26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Doba uhelná skončí, poručíme slunci, větru

Končí doba uhelná, a to i v Česku. Uhelná komise v pátek doporučila vládě, aby Česko nejpozději v roce 2038 přestalo spalovat uhlí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 9.12.2020 8:56

To by v tom byl čert aby se takové vážné úvahy nechytil pošuk Rada s jeho bláboly - a ejhle úúúúúúúúúž je tady zas !!!!!!

P. Rada 9.12.2020 9:09

To by v tom byl čert pokud by Krátký nereagoval pejorativně ale věcně a navíc přímo ve vlákně aby se nevytrácely souvislosti.

Kdo má jen oči otevřené, tak rozdíly mezi blábolením a konzervativním zpolitizování věcného problému energetiky může vnímat hned za našimi hranicemi.

I na stránkách NP před časem přitom vyšel článek o možnostech větrné energie u nás. Také tento názor máte za "blábol"?

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/rozhovor-vetrniky-maji-smysl-na-petine-uzemi.A191109_230159_p_veda_wag

L. Novák 9.12.2020 9:19

Magore zelenej vypatlanej, větrníky má smysl stavět tam, kde během celého roku fouká vítr. A stejně jsou drahé!

Na našem území jsou větrníky využitelné během roku někde kolem 20% a z pohledu dodávek do sítě je jejich výkon zanedbatelný.

Až odejdeš na věčnost a zmizí odsud ty tvoje chorobné lži a bláboly, čtenářům NP se uleví...

V. Novák 9.12.2020 9:49

Ten článek jasně konstatuje, že ona pětina je vypočtena na základě ekonomických parametrů, tedy včetně (nadsazené) výkupní ceny elektřiny a naoktrojovaného povinného výkupu bez ohledu na potřebu.

Důležité je také tvrzení "Cílem ale není stabilní výroba, tím je rovnováha výroby a spotřeby. A té lze dosáhnout i s vyšším podílem zdrojů závislých na počasí (či jiných okolnostech) ve spojení s vyšší flexibilitou na straně výroby, spotřeby či skladování energie" - tedy to, co je na výrobě elektřiny složité, ponechává autor na okolí OZE.

Což je nepřekvapivé - 1) dělají to všichni a 2) autor není energetik, ale fyzik atmosféry a mluví ze svého pohledu.

J. Krynický 9.12.2020 10:03

Vyšší flexibilita na straně spotřeby aneb zvykněte si, že vám občas vypneme proud.

V. Novák 9.12.2020 10:38

Copak o to - ale taky občas zapneme bez ohledu na to, jestli to chcete...

A. Sekanina 9.12.2020 8:04

Jediná cesta je nebrat zelené pošuky a darmožrouty vážněEU.

L. Novák 9.12.2020 8:33

Naopak. Oni nám totalitně vnucují nesmysly, které dlouhodobě nejsou ekonomicky udržitelné a energeticky funkční. Záběry větrníků odepsaných, zničených a ponechaných svému osudu jsou dobře vidět (kromě mnoha dalších zrůdností spojených s tzv. OZE) v dokumentu z USA:

https://planetofthehumans.com/ a s českými titulky

https://www.fastshare.cz/13472435/planet-of-the-humans-2020-dokument-1080p-ac3-2.0-en-cz-titulky.mkv

a na mnoha dalších volně přístupných úložištích dat.

Proti zeleným magorům je nutno začít vyvíjet organizovaný odpor, jinak skončíme v zeleném komunismu.

J. Novak 9.12.2020 7:30

Je prostě potřeba okamžitě se věnovat jaderným elektrárnám .. všichni rozumní lidé ví že to je jediná cesta.

P. Rada 9.12.2020 7:21

O tom jak zde fouká vítr jsou odborné studie které ale dokládají, že nové typy turbín na vyšších stožárech mohou Česku dodávat řádově více energie jak dnes (necelé procento spotřeby), kdy se navíc řada lokalit nevyužívá. Podobně větrnou situaci má třeba sousední Rakousko které jimi kryje 13% spootřeby nebo jih Německa. Zásadní rozdíl využití větrníků je přitom znát hned po přejezdu geografických hranic.

