2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kam míří Německo

V Německu jsou aktivity kolem studentských stávek za klima těmi nejrozsáhlejšími. Proto je zajímavé se podívat na nedávno zveřejněné konkrétní požadavky studentů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Aron 17.4.2019 14:08

Re:

Tohle těm ekofanatikům bez schopnosti racionálního uvažování prostě nevysvětlíte.

J. Kavalír 17.4.2019 14:04

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

Kombinace obnovitelného zdroje a akumulátoru je zajímavá pro rodinný domek, kdy nebudete muset platit za distribuci. Ve "velkém" to bude cenu energie jen zvyšovat.

Nedávno jsem na novinkách četl, že náš výrobce těch "zázračných" akumulátorů plánuje roční výrobu s kapacitou 1 000 MW za rok, později až 5 000 MW. Ten trouba novinář ale nevěděl, že kapacita je v MWh, tedy výroba jednoho bloku v Temelíně za jednu, později za 5 hodin.

Za domácí úkol si někdo může vyhledat a spočítat, kolik let by musela výroba běžet, aby to vyrovnalo kapacitu Dlouhých Strání.

M. Krčmář 17.4.2019 14:04

Ale jak víme i tuto "maličkost" náš genius vyřešil, takže hurá do Liptákova pro radu,snad tam největšího čecha ještě zastihneme.

P. Aron 17.4.2019 14:00

Ekologie a energie

Zcela upřímně. Domnívám se, že při současné úrovni spotřeby energií. Rostoucím počtu obyvatel je náš způsob života neudržitelný.

̈

Celá naše současná technologická civilizace vyrostla na fosilních palivech během posledních zhruba 200 let. Pokud se budeme bavit o obnovitelných zdrojích, tak jediné co je skutečně obnovitelné přesněji řečeno z pohledu délky existence lidstva je sluneční záření. I tady si ale musíme dávat pozor na křehkou rovnováhu mezi příkonem ze Slunce a zpětným vyzařováním.

Jinými slovy, pokud budeme vyrábět více tepla než Země vyzáří zpět do vesmíru dojde tak jako tak k oteplování. To platí dokonce i pro energii z jaderné fúze. K tomu si připočítejte, že baterie a soláry potřebují vzácné kovy, jejichž těžitelné zásoby nejsou neomezené.

Takže přestaňme vidět spásu vždy v jedné nové technologii což je často jen malé přesunutí problému jinam nebo do blízké budoucnosti.

V. Novák 17.4.2019 13:57

Re: Kusák se obává, technologové vidí skvělou budoucnost

120 MW instalovaného výkonu - tak to je, počítám-li správně, 6% Temelína...

A - kupodivu - Temelín dodává i když je pod mrakem...

V. Novák 17.4.2019 13:54

Re: Pro ty, co věří...

Jste si jist, že víte, co bylo obsahem sdělení?

V. Novák 17.4.2019 13:53

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

To je skvělé - takže už může skončit podpora OZE povinným výkupem a naoktrojovanými cenami?

Už se může zase zavést trh elektřinou?

Halelujah!!!

J. Kavalír 17.4.2019 13:52

Re: Pro ty, co věří...

Jistě nám sdělíte, v co věří ta 3%. A jistě to budete mít podloženo nějakým měřením.

P. Aron 17.4.2019 13:51

Re: Tempo změny překonává zkušeností důchodců

A co zdroje vzácných kovů pro výrobu solárních panelů ? A baterií. Ty jsou nevyčerpatelné ?

M. Pivoda 17.4.2019 12:34

Tempo změny překonává zkušeností důchodců

Rychle klesající ceny energie pocházející z obnovitelných zdrojů v posledních letech měly dramatický dopad na uhlí - nové solární a větrné elektrárny jsou už levnější než ty uhelné. Ale nový výzkum ukázal, že přichází další změna: cena baterií klesá tak neočekávaně rychle, že obnovitelné zdroje společně s bateriovými úložišti jsou nyní v mnoha aplikacích levnější než elektrárny na zemní plyn. Tvrdí to nová prestižní zpráva agentury Bloomberg New Energy Finance. --- Tato studie analyzovala náklady a ceny z téměř sedmi tisíc energetických projektů ve 46 zemích celého světa - jednalo se o dvacet různých technologií, od uhlí, přes plyn, jádro, bateriová úložiště, až po solární panely nebo vítr.

