5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ekologický vysavač luxuje vaše peněženky

Liberalizaci trhu využijeme k tomu, abychom lidem nabídli možnost spoluvytvářet energetický trh budoucnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 14.11.2012 11:37

Re: Zajímavé, jakou melu

Žádná větší zlodějina se bez pomoci státu neobejde. Proč jsou jen lidi tak pitomí že spoléhají na stát?

P. Rada 14.11.2012 11:15

Re: Zajímavé, jakou melu

Ano za obojím je u nás často zlodějina a jen doplnuji, že tuto zlodějinu organizuje stát!!!

http://www.lidovky.cz/statni-rozpocet-by-si-mohl-polepsit-na-dph-zhruba-o-deset-miliard-kc-rocne-1lu-/ln_domov.asp?c=A120626_105236_ln_domov_Pta

P. Rada 14.11.2012 10:55

Re: Ekologie ničí ekonomiku

Ekologie neničí ekonomiku - to je fantazie těch kteří sní o neomezeném supervládnutí v neomezeném prostoru bez limitů růstu. Naopak EKOSLUŽBY (služby ekosystémů) převyšují NÁSOBNĚ  svým oběmem celosvětové HDP. 

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Pokud by měl někdo o problematiku opravdu zájem pak nedávno vyšla kniha:

http://www.kosmas.cz/knihy/164356/priroda-nebo-clovek/

Která byla oceněna rektorem Univerzity Karlovy jako nejlepší vědecká práce roku a o níž stručně vypovídá recenze: .... http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/anatomie/ZS2012/natr/laudatio.pdf

B. Uhlich 14.11.2012 10:54

Re: Likvidace

Pan Rada je aktivista..pan Rada hodně píše, aby byl hodně vidět..co a jak píše je už podružné... pan Rada je sociopat, který nikdy nepochopil, že jeho zvrácené představy o světě nemají se skutečností, ať už technickou, ekonomickou nebo společenskou, vůbec nic společného...  Jediné, co mně osobně uklidňuje je to, že jediné kde pan Rada škodí, je zde na N.P. ... pro nás, co sem chodíme je to sice poněkud únavné číst ty jeho mantry a litanie, ale zas na druhou stranu.. pan Rada nikde jinde neškodí.. o ničem nerozhoduje..  tedy v podstatě lze celou věc shrnout do bonmotu... psi štěkají a karavana kráčí dál...  :-)))

P. Rada 14.11.2012 10:41

Re: Likvidace

Pane Bezouška já opravdu ledačemus nerozumím a pro nedostatek prostoru to proto také dokládám odkazy. Nevím zdali jste ten poslední zhlédl - v něm je právě zdůvodnění toho co jsem uvedl ve zkratce  nebo jste si k němu dokonce našel další informace. Protože ho ale nekomentujete - vnímáte jen mou osobu - tak sotva.

Takovéto ignorantství předkládaných tvrzení nevede k poznání ale toho si možná vědom. O poznání totiž nestojíte nebo záměrně mlžíte a slova jako "skutečnost"  jen zneužíváte.

M. Bezouška 14.11.2012 10:07

Re: Likvidace

veškeré vysvětlování a argumentace jsou v tomto případě marné. Pan Rada píše o věcech, kterým vůbec nerozumí a o kterých nic neví už dlouho, tak dlouho, že své zmatené vývody považuje za jedinou skutečnost, která je podle něj dokonce skutečnější než ta opravdu skutečná.

F. Eliáš 14.11.2012 10:01

Re: celkem slušný popis

Máte pravdu. Jaderná enrgie jako jediná je skutečně ekologická i relativně ekonomická

F. Eliáš 14.11.2012 10:00

Ekologie ničí ekonomiku

Bohužel po celém světě, ale někteří z ní mají skvělé příjmy. Prostí lidé platí jak mourovatí a neuvědomují si, že za tu drahotu mohou sousedovy fotovoltaické panely, nebo větrná elektrárna na blízkém kopci, pěstování řepky, bioplynové stanice, různá hnutí Duha  a podobně.

