18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ekologický vysavač luxuje vaše peněženky

Liberalizaci trhu využijeme k tomu, abychom lidem nabídli možnost spoluvytvářet energetický trh budoucnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Seibt 14.11.2012 9:54

Re: Likvidace

No a co, ze neni vybudovano, prostredky na uloziste se sbiraji, otazka je jina a ta nesouvisi s ekonomikou, zda bude nekde postaveno, protoze k tomu je potreba souhlas prilehle obce. Ekologicke zateze z doby minule se netykaji jen Ralska, ale tisici jinych mist. Ohledne tech zdravotnich komplikaci, tak co treba zdravi horniku co tezi zeleznou rudu, uhli a vyroba koksu, bez kterych ty veze vrtuli neudelate, to tam zapocitejte take? Proste hledate argumenty, kde nejsou a jste selektivne zamereny. Efektivita tezky, to vase slavne EROEI je v pripade JE asi 10x vyssi nez OZE a stejne nebo i vyssi oproti nejnovejsim uhelnym elektrarnam. Snad jen plynove elektrarny s levnym plynem jsou vyhodnejsi. Vite me preference nemaji JE, ale energeticky mix, ktery povazuji za optimalni a pokud najdete lepsi reseni jak ekonomicky tak technologicky, tak sem s nim.

A k cemu jinemu by jste chtel JE pouzivat nez k nepretrzitemu provozu, rika vam neco slovo "base load"? Navic nove JE 3+ generace zvladaji velmi dobre primarni, sekundarni i tercialni regulaci v pomerne velkem provoznim rozsahu. A na burze se prednostne obchoduji OZE pac je to uredne prikazano, to neznamena nejlevnejsi zdroje, v tom by jste si mel udelat jasno.

Spotrebital prave plati krome silove energie, poplatek prave za OZE, poplatek za prenos, poplatek za PPS, ktera rozte z rustem OZE a DPH, takze potom se clovek nestaci divit kam az ta cena vyleze. Nicmene Evropa neni svet a pokud nechceme odrovnat veskery prumysl, meli by jsme nase OZE sny trosku krotit, jinak nam tu nic nezustane.

R. Langer 14.11.2012 9:56

Re: Likvidace

To pan Rada nepochopí, on má EROEI vypočítané od jinud úplně jinak... ;-)

M. Bezouška 14.11.2012 10:07

Re: Likvidace

veškeré vysvětlování a argumentace jsou v tomto případě marné. Pan Rada píše o věcech, kterým vůbec nerozumí a o kterých nic neví už dlouho, tak dlouho, že své zmatené vývody považuje za jedinou skutečnost, která je podle něj dokonce skutečnější než ta opravdu skutečná.

P. Rada 14.11.2012 10:41

Re: Likvidace

Pane Bezouška já opravdu ledačemus nerozumím a pro nedostatek prostoru to proto také dokládám odkazy. Nevím zdali jste ten poslední zhlédl - v něm je právě zdůvodnění toho co jsem uvedl ve zkratce  nebo jste si k němu dokonce našel další informace. Protože ho ale nekomentujete - vnímáte jen mou osobu - tak sotva.

Takovéto ignorantství předkládaných tvrzení nevede k poznání ale toho si možná vědom. O poznání totiž nestojíte nebo záměrně mlžíte a slova jako "skutečnost"  jen zneužíváte.

A. Bocek 14.11.2012 13:16

Re: Likvidace

Wikipedie EROI  Ratio of Energy Returned on Energy Invested - USA Wind 30-60 při překladu do češtiny bylo toto rozmezí označené, jako podmínky Dánské a také nejlepší lokality v ČR.Je otázkou nakolik překladatel měl mozek zelený, že šmahem srovnává podmínky Dánské a České!

D. Seibt 14.11.2012 14:39

Re: Likvidace

Ale i tak je to EROEi pro Dansko blbost, protoze pokud by to tak bylo, tak by se ten vetrnik zaplatil pri zivotnosti 20 az 30 let za 1 rok a pak uz jen vyrabel penize, ale takhle to neni. Za celou svoji zivotnost si stale i ty primorske vetrniky na sebe nevydelaji a stale berou dotace, ktere jsou asi 3x vyssi nez cena na burze, takze kdovijak se to EROEI pocita.

