1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co vyvážet?

Prý jsme montovnou Evropy. Hlavně německou. No a? Jsme snad všichni Einsteini? Mnozí přece nejsou schopni nebo nemají chuť být konstruktéry, manažery, opravovat velesložité stroje anebo pracovat s přesností na setiny milimetru či léčit lidi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 10.11.2018 20:52

Tak, jako Francie v 70-80 letech, 75% elektřiny z jádra!

A přitom ani oni nedokázali poslat Grýnpísáky, kteří ostřelovali JE RAKETAMA na šibenici, jak zasluhovali!

Voda je zvládnutelný technický problém (u zemědělství jde o řádově větší malér) a Francie má některé elektrárny u moře, kde není žádný problém s chlazením a vyšší je i účinnost! I ta 14 m vysoká vlna tsunami se dá zvládnout, Španělé třeba mají JE ve výšce 50 m nad mořem! Přímo žasnu nad tou japonskou blbostí, 5,6 m je skutečně málo, zvláště u nich!

V. Petr 10.11.2018 20:44

Váš kdysi milovaný Fuhrer by např. VŠECHNY tyto

problémy vyřešil škrtem pera. Generalissimus ostatně také. Zelení by pracovali s lopatou na výstavbě elektráren až by se z nich kouřilo a ještě by vyhlašovali závazky jak ji postaví dřív!

A ve společnostech do r. 1950 by se ty problémy ani nemohly objevit!

V. Petr 10.11.2018 20:39

Vyžaduje to jen JEDNO

Důsledné odeslání rudozelených ideologů a AKTIVISTŮ k lopatě!

Uznávám, že je to obtížný až neřešitelný úkol...

V. Petr 10.11.2018 20:10

To, že České Budějovice nejsou vytápěny z Temelína

a Brno z Dukovan je vina zelených! Ti to zablokovali!

V. Petr 10.11.2018 20:07

To si vážně myslíte, že město je závislé jen na jednom

vedení z jednoho zdroje?

V. Petr 10.11.2018 19:59

No, už když mě bylo takových deset let, věděl jsem

např. že síť musí být dimenzována na výpadek největšího zdroje. Toto je možné, ALE pak musí zvládnout i stav, kde NIKDE NEFOUKÁ a je silně pod mrakem.

Toto už Německo nezvládá! U JE to NENÍ PROBLÉM, když jich máte dost! Nejsou závislé na jednom zdroji a taková Francie skladuje palivo na 5 let provozu!

Může to být ale problém u plynu, viz začátek roku tuším 2009!

J. Milota 10.11.2018 19:19

Re: Vytápění elektřinou

O různých způsobech vytápění (včetně sálavého) srozumitelně pro techniky i pro laiky pojednává antikvární již kniha :Spiška Úsporné vykurovanie budov..

J. Milota 10.11.2018 19:01

Re: Vytápění elektřinou

termostat se obvykle umisťuje na stěnu do výše cca 150 cm od podlahy.. Je.li na něm nastavena teplota třeba 24 stupňů (rozumí se teplota okolního vzduchu), pak jí termostat udržuje. U stropu, kde je sálavý panel, bude vlivem proudění vzduchu o několik st. víc, ale nikoliv 60 st. Sálání z panelu neohřívá vzduch, ale předměty v místnosti, nejvíce pak samotnou podlahu, kde samozřejmě nebude jinovatka, jak se domníváte. Vzduch v místnosti se pak ohřívá právě od podlahy. Teplota podlahy pak může být kolem 25-28 st, v závislosti na výšce místnosti (vzdálenosti stropního panelu od podlahy).

P. Rada 10.11.2018 18:34

Re: Vytápění elektřinou?

Tepelná setrvačnost hraje v tepelné pohodě obydlí podstatnou roli.

Souhlasím ale, že výpadek centrální sítě může být pro ekonomiku velkoměsta které tuto eventualitu podcenuje ničivý. Právě JE která nutně leží v odlehlosti se na tomto může podepsat. Pád rozvodů VVN od námrazy či větru je přeci riziko známé. Dnešní typy JE ale do města nikdo soudný nezakomponuje.