R. Langer 14.11.2012 9:57

Re: Souhlas , až na to rýpnutí si do JE.

Ano, jsou to velmi jednoduché počty, spousta lidí ale nedokáže ani to... :-(

R. Langer 14.11.2012 9:56

Re: Likvidace

To pan Rada nepochopí, on má EROEI vypočítané od jinud úplně jinak... ;-)

R. Langer 14.11.2012 9:55

Re: Nemůže mi někdo znalý říci,

Ale ta arbitráž by byla na to, co ta elektrárna měla vydělat za 20 let, ne na to, kolik stála. To byste totiž solárního zloděje okradl o jeho poctivé vykalkulované zisky...

D. Seibt 14.11.2012 9:54

Re: Likvidace

No a co, ze neni vybudovano, prostredky na uloziste se sbiraji, otazka je jina a ta nesouvisi s ekonomikou, zda bude nekde postaveno, protoze k tomu je potreba souhlas prilehle obce. Ekologicke zateze z doby minule se netykaji jen Ralska, ale tisici jinych mist. Ohledne tech zdravotnich komplikaci, tak co treba zdravi horniku co tezi zeleznou rudu, uhli a vyroba koksu, bez kterych ty veze vrtuli neudelate, to tam zapocitejte take? Proste hledate argumenty, kde nejsou a jste selektivne zamereny. Efektivita tezky, to vase slavne EROEI je v pripade JE asi 10x vyssi nez OZE a stejne nebo i vyssi oproti nejnovejsim uhelnym elektrarnam. Snad jen plynove elektrarny s levnym plynem jsou vyhodnejsi. Vite me preference nemaji JE, ale energeticky mix, ktery povazuji za optimalni a pokud najdete lepsi reseni jak ekonomicky tak technologicky, tak sem s nim.

A k cemu jinemu by jste chtel JE pouzivat nez k nepretrzitemu provozu, rika vam neco slovo "base load"? Navic nove JE 3+ generace zvladaji velmi dobre primarni, sekundarni i tercialni regulaci v pomerne velkem provoznim rozsahu. A na burze se prednostne obchoduji OZE pac je to uredne prikazano, to neznamena nejlevnejsi zdroje, v tom by jste si mel udelat jasno.

Spotrebital prave plati krome silove energie, poplatek prave za OZE, poplatek za prenos, poplatek za PPS, ktera rozte z rustem OZE a DPH, takze potom se clovek nestaci divit kam az ta cena vyleze. Nicmene Evropa neni svet a pokud nechceme odrovnat veskery prumysl, meli by jsme nase OZE sny trosku krotit, jinak nam tu nic nezustane.

R. Langer 14.11.2012 9:53

Re: Zajímavé, jakou melu

To nemění nic na věci, že oboje je to zlodějina...

P. Rada 14.11.2012 9:35

Re: Likvidace

Pane Seibt potíž je v tom, že Vy máte na mysli jen ten odpad vznikající při spalování - tedy přímo ve výrobním energetickém procesu a to ještě s momentálního pohledu protože trvalé úložiště ještě nikde není zbudováno. Ekologické zítěže z dob těžby uranu kyselinou v ralsku.... nebo nákladovost na léčbu v hornických profesích atd nejsou do takovéhoto systému započítávány. Takto ořezáno o další nezbytné investice aby JE mohla úspěšně fungovat pak vychází Vámi zváděné. Popravdě řečeno takto ořezaně presentuje svou nákladovost kde kdo a i když se pod článek autora nepodepisuji tak faktem zůstává že efektivita těžby v JE je pro celkovou investiční nákladovost nízká.

Nízká je ale i mobilita tohoto zdroje, který se jako nejefektivnější jeví při nepřetržitém provozu. Háček je pak v odběru a v pravidlech na burze s el. kde se přednostně obchoduje s nejlevnějším zdrojem a také v tom, že když ekonomika stagnuje či dokonce klesá, pak klesají i požadavky na instalovaný výkon.