P. Rada 14.11.2012 15:02

Re: Likvidace

To o tom, že si na sebe ty větrníky za celý život nevydělají je Vaše tvrzení, které ale nedokážete doložit. Já Vás mohu odkázat třeba na hospodaření fitmy Vestas ... http://www.vestas.com/

Osobně má za to, že se často směšuje význam ERoEI na svorkách zdroje s tím jaká je situace na vstupu spotřebiče/spotřebitele. Kdyby jste si býval pozorně prošel odkazy zjistil by jste o tom víc. Např to, že když náš stát proinvestuje u firem miliardy za energetiku, pak těm firmám se to pravidelně vyplatí a hrstce těch ve vedení velice moc....  ale to ještě neznamená, že běžný spotřebitel bude mít cenu energie nižší.

O tom, že energetická návratnost dominantních zdrojů stále klesá vůbec nepochybuji a nepochybuji proto ani o následcích - ty lze pomocí OZE jen zmírnit a to právě jen ve chvíli když je ještě vůbec s čeho investovat:

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

http://energybulletin.net/stories/2012-11-09/peak-oil-postponed-global-challenge-seminar-in-stockholm-sweden

J. Vyhnalík 14.11.2012 16:03

Re: Likvidace

Ony si ty OZE zdroje na sebe bohatě vydělají a ještě je dotujeme. To je tedy zlodějna na druhou!

Nebo je to jinak a ty křížové dotace jednou počítáte a jednou ne, tak aby Vám to vyšlo jak chcete?

D. Seibt 14.11.2012 17:36

Likvidace

Tak proc proboha ty vrtule pobiraji dotacni cenu kdyz jsou tak super, muzete me to vysvetlit? Proc kdyz chtela Anglie zrusit dotace, proc tak vsichni vyrobci i ten Vestas tak knuceli?

Ta cena je na svorkach a ta je dulezita cena, pro koncoveho spotrebitele je jiste uplne jina, plna jinych dodatecnych poplatku, ale ta nema s EROEI nic spolecneho.Bavime se o silove elektrine, z te ziji elektrarny vy rozumbrado.

P. Rada 14.11.2012 20:00

Re: Likvidace...

To oslovení jste opět přidrzle přehnal namísto uvedení protiargumentů.

Máteli opravdu ten "rozum" kterým se drze oháníte, pročtěte si předně odkazy a vyvratte alespon něco co je v nich uvedeno. Pro ignoranty Vašeho ražení je opakuji: ..... http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/  ..... http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883 ..... http://energybulletin.net/stories/2012-11-09/peak-oil-postponed-global-challenge-seminar-in-stockholm-sweden

Pokud máte za to, že je ještě něco jiného jak OZE tak sem s tím  - nejsem snad sám kterého alternativy zajímají.!

Pokud se "bavíme" - /mě ale reagovat na přidrzlosti nebaví/ - o tom jaká bude BUDOUCNOST bez fosilních a jaderných zdrojů které obojí dnes patří k NEOBNOVITELNÝM pak zatím nezbývá nic jiného jak OZE.

http://oze.tzb-info.cz/9192-oze-urcujici-prvek-transformace-energetiky-1-dil ....... http://oze.tzb-info.cz/9214-oze-urcujici-prvek-transformace-energetiky-2-dil

T. Petřek 14.11.2012 20:16

Re: Likvidace...

Pořad "nedej se" na mně působí jako čirá amorální goebelsovksá propaganda. Ne, to opravdu nejde pojmenovat jinak.

A. Richter 14.11.2012 20:17

Chocho!

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

Ekoteroristická hlásná trouba jako argument.

Pan Rada nikdy nelže, protože to říká pan Rada a ten, jak říká, nikdy nelže!

.... *8-D

T. Petřek 14.11.2012 20:29

Re: Likvidace...

Myslím, že p. Seibt tady uvedl dostatek argumentů, zkuste alespoň něco z toho vyvrátit namísto osočování druhých z ignorance.

