5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Jaderné dění

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Delfin 15.1.2008 10:06

Re: Re: Návrh německých Melounů?

Na to nemusime ani chodit do Nemecka. U nas neco podobneho planoval Bursik ve svem volebnim programu.

M. Zima 15.1.2008 11:09

O tom fondu si vymýšlíte

M. Zima 15.1.2008 9:29

Pane Tyc, měl bych pár otázek:

1) Proč bylo nutné při úniku z primáru na deklu (nazýváte přetečení) "reaktor demontovat"? Proč jste tehdy na NP popsal tuto událost tak, že nebylo ani jasné, co vlastně uteklo? Je ta Vaše dnešní verze definitivní? Zcela logicky uzavřená opět není.

2) Proč jste opoměl např, říct, že velké koncerny byly právě přistiženy při podvodu s eko-proudem? Proč jste nezmínil, že vedoucí šichty z Isar2 přiznal, že u tlakových reaktorů nelze tavení jádra vyloučit?

Vytáhněte srdce z kalhot a diskutujte, nebo jste tam všichni takoví malí (k)Lausové?

Stredocech 15.1.2008 9:34

Vyloučit to sice nejde, před 29 lety se to dokonce obsluze na TMI-2 povedlo

ALE to je problém (hodně velký) pro majitele elektrárny, nikoliv pro veřejnost. Ani takováto událost nevede totiž k úniku radioaktivity do okolí v množství, které by převyšovalo normu.

Ale ten "podvod s ekoproudem" by mě zajímal, není to tím, že tato nesmyslná kategorie byla vůbec zavedena?

vita 15.1.2008 9:39

Re: Vyloučit to sice nejde, před 29 lety se to dokonce obsluze na TMI-2 povedlo

Nespočívá ten podvod s ekoproudem v tom, že si výrobci dovolují zálohovat "ekoelektrárny" spolehlivými zdroji?

Já to říkám už léta - když zelená elektřina z OZE, tak jedině z OZE! Když přestane foukat - odpojit krz HDO. Když zafouká moc - zapnout plátcům zeleného tarifu světla, akumulačky, pračky a cirkulárky na plnej céres! A hlavně napálit plnou cenu.

joe 15.1.2008 10:39

Odpověď pro p.Zimu:

ad 1) Podle mého názoru při úniku kyseliny borité z jednoho nátrubku na víku reaktoru jsou zasaženy četné nepřístupné plochy všech přírubových spojů na víku včetně hlavní dělicí roviny reaktoru pod víkem. Aby bylo možné tyto plochy očistit, je nutné přírubové spoje rozebrat.

ad 2) Nikdo nemůže vyloučit hypotetické roztavení aktivní zóny reaktoru. Toto riziko se oceňuje řádově 10exp-7 roku, tzn. 1x za 10 mil. let. Tato hodnota je asi 10x menší než riziko, že člověka zasáhne meteor. Přesto se  s ní v projektu uvažuje. Vedoucí směny Isar 2 tedy nemusel nic "přiznávat". Pomyslný ca. pátý prezervativ na svíčce dnes u nové generace reaktorů představuje tzv. "core catcher" nebo rusky "lovuška" pro zachycení taveniny aktivní zóny pod reaktorem právě v případě hypotetické havárie.

Jiří Tyc 15.1.2008 10:57

Re: Odpověď pro p.Zimu:

R^

M. Zima 15.1.2008 11:06

Pane Tyc, tak na rovinu,

proč neřeknete, že toho vystříkalo pod tlakem tolik, že bylo zasviněno všechno v okolí. Kdybyste při najíždění a testech bývali měli normální kontrolu "vor Ort", kdybyste se nafoukaně nespolehli na to, že se nemůže nic stát, byl by rozsah kontaminace a oprava minimální.

M. Zima 15.1.2008 11:00

Když už zmiňujete

vanu z EPR 1600, tak byste měl také říct, že měla být původně plná vody, když se ale uvážilo, že by to vedlo k parní explosi, má být naprosto suchá. Hasit se má ale přesto vodou, takže rozpaky. Jinak je ten nový zázrak pouze pokračováním řady Konvoi o zvýšení bezpečnosti nemůže být řeč, naopak. 

červotoč 15.1.2008 9:24

K tomu už..

