislost na tech globalizovanych uniformnich vyrobcich klesala a vznikla by tim prilezitost pro male, loalni firmy, ktere jedine by byly schopne dodavat zakazkove zbozi na miru a odlisne od zakazky k zakazce. Casem by vznikla jista trzni rovnovaha, ty globalizovane spolecnosti by v ni mely sve jiste misto, vedle tech mistnich spolecnosti, poskytujici zivobyti mistnim obcanum.

Jako vzdy, bojovat s globalizaci vyroby zavadenim regulaci je navysost pomylene a nemuze mit uspech a povede k naprosto opacnemu vysledku a to nikoli paradoxne. Ta globalizace (mezistatnost) vyroby je vyrustkem globalniho volneho trhu a jedinou odpovedi na ni muze byt zase jen volny trh, tentokrat na lokalni, tedy vnitrostatni urovni.

J. Jurax 26.12.2014 14:51

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

Klid, trh funguje pořád. I když to zvenku vypadá, že nefunguje. Protože trh se pružně přizpůsobí - kromě přírodních a technických omezení - zejména politickým, právním atd. podmínkám i všelikým ideologicky podšprajcovaným dotacím, jež politikové nastavují nezřídka neobyčejně hovadně.

V. Vaclavik 26.12.2014 20:26

Re: Radsi at maji cenovou politiku v rukou

Ano, trh funguje porad, za kazdych podminek, za kazdeho rezimu, ale dnes je to trh pokriveny statnimi regulacemi a proto to neni svobodny trh, neboli volny trh, tedy trh spravedlivy ke vsem jeho ucastnikum. Ta pokrivenost temi statnimi regulacnimi zasahy dale zpusobuje, ze je to trh tezce neoptimalni a proto nevykonny a proto v konecnem dusledku jsou biti vsichni jeho ucastnici, vcetne tech, kteri zdanlive z tech regulaci tezi, bohatnou (ovsem to zalezi na pohledu, v cem spociva lidske stesti, zivot hodny cloveka).

Je veci semantiky, jak na to budeme pohlizet. Kdyz mluvime jen o 'trhu', pak tento funguje uplne porad, i v komunismu. Neco uplne jineho ale je, pokud pouzijeme privlastek svobodny, volny...

J. Kanioková 26.12.2014 20:43

:)))

P. Rada 26.12.2014 0:57

Na horní palubě se ještě tančí.

Scénář poklesu cen ropy totiž prognozován byl .... Jen autor o tom zřejmě neví:

http://ac.blog.sme.sk/c/371078/necakany-ropny-sok.html

Ropa má totiž svou cenu jen tehdy, pokud ji někdo potřebuje - a potřeba roste - pokud rostou ekonomiky....  I ta dnes nejsilnější Čínská ale už pát let ztrácí tempo - tedy potřebuje méně ropy než kdyby rostla.  Že si tohoto a dalších celosvětově významných fenoménů autor nevšiml, je nejspíš jeho problém.

Podoně je tomu navíc i u ostatních komodit. Takto se do hry stále více dostávají "limity růstu" o kterých už před půlstoletím referoval Ř.K. To, že si někdo osobně nepřipouští, že trvalý extenzivní rozvoj civilizace je nereálná fikce, ještě neznamená, že to fikce není.

Opak - tedy omezenost období extenzivního vývoje - je naopak daleko blíž k realitě i když je to našemu narcismu hýčkanému dosud růstem měrné spotřeby, velmi nepříjemné. Celá tisíciletí a zvláště poslední století byl lidský druh na vzestupu co se týče růstu populace i spotřeby. Tak jsme si na to rádi přivykli a ekonomické uvažování na základě pomíjivého období si svévolně etablovali jako normu. Toto historické období však pomalu ale nutně končí a další vývoj bude o to komplikovanější, čím víc se doposud odtrhla hodnota peněz od reality. Náš bankovní systém na rozdíl od všech přírodních je už totiž dlouho nekrytý a hlavně neumí žít se záporným úrokem. Není pak divu, že cenové relace vykazují extrémní chování až s rizikem zlomové krize a že na nedomyšlenost celého de facto fiktivního ekonomického systému bude společnost postupně doplácet. "Na horní palubě se ale ještě tančí".

F. Lesniak 26.12.2014 7:25

Re: Na horní palubě se ještě tančí.

Vědec Bartoň se rád pouští do komentářů, o kterých nemá ani páru. Víc k tomuto modrému roztleskávači nemá smysl dodávat.

I. Skolin 26.12.2014 11:28

Re: Na horní palubě se ještě tančí.

Ještě že máme troubu Lesniaka...

J. Jurax 26.12.2014 14:46

Re: Na horní palubě se ještě tančí.

Ten vždy něco dodá ... :-)

J. Jurax 26.12.2014 14:54

Re: Na horní palubě se ještě tančí.

Jsa postarší si to s tou horní palubou pamatuju už ze šedesátých let minulého století.

Tehdy se ovšem hrozilo dobou ledovou tuším kolem roku 2000 a absolutním vyčerpáním zásob ropy již počátkem osmdesátých let onoho minulého století.

J. Kanioková 26.12.2014 0:20

.....

Propad cen ropy je cítit. V USA a Kanadě se zastavují těžební stroje - http://jdem.cz/brcx52

V ropných polích se skrývá bilionová zombie - http://jdem.cz/brcx36