3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Fukušima? Zapomeňte

Události v japonské Fukušimě, kde radiace uniklá z elektrárny zamořila desítky kilometrů čtverečních v jejím okolí, měla nadlouho ukončit celosvětovou jadernou renesanci. Jak se zdá, stačilo jen několik měsíců a vše je zase jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 14.7.2012 12:12

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

1. Ta sít se nerozpadne pokud je správně dimensovaná a draho celou lidskou společnost přichází, že si levně vyrobené někde nemůže třeba akumulovat. Dá se na to ale pohlížet jako na přechodný stav. Nevyváženost v rozvoji energetiky nutně přináší problémy. Potíž je v tom, že větrnou farmu lze postavit za rok ale dálkové vedení sotva za desetietí a aumulační nádrž podobně. Bohužel světu vládne víc tržní zběsilost jak strategická ukázněnost.

2. Kontejnerové JE dosud nikdo nenabízí jako komerční zdroj do civilních sítí. Vojenské aplikace to je o něčem jiném.

3. V době kdy v Československu byla nejvíce rozvinutá elektronika ve východním bloku ještě Nokia vyráběla pneumatiky. Pak se situace v důsledku záměrných změn vedených státním aparátem změnila. Nokia začla po státní intervenci prosperovat na výrobě mikroelektroniky a dnes má obrat větší jak zbytek té země... - kdežto Tesla byla zlikvidována a v zemi "hledáním strategických partnerů" podpořen jen těžký ostravský průmysl a automobilové montovny. Toto všechno stojí zemi daleko víc energie která se musí dovážet - tak je zajištěna její závislost - a navíc elektrickou ještě vyvážíme aby zdroj zbylé soběstačnosti co nejrychleji zkončil.

Takovouto službu vlasti nazývám VLASTIZRADOU.

I. Schlägel 14.7.2012 12:08

Re: Náš uran slouží míru

Tento Váš chytrý dotaz či připomínku můžete adresovat i na vodní elektrárny, plynové elektrárny, uhelné doly, ropné a plynové vrty, všude tam, kde hrozí reálné nebezpečí ztráty životů řádově vyšší, než u úmrtí, ke kterým došlo u dosavadních havárií v jaderných elektrárnách od jejich počátku do dnešních dnů. Jste schopen zajistit 100% bezpečnost? Ne, Nu, nezbývá, než to zakázat.

P. Zelenka 14.7.2012 12:04

Re: Náš uran slouží míru

Milý pane Hejno, 100% nemohu vyloučit, že se u mě projeví a u vás třeba už neprojevila demence, ale vězte, že moje případná demence se vás nikterak nedotkne, jen při hororovém scénáři katastrofy by mě to v tom případě už bylo absolutně jedno a vy by jste mi ji možná záviděl.

Přeji vám plné zdraví.

I. Schlägel 14.7.2012 12:03

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Ohledně pana Rady plýtváte časem. I když uznávám, pro masochisty to může být i zábava :-) Pěkný den.

P. Rada 14.7.2012 11:56

Re: Náš uran slouží míru

Dělat v JE jak vidím znamená stát se závislí na její bezvýhradné podpoře. Kontaminace po Černobylu byla způsobena výbuchem reaktoru teprve uváděného do provozu - tak jsme měli všichni v Evropě vlastně veliké štěstí. Navíc s Černobylu uniklo relativně více krátkodobě působících radionuklidů jodu.(8 dní) proti které se lze relativně snadno chránit - viz jodové tablety. Ani s tí se tehdy žel nepočítalo.

Slabý odvar dopadl po Fukušimě právě jen na pevninu! - a tím Vy tendenčně argumentujete. Japonci měli proto štěstí v povětrnostní situaci kdy to odfouklo radionuklidy a spláchlo kde jaký prach co přímo do oceánu.... Cesia ale uniklo celkově více jak v Černobylu. S cesiem může ale i ještě dnes být i v Evropě problém a to tehdy když se divočáci značnou část roku živí jistým druhem hub.... Němci proto ještě divočáky ze zákona od nimrodů preventivně vykupují. My už si rádi myslíme, že vše je "zapomenuto".

K. Kužel 14.7.2012 11:54

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Odst. 1.: Vaše vysvětlení nechápu. Když se nám kvůli baltickým větrníkům rozpadne na několik dnů energetická síť, tak nás to přijde setsakramemntsky draho.

Odst. 2.: kontejnerové jaderné elektrárny jsou menší než stejně výkonné plynové a mají rychlejší náběh.