Základním a nejdůležitějším zjištěním je, že ceny energie z větrných a solárních elektráren klesly od roku 2010 výrazným způsobem. U větrných elektráren na zemi to bylo o 49 procent, u solárních o 84 procent a u větrných elektráren v moři o 56 procent. Ceny li-ion bateriových úložišť od roku 2012 klesly o 76 procent, přičemž jen za poslední rok se snížily o neskutečných 35 procent.

Podle analýzy toto prudké snížení cen energie mění celý trh. “Solární elektrárny a větrné elektrárny na pevnině vyhrály závody o nejlevnější zdroj v mnoha zemích,” uvedl analytik Bloombergu.

A současně to vypadá, že ve spojení s bateriemi začínají jít “nové” zdroje” po krku i klasickému a doposud nejvýhodnějšímu zdroji - zemnímu plynu. Právě baterie a jejich stále klesající cena totiž umožňují, aby energie ze Slunce a větru byly vždy použitelné, nejen v době, kdy právě svítí a fouká, jak to fungovalo ještě před několika lety.

P. Zinga 17.4.2019 12:26

Pro ty, co věří...

https://www.cfact.org/2019/04/10/its-time-for-us-all-to-recognize-the-97-con-game/?mc_cid=d109d7e337&mc_eid=1ad97dafa6

Je na čase skoncovat s hrou na 97%.

Věří skutečně 97% vědců na antropogenní vliv na oteplování Zeměkoule? Samozřejmě, že ne, ale -přes důkazy o zfalšované či zpackané studii-politici i média to neustále tvrdí a lidé tomu věří.. Jak zní pravidlo o 100x opakované lži?

P. Zinga 17.4.2019 12:16

Re: Kusák se obává, technologové vidí skvělou budoucnost

Pivodo, co je ti platná solární energie ve tmě? Když využitelnost solárních panelů je v Evropě 10%?!

M. Pivoda 17.4.2019 12:15

Pro Františka Kusáka

Kusák: "Nikdo neví, co bude společnost řešit za padesát let."

Zatím nejúspěšnější technologický prognostik Ray Kurzweil (a proto ho například zvou jako řečníka i při udělování Nobelových cen) již před lety sdělil, že při zachování současného tempa technologického rozvoje, nelze nic přesnějšího předpovědět za rok 2045.

V energetice se Ray Kurzweil domnívá (vychází mu totiž z technologických vývojových trendů), že do cca 15 let bude na světě dostatek solární energie na pokrytí všech energetických potřeb na celé zeměkouli. Pokud se tedy nestaráte o to, co se děje v USA, nemůžete to zde vydávat za svoji přednost.

P. Zinga 17.4.2019 12:13

Rodiny chudnou kvůli ekologismu a socialismu.

https://www.achgut.com/artikel/familien_arm_durch_oekologismus_und_sozialismus

Průměrné 4-členné rodině chybí měsíčně 230 Euro do existenčního minma. Zčásti si můžou za to -volíce zeleno-rudé- sami

P. Zinga 17.4.2019 12:03

Kam míří Německo?

Do pr*ele. Ani do Prčic ne.

F. Kusák 17.4.2019 12:02

Re: Kusák se obává, technologové vidí skvělou budoucnost

Pane Pivodo, já nežiji v USA a o jejich energetiku se nestarám. Také jsem neslyšel, že by v v USA existoval nějaký program tak absurdní, jako je "Energiewende" v NSR. Ale třeba je, zejména, začnou-li to řešit ekologističtí radikálové. Zkuste si představit, jak by asi vypadal přechod na solární energii, tedy myslím skokové posílení tohoto podílu v rámci energetického mixu u nás. Jde sice všechno, jen se to nedá udělat ze dne na den. Nikdo neví, co bude společnost řešit za padesát let. A rozhodně nelze argumentovat nějakými články vytržených z kontextu. Já s Vámi sdílím ekologický pohled na svět, ale také jsem skeptický k nějakým "hurá" akcím. Ta problematika je mnohem složitější, než si laik může představit.

