7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Co nám ukazuje Británie

Česko bude od roku 2025 v zimě muset dovážet elektřinu. Zároveň od roku 2040 bude problém, odkud ji dovézt (zde). K čemu takový stav může vést, ukazuje nyní případ Velké Británie. Import z kontinentu zajišťují dva kabely.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 29.9.2021 12:07

co tak schválit zákon ETE34 a EDU 56 mohou dodat postavit a spustit pouze český národní podnik NNEJZ a pronajme zařízení ČEZu!!!

V. Novák 29.9.2021 11:31

Vždyť víte, že důvody pro vyloučení Číny a Ruska nebyly technické ani ekonomické, ba ani bezpečnostní, ale výhradně ideologické.

A změna ideologie je nejzdlouhavější. Možná až nemožná.

V. Novák 29.9.2021 11:28

NuScale hodlá zahájit stavbu prototypu v r. 2025.

O. Kaucký 29.9.2021 11:27

R^

O. Kaucký 29.9.2021 11:22

R^

V. Petr 29.9.2021 11:06

To spískali naši eurohujeři už před lety. Francouyi podobný mechanismus tehdy ODMÍTLI!

J. Plzák 29.9.2021 10:43

Je na čase zrušit právě zavedený zákon o vyloučení Číny a Ruska z konkurzu na JE Dukovany. Pozvat a zkoumat, jaké garance oba státy nabízejí. Možností je nepřeberně: platit až vyrobenou energií, složení kauce u mezinárodní instituce, převzetí ruských fabrik u nás do našeho vlastnictví atd. atd. Rozhodně je nutno vědět, co nabízejí.

V. Braun 29.9.2021 10:35

Nějak nechápu vaši otázku. To jako předpokládáte, že je tady nějaký český trh, kde je elektřiny dostatek za nižší ceny a místní distributoři místo toho nakupují na burze dráž? Není to spíše tak, že čeští výrobci prodávají na burze, protože tam dostanou nejvyšší cenu, a proto musí čeští distributoři nakupovat tam? Klasický tržní mechanismus v praxi.

J. Plzák 29.9.2021 10:33

Babiš pozval Orbána. Před tím diskutoval se Zemanem o energetických povolenkách. Co takhle pozvat ještě Kaczynského a pak společně vzkázat do Bruselu: "Tůdle (před chvílí jsem napsal jiné slovo, ale to bylo okamžitě zlikvidováno), povolenky neplatíme!"

J. Plzák 29.9.2021 10:21

"s kapacitou 2000 megawattů"

Jen tak pro zajímavost, ví to někdo? Jakpak se ta kapacita počítá. Co je vedle materiálu a tlouštky kabelu určující. Samozřejmě délka a napětí. A co dál? Ať je tady jednou něco rozumného.

A. Renjascu 29.9.2021 10:19

Šance, že ještě někdy v dohledné době budeme vývozcem elektřiny není moc velká. Od roku 2025 jí ve špičce již budeme dovážet a od roku 2029 již celoročně. Pokud by se náhodou opravdu podařilo postavit další reaktor v Dukovanech (čemuž po tom divadle s Vrběticemi moc nevěřím, ale rád bych se mýlil), tak to bude pouze náhrada za ten dosluhující. Jedině, kdyby se dostavěl Temelín, tak by mohlo dojít ke zvýšení podílu jádra, ale i tak by to asi jen nahradilo dosluhující fosilky.

J. Fráňa 29.9.2021 10:13

To je zase kravina. Británie odešla nedávno, kupuje el.energii z EU, podporuje zelené šílenství EU a pan Šejna napíše "Takže jasně vidíte, že problém se netýká jen "brusele".;-D;-D;-D

P. Milan 29.9.2021 10:04

"Přesto naší dodavatelé nakupují elektřinu na burzách, kde se cena řídí nabídkou a poptávkou, ale na evropském trhu" - to jsou ty burzy, ne, ten evropský trh?

V. Novák 29.9.2021 10:00

Mají Rusové, Číňani staví experimentální, Korejci o něm uvažují.

J. Novák 29.9.2021 9:59

pokud se státy nezasadí o vliv nad EE, čekají nás velké problémy, s trhem to nemá nic společného z důvodů neskladovatelnosti EE, někdo umí dotovat EE i 5 křížovými dotacemi, jako BPS ==TRH v EE přivede odvětví ke zkáze, kam dodat přebytek EE, kde vzít EE při nedostatku

J. Novák 29.9.2021 9:48

K ENERGETICE.........Hybridní, alternativní či nelineární válka je druh ozbrojeného konfliktu vedeného útočníkem za kombinace konvenčních a nekonvenčních prostředků se synergickým efektem (hybridní hrozby), přičemž hlavní roli hrají nevojenské nástroje. Mezi ně patří např. psychologické operace, informační válka a propaganda, kybernetické útoky, kriminální a teroristické aktivity, ekonomické sankce a další. Vojenské akce útočníka probíhají nepřiznaně, jsou vedeny především nepravidelnými silami a kombinují symetrické a asymetrické způsoby vedení bojových akcí proti celé cílové společnosti.Základním cílem hybridní války je subverze, ta se skládá z těchto etap:

demoralizace cílové společnosti

následná destabilizace

následné vyvolání krize

následné převzetí kontroly nad cílovou společností vnitřními silami napojenými na útočníka

Co udělá s EE česká protinárodní vláda??