Odst. 3.: Poněkud nejasné.

K. Kužel 14.7.2012 11:47

Re: Náš uran slouží míru

Přehánějte si dle libosti. Rozhodně vám nechci bránit.

P. Zelenka 14.7.2012 11:42

Re: Náš uran slouží míru

Pánové když si tu všichni budou jen notovat, ve všem přitakávat, tak ani vaše příspěvky nebude nikdo číst, nepadnou zde žádné argumenty. A jde přeci o diskuzi a přesvědčování.

Takže milí spoluobčané mající zájem o chod státu, blaho lidu, jen tak dál. Pište, diskutujte, to je ta správná cesta.

P. Rada 14.7.2012 11:37

Re: Náš uran slouží míru

Lidstvo musí jít cestou rozvoje ale ten může a mívá různé formy. Ta extenzivní je současná forma růstu konzumu který rozpohybovává výrobu a tak dokola začíná kolabovat na nedostatek surovin který už nestíhají kompenzovat nové technologie a navíc to s konzumenta dělá změkčilce. Říká se tomu technologická past pro přecenění vnějších technologických možností. V této fázi stagnuje celý rozvinutý svět. Ten rozvojový těží s alplikací technologií na domácí ještě vyatnou surovinovou základnu.

Jinou alternativou je intenzivní rozvoj na bázi snižování osobní spotřeby, zvyšování vzdělanosti a dalších osobnostních kvalit. To je cesta úmornější ale dosud možná a dá se říci perspektivní. perspektivní je to i proto, že míra spotřeby na obyvatele je parametrem určujícím četnost populací. V přírodě a tedy i pro druh homo platí, že od jisté míry nasycenosti energií klesá populační růst. takto by bylo možné trvale a přirozenou cestou udržet celosvětovou populaci na udržitelné úrovni a ponechat časový prostor pro osobnostní růst od napůl člověka napůl zvířete k bytostem více lidským.

Viz metabolická teorie biologie. (netrpělivým potačí pročést poslední statě)

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/6021

P. Zelenka 14.7.2012 11:35

Re: Náš uran slouží míru

Vy musíte být vyvedený. :-)

P. Rada 14.7.2012 11:23

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Ten naprosto jasný problém zas tak jasný není už proto, že jeli někde nadbytek zdrojů je zákazníkovi přesto účtováno to samé. Diferencování a hlavně výstavby rozvodných sítí i akumulačních systémů mají značný skluz za realitou - to vidím za nepojmenovaný problém.

Konkrétně v Praze bych raděj viděl záložní plynovou jak jadernou elektrárnu - už kvůli rozlehlosti objektu a pružnosti náběhu. Ani to ale dosud není naplánováno - plánuje se s ohledem na ZISK! nikoli na bezpečnost obce.

Jsem pro výstavbu jak lokálních sítí a hlavně zabezpečení autonomie informačních sítí - tak pro rozvoj dálkových energovodů a pojednou se může ukázat že JE nepotřebujeme. je nás totiž oproti EU jen desetina a v Evropě je pravidelně řada lokalit s přebytky energií. navíc kdosi rozhodl udělat s Čech jakousi kotelnu Evropy a podle toho to vypadá. Namíst umu vyvážíme náročnost na energie, tím jsme závislí na jejich dodavatelích.... a jsou z nás tak závisláci na mafii východu a reptalové proti dynamičnosti západu - nebo ne?

P. Schuster 14.7.2012 11:16

Re: Náš uran slouží míru

Dělám v jaderné energetice již přes 40 let, a proto vím, že 100% vyloučení jakékoliv havárie nejen v jaderných elektrárnách je nesmyslný požadavek.

Fukušima by neměl být případ, který by měl ovlivnit další rozvoj jaderné energetiky v Evropě. To, že při zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály a následné až 38 metrů vysoké tsunami byly škody na životech i smrtelného ozáření obyvatel v okolí JE minimální, svědčí spíše pro jadernou energetiku. Pokud mi paměť slouží, tak v okolí JE byly nalezeny dva mrtví pracovníci JE.

Na záběrech z Japonska byla vidět obrovská katastrofa při zničení jedné z rafinerii poblíž pobřeží. Obrovský požár zachvátil celé území, spousta mrtvých, ale o tom se vůbec nepíše.