F. Kusák 17.4.2019 11:45

Re: Taky doporučení,

Jako strojař jsem přesvědčen, že výroba elektřiny z jádra je nejbezpečnější a nejekologičtější formou přeměny energie, tedy v porovnání s jinými technologiemi. Proces výroby není nijak principiálně složitý, technologie je výborně zvládnutá a dozor státu na vysoké úrovni. Dokonce i problém s odpady se postupně řeší a není již takovým strašákem jako dřív. Kvalifikace perzonálu je také mimořádná. Zajímavá je také perspektiva malých jaderných reaktorů. Nedávno o tom byla právě v Praze zajímavá konference. Jenže, kdo o ní ví? Zato o demonstraci studentů slyšíme neustále. Takže ten humbuk je pouze psychologický, vyvolaný jistými zájmovými skupinami. No, je to na těch mladých, my už to nějak doklepeme.

M. Pivoda 17.4.2019 11:43

Kusák se obává, technologové vidí skvělou budoucnost

Kusák: "... se obávám dopadů na českou ekonomiku, tj. zejména drastického zvýšení cen elektřiny. ..."

Američtí technologové vidí ještě potřebné dva kroky exponenciálním tempem, aby cena solární elektřiny se dostala pod cenu energie získávanou z plynu. Zde je konkrétní příklad toho trendu:

Idaho Power has secured a 20-year deal to buy power from a 120MW solar farm built by Jackpot Holdings at $21.75 per megawatt-hour (MWh). This brings the price to a mere 2.2 cents per kilowatt-hour (kWh), a record low for solar in the United States. Idaho Power will be able to use its existing transmission lines coming from the North Valmy coal plant in Nevada, set to be retired in 2025. Getting to 2.2 cents per kWh requires using the federal solar Investment Tax Credit, but even without the subsidy, the average should be around 3 cents per kWh, roughly half of the 6 cents per kWh average for utility-grade solar just two years ago.

F. Kusák 17.4.2019 11:30

Také já sdílím názor s autorem,

a nemá smysl opakovat to, co již bylo mnohokrát řečeno. Jen se obávám dopadů na českou ekonomiku, tj. zejména drastického zvýšení cen elektřiny. Koneckonců, o tom psal i pan Kechlibar. Možná, že si mnoho lidí myslí, že se nás to netýká, ale cena elektřiny, tedy té silové části, se řídí cenou na burze, a ta bude, jsem o tom přesvědčen, neustále růst. A ČEZ bude vyvážet do Německa a Rakouska. Je to divná a nebezpečná strategie a měli bychom se ptát, jakým způsobem to bude náš stát, tedy naši politici, řešit. Vítám prohlášení nového ministra Havlíčka, že mezi jeho priority patří právě energetika. Ale jsem samozřejmě zvědav hlavně na praktické kroky. A ostatní partaje, myslím, že nejsou schopny na tento problém vůbec dohlédnout, raději se točí kolem nějakých ideologických témat. Naposledy mě nadzvedl pan Rakušan.

M. Klas 17.4.2019 11:09

Re: Pomalá cesta do středověku

Asi jsem nepochopil, co tím chcete říci. Jen mimochodem, kyslík se nespaluje, hoření je slučováním s kyslíkem, oxidace.

R. Mladek 17.4.2019 11:05

A čím budou tavit železnou rudu potřebnou na výrobu vetrniku, které za svou životnost nevyrobi tolik energie, která je potřebna k jejich výrobě. Je to jako důlní výtah od Jary Cimrmana. Nejak se ti horníci v podzemi kupí.....

