1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co vyvážet?

Prý jsme montovnou Evropy. Hlavně německou. No a? Jsme snad všichni Einsteini? Mnozí přece nejsou schopni nebo nemají chuť být konstruktéry, manažery, opravovat velesložité stroje anebo pracovat s přesností na setiny milimetru či léčit lidi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 10.11.2018 10:56

Re: Autorovo jaderné chvástání až demagogie.

Nedělá, je to blb.

R. Langer 10.11.2018 10:55

Re:

Ne, vy dva se Zeleným sedmilhářem.

R. Langer 10.11.2018 10:55

Re: Zelený magor Rada a jeho demagogie.

Ty argumenty jsem mu tady házel už před 15 lety, ale je to marný, je to marný, je to... :-P

R. Langer 10.11.2018 10:53

Re: zelený magor "Rada" a jeho demagogie a lži

Ne, je blbej jak troky.

M. Zima 10.11.2018 10:06

Pár dobrých vtipů,

ale jinak totální a nezodpovědný nesmysl.

Je to ukázka českého myšlení na motto : "Vono to ňák dopadne".

Autor vychází např.. z doměnky, že jsou náklady na JE známé. Tak to ale není ani v Německu. Nebo, že je úložišť odpadu, za který mylně považuje pouze palivové tyče, dostatek. Některé nápady jsou přímo kLausovské a vysvětlitelné pouze totálním spolehem na profláknutou lobbyistku Drápovou, jako . Exportovat el. energii z JE a kupovat za výtěžek naftu. ,...

V tom ireálném konstruktu je ale jeden údiv, který stojí za zmínku : Společné pojištění provozovatelů JE. Autor zřejmě opravdu neví, že to neexistuje nikde, protože je to nezaplatitelné. Vše, co je možno pro obyvatelstvo profilakticky udělat jsou ty jodové pilulky a ani na ty nemá každý nárok.

P. Chládek 10.11.2018 10:05

Jako totální blb tu působí spíš Novák 475....

P. Chládek 10.11.2018 10:02

Velice naivní a hloupý článek...

T. Hraj 10.11.2018 9:52

Re: Autorovo jaderné chvástání až demagogie.

JE jsou opravdu drahé, mimo jiné kvůli veliké přísnosti při zajištění bezpečnosti. Po dekády ovšem narůstají i náklady za "bezpečnost", tj. fakt že každá žárovka a každá dlaždička na záchodě musí mít nějakou bezpečnostní certifikaci.

Ale otázka lukrativnosti JE a OZE "jak si pak vysvětlit, že celosvětově už mnoho let JE stagnuje kdežto OZE vykazují růst?"? To si snad děláte legraci, Pane Rado.

P. Lenc 10.11.2018 9:37

Re: Autorovo jaderné chvástání až demagogie.

Co by jste Rado dělal, kdyby jste neměl možnost opisovat kdejakou blbost?

P. Lenc 10.11.2018 9:34

Re: zelený magor "Rada" a jeho demagogie a lži

On je "expert" i na větší blbosti.

P. Khail 10.11.2018 9:23

Re: Zelený magor Rada a jeho demagogie.

Citace jsou blbost? Hoďte lepší nebo argumenty, Einsteine :-)))

L. Novák 10.11.2018 9:17

Re: zelený magor "Rada" a jeho demagogie a lži

Ze zeleného blba se stal expert na problematiku jaderných elektráren? :-D

P. Rada 10.11.2018 9:13

Re: Starat se o sebe!

MÍT spolehlivou sít JE je líbivá vize. Ale jak se k takové situaci dobrat?

Nejjednoduší cestou je dostatek fantazie - a scjfi je na světě. V realitě to ale dnes vypadá naopak a pro suchozemce tuplovaně. Nejrentabilnější JE totiž vycházejí ty, které leží severněji a ještě u oceánů což zjednodušuje chlazení a v případě havárie rozptylové podmínky omezují dopady.

Pokud jde o české podmínky tak kokrétněji v Dukovanech nemusí být zanedlouho ani dostatek vody na chlazení zejména v letním období. Němci i Francouzi mívají problémy tohoto typu už nyní.... https://hlidacipes.org/jaderne-elektrarny-v-nemecku-nestihaji-chladit-omezuji-vyrobu-cez-problemy-s-vodou-nehlasi/

Pan Hašek také samolibě tvrdí ... "Umíme je postavit" ... ale zřejmě zapoměl na osud té jediné české na přírodní uran která u nás je už dávno odnostavena protože byla nespolehlivá až málem zkolabovala. Zřejmě se s toho ale nepoučil a nostalgicky vzpomíná i na dominantní vliv Ruska který by s rostoucí ekonomickou závislostí nutně zas vzrostl.

P. Rada 10.11.2018 8:52

Re: Autorovo jaderné chvástání až demagogie.

Pane Lukavský pokud Vás skutečně zajímá efektivita toho kterého procesu při těžbě el energií je lépe odhlédnout od dotací a vyvozovat náhled s energetické efektivity EROEI.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

Na tomto energetickém pohledu který omezuje chytračení s dotacemi i vlivy státního zájmu je také významné, že poskytuje obraz o dosažitelné kulturní úrovni. Jeli EROEI menší jak 5x pak se společnost rozpadá na tlupy až boj jedince o přežití.

Právě pokles efektivit je u moderních už bezpečnějších JE 3+ technologií výrazný a vypovídá o tom i ekonomika světových jaderných firem které dnes mají potíže nebo krachují (Areva, Westinghouse).

