27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Je to dobrý, ještě svítí

Svítí vám doma světlo, elektrospotřebiče jedou na plné obrátky a v televizi dávají zajímavý film? Tak si to užívejte. Komfort v podobě pravidelných a nepřerušovaných dodávek elektřiny může být za pár let jen příjemnou vzpomínkou na lepší časy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 25.2.2013 11:11

To je tady normální - někdy je mezi oběma uveřejněními i 30-40 minut.

Vykopnout admina!

R. Langer 25.2.2013 15:51

Re: Dvě otázky

1) Nelze

2) Mizerná

V. Novák 25.2.2013 18:27

Doufal jsem, že na to přijde B.Pavel osobně.

Ale nějak nechodí, stále nechodí...

R. Langer 26.2.2013 12:39

Re: Doufal jsem, že na to přijde B.Pavel osobně.

Aha, mea culpa... :-(

J. Vyhnalík 25.2.2013 11:14

Re: Není to úplná pravda

To by všechno bylo dobré, kdyby elektřinu z mixu FVE a bioplynu někdo dokázal vyrábět alespoň za těch 1,75 Kč/kWh, za kolik ji vyrobí JETE II. Pak by stačilo jenom porovnat nároky na zábor krajiny a podobně a bylo by jasno.

FVE by mohly být výhodný doplňkový zdroj, kdyby dokázaly vyrábět pod 1,75 Kč/kWh, aby byly výhodnější než JETE I. Tak, jak je to dnes, jedná se pouze o nesmyslné plýtvání ve jménu zelené ideologie, ke kterému se připojili podnikatelé větřící zaručený zisk.

Co je ovšem ještě horší, celý tento zelený pokus způsobil destrukci trhu s elektrickou energií a v blízké budoucnosti hrozí katastrofou.

J. Šimek 25.2.2013 11:41

Re: Není to úplná pravda

Problém Vašich nářků je v tom, že momentální cena na burze je jen okolo 1,00 Kč/kWh a ČEZ požaduje doplatek skrze státní rozpočet od našich občanů.

V. Novák 25.2.2013 12:17

Proč je průměrná cena na burze nízká, bylo popsáno v článku.

Stručně - cenu srážejí ti, kteří mohou prodávat i za "zápornou cenu", tedy platit odběratelům za odběr, protože se jim ztráta několikanásobně vrátí v povinných poplatcích.

J. Kadeřábek 25.2.2013 16:14

Teoreticky to jde.

Pokud se ovšem vybavíte vědomostmi na téma účinnost (zmíněná elektrolýza) nebo kapacitní potřeba (tj. kolik bioplynek by nahradilo výpadek např. větrných polí v Německu) zjistíte, že použití známé ebonitové tyče a lyščího ocasu by také mohlo připadat do úvahy. Stejně jako ta úžasná parní sluneční elektrárna ve Španělsku nebo osmózní v Norsku.

M. Sedláček 25.2.2013 17:09

Re: Není to úplná pravda

Kde budete brát dostatek biomasy?

Jaká je účinnost (a smysl) přeměny el. energie na vodík a potom zpět na elektřinu? Vždyť to vůbec nedává smysl.

J. Lufinka 25.2.2013 23:06

Re: Není to úplná pravda

Víte vůbec, že tato hybridní elektrárna má účinost cca 30%? To znamená, že z 1MWh , kterou použiji na výrobu vodíku  vyrobím zpětně  cca 0,3 MWh elektřiny.Jakékoliv zařízení s tak nízkou účiností by se nemohlo uplatnit v normálním tržním prostředí. Z toho je vidět jak je trh s el .energií .deformován. Pokud by se mělo uvažovat například o použití takto vyrobeného vodíku  na   pohon aut musel by v Německu vzrůst počet těchto automobilú v řádu statísíců. Nikdo zde přece nemluvi o nevhodnosti OZE, ale o nevhodnosti administrativních opatření, která vedla k jejich obrovskému a nárazovému  nárůstu a úplnému zrušení tržního prostředí v energetice a tím k  ohrožení  její funkčnosti v blízké budoucnosti.      

B. Pavel 26.2.2013 6:31

Re: Není to úplná pravda

Ano účinnost přeměny el. - vodík - el. je opravdu nízká. Jak při elektrolýze, tak i při zpětné výrobě el. proudu vzniká značné množství tepla. Toto teplo se neztratí a elektrárna Prenzlau je používá k vytápění přilehlého sídliště.

Automobil v Berlíně a Hamburgu, kam se dodává vodík právě z tohoto zařízení, ujede při pohonu vodíkem zhruba stejnou vzdálenost jako automobil s benzínovým motorem.

R. Langer 26.2.2013 12:41

Re: Není to úplná pravda

Hm, a kolik stojí takové auto s pohonem na vodík? A co udělá takové auto na vodík při pořádné nehodě?

P. Bures 25.2.2013 3:20

řešení

Domácnosti a drobné firmy dostanou nařízeno zakoupit si záložní zdroje v rámci programu pro podporu skladovatelnosti energie. Ti se správným pokrokovým přístupem dostanou lepší cenu na zdroje s větší kapacitou. Velcí skladovací baroni budou mít zajímavé podpory pro vybudování a provoz velkých záložních center. Problém vyřešen.

J. Jurax 25.2.2013 0:28

Charakteristické pro ty alternativní inteligenty z brusele

EU ve vleku mozků prožraných zelenou plísní to prostě zkurwila - mírnější výraz není na místě -  což stálo miliardy eur ; ne ovšem ty zelené poťapance ani bruselské politiky, ale energetické firmy, potažmo všechny spotřebitele elektřiny. Prostředky ne vyhozené do luftu, ale spláchnuté do WC, které mohly být využity efektivněji.

No a teď opatrně zvažuje, jak ven z průseru - a pochopitelně, jak je EU vlastní - cituji z článku - Zcela zrušit veškeré podpory pro budování a provoz obnovitelných zdrojů a vytvořit tak na trhu s elektřinou plně liberalizované prostředí. To je ale za současné situace v Evropské unii jen stěží průchodné.

Čili přeloženo do lidštiny - z politických důvodů jest zvoliti na nápravu blbosti řešení pokud možno blbé, aby tak nemlátilo do očí, že ta napravovaná blbost byla a je vpravdě pyramidální - on to někdo zacáluje a ti,kdož to blbé řešení zvolí, to zaručeně platit nebudou, neboť jako politikové nesou odpovědnost jen politickou, tedy vlastně žádnou ...

Politici by neměli kecat do důležitých věcí, jako je energetika - jsou v tomto punktu nevzdělaní a úplatní ...

R. Jonák 25.2.2013 8:23

Re: Charakteristické pro ty alternativní inteligenty z brusele

Máte pravdu, už jste někdo někdy viděl aby mezi těmi melouny byl nějaký technik? Já tedy ne, a podle toho vypadají ty jejich nesmysly, které prosazují.

R. Langer 25.2.2013 15:54

Re: Charakteristické pro ty alternativní inteligenty z brusele

Ještě jsem nepotkal zeleného, který umí trojčlenku, nebo si vyhodnotit vyúčtování za elektřinu. Tak alternativně inteligentní jsou. :-(

V. Novák 25.2.2013 9:17

Evropský parlament se emancipuje a vstupuje do rozhodování EK.

Co kdyby k volbám do EP nechodilo 10%, ale 50% oprávněných voličů?

R. Langer 25.2.2013 15:55

Re: Evropský parlament se emancipuje a vstupuje do rozhodování EK.

Tak by vyhráli komunisti z jiné strany... :-D