Současné prognózy k vrácení se obyvatel do původních oblastí jsou podstatně příznivější, než byl prvotní odhad. Podle organizace ACRO, která vznikla po černobylské katastrofě, jsou naměřené hodnoty kontaminace v Japonsku podstatně nižší, než jakých dosahovaly vzorky odebrané v minulosti v Bělorusku. Proto havárii ve Fukušimě je proti Černobylu jenom slabý odvar.

L. Křivský 14.7.2012 11:11

Re: Náš uran slouží míru

Lidstvo si bude muset vybrat, mezi přežíváním a rozvojem. Závažný problém vidím, že při růstu kvality života exponenciálně roste iracionalita. Pokud nemáte co do pusy tak se moc nestaráte o to co jíte. Nechápu jak jsem mohl přežít dětství, když jsem měl hračky s kterými jsem se mohl udusit, třeba. No a jak jsem mohl přežít jaderné pokusy to opravdu nevím.

K. Kužel 14.7.2012 10:50

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Zmínka o naprosto jasném problému s baltickými větrníky nejsou laciné kecy.

Pokud dodávka energie pro Prahu není dostatečně dimenzovaná, je to náš problém a je na nás, jak ho vyřešíme. Ostatně nějaká ta záložní jaderná minielektrárna by byla dobrá, ne?

Decentralizace jistě něco stojí,ale její výhody převáží nevýhody. Ostatně mi ukažte fabriku s jedním velkým centrálním motorem, který by přes transmise poháněl všechny stroje!

V energetice by, podle mého skromného mínění, bylo lepší investovat do decentralizace s efektivními zařízeními než do nesmyslných greenpissových zdrojů.

P. Rada 14.7.2012 10:48

Re: Náš uran slouží míru

Jaderní fyzikové vyloučit havárii prakticky dokážou. Prakticky to znamená, že spočítají její pravděpodobnost tak, že Vás to uspokojí... . http://sci.muni.cz/~herber/riskequation.htm

Po nich ale přijdou stavitelé, provozovatelé, ...., pitomci, teroristé.... a všichni tito stanovují své vlastní požadavky na naplnění kriteria bezpečnosti. To je obecně známo.

Méně znám je praktický fakt, že v jaderném zákoně dosud máme pro takové eventuality stanovenu výši náhrad za dopady do výše která činí cca 1% těch fukušimských a to měli japonci štěstí v neštěstí, že vítr vál po dobu havárie převážně nad volný oceán.

Radionuklidů cesia tam totiž jak se posléze ukázalo uniklo 4x víc jak s Černobylu s dopady na prakticky staletí (poločas 30let) a to by v opačném případě znamenalo i pro japonce neúnosně mnoho. Ono je hold výhodou stavět JE na pobřeží nejen kvůli chlazení ale i kvůli "uklízení".

P. Rada 14.7.2012 10:33

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Laciné keci na větrníky v Německu vede kde jaký rádobysvéprávný. Fakt, že např. naše hlavní město obrazně visí na několika relativně tenkých šnůrkách a má už celá desetiletí vlastní zálohovanost jen cca desetinu  - ale kupodivu kde kdo opomíjí. Každé zálohování totiž něco stojí a i výstavba a údržba ostrovních sítí je pravidelně nákladnější. Svoboda není hold sama sebe vyplnujícím fenomenem ale jen odezvou na vlastní angažovanost, odpovědnost.... Decentralizace tedy bude něco stát a jsem zvědav kdo s protievropských křiklounů to rád uhradí. Někteří s protievropských by to ale rádi nahradily připojením na sít velkého mafiána východně od nás - to je zřejmé. Ropy, plynu... už tam odtud berem přece dost a taky to "nevadí"???

K. Kužel 14.7.2012 10:20

Re: Náš uran slouží míru

Ano, přeháníte.

L. Křivský 14.7.2012 10:16

Re: Náš uran slouží míru

Vážený pane domnívám se že právě od aut hrozí větší nebezpečí než od Temelína, právě proto že JE není auto. Osobně bych do pojištění JE šel, to se musí prostě vyplatit, škody způsobené dopravou jsou šílené a pojistitelné, bohužel lidi k tomu mají iracionální vztah a to bude problém. Jinak opravdu přeháníte , přehánějte i v jiných oblastech podnikání lidstva a potom to bude v pořádku.

J. Hejna 14.7.2012 10:10

Re: Náš uran slouží míru

Vy musíte být navedený.

J. Hejna 14.7.2012 10:05

Re: Občané nebudou mít poslední slovo?

Myslíte větrníky, slunečníky nebo ještě něco přínosnějšího?