K tomu je už myslím ztráta času se vyjadřovat.To chce skutečně jenom hladit,hladit až do úplného vyhlazení.;-(

tich@dohoda 15.1.2008 9:09

vite pane autore, ja jsem velky priznivec jaderne energie

a militantni zeleni mi take vadi. Co se mi nelibi, ze se ze vsech zelenych delaji nepratele a skudci a byt pro jadro je dnes in . Ono zmanipulovat verejne mineni jednim ci druhym smerem je vcelku snadne, moc dobre si vzpominam na histerii kolem Cernobylu. Jaderna energetika je vazna vec, vase clanky mam rad, ovsem pro vyvazenost bych uvital take seriozni oponenturu podlozenou dlouhodobym sledovanim vyvoje jaderne energetiky a vubec nemusi jit o oponenturu priznivce strany zelenych ale at je fundovana. Mam totiz dojem, ze dnes se zase jakekoliv varovani pred jadrem automaticky prezentuje jako nepratelsky akt. Po Cernobylu  bylo in byt proti jadru, dnes jsou nadsenci u opacne zdi. Obvykle byva pravda nekde uprostred a katastrificke scenare budoucnosti  dnesnich priznivcu jadra mi pripadaji stejne skodlive jako zeleni militanti. Cest :-)

JE 15.1.2008 9:11

Re: vite pane autore, ja jsem velky priznivec jaderne energie

Proc ten otresny pozdrav na zaver? Mate to tak v krvi, nebo se vam styska?

Jiří Tyc 15.1.2008 9:36

Re: vite pane autore, ja jsem velky priznivec jaderne energie

Naprosto souhlasím se vším, co tu píšete. Pravda je skutečně někde uprostřed. A já smeknu před každým kdo napíše článek, kde popíše realitu naší energetiky a výhled do příštích dvaceti třiceti let. Bez emocí a s reálným uvažováním.

Je spousta lidí, kteří to s naší planetou myslí dobře a neříkají si "ekologové". Nelezou po komínech, nepřivazují se u plotu elektráren. Nepotřebují publicitu. A takových lidí si vážím mnohem více než těch, kteří říkají že jaderná energetika je bezriziková a nikomu neškodí.

Stredocech 15.1.2008 9:37

Člověče, média, vedená ČTV štvala proti jaderné energetice za peníze

koncesionářů 15 let. Teprve teď se začíná sem tam VYROVNÁVAT.

Jura Jurax 15.1.2008 10:16

Re: Člověče, média, vedená ČTV štvala proti jaderné energetice za peníze

R^R^R^ a opravdu jen hodně semtam

Vlastimil 15.1.2008 7:24

Další nejaderné souvislosti

11. ledna 2008 byl na Neviditelném psu zveřejněj text "Rozbor a doporučení Odborné sekce SZ Krajina k plánované výstavbě větrných turbín na zemí ČR" podepsaný Martinem Culekem. Zde se víceméně straně zelených doporučuje distancovat se od masivní výstavby větrných elektráren zahájené v ČR loni. V podstatě prý zde negativa mohou převažovat nad pozitivy. Z Bruselu jsme teď zaslechli varování před negativy vyplývajícími se zvýšeného využívání biopaliv. Ono když se ty "alternativní zdroje energií" začnou ve větším měřítku používat v praxi, začne se ukazovat, že tudy cesta nevede. 

Jura Jurax 15.1.2008 10:37

Re: Další nejaderné souvislosti

To ovšem viděli nepostižení zeleným zákalem už dávno předtím.

Ivo 15.1.2008 7:22

Biopaliva

Dalsi zdrcujici ranou budou pro zelene biopaliva. Jen naivne doufam, ze za to nekdo ponese osobni zodpovednost.

ivo 15.1.2008 7:32

Re: Biopaliva

to je naivni si jen pomyslet

Pavel 15.1.2008 7:13

Víte čeho bych se chtěl ještě dožít?

Až se dostaví Temelín a ve vrátnici bude sedět zhrzená, zakyslá a zatrpklá "jihočeská matka" Kuchtová;-D;-D;-D, ve směně se bude střídat s Bursíkem.;-D;-D;-D.

No... 15.1.2008 7:09

Logické, správné, máme šanci- ale BEZ MATEK !

