2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co s Temelínem?

Někteří ekonomové tvrdí, že se stavba nevyplatí, to je však silně zavádějící. Predikovat ceny energie v letech 2020 a dále je velmi ošidné, dnešní ceny elektřiny jsou stlačovány především poklesem poptávky, ta je ale snižována především poklesem průmyslové výroby v Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 31.5.2013 9:26

Pokud jde o vypínání elektřiny,

v zimě, to také pamatuji. Jeden týden se na dvě hodiny vypínala jedna polovina města, další týden druhá na střídačku. ALE petrolejem jsme nesvítili, protože po přijetí tohoto "opatření" lidé všechny petrolejky vykoupili a nebyly tudíž k sehnání.

Bylo to tuším tu zimu před "měnovou reformou," ale možná o rok dříve.

P. Vaňura 31.5.2013 9:21

Pokud by Temelín dostával za elektřinu

tolik, kolik se platí FOTOVOLTAICKÝM TUNELÁŘŮM, zaplatil by se  ZA ROK. Pokud by byl 3x dražší, tak za tři roky (necelé).

Zničení fotovoltaických tuneláren při "občanských nepokojích" je to nejlepší "prorůstové opatření, jaké si lze představit.

Účinnější by snad mohlo být jen poslání Kalouska za Rathem (napsal bych jeho švagrem, ale to by se nelíbilo).

P. Vaňura 31.5.2013 9:12

Pokud by neexistoval fotovoltaický

megatunel, ušetřili bychom 45 miliard ROČNĚ. Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se platí fotovoltaickým tunelářům, zaplatil by se ZA ROK.

A. Bocek 31.5.2013 8:50

Re: Přístavba Temelína ?

Týdenní Blac-out vyléčí Zelený zápal mozkových blan.

A. Bocek 31.5.2013 8:48

Re: "smart grids" jsou blbost ?

Smart girds jsou velká blbost, je to takové lepší HDO . Dokážu si představit pomoci HDO nastavit odklad nejen TUV a praní , ale i mražení, chlazení, klimatizaci,čerpání vody , při slunečném víkendu také hoby činnosti (cirkulárka,míchačka, svářečka). Co si však nedokážu představit jsou technologicko-energeticky náročné činnosti, pásové výroby,chemické procesy.

V. Kraus 31.5.2013 8:40

Re: "smart grids" jsou blbost ?

Fascinuje mne, jak nám všichni ti zastánci "obnovitelných zdrojů energie" neustále opakují, že ve světě dnes existují takové moderní technologie výroby energie, o kterých my dnešní techničtí zabedněnci nemáme ani ponětí. Podobně jako kdysi nacisté tvrdí, že mají k dispozici "tajnou zbraň", která dnešní poměry v energetice zcela zvrátí. Napřed to tajnou zbraní měly být větrníky, fotovoltaické panely nebo bioplynové stanice. Když se ukázalo, že to nefunguje, vytáhla se teď další tajná zbraň - "smart grids". Až prý je zavedeme, problém bude vyřešen. Takže máme investovat další obrovské sumy do "inteligentních sítí". Nakonec se ale ukáže, že jsme za spoustu peněz získali stejně málo muziky jako v případě fotovoltaiky. Děkuji, podobné  nesmysly už v masovém měřítku nechci.

V. Kraus 31.5.2013 8:23

Mám obavy, že bude chybět odvaha rozhodnout

o dostavbě Temelína. A to nejen, zda vybrat z obou uchazečů Westinghouse nebo Rosatom-ŠkodaJS, ale zda vůbec dostavět. Připadá mi tragikomické vypsat výběrové řízení na dostavbu Temelína a ve finální fázi těsně před rozhodnutím prohlásit, že "my tu dostavbu Temelína vlastně ani nepotřebujeme". Takovéto stanovisko považuji za zbabělé, alibistické.

Nabídka Westinghouse je prý z technického hlediska o něco progresivnější, prý by to znamenalo méně betonu a méně oceli. Je to možné, ruské projekty bývají obvykle více předimenzované právě s ohledem na bezpečnost.

Zaráží mne ale, že se zatím příliš nezvažuje, jaké možnosti nabízejí oba uchazeči českým výrobcům energetické technologie (u stavební části to v obou případech jistě připadne převážně českým firmám). A snad vůbec se nemluví o tom, jaký prostor dostanou české firmy pro zajišťování technického servisu provozovaných bloků. Připomínám, že servis všech provozovaných bloků v Dukovanech a Temelíně dnes zajišťují téměř zcela české firmy. Obávám se, že američané by nám potřebné know-how pro provozní servis sotva poskytli a byli bychom na nich nadále závislí. Zde bych věřil více rusko-české nabídce. Provozovat v Temelíně dvě dvojice zcela odlišných jaderných bloků by nebylo ani příliš praktické. Praktičtější by bylo jistě provozovat dvě dvojice bloků podobné koncepce - dosavadní VVER100 a nabízený MIR 1200. Proto mi rusko-česká nabídka dostavby Temelína připadá jako výhodnější.   

