1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Demagogové z Greenpeace

Válečná nejistota okolo dodávek ruského plynu ukázala, že se na tento zdroj nemůže Evropa spoléhat. Aktivisté z Greenpeace přispěchali s demagogickým požadavkem na českou vládu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kalina 16.3.2022 7:57

:-) NO O ČEM ASI PÍŠU?. MRKNĚTE NA TO JEŠTĚ JEDNOU, ZVLÁŠTĚ NA TY UVOZOVKY A PŘIMYSLETE SI TROŠKU IRONIE.

O to právě jde resp nejde. Zelení také vědí, že se fosilní elektrárna nevypne a stále jede. také jim primárně nejde o nějaký CO2, ale o tom aby tady zku....i kde co. Tento vývoj se v současné době velice zrychlí díky situaci s Ukrajinou. Však to nějak přežijeme, ale jeden by chtěl vědět co je nutnost a co je jen úsilí politika být na výsluní o jedno volební období déle.

R. Tichý 16.3.2022 8:20

V tom případě, sorry, opravdu jsem nepochopil.

J. Kalina 16.3.2022 8:28

o.k.

V. Wagenknecht 16.3.2022 9:38

Ale to v tomhle případě muselo dát docela práci.

J. Lukavsky 16.3.2022 7:21

Ty slavné solární panely ale dovážíme z Číny že? Nu a co když Čína přiškrtí vývoz této komodity? Být na komkoli závislý v nějaké životně důležité věci je pro stát sebevražda. tedy pokud by to nebyl cíl? J.L. end

J. Brunner 16.3.2022 2:18

R^

P. Rada 16.3.2022 1:23

Pokud jde o "ryzí demagogii" tak tu příznačně předvádí Souček. Konkrétněji v odstavci:

...."Tvrzení, že klíčem je pokles spotřeby energie, už je také ryzí demagogie ..... Zateplování budov a stavba pasivních domů na tom změní jen málo".....

Pravý opak je spíše pravdou protože jediné reálné řešení tkví zejména v ČR ve snižování měrné spotřeby energie. Po sametu jsme sice udělali pokrok ve snížení náročnosti ale doposud máme velké rezervy oproti evropským soudedům. :

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii

Pokud jde o specifičtěji o zateplování - pak dokonce naprostá většina obytných domů je v ČR tepelně zaizolovaná podle norem které paltily před desetiletími. Dodnes je dokonce i mezi nově dostavovanými těch pasivních jen sotva desetina!!! Nepochybně je tedy u nás prostor pro podstatné snižování energetické náročnosti výrazně nevyužitý:

https://www.pasivnidomy.cz/co-je-pasivni-dum/t2?chapterId=1634

https://www.archiweb.cz/n/domaci/pocet-novych-pasivnich-domu-v-cesku-loni-vzrostl-zhruba-o-tretinu

J. David 16.3.2022 5:36

Pane P.Rado, doporučuji studený obklad na palici (snížení tepelného gradientu neuronů), priesnicův zábal krku, nebudete chrchlat, a vlažný obklad na "ráže", tedy na koule, to uklidňuje i debila na invalidním vozíku. Mám pokračovat, nebo jít přiložit do šporhéltu a uvolnit další ppm CO2 z pyroklastu domácího ohniště? Co bychom byli, nemajíce v diskusích takové šašky, jako je pan P.Rada, který kompiluje možné i nemožné odkazy v diskusích. Brouk Pytlík hadr.

P. Rada 16.3.2022 8:15

Pane J.Davide - mohuli na základě Vašeho příkladu- pak "doporučuji" věcnost reakcí k odkazům.... a neuhýbání od tématu směrem k rovině osobní konfrontace.

J. Kavalír 16.3.2022 7:06

Měrná spotřeba energie se snížila například tak, že se u nás omezila hutní výroba. Spotřebu oceli to ale nijak neomezilo, takže se vyrobí například v Číně a pak se sem lodí okolo celého světa doveze.

R. Langer 16.3.2022 7:27

To ale tupý Zelený bolševik nechápe, na to ten jeho jeden závit v mozku, co mu drží uši, nestačí... ;-D

J. Hejna 16.3.2022 9:30

To myslíte pana Radu?

R. Langer 16.3.2022 14:09

Samozřejmě. Ale nazvat toho Zeleného bolševika pánem je urážkou toho oslovení. ;-)

R. Tichý 16.3.2022 7:45

A zase lzi. Demagogove jako vy neuveritelnym zpusobem przni stavebnictvi-zdrazujete projekty, stavby, stavebni materialy. 80% populace se zadluzuje na cely zivot, protoze vlivem regulaci je vystavba draha. Jeste nez doslo k administrativnimu zdrazeni energii, nedavaly OZE zadny smysl. Ted uz to jde, ovsem jen s dotacemi-odkud se asi ty penizky berou?

Vysledkem jsou budovy plne materialu, ktery v tuto chvili neumime recyklovat a technologii, ktere vyrabi Cina. Z pohledu Zemekoule jsme neusetrili ani neusetrime nic!

J. Lukavsky 16.3.2022 7:51

"odkud se asi ty penizky berou?" Vy to nevíte? No přeci v Bankomatu! Jak prosté drahý Watsone! J.L. end

P. Rada 16.3.2022 8:35

Demagogie se projevuje klamným projevem. Uvedl jsem odkazy plné věcných dat (spotřeba energií na rok a m2.....) které "klamě" pomíjíte.

Poud ale jde ale o Vámi zmíněné "budovy plne materialu"... tak zde Vám dávám zapravdu protože na tom už dnes něco je. Stačí se přeci laicky podívat na sídla, auta, jachty... některých zbohatlíků vytvářená v prostředí chtivosti růstu kapitálu po růstu kapitálu a porovnat s běžnou zástavbou....

Pokud někdo ušetřit nechce - nemusí a třeba i s trucu to dělat nebude. Přesto lze dnes v době informatiky těžko popřít, že existuje optimum nákladovosti a to lze mnohdy i poměrně jednoduše spočítat aniž člověk musí být přímo expertem. Příklad pro jednoduchost:

https://voda.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/126-vypocet-ekonomicke-tloustky-tepelne-izolace

Podobně se kalkulují obytné budovy a pro ty nové s ekonomicky podložených úvah vznikají příklady až normativy:

https://www.izolace-info.cz/aktuality/10324-ekonomika-zateplovani-a.html#.YjGSKzWLpPY

R. Tichý 16.3.2022 16:52

Laicky se na to divate Vy, ja odborne! Nelze postavit stavbu, ktera bude levna a bez "udelatek".

Dokud nebyly energie umele zdrazeny EU a aktivistickymi ekofasisty, nedavaly OZE zadny smysl.

J. Novotny 16.3.2022 17:57

Tomu opravdu verite? No potes..