M. Malovec 17.4.2019 10:53

Z celého srdce přeji těm zabedněncům

aby v zimě museli sedět ve třídách v bundách s rukavicemi jako jsme si to zažívali my v sedmdesátkách. Ale dopadne to jinak, budeme-li ještě v EU nebo bude-li ještě EU budeme elektřinu plnou parou lifrovat Frickům a oni ji budou se zelenými žvásty pokrytecky odebírat, že frau Merkel?

M. Pivoda 17.4.2019 10:48

Článek je hlavně o neúspěchu managementu a politiky

Metaforicky řečeno: Dnes jedeme po velmi hrbolaté cestě, protože jsme předem nevybrali schůdnější cestu.

Jestliže do "hry" museli vstoupit i nedospělí protestující studenti, protože to téma nevyřešila (v Česku tak intenzívně vzývaná) Neviditelná ruka trhu, pak to svědčí o neschopnosti minulých a dnešních vůdců efektivně řídit ekonomiku i politiku. Svědčí to o jejich chybných předpokladech a mylných modelech reality.

Tak co dál? Vystřílíme raději protestující studenty než ekonomy?

P. Zinga 17.4.2019 10:28

Re: Taky doporučení,

NELA-Nuclear Energy Leadership Act, doporučení US-senátu (včetně demokratů!) ministrovi energetiky stanovit cíle budoucího mírového využití atomové energie. Stanovit cíle, nikoli zastavit!

Němci jsou ztraceni, jim už není pomoci. Želbohu, při tom topení se nás ztrhávají s sebou. I díky volům z Respektu a jeho čtenářům.

Pozor:mé vyjádřování je korektní ve vlastní významu slova.

P. Zinga 17.4.2019 10:23

Taky doporučení,

přečíst si toto.

https://www.eike-klima-energie.eu/2019/04/12/nela/

Schellnhuber je mluvící hlava klimaalarmistů, dávno opustivší solidní vědu. A Potsdamský institut je hnízdo podobných karieristických sviní, jejichž blahobyt je garantován posluhováním politikům, jako je mrňa Merkelová.

Fukušima brzy pojede znova, jako ostatní atomovky v Japonsku.

Pro informaci: Fukušima není jadená katastrofa, nýbrž přírodní. Přímo v elektrárně umřel 1 člověk, mimo elektrárnu na radioaktivitu nikdo. Nikdo!

V. Novák 17.4.2019 10:21

Re: Blbci mohou mít pouze

Globální ochlazení zklamalo - nenastala doba ledová s kolapsem zemědělství a rychlou redukcí evropské populace na několik procent současné, jak bylo prognózováno v 70. letech, tak je potřeba Přírodě trochu pomoct...

A že se Zelení Khmérové snaží!

J. Ptáček 17.4.2019 10:19

Zelení s mozkem khaki

Zelení už dávno nejsou zelení, ale spíš škodná. Vojenské mozky byly a možná zůstaly taky zelené, ale spíš khaki. Co se takhle přejmenovat, ať je to blíž pravdě?

V. Novák 17.4.2019 10:19

Re: Doporučení

Pracovník "Postupimského ůstavu pro výzkum klimatických změn" si zjevně nehodá nechat vypustit rybník.

A sdělil pan významný vědecký pracovník, jak hodlá vyrbět elektřinu z FV panelů 1) v noci a 2) při zatažené obloze? Bude na ně svítit baterkou nebo si ochočí Broučky?

V. Braun 17.4.2019 10:14

Re: Doporučení

Tak čistě z pohledu instalovaného výkonu může mít ten výzkumník pravdu, ovšem co do časového rozložení skutečných dodávek energie jsem spíše na straně autora článku. Dokud se nepodaří vyřešit efektivní skladování energie, jako se s plynem například podařilo pomocí podzemních zásobníků, tak samotné soláry nejsou řešením. Osobně jsem pro dostavbu jaderných elektráren v ČR.

J. Vrzal 17.4.2019 10:12

Re: Doporučení

Respekt? To je neco jako Der Spiegel. Kruty kulturni marxismus, na ktery clovek bud musi mit zaludek, anebo mu nerozumet.