J. Hejna 14.7.2012 10:02

Re: Náš uran slouží míru

Můžete na 100 % vyloučit, že se u vás neprojeví demence?

K. Kužel 14.7.2012 10:02

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Ééé, máte pravdu!

J. Hejna 14.7.2012 10:01

Re: Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Zneužívání není využívání, ale my to rádi sneseme - jsme přeci v ÉU.

P. Zelenka 14.7.2012 9:55

Re: Náš uran slouží míru

Pane Mrázku já rád využívám elektrickou energii a vzhledem k propojenosti naší soustavy s určitostí i tu vyrobenou v jaderné elektrárně. Jako spotřebitel navyšuji poptávku po další výrobě, tedy po nutnosti stavět jaderné. Nemám s tím problém. Ale kde se řekne A musí se myslet i na B. Nedejbože v případě havárie je národ připraven platit? Nebo jen uzavřeme Jihočeský kraj a Vysočinu? Vystěhovaný lid odsuneme kam? Přeháním, ale kvůli zamyšlení, JE totiž není auto, v případě havárie hrozí daleko větší následek.

L. Křivský 14.7.2012 9:36

Re: Náš uran slouží míru

Spíš by se Váš příspěvek měl jmenovat malá lidská.

Je zvláštní co lidstvo toleruje a co ne. Počet mrtvých na zemi způsobené dopravou je přes 1 000 000 lidí ročně počet raněných a hmotné škody nevím. To lidstvo je schopné tolerovat, dále je schopné tolerovat alkohol drogy , pracovní úrazy. Všechno to je horší než škody způsobené jadernou činností lidstva a to do toho počítám Hirošimu a Nagasaki.

O 15 787 mrtvých, 3 302 pohřešovaných a hmotných škodách vlny cunami se nemluví to je normální. Fukušima asi normální není a přesto to nestálo jediný život působením radioaktivity.

Jinak já osobně bych si domu jaderný zdroj energie určitě pořídil je to bezpečnější než si zavést do domu plyn. Moderní reaktory jsou už poněkud jinde tam už nic nehrozí problémy hrozí jen od lidí.

Lidé se bojí toho co nevidí to co vidí tak z toho takový strach nemají, až bude mít každý dozimetr tak bude klid. Osobně bych se klidně nastěhoval do evakuované oblasti Fukušimi protože vím že by to bylo bezpečnější než kouřit třeba cigarety. http://otazky-fukusima.cvrez.cz/web/sites/default/files/fukusima_po_roce.pdf

K. Kužel 14.7.2012 9:16

Třeba se energetika vydá cestou decentralizace

Malé jaderné elektrárny by mohly vytvářet autonomní energetické ostrovy nezávislé na monstrózní přenosové soustavě. Ta je velmi zranitelná a její výpadek může mít až katastrofické následky. To si ostatně možná v blízké budoucnosti vyzkoušíme, až naše energetická soustava nezvládne přetok elektřiny z východoněmeckých větrníků na Baltu do jižního Německa, hlavně Bavorska. Náš velký soused si to zatím neráčil propojit na svém území a využívá naši síť bez ohledu na naši bezpečnost. Jen nám důrazně poradil, ať se nepokoušíme o nějaká opatření, která by naše ohrožení v tomto směru snížila.

P. Lenc 14.7.2012 8:57

Re: Občané nebudou mít poslední slovo?

Ano.Rakušáci "selektují" Temelínský proud za pouhých 1000 eur.Co k tomu dodat, když tomu opravdu věří.

J. Mrázek 14.7.2012 8:40

Re: Náš uran slouží míru

Za jediný měsíc zahyne na českých silnicích tolik lidí, kolik za posledních čtyřicet let ve všech atomových elektrárnách na celém světě. Proč nezakážete auta ????

P. Zelenka 14.7.2012 8:35

Náš uran slouží míru

Jen malá technická:

Mohou jaderní fyzikové 100% vyloučit jakoukoliv havárii jaderných elektráren?

V opačném případě jsou politici a daňoví poplatníci připraveni zaplatit všem evakuovaným obyvatelům jejich veškeré škody?

Pokud ano, pak jaderné hodiny do každé rodiny!

P. Jášek 14.7.2012 8:32

Re: Občané nebudou mít poslední slovo?

Kteří vědci? Třeba Janez Potočnik, Martin Bursík, Kačka Žau nebo máma Kuchtovic? Ještě by mohl nějaký zelenáč z Německa nebo Rakouska! Ti jsou geniální, umí selektovat proud v drátech na dobrý a špatný :o)