7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co vyvážet?

Prý jsme montovnou Evropy. Hlavně německou. No a? Jsme snad všichni Einsteini? Mnozí přece nejsou schopni nebo nemají chuť být konstruktéry, manažery, opravovat velesložité stroje anebo pracovat s přesností na setiny milimetru či léčit lidi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 10.11.2018 16:23

Re: Vytápění elektřinou?

.. než z nějakého důvodu nebude elektřina, stačí jeden den.

P. Rada 10.11.2018 18:34

Re: Vytápění elektřinou?

Tepelná setrvačnost hraje v tepelné pohodě obydlí podstatnou roli.

Souhlasím ale, že výpadek centrální sítě může být pro ekonomiku velkoměsta které tuto eventualitu podcenuje ničivý. Právě JE která nutně leží v odlehlosti se na tomto může podepsat. Pád rozvodů VVN od námrazy či větru je přeci riziko známé. Dnešní typy JE ale do města nikdo soudný nezakomponuje.

V. Petr 10.11.2018 20:07

To si vážně myslíte, že město je závislé jen na jednom

vedení z jednoho zdroje?

P. Rada 10.11.2018 23:28

Re: To si vážně myslíte, že město je závislé

Výpočet procenta soběstačnosti jen na 15% potenciálu např u takové aglomeracer jako je Praha jsem nevymyslel já. Vzniklo to postupným vytěsněním řady drobných podnikových zdrojů mimo region města a v neposlední řadě neochotou investovat do systému energetických záloh peníze které se možná nevrátí.

Takto vznikla asymetrická riziková situace, kdy by na blacout dramaticky doplatila většinová společnost - kdežto provozovatelé dominantních energetických zdrojů by mohli energii ve stejné době třeba i vyvážet se ziskem.

Autorovi příspěvku jde analogicky hlavně o zisk za každou cenu - at je "co vyvážet"... Přitom evidentně rezignoval na zdravý vývoj společnosti a na technologie s vysokou přidanou hodnotou a to považuji za zcestnost..

L. Novák 11.11.2018 0:52

Re: To si vážně myslíte, že město je závislé

Přestaň plácat nesmysly...

P. Rada 11.11.2018 9:20

Re: To si vážně myslíte, že město je závislé

Kéž by riziko blacoutu zůstalo "nesmyslem". Nejsem ale naštěstí asi sám kdo si ho uvědomuje:

http://oenergetice.cz/elektrina/cviceni-proveruje-pripravenost-strednich-cech-na-blackout/

L. Novák 11.11.2018 10:44

Re: Žvásty zeleného magora "Rady" o "blacoutu" :-)

Běž už konečně k tomu MUDr Chocholouškovi, ty "blacoute" jeden pitomý! :-P

M. Prokop 11.11.2018 21:52

Re: To si vážně myslíte, že město je závislé jen na jednom

Copak myslí?

J. Nový 10.11.2018 12:15

Nehledejte logiku....

s tím, jak roste ve společnosti počet humanitně vzdělaných soudruhů, klesají šance něco technicky prosadit. Hlavně proto, že malá skupina techniků se prostě nechytá....Až někdo přijde na metodu, jak vyrábět elektrickou energii pomocí tření genderově správné ebonitové tyče (nesmí připomínat falus), tak bude okamžitě schváleno.

A já se na to těším, pravda a láska zvítězí, i kdybychom měli bydlet v jeskyni.

P. Rada 10.11.2018 13:41

Re: Nehledejte logiku....

Logicky vzato jsou dnešní panelové domy, metro ... s hlediska toků energií také jakési "jeskyně" nesoucí průměrnou teplotu okolí navýšenou o vnitřní zdroje. Takovéto dobře navržené objekty mohou mít prakticky nulovou přímou potřebu na vytápění zvenčí - postačí teplo odpadní.

Je přitom technicky zajmavé, ba příznačné, že naprostá většina odpadního tepla právě s JE se vůbec nevyužívá. Důsledná kogenerace doposud chybí i kdejaké naší fosiní elektrárně.

Pokud by jste tedy byl sám členem skupinky techniků kteří trochu vědí o co asi jde a přitom schopný něco vytvořit... - sotva by jste přehlížel obrovské nedostatky soudobých technických monster a plácal nesmysly o genderu ebonitových tyčích....

Bez lásky k vědění kde učení bolí to ale sotva půjde změnit a přírodovědná pravda je i pak sice poznatelná ale neoblomná.

J. Nový 10.11.2018 14:33

Re: Nehledejte logiku....

nepřijde mi dobré diskutovat s ignorantem

L. Novák 11.11.2018 0:55

Re: Nehledejte logiku....

.... který navíc ještě nezvládá český pravopis. :-) Ale odborné termity, s těmi mává rád... :-P

B. Lukáš 10.11.2018 16:34

Re: Nehledejte logiku....

Pane Rado, dávám souhlas.