Operovat v argumentaci s korunou za kWh pak může navíc jen ten, který hovoří s úzkého úhlu za výrobce ale nikoli ten co hovoří ke spotřebiteli protože cena u spotřebitele je pro řadu dalších vlivů několikanásobně vyšší.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

J. Schwarz 14.11.2012 9:25

Zajímavé, jakou melu

vybudilo vyrovnání s církvemi, zatímco o řád vyšší částka na "podporu zelené energie" náš "Lid" ani "média"  nevzrušují. Lidi zřejmě mají  na pitomosti peněz dost. Tak proč závidí, že by církev měla dostat zpátky svůj majetek?

M. Bezouška 14.11.2012 9:08

celkem slušný popis

až na ten úblb s jadernou energetikou - jak už ostatně poznamenávají kolegové v diskusi. Ona totiž jaderná energetika není (zdůrazněno, podtrženo) dotována, nýbrž slušně vydělává i přes všechny ty překážky v podobě nejrůznějších slabomyslných kontrol a nařízení, kterými ji permanentně  zásobují špenátové mozky.

I. Lyčka 14.11.2012 8:52

Nemůže mi někdo znalý říci,

zda by nebylo levnější, kdyby stát odkoupil fotovoltaické elektrárny za náklady, které jejich majitelé vydali na jejich stavbu, než platit případné arbitráže po jejich vypnutí?

D. Seibt 14.11.2012 8:44

Urad

Pokud mate dojem,ze urad pro jadernou bezpecnost dohlizi jen na JE, tak jste opet mimo pane. JE je jen mala cast jejich prace, rozsah cinnosti je mnohem sirsi.

D. Seibt 14.11.2012 8:29

Likvidace

K te atomove energii a statem likvidovanemu odpadu, to jste hodne vedle pane. Ve vyrobni cene kW z JE je zahrnut i poplatek za ulozeni vyhoreleho paliva a rozebrani JE po skonceni zivotnosti. S timto poplatkem, s cenou paliva a provoznimy naklady to dela neco mezi 60 az 80 hlaeri za 1kWh.

A. Bocek 14.11.2012 7:42

Souhlas , až na to rýpnutí si do JE.

Autore nemusíte býti energeticky vzdělán, ale jaderné elektrárny (2x1000MW- Temelín a Dukovany 4x440MW) jedou s ročním koeficientem instalovaného výkonu k 90% kráte ročních 8760 hodin kráte 2Kč/kWh a máte hrubý ekonomický výkon JE v Česku, náklady na důležitý úřad jsou pod desetinou promile. Naproti tomu solární a větrní lempli s ročním koeficientem využití instalovaného výkonu pod 15% se stupidně povinným vstupem za dotované ceny nás stojí letos 40 mld.Kč.A bude hůř, za garantovaných 20 let vysají tito dobromilové jeden roční HDP ČR.

B. Uhlich 14.11.2012 0:52

Mno, ale na rozdíl od Německých domácností...

..se toho z Českých už moc vymáčknout nedá..netvrdím, že tu panuje nějaká velká plošná chudoba, ale ekonomické výsledky jasně hovoří, že lidi prostě už víc asi vydávat nemohou..tedy pokud bychom se zde vydali "německou cestou" - myslím, že obyvatelstvo by už nemělo jinou cestu než návrat do konce 19. století, nebo tak na začátek 20tého... prostě minimálně 50% populace by muselo elektrickou energii přestat potřebovat nebo její spotřebu omezit na naprosto elementární minimum...tedy ve výsledku nevím -čeho by se dosáhlo... ????  Pak snad jediné řešení by bylo, že průmysl, nezatížený a netunelovaný tímhle eko-šílenstvím by nebyl postaven před existenciální problémy a umožnil by obyvatelstvu více vydělávat...ale to si opravdu nejsem jistý - zda by to takhle fungovalo..zatím ..ať se na to koukám jak se na to koukám - vychází mi , že tato šílená rovnice nemá řešení..tedy, že vysávat ekonomiku v době krize je opravdu naprostá šílenost a pokud se nestane něco zásadního...myslím, že se všichni v Evropě můžeme zvolna stavět do mnohastupu a pozvolna kráčet do pr... (no však víte kam..)    :-(