B. Uhlich 14.11.2012 10:54

Re: Likvidace

Pan Rada je aktivista..pan Rada hodně píše, aby byl hodně vidět..co a jak píše je už podružné... pan Rada je sociopat, který nikdy nepochopil, že jeho zvrácené představy o světě nemají se skutečností, ať už technickou, ekonomickou nebo společenskou, vůbec nic společného...  Jediné, co mně osobně uklidňuje je to, že jediné kde pan Rada škodí, je zde na N.P. ... pro nás, co sem chodíme je to sice poněkud únavné číst ty jeho mantry a litanie, ale zas na druhou stranu.. pan Rada nikde jinde neškodí.. o ničem nerozhoduje..  tedy v podstatě lze celou věc shrnout do bonmotu... psi štěkají a karavana kráčí dál...  :-)))

P. Rada 14.11.2012 14:49

Re: Likvidace

Škodlivé bývá ignorování reality. Kráčíli karavana do propasti .... Co s tím sám nadělám? Jestli varování o "Fate Morganě neomezeného růstu" či vyprávění o existenci limitů růstu.. vnímáte jako zloděj "štěkání",  pak pochybuji, že jste schopen věcně a korektně reagovat na něco méně hlasitého. Zloděj má jen svou asociální vizi zbohatnutí.

Aktivista to tedy jsem. Prostě už proto, že zde aktivně vystupuji. To se Vás ale netýká. Aktivita totiž spočívá v přinášení něčeho nového. Vy jste spíš jen přitákávač s obhroublým vystupováním a posměvným přízvukem tam kde Vám to nevoní ultraliberalitou. Každému co jeho jest.

B. Uhlich 14.11.2012 20:31

Re: Likvidace

Od ňoumy , který neumí ani oslovovat to sedí....  

T. Petřek 14.11.2012 15:37

Re: Likvidace

Věškerý uran vytěžený u nás putoval do SSSR a svým zdravím to odnesli političtí vězni.

Palivo do našich JE se nakupuje v Rusku.

A. Bocek 14.11.2012 7:42

Souhlas , až na to rýpnutí si do JE.

Autore nemusíte býti energeticky vzdělán, ale jaderné elektrárny (2x1000MW- Temelín a Dukovany 4x440MW) jedou s ročním koeficientem instalovaného výkonu k 90% kráte ročních 8760 hodin kráte 2Kč/kWh a máte hrubý ekonomický výkon JE v Česku, náklady na důležitý úřad jsou pod desetinou promile. Naproti tomu solární a větrní lempli s ročním koeficientem využití instalovaného výkonu pod 15% se stupidně povinným vstupem za dotované ceny nás stojí letos 40 mld.Kč.A bude hůř, za garantovaných 20 let vysají tito dobromilové jeden roční HDP ČR.

R. Langer 14.11.2012 9:57

Re: Souhlas , až na to rýpnutí si do JE.

Ano, jsou to velmi jednoduché počty, spousta lidí ale nedokáže ani to... :-(

B. Uhlich 14.11.2012 0:52

Mno, ale na rozdíl od Německých domácností...

..se toho z Českých už moc vymáčknout nedá..netvrdím, že tu panuje nějaká velká plošná chudoba, ale ekonomické výsledky jasně hovoří, že lidi prostě už víc asi vydávat nemohou..tedy pokud bychom se zde vydali "německou cestou" - myslím, že obyvatelstvo by už nemělo jinou cestu než návrat do konce 19. století, nebo tak na začátek 20tého... prostě minimálně 50% populace by muselo elektrickou energii přestat potřebovat nebo její spotřebu omezit na naprosto elementární minimum...tedy ve výsledku nevím -čeho by se dosáhlo... ????  Pak snad jediné řešení by bylo, že průmysl, nezatížený a netunelovaný tímhle eko-šílenstvím by nebyl postaven před existenciální problémy a umožnil by obyvatelstvu více vydělávat...ale to si opravdu nejsem jistý - zda by to takhle fungovalo..zatím ..ať se na to koukám jak se na to koukám - vychází mi , že tato šílená rovnice nemá řešení..tedy, že vysávat ekonomiku v době krize je opravdu naprostá šílenost a pokud se nestane něco zásadního...myslím, že se všichni v Evropě můžeme zvolna stavět do mnohastupu a pozvolna kráčet do pr... (no však víte kam..)    :-(

M. Sedláček 14.11.2012 15:28

Re: Mno, ale na rozdíl od Německých domácností...

Ale to je přeci cíl zelených fašistických bloudů - zničit lidstvo, aby Gaya měla klid.