Názory diskutujících znalých alespoň částečně zákonů termodynamiky a navíc vzdělaných v profesi elektroenergetiky, byť obsahují pochybností, jsou pro přijetí závažných společenských rozhodnutí důležité a neopomenutelné. Bezobsažné bláboly polovzdělanců jsou diskusním plevelem, nic neřeší jen škodí.

K. Čapek : " Jedna z největších civilizačních pohrom je učený hlupák" a platí to i v současnosti.

V. Petr 10.11.2018 20:10

To, že České Budějovice nejsou vytápěny z Temelína

a Brno z Dukovan je vina zelených! Ti to zablokovali!

M. Pivoda 10.11.2018 11:00

Užitečný článek k pochopení způsobu uvažování lidí

Po věcné stránce je ten článek ale naprosto špatný (i když jsem ho nevydržel dočíst až do konce).

Takže zde je jen analýza textu posledního odstavce: (Variant je mnoho, jen chuť podnikat je potřeba. Problém energetické jistoty republiky je bezesporu závažný a jako dělaný pro celostátní referendum. Vysvětlit lidem, že energii potřebujem, to snad pochopí každý.) Dva komentáře:

"Chuť do podnikání" je dnes stále nezbytně třeba (pokud se chceme posunout ze stavu montovny do vyšší přidané hodnoty). Ale ta chuť do podnikání (mindset) se nedá na školách běžnými metodami naučit. (Organizoval jsem v Česku čtyři celostátní fóra podnikání v 90. letech.)

S jistotou 86% bude do 15 let ve světě již dostatek energie (zatím bez vysvětlení). V tomto případě bude ale nutné přehodnotit v Česku ustálený pojem "energetické soběstačnosti". Jakápak nutná soběstačnost, když vám budou vnucovat levnou energii ze zahraničí?

P. Rada 10.11.2018 11:34

Re: Užitečný článek k pochopení způsobu uvažování lidí

Vaši jistotu (86%) nesdílím. Energetická efektivita těžby energií totiž už celé století v dominantních položkách doposud klesá.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-12/ad-ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

https://medium.com/insurge-intelligence/the-new-economic-science-of-capitalisms-slow-burn-energy-collapse-d07344fab6be

Může se navíc brzo stát, že energetické zdroje kapacitně vystačí ale nebudou suroviny. Mědi má svět na 20let, fosforu na 50? ... Ale na to abychom dokázali suroviny výrazněji recyklovat by bylo potřeba ovládat masivní technologie s několikanásobně vysokou hodnotou EROEI jak je i dnešní průměr.

M. Pivoda 10.11.2018 12:35

Pro Pavla Radu

Nenechám se vtáhnout do složité diskuze pod "hloupým" článkem na tlachajícím Neviditelném psovi.

Zde pouze konstatuji, že na světě je dostatek (dokonce mnohonásobný přebytek) energie, která je ale rozptýlená. Nicméně technologie k jejímu získávání se zlepšují exponenciálním tempem. Extrapolací tohoto trendu pak získáte oněch cca 15 let potřebných k uspokojení energetické potřeby lidstva.

Historická analogie? Když Craig Venter po 7 letech práce byl schopen zmapovat 1% lidského genomu, telefonovali mu vysocí akademičtí hodnostáři, ať se prý už dál tím projektem neztrapňuje. Proč? Tím tempem by při lineární extrapolaci měl být celý genom přečten za cca 700 let. Jediný, kdo projekt zvenčí podporoval byl Ray Kurzweil a také řekl, že projekt jde přesně dle plánu. A skutečně: do dalších 7 let byl úspěšně přečten celý lidský genom. Ta technologie Craig Ventera se totiž zlepšovala exponenciálním tempem.

Je to Ray Kurzweil, který (s přesností 86%) předpovídá uspokojení energetických potřeb celé zeměkoule již do 15 let.

P. Rada 10.11.2018 13:08

Re: Pro Pavla Radu

Děkuji za reakci. Předpovědi Kurzweila občas vycházejí (např v oborech informatika či elektronika.. - chválí si ho B. Gates...) ale fakta o trendu energetiky za poslední století jsou zatím i přes intenzivní výzkum a masivní investice nezvratná. Objevit zásadně nový princip považuji za nepravděpodobné. Efektivita těžby proto doposud klesá - roste jen masivnost. Roste také využitelnost načatých ložisek či těch dříve nedostupných. Celý tento systém je ale o životě na neobnovitelném principu - tedy neudržitelně na dluh - jen s klesající nadějí technologického zázraku.

Právě ta nejvíce rozptýlená a zárven nestálá energie (OZE) kterou zminujete se přitom nejobtížněji transformuje a využívá. Má ale přednost v obnovitelnosti a široké dostupnosti.

Např fotovoltaika je výhodná pro svou škálovatelnost a takto může v lokalitách s dostatečným svitem obcházet jinak vysoké ztráty v rozvodných sítích které až několikanásobně snižují efektivitu centralizovaného zdroje. Vyžaduje to ale obvykle i změnu rytmů života a do toho se lidem nechce.

Proto udržitelnost bez zásadních změn ve zvyklostech, kultuře, spotřebě... nevidím reálně.