P. Rada 10.11.2018 18:26

Re: Háček není v technice jaderných elektráren

Vidím to trochu jinak i když jsem také pro zrušení ideologických dotací.

"Ideologickou" dotací v ČEZku byl totiž např. fotovoltaický tunel ale takového typu který se jinde v EU nestal i když i tyto země museli reagovat na změnu cen FV panelů na trhu.

Souhlasím také, že spolehlivost dodání bývá právě u JE tou nejproblematičtější stránkou.

https://temelin.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1066:olkiluoto&catid=49:ekonomika-jadra&Itemid=91

M. Prokop 10.11.2018 17:17

Háček není v technice jaderných elektráren

(ačkoliv se zelení teroristé dost snaží, aby ji předpisy co nejvíce zproblematizovali), háček je v ceně. Všemožné dotace a povinné odkupy "zeleniny" tak doprasily ceny, že se ta nejlevnější elektřina z jaderek nemusí prodat. Řešení by bylo jednoduché, zahrnout do ceny energie i spolehlivost dodání. A zrušit ideologické dotace, ovšem. Což je bohužel v EU nemožné.

B. Lukáš 10.11.2018 16:34

Re: Nehledejte logiku....

Pane Rado, dávám souhlas.

Názory diskutujících znalých alespoň částečně zákonů termodynamiky a navíc vzdělaných v profesi elektroenergetiky, byť obsahují pochybností, jsou pro přijetí závažných společenských rozhodnutí důležité a neopomenutelné. Bezobsažné bláboly polovzdělanců jsou diskusním plevelem, nic neřeší jen škodí.

K. Čapek : " Jedna z největších civilizačních pohrom je učený hlupák" a platí to i v současnosti.

P. Grigar 10.11.2018 16:23

Re: Vytápění elektřinou?

.. než z nějakého důvodu nebude elektřina, stačí jeden den.

J. Nový 10.11.2018 14:33

Re: Nehledejte logiku....

nepřijde mi dobré diskutovat s ignorantem

J. Nový 10.11.2018 14:29

Re: Vytápění elektřinou?

Rekuparace...pasivní dům má stálou spotřebu min 1kW jen aby fungoval, hýbal vzduchem, trochu ho čistil, sušil, aby se dalo aspoŇ trochu bydlet. Ale idea dobrá

I. Novák 10.11.2018 14:27

Typický příklad základní nevzdělanosti ve fyzice.

J. Chaloupka 10.11.2018 14:14

Když budeme mít štěstí, tak umřeme dříve...

.

P. Rada 10.11.2018 13:41

Re: Nehledejte logiku....

Logicky vzato jsou dnešní panelové domy, metro ... s hlediska toků energií také jakési "jeskyně" nesoucí průměrnou teplotu okolí navýšenou o vnitřní zdroje. Takovéto dobře navržené objekty mohou mít prakticky nulovou přímou potřebu na vytápění zvenčí - postačí teplo odpadní.

Je přitom technicky zajmavé, ba příznačné, že naprostá většina odpadního tepla právě s JE se vůbec nevyužívá. Důsledná kogenerace doposud chybí i kdejaké naší fosiní elektrárně.

Pokud by jste tedy byl sám členem skupinky techniků kteří trochu vědí o co asi jde a přitom schopný něco vytvořit... - sotva by jste přehlížel obrovské nedostatky soudobých technických monster a plácal nesmysly o genderu ebonitových tyčích....

Bez lásky k vědění kde učení bolí to ale sotva půjde změnit a přírodovědná pravda je i pak sice poznatelná ale neoblomná.

M. Pivoda 10.11.2018 13:22

Referendum až po sociální inovaci

Závěr článku: "Problém energetické jistoty republiky je bezesporu závažný a jako dělaný pro celostátní referendum. Vysvětlit lidem, že energii potřebujem, to snad pochopí každý."

Pozor: Zhodnocení vývoje energetických alternativ je poměrně složitý problém.

