26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza2 19.8.2008 14:29

Re: Re: Re: Co to je "pěkně", ty skorojmenovče?

Ano, na udaných stránkách je porovnání českých VE s JET. Dánské VE, jak bylo v článku řečeno mají asi 2,5 krát lepší využití. Tudíž spotřeba betonu by měla být u Dánských VE 2,5 krát a oceli 4 krát větší než u JE., ostatních surovin trochu míň než u JE.

Corsini 19.8.2008 14:04

Re: Kdyz fouka moc ...

Máchale, upadlo Ti to! Že by vítr? ;-D

Pragensis 19.8.2008 13:59

Re: Rozdíl mezi Dánskem a ČR....

Další rozdíl je ten, že Dánové prozíravě vsadili na podporu rozvoje větrných elektráren i za pomoci státních dotací. Nyní je již období státní podpory dávno skončeno, ale Dánsko je v současné době největším výrobcem větrných elektráren na světě. V Česku je asi rozumnější rozšířit kapacitu atomových elektráren, pokud se podaří vyřešit problém se skladováním jaderného odpadu. 

Ale 19.8.2008 13:57

Re: Re: Co to je "pěkně", ty skorojmenovče?

jenom technická:

Tepelná elektrárna na břehu mořském nepotřebuje chladící věže, protože má přebytek chladícího média u nosu

delfin 19.8.2008 13:53

Re: Re: Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Tedy lepe receno jake fyzikalni hranice uvazujete?

delfin 19.8.2008 13:48

Re: Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Za jake fyzikalni hranice moznosti se dostanete pri transferu el. energie radove v 1000Km?

HlavaXXII 19.8.2008 13:27

Re: Až na to, že o to poroučení nejde, máte pravdu.

skvělý kšeft je i samotná výstavba a provozování VE ale o nějakém přínosu nám všem nemůže být ani řeči. Je to jenom dobře prolobbovaný a politicky ošetřený kšeft. Zaplatíme to všichni vysokou cenou energie a nepřinese nám to vůbec nic, v horším případě pouze problémy přenosové soustavě.

Enik 19.8.2008 13:27

Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Nikoliv. Tranzit je otázkou technických možností. Přímý tranzit výkonu na vzdálenost max. několika stovek km je otázkou opravdu velkých ztrát. Přímý tranzit výkonu na vzdálenost řádově 1000km je za hranicí fyzikálních možností! Nejedná se tedy o problém ceny ale o další zdroje výkonu na tranzitní trase!

JJ 19.8.2008 13:23

Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Planovane jsou na zaklade nominace? Nebo CEPS analyzuje predpovedi pocasi?

Mimochodem v UK maji VE povinnost nominovat svoji vyrobu stejne jako kazdy jiny zdroj - coz mi prijde logicke a spravne. A pokud to blbe odhadnout plati na zaklade bilancniho trhu (ktery exituje ostatne i v Nemecku, i kdyz ten problem s predikci nesmyslne prenesli na site).

JJ 19.8.2008 13:16

Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Tranzit je v tomto pripade pouze otazkou ceny.

A budete si muset vybrat, jestli tam mate neuveritelne ztraty, nebo za hranici fyzikalnich moznosti ;-D;-D;-D

Honza2 19.8.2008 13:13

Re: Re: Re: Co to je "pěkně", ty skorojmenovče?

To je pěkná úvaha. Obávám se, že reálně si "nasyslit" nemůžeme skoro nic. Kapacity fabrik na zpracování a obohacování uranu jsou omezené a jsou pevně v rukou pár jaderných mocností. Pochybuj, že by jen tak poslali do Čech pár vagónů obohaceného uranu navíc, už jenom proto, že by na nás ztratili kus vlivu.

Jinak uranu máme i u nás pořád dost, i když je hůř těžitelný. Problém je s obohacením a výrobou palivových tyčí. To udělat neumíme a vlastně ani nesmíme umět.

honzak 19.8.2008 13:09

Re: Re: Re: Re: předpověď větru,

"máte šanci domluvit a rozjet zálohu, případně v nejhorším omezit některé spotřebitele" Před časem jsem se dotázal dispečinku EMĚ na časy nájezdu a doběhu elektrárny. Bylo mi sděleno, že 4 hodiny jsou MINIMUM v obou případech. Takže převedeno do hovorové češtiny, na rozjetí studené elektrárny zapomeneme, zbývá možnost snížit dejme tomu na 60% jmenovitého výkonu (abych "šetřil") a pak podle předpovědi Zimova studentíka zase najet na jmenovitý výkon. Kouzelné! A kdo ZAPLATÍ tu zhoršenou účinnost ????

Omezování "některých" spotřebitelů pamatuju. Kdo je bude určovat? Soudruzi z Brusele? Kdo zaplatí těm velkoodběratelům případné škody?

Corsini 19.8.2008 13:02

Re: Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Že bude vítr, to ví každej Zima, odkud, kam, jak rychle a jak dlouho, to ví každej Zima až druhý den.

Enik 19.8.2008 13:02

Re: Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Když to říkal Zima! Tak to asi bude ..... A neříkal Zima taky, že bude teplo? :-D

Honza2 19.8.2008 12:53

Re: Re: Re: předpověď větru,

No nevím, v čem si protiřečím. Pokud máte díky předpovědi pár hodin náskok třeba před výpadkem VE, máte šanci domluvit a rozjet zálohu, případně v nejhorším omezit některé spotřebitele. Pokud ten náskok nemáte, nestihnete nic a síť vám lehne celá.