V. Petr 10.11.2018 20:39

Vyžaduje to jen JEDNO

Důsledné odeslání rudozelených ideologů a AKTIVISTŮ k lopatě!

Uznávám, že je to obtížný až neřešitelný úkol...

V. Petr 10.11.2018 22:03

Extrapolace je ošidná a vědec se jí raději vyhne!

M. Pivoda 11.11.2018 11:19

Role vědce a podnikatele je odlišná

Podnikatel ve svém podnikatelském plánu musí povinně mít extrapolaci budoucího vývoje tržeb a zisků, aby investor rizikového kapitálu byl ochoten investovat své peníze do toho projektu. Investor zpravidla rozumí jen penězům, nikoliv věcné stránce projektu. Ještě horší jsou ekonomové, kteří vzývají Neviditelnou ruku trhu, která věcné problémy za ekonomy vyřeší sama.

(Český) vědec se možná může vyhýbat praktické stránce života, nikoliv ale podnikatel.

V kontextu energetiky je velmi důležité rozlišovat trendy lineární a exponenciální. V porozumění trendům právě spočívá velký přínos Ray Kurzweila. Podrobnější informace poskytnu v kurzu inovací. V diskuzním příspěvku jsem již téměř vyčerpal povolený počet znaků.

V. Novák 12.11.2018 16:06

Re: Užitečný článek k pochopení způsobu uvažování lidí

Ideální je, když se dostanou do diskuze dva magoři...

M. Zima 10.11.2018 10:06

Pár dobrých vtipů,

ale jinak totální a nezodpovědný nesmysl.

Je to ukázka českého myšlení na motto : "Vono to ňák dopadne".

Autor vychází např.. z doměnky, že jsou náklady na JE známé. Tak to ale není ani v Německu. Nebo, že je úložišť odpadu, za který mylně považuje pouze palivové tyče, dostatek. Některé nápady jsou přímo kLausovské a vysvětlitelné pouze totálním spolehem na profláknutou lobbyistku Drápovou, jako . Exportovat el. energii z JE a kupovat za výtěžek naftu. ,...

V tom ireálném konstruktu je ale jeden údiv, který stojí za zmínku : Společné pojištění provozovatelů JE. Autor zřejmě opravdu neví, že to neexistuje nikde, protože je to nezaplatitelné. Vše, co je možno pro obyvatelstvo profilakticky udělat jsou ty jodové pilulky a ani na ty nemá každý nárok.

V. Petr 10.11.2018 20:44

Váš kdysi milovaný Fuhrer by např. VŠECHNY tyto

problémy vyřešil škrtem pera. Generalissimus ostatně také. Zelení by pracovali s lopatou na výstavbě elektráren až by se z nich kouřilo a ještě by vyhlašovali závazky jak ji postaví dřív!

A ve společnostech do r. 1950 by se ty problémy ani nemohly objevit!

P. Chládek 10.11.2018 10:02

Velice naivní a hloupý článek...

J. Jurax 10.11.2018 22:51

Mýlíte se.

A kde konkrétně je podle Vašeho soudu naivní a hloupý?

Vy jste profesí energetik nebo tak něco?

Š. Hašek 10.11.2018 8:16

Starat se o sebe!

Tedy mít spolehlivou síť JE.

A hlavně nespolupracovat s Německem a Bursíkem. Umíme je postavit (a Rusko také).

P. Rada 10.11.2018 9:13

Re: Starat se o sebe!

MÍT spolehlivou sít JE je líbivá vize. Ale jak se k takové situaci dobrat?

Nejjednoduší cestou je dostatek fantazie - a scjfi je na světě. V realitě to ale dnes vypadá naopak a pro suchozemce tuplovaně. Nejrentabilnější JE totiž vycházejí ty, které leží severněji a ještě u oceánů což zjednodušuje chlazení a v případě havárie rozptylové podmínky omezují dopady.

Pokud jde o české podmínky tak kokrétněji v Dukovanech nemusí být zanedlouho ani dostatek vody na chlazení zejména v letním období. Němci i Francouzi mívají problémy tohoto typu už nyní.... https://hlidacipes.org/jaderne-elektrarny-v-nemecku-nestihaji-chladit-omezuji-vyrobu-cez-problemy-s-vodou-nehlasi/

Pan Hašek také samolibě tvrdí ... "Umíme je postavit" ... ale zřejmě zapoměl na osud té jediné české na přírodní uran která u nás je už dávno odnostavena protože byla nespolehlivá až málem zkolabovala. Zřejmě se s toho ale nepoučil a nostalgicky vzpomíná i na dominantní vliv Ruska který by s rostoucí ekonomickou závislostí nutně zas vzrostl.

L. Novák 10.11.2018 9:17

Re: zelený magor "Rada" a jeho demagogie a lži

Ze zeleného blba se stal expert na problematiku jaderných elektráren? :-D

P. Lenc 10.11.2018 9:34

Re: zelený magor "Rada" a jeho demagogie a lži

On je "expert" i na větší blbosti.