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/jaderna-energetika-srazila-westinghouse-bankrot-vyjde-na-stovky-miliard-1330371

J. Lukavsky 10.11.2018 8:24

Re: Autorovo jaderné chvástání až demagogie.

"OZE vykazují růst?" No zajímalo by mě jaký růst by OZE vykazovaly - bez masivní a nařízené podpory? Všechny ty pokrokové nápady (úsporky, přídavky řepky do nafty, fofrníky, solární panely.... se vyznačují tím, že jsou nařízené a dotované. Bez toho by se prosazovaly setsakra těžko, což by ovšem bylo dobře neb by to stimulovalo vývoj. Takhle jsou za vodou, příjem zaručen! Cesta do pekla je spolehlivě vydlážděna dobrými úmysly. Probatum est! J.L.

Š. Hašek 10.11.2018 8:16

Starat se o sebe!

Tedy mít spolehlivou síť JE.

A hlavně nespolupracovat s Německem a Bursíkem. Umíme je postavit (a Rusko také).

L. Novák 10.11.2018 5:07

Re: Do kamene tesat! Místo bilionového tunelu OZE stavět JE

Jenom dodám, že hromadný přechod na elektrické vytápění je návrh nedomyšlený, stejně jako představa o nahrazení současného množství automobilů v provozu elektromobily. Obé by vyžadovalo zásadní posílení stávajících rozvodných sítí. Jak dopadla kdysi (časově omezená) podpora elektrického vytápění, aby byly spotřebovány velké přebytky el. energie po omezení hutní produkce, už dnes víme. Máme opačný problém. Nesmyslným povinným výkupem předražené el. energie z OZE do rozvodných sítí musí být omezována výroba levné energie a přitom výrobní kapacity udržovány v pohotovosti kvůli nestabilitě dodávek z OZE. Energetický Kocourkov je slabé slovo. Je to důsledek již výše uvedeného zákona o podpoře OZE a souvisejících předpisů.

L. Novák 10.11.2018 4:47

Re: Zelený magor Rada a jeho demagogie.

Že sem zelený magor "Rada" nase*e jako vždy pytel blbostí, už považuji za daň svobodě projevu... :-P

L. Novák 10.11.2018 4:43

Do kamene tesat! Místo bilionového tunelu OZE stavět JE

Veškerá rizika výstavby JE mají základ v politice a naprosto hloupém rozhodování vlád ovlivněných zelenými magory. Klaus kdysi nepodporoval dostavbu JE Temelín s tím, že nevíme, zda ji budeme potřebovat (!). Důvody byly finanční - v té době vlastnil energetiku stát, snaha o racionální hospodaření byla zřejmá. Při ekonomické transformaci a nápravě ekologických škod způsobených za komunistické totality klesal podíl těžby uhlí a výroby surového železa v národním hosopodářství (pokles světových cen a nadbytek nabídky) a rozvíjely se výroby s vyšší přidanou hodnotou a vyšší kilogramovou cenou, které tolik nezatěžují životní prostředí. Důsledkem byl i nadbytek el. energie na českém trhu z domácích zdrojů.

Nyní převažují tlaky zelených magorů v EU i v domácí politice (Bursík a spol. byl součástí vládnoucích koalic) a hlavní rizika jsou politická. Žádný investor nebude vkládat miliardové částky do výstavby JE, pokud mu stát (ovládající regulace všeho druhu) nezaručí, že nebude přijato žádné rozhodnutí k zastavení výstavby nebo provozu nově postavené JE motivované politicky, jak se stalo např. v Rakousku a jak máme možnost zelené šílenství sledovat třeba v Německu...

No a ještě pro porovnání uvedu, že tzv. Bilionový tunel OZE (vešel do života prosazením Zák. 180/2005 Sb. koalicí ČSSD a Bursíkem dodaného návrhu zákona) nás stojí tisíc miliard Kč a odhady se zvyšují s časem, zatímco cena výstavby nové JE je pouhým zlomkem této částky a ČEZ je schopen zajistit zdroje financování nezávislé na státním rozpočtu. Za předpokladu státních záruk, že projekt nebude znehodnocen státními zásahy motivovanými zelenými magory.

K. Keinkopf 10.11.2018 2:01

Až na tu společnou výstavbu

s Polskem, to zní velmi rozumně. Po krachu EU, bude lepší mít energozdroje pod státní (národní) kontrolou, ani V4 není kdovíjaká záruka dohody.

M. Prokop 10.11.2018 1:10

Hlas rozumu ...

.

P. Rada 10.11.2018 0:54

Autorovo jaderné chvástání až demagogie.

Referendum o něčem čemu lidé rozumí - může být rozumné řešení. Jaké procento obyvatelstva má ale dostatečné znalosti ohledně otázek kolem JE kyž i autor sám plácá nesmysly typu "... stavba jaderné elektrárny pakatel". Svaz průmyslu to přitom vidí jako "vysoce nerentabilní projekt a podobně to dopadá v zahraničí:

https://www.novinky.cz/ekonomika/470396-kdo-zaplati-nove-jaderne-bloky-varianty-posoudi-za-milion-poradenska-firma.html

https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/jadro-se-v-usa-prestava-vyplacet-na-odstrel-je-dalsi-elektrarna-1335892

Pokud by takovéto případy byly vyjímkou a JE byla dnes opravdu lukrativní technologie - jak si pak vysvětlit, že celosvětově už mnoho let JE stagnuje kdežto OZE vykazují růst? https://www.denik.cz/ekonomika/svetova-energetika-stale-roste-posiluji-hlavne-obnovitelne-zdroje-20171023.html

https://www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/20180902wnisr2018-lr.pdf