J. Pankovic 29.9.2021 9:36

Nečas taky nešel od válu proto, že si nevhodně otevřel poklopec, ale že si nevhodně otevřel hubu ohledně účasti Rosatomu v dostavbě Temelína...

Kam by sme došli,kdyby si ministerský předseda dělal, co chce ?

Naštěstí jsou tady plukovníci, kteří přísahali... někomu jinému :-P:-P

F. Kusák 29.9.2021 9:34

Mají, a několik. Pevných i na lodi. Také se staví v Číně. Úplně aktuální stav neznám, přestal jsem to sledovat. Ale určitě se ta věc rychle posouvá. No a proč Poláci nechtějí ty ruské, je asi naprosto zřejmé. S kvalitou to nemá nic společného.

J. Nevrkla 29.9.2021 9:34

Já se domníval, že po brexitu přestanou usilovat o nesmyslnou uhlíkovou neutralitu, že se budou rozhodovat pragmaticky, tržně. Dnes jim chybí řidiči, zřejmě i instalatéři, chtějí zakazovat spalovací motory, elita arogantně blbne a zahrává si s trpělivostí lidí, poučují svět a nemají na to.

P. Blecha 29.9.2021 9:27

Malý modulární reaktor mají jenom Rusové. A vše z Ruska je fuj a nesmí se na to ani pomyslet (no, všecko, jenom plyn ne, ale ten musí jít přes Německo s příslušnou přirážkou). Ostatní nemají nic, jenom plány, jak by jednou možná mohli ...

F. Kusák 29.9.2021 9:13

A tady jsem měl samozřejmě na mysli dodavatele elektřiny pro nás, čili distributory. To vyplývá z textu.

F. Kusák 29.9.2021 9:10

To je samozřejmě pravda, a pokud jste se někdy zabýval teorií poruch systému, pak Vás to nemůže překvapit. Jen bych si nedovolil dělat z Britů blbce, protože britský energetický systém je dostatečně výkonný. Zkuste si odpovědět proč, vzdor tomu, k takovým poruchám přesto dochází. Pokud je Vám to jasné, a nepodceňuji Vás, pak je taky zřejmé, proč dochází k blackoutům.

J. Novák 29.9.2021 9:05

média patří pod coronafašistickou mafii a zkáza všech odvětví je cíl,.....sázka na trh EE byl prostředek k dosažení rozkladu společnosti== copak EE lze tržně obchodovat???

F. Kusák 29.9.2021 8:57

Přesto, že Poláci hodně zaostali v jaderném průmyslu za námi, tento náskok postupně ztrácíme. V Polsku už dlouho funguje malý reaktor, něco jako u nás v Řeži a na malé JE hodně spoléhají. Do byznysu vstupují také polští miliardáři. Prostě se to tam hýbe, narozdíl od nás. My se jen hádáme a mlátíme prázdnou slámu.

J. Novák 29.9.2021 8:52

selhání vlád ve strategickém odvětví ++ podřízení trhu nese důsledky ++ chamtivost mnohých energetiků ++nebezpečná ideologie OZE (občasné zdroje E) ==systémová zkáza EE, VŠE BYLO SDĚLENO, ŘEŠENÍ OO, BIS MLŽÍ A BRS NEJEDNÁ == ZKÁZA SE PROHLUBUJE,.... CENA EE 15,-Kč/MWh domácnostem, přichází EE chudoba!!!!!!

Š. Hašek 29.9.2021 8:51

Sleduji, pane Šejno.

A pamatuji si (tedy jako turista bez cestovky), jak tam hospodyně chtěly mít "něco jako v Rakousku", stran elektřiny. Tak tedy mají, co chtěly.

Unter uns gesagt - průmyslová země se šňůrou do zásuvky ve Francii? Možno. Ale potom bych měl doma kubík svíček a kamion dřeva na zahradě. Nebo tak nějak.

Seznamzprávy hodně kecá.

F. Kusák 29.9.2021 8:48

Pane Šejno, víte co je trh, resp. burza. Předpokládám, že ano. Takže taky víte, že se tam setkávají dodavatelé s distributory. Ta Vaše poznámka mně připadá nejapná, resp. děláte ze mě idiota. Raději mně vysvětlete proč naší distributoři nakupují elektřinu tam a neřídí se tržními pravidly na českém trhu, kde je elektřiny dost. Já si na to dovedu odpovědět sám, jen mně to příjde debilní. Měly by se tam prodávat přebytky, nikoliv všechno, si myslím.

M. Šejna 29.9.2021 8:44

Britanie má problém s nedostatkem elektřiny, nikoli kvůli Brexitu, ale protože elektřinu musí dovážet.

To nemá nic spolecneho ani s EU, ani s Brexitem. To je blbost Britů, že se spolehli na dovoz.

Pak stačí jeden požár kabelu, a je vymalováno

F. Kusák 29.9.2021 8:39

No, pane Hašku, bránit bychom se měli, a tvrdě. Jenže tou neustálou masáží médií nevím, kolik nás vlastně je, kteří si to uvědomují. Když vidím, jakými s prominutím kravinami se média a většina politiků zabývá, pak na mě jdou chmury. A tlak Bruselu, potažmo Německa je značný. Vidíme to třeba na Maďarsku s dodávkami plynu. Místo, aby EU zasáhla proti Ukrajině, tak neudělá nic. A naše media z toho mají hloupou a škodolibou radost.

M. Šejna 29.9.2021 8:38

Pane Hašku,

tenhle článek je ale o nedostatku elektřiny v Británii.

Takže jasně vidíte, že problém se netýká jen "brusele" ;-)