J. Šimek 31.5.2013 8:23

"smart grids" jsou blbost ?

Tak přesně takové jasné "soudy" tady psali v minulosti podobní "experti", jako je autor článku. Na splnění závazku procentuální podílu obnovitelných zdrojů přece neměla pro fotovoltaické panely stačit ani celá plocha ČR.

A další mantra - za pár let už zase budeme ve spirále ekonomického a tím pádem i energetického růstu. Hmm, autor asi aspiruje na nobelovku nebo si zapoměl sundat růžové brýle budovatelského nadšení.

I. Lyčka 31.5.2013 8:17

Re: Přístavba Temelína ?

Můžete mi poradit, s úctou při vašem vzdělání, kde seženeme elektřinu, až dobereme poslední uhlí a až se zastaví nejstarší elektrárny, protože se jejich údržba nebude vyplácet? Zažil jsem v mládí dlouhé období, kdy se vypínala elektřina. Bylo to před padesáti lety, takže se to dalo přežít, protože jsme rozsvítili petrolejku a ty dvě, tři hodiny vydrželi. Bez televize jsme se obešli, vařili jsme na starém sporáku a nic jiného jsme na elektřinu tehdy neměli. Dovedete si představit ty problémy, až dojde k výpadku, který nepotrvá jen pár hodin, ale i pár dnů a týdnů, jaký bude všude chaos? Máte doma zásoby aspoň na měsíc? A dost nábojů, abyste si je uhájil? A že vyvážíme elektřinu? Co je na tom špatného? Vyvážíme i jiné věci, tak proč ne zrovna elektřinu?

J. Hejna 31.5.2013 7:27

Re: Přístavba Temelína ?

Umělecký dojem: 2,6

Technická hodnota: 0

A. Bocek 31.5.2013 7:21

Pohádka o Větrníku,Slunečníku a Měsíčníku .

V jednom království založili svou energetiku na Větrníku ( K rviv = 19%) Slunečníku ( K rviv = 12%) a Měsíčníku (slapová elektrárna na Slapech K rviv  = 0,001% odhad ) a dle moudrého rozhodnutí Rady starších (180/2005Sb.) nastavili dotace dle zásady " čím menší produkce tím větší dotace " . Co myslíte milé děti co se stalo lidem z tohoto království kde vítr nefouká a slunce nesvítí ? Co by se stalo někteří zkrachovali a jiní pomřeli zimou milé děti !

V. Vérosta 31.5.2013 7:17

Re: Přístavba Temelína ?

A elektromobily nechcete?? Víte kolik Temelínů se musí postavit, abychom místo benzínu či nafty mohli tankovat elektřinu?? Kromě náklaďáků samozřejmě, to je bez nafty energeticky nezvládnutelné.

V. Šťastný 31.5.2013 7:12

Re: Přístavba Temelína ?

vy budete zřejmě přímý potomek Dušana Jasánka, že?

Z. Joukl 31.5.2013 3:38

Přístavba Temelína ?

Přístavba Temelína (Zdeněk Joukl 2013) Čistého nalijme vína, nač přístavba Temelína? Pro hádépé je prý potřeba, aby velká byla spotřeba Aby lidé měli práci, nutno stavět Temelín, i když se to nevyplácí, na tom prý nic nezměním Když dostavil se Temelín, potom podle Klause, vlastním očím nevěřím: uhelné  jsou v pauze?Též pamatuji před roky, na čestné sliby vlády, že postaví jen dva bloky -teď změnila své spády !Temelín je riziko, jako když máš vypito Já, když slyším Temelín, tak se strachy tetelím Škody, nejsou pojištěné ani z jedné pětiny,

špatné to pro postižené, dostanou jen peřiny Až přitáhnou teroristé, kdepak  bude tahle vláda? Problémy to budou jisté, ona ukáže nám záda Kde budou strany koalice? Ony snad přijdou pobavit se?Též neberem si do hlavy, co budem dělat s odpady !Vyvážíme elektřinu -skoro z jedné pětiny, z lidí máme jenom psinu, děláme z nich debily Tohle to mi bere rým, nač je nutný Temelín?Je to jenom černá díra, co k nám spadla z vesmíru, peníze nám z kapes sbírá, stavíme ho z plezíru ! Smysl - to má šetření, a ne monstra zjevení ! Kdo a jak se  zachová ? Poroste zeď hladová ?