Také hranice ale ty u nás postavené hlavně mocnou uhelnou lobi, mají zřejmě zřejmě doposud velký dopad na českou energetiku a konkrétně na úvahy pana Jégla.

Odborníci na energetický potenciál větru totiž uvádějí více jak řádově vyšší potenciál než jaký dnes využíváme:

https://oenergetice.cz/vetrne-elektrarny/studie-vetrne-zdroje-mohou-do-2040-pokryt-tretinu-spotreby-v-cr

L. Novák 9.12.2020 8:22

Blbe ze zelené "lobi", nikdo z nás asi nechce žít mezi vrtulemi a poslouchat jejich hluk, sbírat mrtvé ptáky a netopýry, a těšit se, až bude bezvětří a klid.

Tobě, dědku komunistickej, už muselo totálně hrábnout, když sem píšeš takovéhle nesmysly. Dej si vrtulku na čelo, do kapsy baterku, abys někde náhodou nenechal zbytečně bez užitku to množství nevyužité energie kolem nás...

J. Roškota 9.12.2020 8:53

Vážený pane Nováku, už nějakou dobu se zájmem sleduji Vaše příspěvky do diskuzí. Jsou vskutku neotřelé. Hrozně by mne zajímalo, co jste za člověka, jaké máte vzdělání, kolik je Vám let, jaká je Vaše motivace v životě. Vím, že se to nejspíše nedozvím, ale se zájmem čekám na Vaši reakci.

T. Zlesa 9.12.2020 10:29

Drobná informace pro diskutéry, kteří to ještě nevědí: pan L. Novák je zdejší admin (censor, v diskusi takto utajen), který dle potřeby řídí směr debaty svými příspěvky a trefnými poznámkami. Vysvětloval to minule takto:

"L. Novák 15.11.2020 3:07

Ano. Blbce mažu, aby nezasvinili fórum nesmysly nebo agresívní vulgaritou. S ostatními lze diskutovat a vysvětlovat jim problematiku, o níž je téma. Takže těch "cenzurovaných" je opravdu minimum a nikdo nemusí mít strach, že jeho hlas bude oslyšen."

Takže, pokud byste se chtěli vydat v diskusi nějakým jiným směrem, vyčkejte v klidu, zda Vám pan L. Novák nenaznačí, že jste mimo žádoucí oblast a pokračujte až pak. Pokud se Vám zdá, že pan L. Novák má asi psychickou poruchu, není to tak. Je Vám vysvětlována problematika, o níž je téma. Pokud se Vám zdá, že jste se vrátili v čase o 31 let, je to opravdu sen a opravdu jste na Neviditelném psu 2020, v diskusi. Běžný censurní robot na webových stránkách brání, aby v diskusi nebyly používány vulgarismy apod. Dělá to i robot tady. A zde, na Neviditelném Psu, je přidaná hodnota, maskovaný censor, pan L. Novák. S robotem se lze smířit, ovšem zde se diskutuje pod dohledem admina, který diskutéry neposuzuje jen podle nepovolených slovíček, ale i podle toho co si diskutér myslí. A podle toho jim v diskusi spílá, nadává, podporuje je nebo jen mlčí. A kdovíco ještě, protože k vymazaným a zrušeným věcem se už my čtenáři nedostaneme. A kdoví kolik takových tajných Nováků tu ještě je.

Ale většina zdejších diskutérů je zvyklá z dávné minulosti, že se mluví jen o tom, co je povoleno. Takže příjemnou zábavu.