Matky jsou "poněkud v přechodu" a "poněkud v menstruaci" ....a tudíž  "poněkud" mimo ...

pozorovatel123 15.1.2008 6:03

je to škoda

Zakladatel Spolku přátel koz nebo bývalý člen Hare Krišna? Pokud to je pravda Pak opravdu nevím na čem si budou naši potomci vařit polévku. Třeba v kotlících na štěpky (jenže tam zase vzniká CO2, tak raději zpátky na stromy). Je to opravdu škoda.

janabok 15.1.2008 0:27

taťkům z Jihu vřelé díky!

jen tak dál a dočkáme se, že zelení fašisté založí svůj program na jádru...:-)))

jezevec 15.1.2008 1:57

Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

+1 R^

Antonín 15.1.2008 2:46

Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

To víte, že si zelení založí svůj "program" (a tím myslím od zdi ke zdi) brzy na jádru. Kde totiž jinde- chci-li zůstat u moci, aspoň nejaká ta publicita se hodí, že? Kotrmelce v politice jsou bohužel přijatelné. Co není přijatelné, je absolutně nezodpovědná politika těch pomýlených (či placených?) malých lidiček, kteří buď z neznalosti (užiteční idioti - viz s. Lenin) anebo za peníze vykřikují hesla, jež jim někdo dodal. Bylo by mi jich líto, kdyby nešlo o velice vážnou věc, totiž o energetickou situaci České republiky 10-20-50 let dopředu. Ona ta řepka na poli není jaksi ta univerzální odpověď a kdo má zájem, může si najít informace o těch problémech na internetu, tedy pokud umí třeba aspoň jeden cizí jazyk. Ale - kdo by se namáhal? Věřte straně, soudruzi. Vzpomínám, že jsem to už před léty slyšel, jenom ta barva strany byla tehdy rudá. Jenom doufám, že naše mládež, která má mnohem větší možnosti cestovat, si uvědomí, že nic není zadarmo a že za svobodu se musí proti zlu a jeho pomocnici - blbosti lidské -  bojovat. 

NevericiTomas 15.1.2008 6:25

Re: Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

No trochu jste zaspal vyvoj. Zelene organizace ted vyzyvaji EU, aby nezvysovala planovany podil biopaliv v energetickem mixu. Nici pry to destne pralesy. Zeleni jsou vzdy na spravne strane to si pamatujte.

Střelec 15.1.2008 7:16

Re: Re: Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

Nejvyšší čas zrušit ekofašos jakožto hnutí omezující práva a svobody občanů. Jinak to tu bude brzo vypadat jako v první kapitole Kulhánkovo Cesty krve.

Azazel007 15.1.2008 9:25

Re: Re: Re: Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

Seper poznámka, napadlo mě to samé.

Kulhánka mám rád, ale že bych to musel zažít ... ;o)

křovas 15.1.2008 9:01

Re: Re: Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

jen by mě zajímalo, co tomu řekne burizon, když se všude tak chlubí, že jezdí na řepkový olej. Doufám, že ho evropští soudruzi varovali, že budou revidovat dogma.

Talián 15.1.2008 9:46

Re: taťkům z Jihu vřelé díky!

Pokud si promítneme prognózy rozvoje technologické společnosti, shledáme, že nakonec je vždycky všechno jinak ( například nikdo nepředpokládal existenci PC a internetu a naopak všichni očekávali nové technologie v dopravě - magnetické vznášení ). Jedna věc je ale mimo pochybnost. Spotřeba energie i přes úsporná opatření roste a poroste. Straší se vyčerpáním zásob fosilních paliv. Zbytečně. Při dostatku jaderné energie je možno fosilní paliva nahradit palivy syntetickými. Mezi návrhy se zvýrazňuje jako palivo vodík. Ale proč spalovat vodík, se kterým jsou problémy a obsahuje méně energie než uhlovodíky? Pokud bude mít zdroj vodíku a oxydů uhlíku, dokáže každý středoškolsky vzdělaný chemický technolog vyrobit celou paletu použitelných sloučenin ( pro potřeby wehrmachtu se v Litvínově za války vyráběly tisíce tun syntetiky ročně ). Samozřejmě je evidentní, že JE podle současných poznatků budou mnohem lepší, než ty z poloviny minulého století. A nakonec poznámka: V padesátých létech minulého století tvrdili někteří "odborníci", že spalovací motor dospěl ke konci, další vývoj je nereálný a spotřeba os. auta pod 9 litrů na 100km nedosažitelná. Skutečnost je taková, že motory jsou rok od roku lepší a spotřeba pod 5 litrů nic neobvyklého. Lze předpokládat, že rozvoj energetiky také půjde cestou evolučních změn a pseudovědci budou zapomenuti. Pokud jde o melouny, jejich význam je stejný jako těch, co tvrdili při budování železnic, že rychlost přes 40 km/h nikdo nepřežije a slepice neponesou.