Obecně jsem pro posílení referend u nás i jinde. Nicméně v případě energetiky bych viděl užitečnost referenda až po zavedení minimálního příjmu občanů, který by byl podmíněn jejich povinným studiem technologických trendů - a průběžně.

P. Rada 10.11.2018 13:18

Re: Vytápění elektřinou?

Systém vytápění elektřinou bývá hospodárný např u energeticky nenáročných až pasivních domů.

Osobně mi např nyní k udržení teploty místnosti 22C stačí dobré iolace, osobní přítomnost a cca 200w počítač + fungující rekuperace. Fakticky tedy jde využívání odpadního tepla.

Jinak je "vytápění" elektřinou pravidelně spíše o mrhání energiemi s neobnovitelných zdrojů a tedy o životě na úkor poškozování životního prostředí.

P. Rada 10.11.2018 13:08

Re: Pro Pavla Radu

Děkuji za reakci. Předpovědi Kurzweila občas vycházejí (např v oborech informatika či elektronika.. - chválí si ho B. Gates...) ale fakta o trendu energetiky za poslední století jsou zatím i přes intenzivní výzkum a masivní investice nezvratná. Objevit zásadně nový princip považuji za nepravděpodobné. Efektivita těžby proto doposud klesá - roste jen masivnost. Roste také využitelnost načatých ložisek či těch dříve nedostupných. Celý tento systém je ale o životě na neobnovitelném principu - tedy neudržitelně na dluh - jen s klesající nadějí technologického zázraku.

Právě ta nejvíce rozptýlená a zárven nestálá energie (OZE) kterou zminujete se přitom nejobtížněji transformuje a využívá. Má ale přednost v obnovitelnosti a široké dostupnosti.

Např fotovoltaika je výhodná pro svou škálovatelnost a takto může v lokalitách s dostatečným svitem obcházet jinak vysoké ztráty v rozvodných sítích které až několikanásobně snižují efektivitu centralizovaného zdroje. Vyžaduje to ale obvykle i změnu rytmů života a do toho se lidem nechce.

Proto udržitelnost bez zásadních změn ve zvyklostech, kultuře, spotřebě... nevidím reálně.

M. Pivoda 10.11.2018 12:35

Pro Pavla Radu

Nenechám se vtáhnout do složité diskuze pod "hloupým" článkem na tlachajícím Neviditelném psovi.

Zde pouze konstatuji, že na světě je dostatek (dokonce mnohonásobný přebytek) energie, která je ale rozptýlená. Nicméně technologie k jejímu získávání se zlepšují exponenciálním tempem. Extrapolací tohoto trendu pak získáte oněch cca 15 let potřebných k uspokojení energetické potřeby lidstva.

Historická analogie? Když Craig Venter po 7 letech práce byl schopen zmapovat 1% lidského genomu, telefonovali mu vysocí akademičtí hodnostáři, ať se prý už dál tím projektem neztrapňuje. Proč? Tím tempem by při lineární extrapolaci měl být celý genom přečten za cca 700 let. Jediný, kdo projekt zvenčí podporoval byl Ray Kurzweil a také řekl, že projekt jde přesně dle plánu. A skutečně: do dalších 7 let byl úspěšně přečten celý lidský genom. Ta technologie Craig Ventera se totiž zlepšovala exponenciálním tempem.

Je to Ray Kurzweil, který (s přesností 86%) předpovídá uspokojení energetických potřeb celé zeměkoule již do 15 let.

J. Nový 10.11.2018 12:34

Re: Vytápění elektřinou

dobrá idea....na stropě bude 60 stupňů a na podlaze jinovatka. Do jaké výšky se má nainstalovat termostat?

J. Milota 10.11.2018 12:29

Re: Starat se o sebe!

Veškeré tepelné (parní ) elektrárny potřebují vodu. Týká se to uhelných, plynových i JE.