L. Novák 9.12.2020 12:33

To říká místní nedávný přivandrovalec a demagog Podlesný, co sem kopíruje reklamní články z Živě.cz ... Škoda ztrácet s ním čas. Rv

A. Bocek 9.12.2020 9:01

Že v Česku nefouká a nesvítí je fenomén daný naší polohou. Spočtěte prosím Roční koeficient využití instalovaného výkonu pro dvě "blízké" VE jedné malé , druhé vysoké, troufám se vsadit, že jejich hodnoty se nebude lišit a krom náběžné strany Krušných hor budou obě čísla do 15-ti % !

I. Mentlík 9.12.2020 6:00

Ale, pane Jégl, kritika je to sice oprávněná, ale máte přece jen trochu zelené vidění. Vaše tvrzení o solárních panelech a větrnících postrádá jaksi úvahu o tom, kde se tato zařízení vezmou a jak se jich poté zbavit, protože nic netrvá věčně. Ale tak to máte i s elektromobily. A proč chcete po vládě, aby měla konkrétní představu ? To se v Evropě nenosí, a od zeleně užitečných idiotů se to také nedozvíte.

P. Rada 9.12.2020 7:31

Od idiotů jakkoli barevných se nedá čekat, že nestranně popíší míru zátěže při provozu včetně pořízení a likvidaci zdroje.

Takové studie ale dělají odborníci kteří vyčíslují efekty s poměrů energií a měrné váhy imisí:

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

L. Novák 9.12.2020 8:24

Tak nepiš, rudozelený idiote!

V. Kolman 9.12.2020 5:10

Koupím ebonitovou tyč a liščí ohon.

Značka: "Tři kusy!"

Z. Koutecký 9.12.2020 2:01

V roce 2019 se vyrobilo cca 87 TWh elektřiny. Z toho cca 37 TWh, tj. 43% z uhlí. Z fotovoltaiky a větrníků cca 3TWh, tj. cca 3,4%. Tak si spočítejte, kolik budeme muset pokrýt plochy ČR panely a postavit větrníků, abychom uhlí nahradili obnovitelnými zdroji. S bioplynem, biomasou a vodními elektrárnami toho moc za našich podmínek nenahoníme. Plyn produkuje CO2 a bůhví jak to bude s jeho dodávkami, protože budeme asi muset přejít na zkapalněný z USA a možná z Kataru, jaderky jsou zatím tolerovány, ale odpor proti nim roste. Jo, a nezapomínejme na teplo, to se v roce 2019 vyrábělo z 57% z uhlí. To budeme vyrábět z čeho? Z vodíku? I jeho výroba potřebuje elektřinu. Do toho zakážeme spalovací motory, takže všude budou jezdit elektromobily a vůbec všechno bude na elektřinu. Akorát ta elektřina asi často nebude k mání, protože slunce ani vichrů moc nemáme a dovézt se to nedá. Chápu, že do zpracování té koncepce na přechod na obnovitelné zdroje se tu nikomu nechce. Snad nějaký šikovný spisovatel pohádek by si s tím poradil.

V. Novák 9.12.2020 10:41

Teplo... k čemu teplo?

Pořiďte si svetr a poskakujte!

Jak já lituju že nemůžu prosadit, aby Zeleným Khmérům bylo nařízeno otestovat to, co se snaží vnutit nám všem! Aspoň na dva roky nepodmíněně a bez možnosti předčasného propuštění...

L. Novák 9.12.2020 0:21

Evropská unie má nejhloupější energetickou politiku na světě. Evropská komise je spolek neschopných či všehoschopných politických vysloužilců, viz u nás Jourová, Špidla a další.

Česká vláda musí udělat všechno, co EK vymyslí, bez ohledu na to, co si o tom myslí čeští občané.

Řešení? Ze šílené EU EU vystoupit a zelené magory vyhubit. :-P [>-]

F. Žůrek 9.12.2020 3:54

Ano, EU je stejná jako CCCP; politika a úřady nede-všechno. Na místo ÚV KSSS jsou Ekonomické komise... Tož tak, řekl by asi TGM

J. Jurax 9.12.2020 12:21

Souhlas.

Vládnoucí struktury EU jsou zamořeny zelenými blby s mozky prožranými zelenou plísní.