Pokud ovšem tu zálohu nemáte a nikdo vám tu elektřinu ani neprodá ze zahraničí, máte smolíka s předpovědí i bez. Prostě k větrným elektrárnám musíte mít odpovídající zálohu, ale díky předpovědi nemusí být celá k dipozici během pár minut, stačí pár hodin.

RomanL 19.8.2008 12:50

Re: Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

... Zima říkal, že vítr bude! A maso, maso taky bude! ;-D

Enik. 19.8.2008 12:14

Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Ještě bych rád dodal, že rozdíl mezi údaji červených a černých čísel na obrázku ČEPSu je velmi názornou ukázkou toho, že představi o možné predikci tohoto stavu jsou naprosto absurdní. Červená čísla totiž ukazují původní předpoklad stavu (plán), černá čísla ukazují faktický stav. Jak je vidět, tak kvůli větrníkům je jakékoliv plánování v celé elektrizační soustavě dokonale nabouráno, a je nutné velmi operativní řešení nastalé situace!

Corsini 19.8.2008 12:14

Re: Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Bingo! A to je přesně ta situace, o které jsem před chvílí psal - kdyby na našem území nebyla taková větrníková díra, šlo by vítr přeposlat z Německa chudákům magorům od Dunaje ;-P.

Enik. 19.8.2008 12:10

Názorná ukázka decentralizace EZ v praxi.

Stačí se podívat sem: http://www.volny.cz/pv.cech/meteo/fore_cz.html  a následně ještě sem: http://www.ceps.cz/detail.asp?cepsmenu=3&IDP=418&PDM2=426&PDM3=0&PDM4=0

 Oba dva obrázky spolu velmi úzce souvisejí. Na tom prvním je vidět velmi hluboká tlaková níže nad Dánskem a severním Německem. Na tom druhém je pak velmi dobře vidět následek této situace. Obrovská nadvýroba z větrných farem v této části Evropy je za neuvěřitelných ztrát tranzitována přes Polsko a Česko do jižní části Německa a do Rakouska, kde právě nefouká. Nad Rakouskem se totiž nachází výběžek vysokého tlaku vzduchu s velmi malým tlakovým gradientem. Rakouské fofrníky tedy stojí, a potřebný výkon je tak nutné importovat na vzdálenost několika tisíc km. Problém je ale v tom, že do Rakouska jde ve skutečnosti naše elektřina z Temelína a z Dukovan. Nebýt těchto dvou atomek, tak by tranzit nebyl vůbec možný. Faktický přenos tisíců megawatt elektrického výkonu na navzdálenost tisíců km je totiž za hranicí fyzikálních možností!

Pavel 19.8.2008 12:05

Re: Právě jsem se vrátil

Něco podobného jsem viděl na Rhodosu, známém pravidelnými větry. Jestli to nebude tím, že oprava porouchané VE je dražší než její výstavba (a není na to dotace), takže se prostě neopravují.

Jenda 19.8.2008 12:04

Re: Re: Co to je "pěkně", ty skorojmenovče?

Jak casto musite "prikladat" do jaderky? Na jak dlouhou dobu muzete bez problemu nakoupit a nasyslit palivo? Jak velky problem je dovezt tech par tun treba od protinozcu? Zavisli? Houbeles!

Jenda 19.8.2008 11:59

Re: Re: Vetrny tunelar Pavek

Kdyz ukr..., chci rict ziskam dotaci, 10 mega tak muzu 1 mega pustit na nahozeni baraku a par metru chodniku. Aby to vypadalo.

Jenda 19.8.2008 11:54

Re: Tak to je tedy síla

Radsi ne. Nerad bych skoncil s rampouchem skrz hlavu az v prd..i

JJ 19.8.2008 11:52

Dobre, vyvazene

bohuzel na psu spise vyjimkou. R^

JJ 19.8.2008 11:52

Re: Kdyz fouka moc ...

:-/

Enik 19.8.2008 11:50

Re: Kdyz fouka moc ...

Tak to byl větrník ala Černobyl! :-))) Rotor generátoru zjevně nevydržel ty otáčky. Opravdu hezké. Nechtěl bych být v tu chvíli někde poblíž.

Corsini 19.8.2008 11:47

Re: Re: Co to je "pěkně", ty skorojmenovče?

O tomto se toho už napsalo hodně. Koukněte se např. sem.

Honza42 19.8.2008 11:46

Re: Když už větrníkáři zajebaIi celý stát,

A navíc by se tak dalo skvěle řídit i počasí. ;-D 

Honza42 19.8.2008 11:41

Re: Re: Co to je "pěkně", ty skorojmenovče?

Šmajrá byl jste v poslední době třeba v severním německu? Spotřeba oceli a betonu je samozřejmě oproti JE násobná a odtud plyne vysoká cena VE. Jinak by byla za babku a bez dotací, že? Nechá se to dohledat. Vám skutečně připadají dvě lokality JE srovnatelné s celoplošným znehodnocením krajiny několika tisíci větrníky? A to by hustota musela být v tom Dánsku ještě 4x vyšší, aby to bylo výkonově srovnatelné.Závislost na Rusku je nesmysl. Palivo lze objednat i jinde a rusové pouze získali zakázku, protože v daný čas byli lepší a levnější.

honzak 19.8.2008 11:37

Re: Re: předpověď větru,

??? Pán si v obou odstavcích sqěle protiřečí.

Jinak souhlas s odstavcem 2.  A v tom spočívá hlavní NESMYSL větrníků. Podle mě mají nárok pouze jako pohon přečerpávaček, případně nějakých tepelných akumulátorů. V on-line výrobě nadělají víc škody než užitku.

Ale když jsou tak krásně dotované, tak jistě sem tam ukápne i těm, co schvalují příslušnou legislativu.