J. Milota 10.11.2018 12:25

Vytápění elektřinou

přes deklarovanou vyšší nákladnost, ale může být výhodné v některých případech. Mám na mysli el. sálavé panely na stropu. Pro dobře isolovaný RD postačí jeden 300W panel na 8-9 m2 podlahové plochy. Je ovšem zapotřebí, aby vytápěné místnosti měly velkou tepelnou kapacitu stěn (instalují se vnitřní přizdívky z nepálených cihel). Panely je třeba doplnit termostatem, který hlídá potřebnou nastavenou teplotu v místnosti. Topení je komfortní, bez nároků na údržbu, hygienické (nepráší). Panely jsou v ČR běžně dostupné. Toto je můj pohled na problematiku využívání elektřiny.

Co se týká diskusních příspěvků, chybí mi tady příspěvek pana Nejedlého, už se tu dlouho neukázal. Škoda.

J. Nový 10.11.2018 12:15

Nehledejte logiku....

s tím, jak roste ve společnosti počet humanitně vzdělaných soudruhů, klesají šance něco technicky prosadit. Hlavně proto, že malá skupina techniků se prostě nechytá....Až někdo přijde na metodu, jak vyrábět elektrickou energii pomocí tření genderově správné ebonitové tyče (nesmí připomínat falus), tak bude okamžitě schváleno.

A já se na to těším, pravda a láska zvítězí, i kdybychom měli bydlet v jeskyni.

P. Rada 10.11.2018 11:34

Re: Užitečný článek k pochopení způsobu uvažování lidí

Vaši jistotu (86%) nesdílím. Energetická efektivita těžby energií totiž už celé století v dominantních položkách doposud klesá.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-12/ad-ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

https://medium.com/insurge-intelligence/the-new-economic-science-of-capitalisms-slow-burn-energy-collapse-d07344fab6be

Může se navíc brzo stát, že energetické zdroje kapacitně vystačí ale nebudou suroviny. Mědi má svět na 20let, fosforu na 50? ... Ale na to abychom dokázali suroviny výrazněji recyklovat by bylo potřeba ovládat masivní technologie s několikanásobně vysokou hodnotou EROEI jak je i dnešní průměr.

P. Rada 10.11.2018 11:23

Re: demagogie a lži

Langere drzej starej se především o svou blbost na svém plácku.

JE je o zasahování do života celé pospolitosti nikoli o soukromé aktivitě Langerů...

P. Rada 10.11.2018 11:17

Re: Demagogie a lži

Vidím, že Vás pánové dost štve, když někdo vidí jen o kousíček dál a navíc něco co Vy vidět nechce a proto nedokážete. O havárii A1 (jediné podomácku vyrobené) je toho ale už známo dost ale pan Hašek tomu říká ..."umíme je postavit"... Postavit ano - provozovat ne:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hav%C3%A1rie_elektr%C3%A1rny_Jaslovsk%C3%A9_Bohunice_A1

Ze zájmu o věc v oboru jsem takto stal mírně poučený. To, že oponujete pomluvami a poštěkáváním je mi spíše zadostiučiněním.

Dokonce tragické dopady by ale mohlo mít kdyby takto se chovající mohli v referendu něco zásadního celospolečensky významného ovlivnovat.

M. Pivoda 10.11.2018 11:00

Užitečný článek k pochopení způsobu uvažování lidí

Po věcné stránce je ten článek ale naprosto špatný (i když jsem ho nevydržel dočíst až do konce).

Takže zde je jen analýza textu posledního odstavce: (Variant je mnoho, jen chuť podnikat je potřeba. Problém energetické jistoty republiky je bezesporu závažný a jako dělaný pro celostátní referendum. Vysvětlit lidem, že energii potřebujem, to snad pochopí každý.) Dva komentáře:

"Chuť do podnikání" je dnes stále nezbytně třeba (pokud se chceme posunout ze stavu montovny do vyšší přidané hodnoty). Ale ta chuť do podnikání (mindset) se nedá na školách běžnými metodami naučit. (Organizoval jsem v Česku čtyři celostátní fóra podnikání v 90. letech.)

S jistotou 86% bude do 15 let ve světě již dostatek energie (zatím bez vysvětlení). V tomto případě bude ale nutné přehodnotit v Česku ustálený pojem "energetické soběstačnosti". Jakápak nutná soběstačnost, když vám budou vnucovat levnou energii ze zahraničí?